Cipőtrendek 2023. ősz – A sikerért meg kell dolgozni

DIVATTRENDEK – CIPŐRENDELÉSEK   2023. ŐSZ

Cipőtrendek 2023. ősz Cipőtrendek 2023. ősz

Hamarosan lezárulnak a cipőrendelések, amelyek során központi kérdés a stabil gazdálkodás. Nehéz a helyzet, mivel nehéz felbecsülni a vásárlói kedv nagyságát, és a piaci résztvevők gondokkal küszködnek. Ez még inkább rávilágít arra, milyen fontos a választék összeállítása. A sportos modellek új külsőt öltenek, megjelenik egy új stílus.

PÖMPSZÖK ÉS PROFITOK – Cipőtrendek 2023. ősz

Kedvezőtlen körülmények alakítják a cipőrendeléseket. Nyerők a szűkebb és koncentráltabb koncepciók. Néhány vélemény, stratégia és tendencia a 2023. őszi forgalmazás ürügyén.

A Shoes Düsseldorf vásáron folytatott beszélgetésekben – némi túlzással – egyértelműen kirajzolódott az a tendencia, hogy a kis cipőkereskedőknek jól megy, miközben a nagyok alatt inog a talaj. Gyengébben teljesítenek a soküzletes koncepciók és a nagy alapterületen kereskedők. Olyan cégek kerültek szorult helyzetbe, mint a Klauser, a Görtz, a Galeria és természetesen a P&C Düsseldorf.

Nyomás nehezedik a piac egészére is. „Tavaly a cipőüzletek száma 1500-zal csökkent” – mondta a vásár sajtókonferenciáján Rolf Pangels, a Német Textil-, Cipő- és Bőráru Kiskereskedelmi Szövetség (BTE) vezérigazgatója. „Nagyok a kihívások, de biztos vagyok abban, hogy akik túlélik ezt a nehéz időszakot, azok középtávon a nyertesek közé tartoznak majd” – nyilatkozta Karim Choukair, a Melvin&Hamilton ügyvezetője.

Úgy tűnik, sokak számára véget ért az az időszak, amikor a forgalomnövekedés és az azzal gyakran összefüggésbe hozott szinergiahatások álltak a középpontban. „Most úgy tűnik, hogy a kisebb vállalkozási formák jobban megállják a helyüket, ellenállóbbak” – mondja Levin Berner, a Sioux vezérigazgatója. Úgy véli, hogy a boltfelületek időszerű rendbetétele csak a covid támogatások miatt húzódott mostanáig. „A jövőben sokkal fontosabbá válik a költséggazdálkodás és a nyereségesség.” Úgy véli, nincs helye a pénzzabáló konkurenciaharcnak.

Ennek kapcsán vitatják a Zalando új költségstratégiáját is. A legnagyobb online kereskedőknek a jobb feltételek érdekében már valószínűleg ritkán éri meg a rendeléseknél a beszállítókkal való közös gondolkodás, hogy aztán a gyakran fölöslegessé váló árutól végül megszabaduljanak. A 100 eurónál olcsóbb termékek esetében az online üzletek vagy a piactér-rendszerek már eddig is alig fedezték a költségeket. Ezért sok cég óvatosan magasabb árszintekre hangolja át a szortimentjét.

Eközben sok cipőkereskedő számára jóval nagyobb kihívásokat tartogat az ellátási lánc. A szállítási költségek ugyan még nem érték el a 2019-es szintet, de már elviselhetők. A legtöbbeknek megfelel a rendelések leadási ideje is. A vásár idejére sok gyártóhoz már beérkezett a rendelések 70-90%-a, erre utalnak a vásár időpontjára vonatkozó kritikák. „Az időpont kissé kései” – mondja Gerhard Bachmaier, a Högl vezérigazgatója, aki egyúttal azt is hangsúlyozza, hogy nagyon jó a vásár hangulata, szervezettsége és a szolgáltatásai.

Szerinte – sokak véleményéhez hasonlóan – különösen nehéz a helyzet a német piacon. „Idehaza semmiképpen sem tudjuk elérni az előző évi eredményeket” – mondta Ralf Meurer, a Gabor cég ügyvezetője. Az exporttal viszont nagyon elégedett. „A rendelések némi csökkenése már tényleg német probléma” – így Jan Brinkmann, a Prius Gabor ügyvezetője. Míg a német piacon az előző évhez képest a rendelések 5-10%-os visszaesésével terveznek, az export a rendelésállományt akár a korábbi szint fölé is emelheti. A tisztán sportos választékban ma már nincs meg a kellő lendület.

A férficipőknél a hibrid modellek határozzák meg a kínálatot. Sok modell képviseli a sneaker elegáns változatát, illetve sok az olyan fűzős üzleti lábbeli, amelyeket épp ellenkezőleg, hétköznapi viseletre hangoltak át. Általában fontos a talp, amelynek színe már sosem világosabb a törtfehérnél. A kínálatban meghatározó a vastag talp, amely őszi viseletté tesz olyan klasszikus modelleket, mint a bebújós loafer. A nyersgumi talp szintén férfias, laza megjelenést kölcsönöz a bokáig érő Chelsea csizmáknak, puhábbá, hétköznapi viseletre alkalmasabbá teszi őket. A túrázás továbbra is inspirálja a csizmák tervezőit. Ez esetben a Gore-Tex plusz előnyt jelent.

A női cipőknél továbbra is egyértelműen érvényesül az elegáns, klasszikus trend – keskeny, gyakran díszes papucscipőkkel, újfajta balerinafazonokkal, mélyen kivágott körömcipőkkel és Mary Janes modellekkel. Vannak vastag talpú változatok is, ezekben egyelőre csak a nagyon divatorientált kereskedők bíznak. Egyelőre hasonlóan óvatos a hosszú szárú csizmák fogadtatása. Ez Choukair igazgató úr számára (Melvin&Hamilton) érthetetlen, „hiszen teljesen passzol az aktuális divathoz, a luxusmárkáknál is látható”. Még a teljesen lapos talpú sneakerek esetében is nehezen felismerhető a tisztán sportos jelleg.

Hogy mennyire lesz valami divatos, és milyen arányt kap a rendelésekben, az természetesen a beszerzőktől függ. „Miközben a cipőkereskedők gyakran még a sportos modellekre koncentrálnak, addig a ruházati boltok már nagyon is az elegáns vonalat követik” – mondta egy kiállító a vásáron. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a cipő már nem lehet vastag és nehéz. Még a katonás csizmák sem, amelyeket most motoros fazonként gondolnak újra. Újszerűek viszont a cowboy csizmák. Sok gyártó szerint külföldön már rég elfogadottak, Németországban azonban vonakodnak a nagyobb mennyiségek megrendelésétől. A beszerzők még akkor is óvatosak, ha jól ismerik a vásárlóikat. Ez is egy tanulási folyamat, amely manapság mind szélesebb méreteket ölt.

ANDRÉ BANGERT (TextilWirtschaft)

Cipőpiaci végletek

Cipőtrendek 2023. ősz

 

 

 

A skála a kreppelt gumitalptól az elegáns kivitelig húzódik, az őszi rendelések e két, egymással szöges ellentétben álló világból merítenek. A férficipőknél nyersgumi talp teszi lazábbá a klasszikus Chelsea és Derby modellek megjelenését. És ne feledjük: újra teret nyernek a mokaszinszerű Wallabee fazonok. Officine Creative

 

 

 

 

 

Cipőtrendek 2023. ősz

 

 

 

 

Mindeközben a nőknél a csúcsot a feltűnő és egyben elképesztően elegáns, sötét drágakő árnyalatú, hegyes orrú, különleges alapanyagból készült modellek jelentik. A strasszokkal borított lábbelik már legutóbb is lelkes fogadtatásban részesültek. Toral

 

 

 

 

 

 

MIHEZ MI ILLIK?

 MIDISZOKNYÁHOZ

Baum und Pferdgarten

A ruhák hosszú ideje tartó dominanciája után újra nagyobb szerephez jutnak a szoknyák, mégpedig a klasszikus, térd és vádli közé érő, gyakorta karcsú szabású modellek. Hogy ne tűnjenek egyhangúnak, szükség van különleges színekre és részletekre. Új szintre emelik a megjelenést a jól megválasztott félcipők és a csizmák is.

MAXI NADRÁGHOZ

TWXX10_2023X165IMG_JACOB_COHEN_BY_MATTH_1_1_19PNCJM

Kép 1 / 5

Jacob Cohën

2023 őszén a bő, földet söprő nadrág lesz divatos. Farmer és szövetanyagból sok bőszárú modell szerepel az aktuális rendelésekben. Ezekhez már nem csak vastag talpú cipőket terveznek, hanem vékony, teljesen lapos lábbeliket is. A nadrágszárnak mindenképpen söpörnie kell a földet.

SPORTOS VISELETHEZ

TWXX10_2023X166IMG_g-lab_LEVEL_M1128_AD_1_1_VEPMT3I

Legyen erőteljes, kompakt és hibrid – ezek a tulajdonságok fontosak a rendeléseknél. Az outdoor, a túra és a játékos retró elemek dinamizmust adnak a csizma- és sportcipő-üzletágnak. Keresettek a funkcionális és sportos, de mindenekelőtt kényelmes modellek. Jó a fogadtatása a színes kivitelnek is.

KLASSZIKUS ÖLTÖZETHEZ

TWXX10_2023X167IMG_Stile_Latino_1_1_VEPMT3G

Kép 1 / 3

Stile Latino

A lábbeli finomabb, rafináltabb és vonzóbb jelleget ölt, ismét nagyobb szerephez jutnak az elegáns bokacsizmák és a fűzős bőrcipők. A fazonok azért ne legyenek túl hagyományosak – vélekednek a beszerzők. Tuti tippjük is van, mégpedig a különleges talpmegoldású, okos anyagpárosítással készült, igényes kivitelű hibrid modellek.

(TextilWirtschaft)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Cipőtrendek 2023. ősz