Divattrendek – Fehérneműtrendek 2023. ősz

FEHÉRNEMűTRENDEK – Teret nyer a középkategória

A fehérneműszakma már túl van egy hegy- és egy lejtmeneten – ez utóbbi egész jól végződött az erős 2022-es fürdőruhaszezonnak köszönhetően. A 2023-as őszi rendelési időszakban a szilárd alap olyan választékból hozható létre, amely meghatározó alapmodellekből és más hasznos ruházati cikkekből áll.

bodywear-2023-osz-tel-trendek

Szarvasgombavadászaton

Ígéretesen alakul az évkezdet. Mégis óvatosan folynak a rendelések: több alapdarab, több meleg ruha és új árkategóriákba sorolható márkák határozzák meg a 2023-as őszi rendeléseket.

Pozitív a hangulat a fehérnemű-kereskedelemben. „A január és a február az általánosan vártnál jobban alakult”, hangzik szakmai körökből. Az akciós termékek mellett már az első tavaszi témák is megjelentek a kínálatban: a pasztellszínű fehérneműk viszik a prémet. A fürdőruhák iránt is élénkül a kereslet. „A szép fürdőruhák 2022-ben már nyár elején elfogytak”, hangsúlyozza Dominik Bossert, a Mary-an Beachwear Group ügyvezető igazgatója. Idén még inkább vágynak utazásra az emberek: „Sokan a rossz hírek elől is el szeretnének menekülni egy kis utazással”, véli Andrea Bous, a Bad Homburg-i Dessous ügyvezető igazgatója.

A válsághírek ellenére tehát összességében pozitív jelek mutatkoznak az őszi rendelési szezonra vonatkozóan.

Ugyanezt erősíti meg Annina Kendell is: „A közvetítőcsatornákban azonban vannak elmozdulások”, állítja a Schiesser termékmenedzsment- és formatervezési részlegének alelnöke. „A magas készletszintek miatt az online-partnerek a tavalyi hatalmas növekedés után most az előrendeléseiket a covid előtti szintre csökkentik. A helyhez kötött üzletek ügyfelei viszont összességében többet vásároltak, mint az előző évben”, összegez Kendell. A vásárlások nagyon tudatosan és ellenőrzött módon történnek. A limitet mindig szem előtt tartjuk”, teszi hozzá Martina Bandte, a Nina von C ügyvezető igazgatója. „A tervezett rendelési limitek egyre inkább a központi témákra koncentrálódnak”, számol be tapasztalatairól Detlef Blankenstein, a DACH Triumph nagykereskedelmi cég vezetője. „A trend egyértelműen az állandó raktárkészlet további kiépítése felé mutat”, mondja Marcel Krug, a Calida B2B értékesítési igazgatója. Mindez pedig azt jelenti, hogy a kockázat a beszállító felé helyeződik át. Ennek eredményeképpen sok gyártó a korai rendelési határidőket szorgalmazza, „mivel különben a termékek elfogynak” – ez az érvelés pedig nem mindig jön be a beszerzőknek. 
Az árfekvések alakulása szintén aggodalomra ad okot: „A legtöbb esetben csak a meglévő szériák színfrissítéséről van szó”, számol be tapasztalatairól egy fehérneműrészleggel rendelkező nagy divatház beszerzője. Kritikusan hozzáteszi: „A kollekciókban nincs semmi igazán újdonság, ami indokolná az új, magasabb kiskereskedelmi árat.” A lényeg: „A melltartók esetében a márkahűség nagyon jelentős, a vásárlók jól ismerik kedvenc modelljeik árait. A 10 vagy 15 eurós árugrásokat nehéz megmagyarázni, különösen akkor, ha már átlépjük a száz eurós határt”, teszi hozzá egy magas színvonalú, rajnai fehérneműbolt tulajdonosa.

A mostani rendelési időszak egyik legfontosabb feladata tehát az új, elfogadható ár-érték arányú márkák felkutatása. Ez a feladat leginkább egy „szarvasgomba-vadászatra hasonlít”,

mondja kacsintva Carola Spanier, az osnabrücki L&T fehérneműrészlegének vezetője és beszerzője. A divat- és textilházak számos beszerzője pozitívan áll a Triumph új árprogramjához, amely 15 és 45 euró közötti kiskereskedelmi árat határozott meg. A tulajdonosok által vezetett szaküzletekben inkább az 50 és 75 eurós kiskereskedelmi ár közötti melltartó-alternatívákat keresik – az olyan márkákat, mint a Rosa Faia, a Royal Lounge és a Love Stories.  A szakma elégedett a meleg ruházat választékával. „A gyapjú/selyem- és a nehéz interlock-áruk bizonyulnak a legkelendőbbnek”, véli Marcel Krug. A gyapjúból készült éjjeli viseletek és lenge ruhák jó visszhangra lelnek beszerzői körökben. „Jó a fogadtatása a Calida deep sleep wear-kollekciójának – különösen a fűtési költségek folyamatos emelkedése mellett”, hangoztatja meggyőződéssel Carola Spanier. De a kiskereskedők is nagyobb hangsúlyt fektetnek a frottír-, flanel- és velúranyagokra a megfizethető árkategóriában. „Tetszettek a Joop! finom anyagai”, meséli Gaby Hobmaier vásárlási tanácsadó. Összegzése: „Egy jól ismert márka, megfizethető árfekvés, jó szín- és anyagtörténet.” A beszerzők a választék bővítése kapcsán megemlítik a Short Stories, a Pip, a By Louise, az Ysabel Mora és a Lunadi Giorno (fürdőköpenyek esetében) márkákat is. Annette Redder, a lüneburgi Venus-Moden tulajdonosa hiányt lát a nagyméretű termékek kínálatában:

„Hiányoznak a modern, minőségi hálóruhák az 50-52-es méretkategóriában az alacsonyabb, erőteljesebb felépítésű nők számára”.

És a férfiak? A teljes, egységes témák és megjelenések értékesítése itt is egyre fontosabbá válik”, mondja Matthias Mey, a Mey cégcsoport ügyvezető igazgatója. Sok beszerző további értékesítési potenciált lát a férfi hálóruhákban és otthoni viseletre szánt termékekben. A nappali ruházati cikkeknél azonban nem fogadnak el minden árnövekedést, amit jól mutat a férfi alsónadrágok három darabos kiszerelésének jelenlegi árazása. Piaci források szerint a kezdeti 40 euró feletti kalandozások után az első beszállítók visszatérnek a jól megszokott 39,95 eurós sarokárhoz. A jó arányérzékkel történő rendelés tehát 2023 őszén is nagyon fontos szempont marad.

(ALEXANDRA VON RICHTHOFEN/ TextikWirtschaft)

Fehérneműtrendek 2023. ősz

Ismét kihívásokkal teli időszak előtt áll a szakma, mindenkit az foglalkoztat, hogyan alakul a 2023-as év. Néhány hónapja a fehérnemű-eladások terén is érzékelhető, hogy a vásárlók megfontoltabban, tudatosabban, a szükségleteikhez jobban igazodva költekeznek. Az áraknál ismét fontos szerepet játszik a középkategória. Jó néhány gyártó átdolgozta és leszűkítette a kollekcióját, és új súlyponti termékeket jelölt ki. Meleg fehérneművel és egyszerű alapdarabokkal a szükségleteikre koncentráló vásárlók mind szélesebb körét célozzák meg. A divatban egyre fontosabb a kellemes közérzet, ami új impulzusokat ad a fehérnemű-kereskedelemben is. A tervezők gondolnak az impulzusvásárlókra is, azokra, akik szívesen lepik meg magukat valamilyen apró ajándékkal.

1/14 Természetes melegség

kép 1 / 14

A magas energiaárak következtében divatba jönnek a meleg öltözetek, és ennek megfelelően növekszik a meleg fehérnemű iránti kereslet is. A vásárlók kifejezetten keresik a természetes alapanyagokat, a gyapjút és a selymet. A felsőket még szemrevalóbbá teszik a csipkebetétek, amelyek az ujjak passzé részét és a dekoltázst díszítik. (Hanro)

(TextilWirtschaft)