Táskatrendek 2023. ősz – Érzékeny termékkör

DIVATTRENDEK – 2023. ŐSZ

Táskatrendek 2023. ősz

Kritikus időszakába ért a táskaforgalmazás. A luxusszegmensben a táska a legkeresettebb termék, az ennél jóval szélesebb középső szegmensben azonban – ott, ahol az iparnak és a kereskedelemnek amúgy is óriási kihívásokkal kell szembenéznie – már más a helyzet.

 „Nem könnyű – mondja Anne Middendorf, a Lengermann&Trieschmann (Osnabrück) beszerzési vezetője –, ez a termékcsoport október óta nagyon visszaesett”. Míg a sapkák, sálak és télikabátok szenzációs forgalmat generáltak, a táskák iránt alig volt érdeklődés.  
Több tényező nehezíti az üzletet. Egyrészt az infláció és az emelkedő energiaköltségek, másrészt a vásárló elvárása, hogy 200-250 euróért jó felépítésű, divatos és praktikus táskát kapjon. Jó esetben a táska a lehető legszélesebb célcsoportnak szól, ám jelenleg alig néhány beszállító felel meg az elvárásoknak. A Coccinelle nagyon jól csinálja, akárcsak a Plinio Visonà és a Mandarina Duck. 
A piac rendkívül bizonytalan. Ha valaki gyengélkedik vagy hibázik, azt azonnal megbüntetik, és minden korábbinál gyorsabban megelőzi a konkurencia. A logisztika és beszerzés még mindig neuralgikus kérdés sokak számára, emiatt változatlanul szükség van a korai tervezésre. Összességében azonban a helyzet valamelyest enyhült. A szállítási költségek némileg csökkentek, a bérek és a járulékok azonban még mindig iszonyú magasak. Valóságos erődemonstrációval érnek fel az oly fontos, 9-re végződő árak. Ami a Picard-nál például 149 euró a kisebb, 199 euró a közepes és 249 euró a nagyméretű táskákánál, az az Abro esetében 199, 229 és 299 euró. Sok nő kétszer is meggondolja, mielőtt több száz eurót kiad egy ismert márkáért.

A luxusmárkák félelmetes erővel hatnak a nőkre. Olyanok, mint a férfiaknál a luxusórák

– jellemzi Andreas Ihly, a Marandino (Karlsruhe) kereskedelmi igazgatója azt a vonzerőt, amelyet a csúcskategóriás táskák gyakorolnak a vásárlókra. Különösen jól fogy az Aigner. Rendkívül sokakat vonz, még a fiatalabb vásárlókat is” – mondja Antonio Platero Weber, a Weber Lederwaren tulajdonosa (Mannheim). Bármilyen pozitív is volt a prémiumszegmens megítélése, a gyártók érzik a beszerzőkön a bizonytalanságot. „Sokan nagyon szűkös keretből gazdálkodnak, a rendelés most minden korábbinál vegyesebb képet mutat” – állapítja meg Peter Schwarz, az Aigner kereskedelmi vezetője. 
Ezzel kapcsolatban megemlíti bukdácsoló kiskereskedelmi partnerét, a Galeriát, amely eddig a Picard portfóliójában egészen elől állt. Az ilyen cégek a rendelési volumenek drasztikus zsugorodására számíthatnak, ami akár egyharmadnyi is lehet, mondják. (TextilWirtschaft)

 

Táskatrendek 2023. ősz

 

Mágikus Magenta

Abro

kép 1 / 2

A magenta, a 2023-as év Pantone-színe az intenzitás és az érzelmek terén ismét egyértelműen felülmúlja elődjét, a Very Peri-t. A ragyogó málnaárnyalat a lüktető élet és az eufória iránti vágy megtestesítője. És ez nem csak a kisméretű táskák esetében igaz, az erős színárnyalat remekül érvényesül a nagyobb, akár flitterrel borított felületeken is.

Evening Darling

Aigner

kép 1 / 4

Munka után beindul az élet, a szórakozás, bulizás, az opera, a színház, jöhetnek a finom ételek. A városokban esténként sok minden történik, az emberek élvezik, hogy újra kiöltözhetnek. A finom kis táskák továbbra is nagyon keresettek, a legkülönfélébb variációkban kaphatók. A színük valamivel kevésbé harsány, mint nyáron, de annál izgalmasabb az anyaghasználatuk – legyen az bársony, buklé, csillogóan fémes vagy kövekkel kirakott bőr.

Fur Fun

Abro

kép 1 / 4

Ahol a 70-es évek adják a ritmust, ott megjelenik a szőrme, különösen a báránybőr – akár valódi, akár megtévesztően valódinak látszó műszőrme formájában. Az alapanyag vagány változata jóleső érzést kelt. A szín- és anyagkeverékek tovább fokozzák a vonzó modellek hatását, amelyek immár klasszikus, rövid fogantyúval és hobó stílusban is kaphatók.

Day Dreams

Aigner

kép 1 / 4

A mindennapi használatban előnyt élveznek a praktikus, vonzó, egyszersmind időtlen modellek. Az elegancia és a hivatali öltözködés iránti, megújult érdeklődés újra a figyelem középpontjába helyezi ezeket a klasszikus modelleket. Modern színekben és visszafogott fazonokban jelennek meg – fémkiegészítőkkel vagy jellegzetes bambuszfogantyúkkal, amelyek elegánsan hangsúlyozzák a klasszikus jelleget.

Black Mamba

Plinio_Visona

kép 1 / 2

Rendkívül szembetűnő a legklasszikusabb szín visszatérése, egy táska aligha lehet ennél feketébb. Izgalmas az anyag mélysége és tapintása, és ezt a hatást tovább erősítik a lakk és gyűrt felületek, a mutatós, méretes csatok, a szegecsek és a cipzárak. Igazi sztármodellek ezek, korántsem a nyugalom jelképei a táskakínálatban.

Heavy Metal

BLUMARINE

kép 1 / 2

Néha jót tesznek az éles kontrasztok mind a választéknak, mind a megjelenésnek – erről gondoskodnak például a szembetűnő szegecsek. Csakúgy, mint a hangsúlyos fűzőlyukak, a csatok, cipzárak és láncok. Nem csak sima, fémes felületekkel lehet feldobni a táskákat, hanem dekoratív, csillogó megoldásokkal is.

Bowling Chic

Joop!

kép 1 / 2

Sportos, ugyanakkor elegáns – ez az irányzat könnyedén egyesíti magában mindkét tulajdonságot. A Bowling Bag ideális, harmonikusan illeszkedik a sikkes, nőies összképbe. Mint mindig, most is nagy logókkal és több anyagokból készül, ami rendkívül aktuális ebben a stílusban.

70’s Vibe

Abro

kép 1 / 4

A 70-es évek emléke általában pozitív érzéseket kelt, lévén, azt az évtizedet a színek, az újrakezdés és a könnyedség jelképezte. Elég sok idő telt el azóta, így a tervezők szívesen idézik fel a kor retró hangulatát. Újjáélednek a vintage sziluettek és a jellegzetes, rombuszalakú patchwork hatások, a táska markáns vonalát követő, kivágott fogantyúk, valamint a kord- és bársonyanyagok. A láncok és karabinerhorgok szintén a hetvenes éveket idézik.

New Hobo

Bogner

kép 1 / 4

Mindenki kedvence – immár több idény óta. Az amerikai vendégmunkások által kitalált puha, praktikus táska ebben a szezonban új részletmegoldásokkal, megújult formában jelentkezik. Lehet ez a mindent beborító fonás, à la Bottega, letisztult, a fekete és fehér színnel játszó szabás, szőrme és bőr keveréke vagy párnázott, steppelt nejlon. Valamennyi modell finom, puha összbenyomást kelt.

Silver Glaze

Roeckl

kép 1 / 2

A színes, fémes felületek a nyár erős témái voltak, és a karrierjük tovább folytatódik. Újdonság a tiszta ezüst, amely rendkívül csillogó, fluoreszkáló felületként vagy fényes flitterekkel bukkan fel. A visszafogottabb megjelenéshez jobban illik a tompán csillogó ezüstbőr, mégpedig különleges, stílusos bambuszfogantyúval.

BŐRT HELYETTESÍTŐ ANYAGOKBÓL

Nagyon könnyű

Ezen a területen folyamatos a fejlődés, a nem bőrből készülő táskák széles mezőnyben versenyeznek. A fejlesztések célja a nagyobb fenntarthatóság, a kisebb súly és a mind finomabb felület. Ráadásul a divatirányzatok elvárják a stílusok sokszínűségét is. A kelmeválasztékot most bársony és kordbársony gazdagítja, miközben a műszőrme népszerűbb, mint valaha.

Nemes külső divatos, rövid fogantyúval - Gerry Weber

kép 1 / 10

(TextilWirtschaft)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Táskatrendek 2023. ősz