Business

Komoly cégek, célirányos érdeklődők

Frankfurti szakvásárok – DivatMarketing-interjú 4.

Két járvány sújtotta év után, 2022. június végén egy időben három jelentős szakvásárra került sor Frankfurtban, ahol végre ismét személyesen találkozhattak a textiles szakma és az ahhoz szorosan kapcsolódó műszaki területek képviselői. A Heimtextil, a Techtextil és a Texprocess rengeteg érdeklődőt vonzott, akik között ott voltak a hazai szakemberek is. Összeállításunk az ő vásári tapasztalataikkal ismerteti meg olvasóinkat. Csémi Klára/DivatMarketing

Beofsics György, Beo Kft.

Mindenki „szomjas” volt, fokozott érdeklődéssel várta a partnertalálkozókat, illetve annak lehetőségét, hogy megismerkedhessen a legújabb fejlesztésekkel. Ez létre is jött, minden szempontból eredményes volt a kiállítás, felüdülés volt újra találkozni, a szakmai kérdésekről kötetlenül beszélgetni – mondja a gépi és szoftveres technológiákat felvonultató Texprocess kapcsán Beofsics György, a Beo Kft. ügyvezető igazgatója.

Kedvező fejleménynek tartja, hogy a kiállítók között túlsúlyban voltak az európai gyártók, az ázsiaiak többsége távol maradt. Az elmúlt három év megmutatta, milyen kockázatokat, bizonytalanságot jelentenek a hosszú ellátási láncok. A piac az összességében legjobb technológiákat igényli, hangsúlyozza, a versenyképességhez elengedhetetlen az egy munkaegységre jutó előállítási költség csökkentése és a folyamatok automatizálása. Ezáltal fokozatosan kiszűrődnek a kínai beszállítók, az egyre jobb minőségű célgépeken egyre jobb minőségű ruhák készülhetnek. Ilyeneket mutattak be a világ élvonalbeli, döntően európai gyártói, közöttük az a három cég is, amelyeket Magyarországon a Beo Kft. képvisel.

Mindhárom gyártó teljesíti az Ipar 4.0 követelményeket. Azaz már nem szigetszerűen működő gépekről beszélünk, hanem termelésoptimalizáló és -elemző szoftverekkel felépített rendszerekről, amelyek a versenyképesség zálogai: az egy munkaegységre jutó előállítási költség olyan alacsony, amilyen az Ipar 3.0 rendszerekkel nem lehetséges – magyarázza.

Ami a részleteket illeti, az olasz Morgan Tecnica cég például olyan, az Ipar 4.0-ás rendszer szabályainak megfelelő komplex automata szabászati gyártási rendszert és termelésoptimalizáló – azaz igen termelékeny, alapanyag- és gyártási idő takarékos, így gyorsabban megtérülő – rendszert kínál, amellyel egy automatizált szabászati rendszer néhány kezelővel műszakonként 300 vagy akár több varrónőt is el tud látni elsőosztályú, precíz szabványokkal. A német Nucleus cég újdonsága a cérna nélküli, ultrahangos ipari varrógép, amely másodpercenként 35 ezer rezgést végez. A fejlett ultrahangos technológiával megvalósítható a 100%-ban műszálas anyagok cérna nélküli összevarrása: a rezgés mechanikailag megolvasztja és összehegeszti a két anyagot. A berendezés Ipar 4.0-ás megoldása révén egy-egy beállítási érték a hálózaton keresztül átvihető az összes többi gépre, és mérhető minden munkaállomás teljesítménye. A másik olasz cég, az olasz Macpi, amely öltöny- és blézergyártáshoz készít formaragasztó préseket, varrásmentes (stich free), forró levegős–segédszalagos technológiát is bemutatott. Alkalmazásával még komfortosabbá válik a csúcsminőségű, felsőkategóriás fehérnemű, fürdőruha és elasztikus sportruházat.

A stand látogatottságával kapcsolatban Beofsics György azt mondja: a magyar piacról több régi partnercég szakembereivel tárgyalt, és sor került új kapcsolatok felvételére is. Olyan komoly, minőségi partnerek érdeklődtek, akik konkrét fejlesztési terveikhez keresnek megfelelő beszállítót. 

– Ezek olyan beruházások, amelyeket szakszerűen meg kell tervezni a potenciális érdeklődő és a képviselet szakembereinek együttműködésével, próbamunkák és a megtérülési számítások elvégzésével. Több potenciális partnerrel tárgyalunk. Rendszeres gyártói képzéseink alapján nemzetközi szintű beruházástervezést nyújtunk azért, hogy úgy találják: összességében a legjobb ajánlatot tesszük mind műszakilag, mind a beruházás megtérülési számait tekintve. Az üzembehelyezést követően pedig az elkötelezettségünket mutatjuk a rendszerhez tartozó képzésekkel, a technológiai támogatással és az értékesítés utáni, európai szintű szervizzel

– fogalmaz.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .