messe-frankfurt-heimtextil-techtextil-texprocess-bd-expo

Business

Hibrid megoldásoké a jövő

Frankfurti szakvásárok – DivatMarketing-interjú 5.

Két járvány sújtotta év után, 2022. június végén egy időben három jelentős szakvásárra került sor Frankfurtban, ahol végre ismét személyesen találkozhattak a textiles szakma és az ahhoz szorosan kapcsolódó műszaki területek képviselői. A Heimtextil, a Techtextil és a Texprocess rengeteg érdeklődőt vonzott, akik között ott voltak a hazai szakemberek is. Összeállításunk az ő vásári tapasztalataikkal ismerteti meg olvasóinkat. Csémi Klára/DivatMarketing

Máté Szilvia, a BD-Expo Kft. ügyvezetője

– A rendhagyó helyzet rendhagyó megoldást hozott magával, a három vásár egyidejű megrendezése jó koncepciónak bizonyult. Bár egyiket sem a jól megszokott időpontban tartották, mégis eredményesek voltak, mivel egy széles szakmai spektrum jött létre – szögezi le Máté Szilvia, a BD-Expo Kft. ügyvezetője.

Mondja ezt annak ellenére, hogy a nyári időpont nem volt igazán szerencsés a Heimtextil esetében, mivel a kiállítás motorjának számító két fő terület, a szállodaipar és a vendéglátás, rendezvényszervezés cégei hagyományosan télen – a vásár eredeti időpontjában – kezdik el a felkészülést a következő szezonra. Emellett visszafogta a részvételt több más körülmény is. Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt elmaradtak az ukrán résztvevők, az orosz és a fehérorosz beszerzőket pedig a háború miatt országaikra vonatkozó tilalom tartotta távol. Nagy érvágást jelentett ezen felül, hogy a szigorú karanténelőírások miatt hiányzott az ázsiai kiállítók java is; csak az európai képviselettel rendelkező kínai cégek állítottak ki, a megszokottnál jóval kisebb standokon és jóval szűkebb kínálattal. – A bizonytalanság sajnos rányomta a bélyegét a vásárra – állapítja meg Máté Szilvia.

A legjobb időket idézte ezzel szemben a Techtextil és a Techprocess, tele voltak a pavilonok, és a résztvevők nagyon intenzív megbeszéléseket folytattak egymással. – Fenomenális élmény volt látni, ahogy 2-3 év elteltével újra találkoztak az üzleti partnerek. Boldogan üdvözölték egymást, szinte eufórikus volt hangulat. Látnivaló volt, hogy a találkozásokat és a személyes tapasztalatszerzést semmi nem pótolja, hiszen a vásárok lényege, hogy a vevők és az eladók egymásra találjanak. Az előző két év egyértelművé tette, hogy ezt nem pótolják az online kiállítások, új partnerekre csak így lehet rátalálni – mondja.

Arra a kérdésre, mi várható, úgy felel: a szakma már nem számol jelentős vásártörlésekkel, az élet visszatér a régi kerékvágásba. Helyreáll az európai vásárnaptár, így a Heimtextilt ismét januárban, a másik két vásárt pedig a jól bevált ritmusban, kétévenként fogják megrendezni. Lesznek azonban változások. Valamennyi rendezvénynek lesz digitális platformja – az online felület azok munkáját fogja segíteni, akik valamilyen okból nem tudnak személyesen jelen lenni –, és streamelt változatban várhatóan elérhető lesz a vásárok szakmai programja is. A virtuális vásárok ugyanis még nem bizonyultak életképesnek, a jövő a hibrid – a hagyományos és az online kiállításokat ötvöző – megoldásoké.

messe-frankfurt-heimtextil-techtextil-texprocess-bd-expo messe-frankfurt-heimtextil-techtextil-texprocess-bd-expo messe-frankfurt-heimtextil-techtextil-texprocess-bd-expo

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

 

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .