Divattrendek – Férfi-felsőruházati trendek 2023. ősz

DIVATTRENDEK 2023. ősz

TÍZ JÓ TANÁCS

A 2023. őszi előrendelési időszak az év elején, a szakvásárokon tetőzik. A beszerzőknek egyre összetettebb kihívásokkal kell szembenézniük. De vajon miben rejlik lehetőség, és hol lehetnek csapdák?

HASZNÁLATI ÉRTÉKET TEREMTENI

A vásárlói kedv felébresztése érdekében, és hogy megfelelő készlet álljon rendelkezésre az alapvető termékekből, jobban figyelembe kell venni a vásárlás célját. Könnyebben kaphatók vásárlásra a férfiak, ha pl. az üzletekben komplett öltözékként látják az üzleti viseletre készült darabokat, és nem egyenként akarják eladni nekik őket.

TÖBB SLÁGERDARABOT ÉS KEVESEBB TÖMEGÁRUT

Most igazán nincs hiány új divattrendekben, van miből növelni a forgalmat. Gondoljunk csak a kétsoros zakókra, a mutatós kötöttárura, a kivingre (kívül hordott ing) vagy az új nadrágfazonokra. Most, amikor gyakran kevés az eladó a boltokban, jól láthatóan kell prezentálni a kulcsfontosságú öltözékeket, hogy a vásárlónak kedve támadjon az újra. Ha sok a tömegáru, akkor ezek elsikkadnak.

A MINŐSÉGI HÉTKÖZNAPI AZ ÚJ ÜZLETI

Az egymáshoz illő darabok (Baukasten) az értékesítés biztos támaszai, ám egyre többet vásárolnak belőlük valamilyen jeles alkalomra. Mindeközben az irodai életben egyre kevésbé hordanak öltönyt, sokkal lazább a hozzáállás. A munkahelyi viseletek zöme casual darabokból áll. A legnépszerűbbek a minőségi kapucnis felsők, a mutatós kötöttek és a divatos chino nadrágok. Ezekkel pedig már jól mutat egy igényes zakó.

KI KORÁN KEL, ARANYAT LEL

Továbbra is feszült az előkészítés időszaka. Nehezen csökkenthető a költségkeret, és nem mindig sikeres a szezon alatti utánrendelés sem. Aki nem nyilatkozik idejekorán, és nem foglal le megfelelő mennyiségeket a szállítóinál, annak gyakran nem vagy már csak túl későn szállítanak.

NEM MINDENHATÓ A MAGASABB ÁRKATEGÓRIA

Az árak és az árrés felemelése kockázatos, törekedni kell az egyensúlyra. Jól el kell találni, melyik márka, melyik termék milyen árszinten adható el. Egy biztos: minél magasabb a kasszánál a számla, darabonként annál magasabb árrést lehet elérni. De nagyon figyelni kell, ha magasabb árkategóriába lép át az ember, különben nagy lesz a veszteség. Jöhet leárazás.

ÚJRA KELL GONDOLNI A FARMERT

A farmer nemcsak azért jó, mert kényelmes. Aki az olcsó termékek forgalmazásán túl a sztreccs farmernadrágokkal divatos és érdekes kíván maradni – főleg a célcsoportnak tekintett fiatalabb generációk számára –, annak ki kell lépnie a komfortzónájából. Új, valamivel bővebb modellek mozgatják a piacot. Ugyanez igaz a vintage mosott és a szakadt modellekre is – ez az eljárás a férfiak kedvencét kifejezetten férfias darabbá teszi. Rengeteg lehetőséget kínál az is, ha a farmeranyagból zakót készítenek.

ÚJ SZEREPBEN AZ ING

Újabban nem a kötött darabokat választják az inghez, hanem fordítva. Az ingfazonú dzsekik és a kívül hordott ingek különböző változatai divatos, több szezonon át viselhető, meghatározó darabokká válnak – alkalomtól függetlenül.

SZÍNESEBB LEGYEN AZ ÖSSZKÉP

Az őszi kollekciók nem túl színesek, a képet többnyire a bézs, a szürke és a kék uralja. Épp ezért különösen fontos a sötét árnyalatok, a hangsúlyos kék, a mélypiros, az égett narancs és a fekete alapon némi lila vagy fukszia tudatos használata. A színeknek jelentős szerepe van a kellő összehang megteremtésében. Ami túl harmonikus, az egykettőre unalmassá válik.

TÖBB SZEZONBAN LEGYEN VISELHETŐ

Manapság gyakran előfordul, hogy hosszabb a nyár és enyhébb az ősz, ez pedig hatást gyakorol a rendelésekre és a szortimentekre. Könnyű, funkcionális modellek kerülnek a középpontba, nő a réteges öltözködés jelentősége. A téli dzsekik és a vastag kötött termékek értékesítése egyre kevésbé tervezhető.

MIND NÉPSZERŰBB A PREPPY

A retró irányzat révén előtérbe kerülnek a főiskolás stílusú (preppy) darabok – modernebb, játékosabb és kényelmesebb változatban. Több a díszítés, a minta, a szín és az apró részlet rajtuk, ami nemcsak az egyes termékcsoportok, hanem az egész férfiruházati szegmens előnyére válik. Emellett ez a trend sok kötelező darab – emblémás dzseki, V-nyakú mellény, nyakkendő, kardigán, kétsoros zakó – beszerzésére ösztönöz.

FŐBB IRÁNYZATOK

Főiskolás (preppy)

A konzervatív, nosztalgikus és hagyományos elemek kellő arányban szűrődnek át, és modern darabokkal párosítva korszerű, a kollekciókat felfrissítő, színes viseletek jönnek létre. A preppy stílus legfontosabb darabjai a kordnadrág, az emblémás dzseki, a rögbiing, a vastagon steppelt dzseki, a csíkos nyakkendő és mindenféle vastagon csíkozott holmi.

1/3 Nyakkendővel jobban mutat

kép 1 / 3

Eton

Kissé nyers

Félre a kényelmi öltözékekkel, elő a dzsekikkel, nadrágokkal és ingekkel! Olyanokkal, amelyek strukturált anyagból készülnek, nyersebb hatásúak, vaskosabbak és akár nehezebbek is. Minden erőteljesnek tűnik, a minőség szinte kézenfekvő. A farmer az öltözet természetes része, a slim fit fazon kivételével.

1/6 Magabiztos megjelenés

kép 1 / 6

Herrlicher

Alkalmi

Az irányzat választékosabbá válik. Ráadásul a kulcsfontosságú összeállításokban, a retró hullám jegyében, ismét jobban érvényre jut a ’70-es és a ’90-es évek életigenlése. A férfidivatot több csillogás, minta, érzékiség, határozottság és nőies elem gazdagítja. A határok bátran átugorhatók, az alapdarabok háttérbe szorulnak.

1/3 Az összkép igényes és szexi CG

kép 1 / 3

Club of Gents

KULCSFONTOSSÁGÚ TRENDEK

NEW YORK

2023-osz-ferfi-felsoruhazati-trendek-menswear-divatmarketing
Akár irodába, akár hétköznapra – Roy Robson

Változik a megközelítés: nem a formális viselet válik lazábbá, hanem a mindennapi ruházat válik egyre igényesebbé. A mindennapi viseletek fokozatosan meghódítják az alkalmiruha-részlegeket, a megújult megjelenésbe többnyire némi preppy stílus vegyül. A kapucnis felső az összkép meghatározó elemévé válik, akárcsak a kötött, a chino és a farmer. Na és ott a kabát, ez a stílusirányzat feltörekvő darabja.

ÉJSZAKAI LÁZ

2023-osz-ferfi-felsoruhazati-trendek-menswear-divatmarketing
Könnyű anyag, áradó minta – Studio Seidensticker

Nem kell mindig mindennek harmonikusnak lennie. Az éjszakai élet szerelmeseinek fontos a különcség, a figyelem felkeltése, valamint a színekkel és anyagokkal való kísérletezés. Hatásos a bársony és a selyem, a csúcsot a bőr jelenti. Az alapot a fekete adja, amelyhez különféle lila árnyalatok társulnak. Népszerűek a nyomatok és a laza ingek. A felsőruházatban sok lehetőség rejlik.

RÉGIMÓDI

2023-osz-ferfi-felsoruhazati-trendek-menswear-divatmarketing
Klasszikus, mégis divatos darabok – Colours & Sons

Szó sincs öreges külsőről! Épp ellenkezőleg, a klasszikus fazonok új lendületet adnak a mindennapok divatjának. A különbség a megújult megjelenésben van, ami egy csipetnyi preppy jelleggel érhető el. Újszerű módon jelennek meg a hagyományos darabok, például a farmernadrághoz viselt kötött kardigán. A sneaker alternatívája a bebújós cipő (loafer) és a vitorlás cipő.

TERMÉSZETES

2023-osz-ferfi-felsoruhazati-trendek-menswear-divatmarketing
Ki a szabadba! – Barbour

Mindenkiben él a vágy, hogy kimozduljon a szabadba, a természetbe. Sokan igénylik a rugalmasan használható és funkcionális öltözékeket, amelyeket különböző alkalmakra és különböző időjárási körülmények között egyaránt lehet viselni. Az összeállításoknak az összes plusz adottságuk ellenére lazának és mindennapi viseletre alkalmasnak kell lenniük. Az ősz kulcsfontosságú szereplői a mellények, a cipzáras nyakú garbók (troyer), a kívül hordott ingek és a pufi dzsekik.

(TextilWirtschaft)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás