Trendek – Női felsőruházati trendek 2023 ősz

 

Határozott irányváltás

A következő őszi szezonban valóságos megújulás megy végbe, új fazonok és sokszínű stílusok jelennek meg. Gazdag lesz az anyagválaszték, a csillogó darabok a hétköznapi viseletek részévé válnak. Mindez természetes lazasággal párosul, ami divatos és ideális esetben jól eladható választékot eredményez. A női felsőruházatban végbemenő fordulat rengeteg lehetőséget kínál az izgalmas összeállítások, a vásárlásra csábító szortimentek kialakítására.

Noi-felsoruhazati-trendek-2023-osz-divatmarketing-textilwirtschaft

TÍZ JÓ TANÁCS

A 2023-as őszi választék összeállítása tele van kihívásokkal. A női divatban ugyanis izgalmas feszültséget kelt a klasszikus és a csillogó, illetve a sportos és az érzéki vonal egyidejű jelenléte. Ez az új világ kreativitást és tudást igényel a beszerzőktől. Sőt, még annál is többet a tartós gazdasági kihívások közepette.

Íme, tíz megszívlelendő tanács a TextilWirtschaft szerkesztőitől a kihívások leküzdésére.

MENŐ LEGYEN AZ ÖSSZKÉP

Ilyen az apró kockás blézerhez viselt bő szárú bársonynadrág vagy a cargo nadrág és egy szaténing párosítása. De szűk blézer alá semmiképpen se kerüljön masnis blúz! A megjelenés sosem lehet unalmas. Inkább változtassunk, keverjük bátran a stílusokat.

KELLENEK AZ ÖRÖKÖS KEDVENCEK

Az egyedi megjelenésű kasmír pulóver, az óriási alpaka sál, a bő szabású blézer – ugyan valamennyi ára borsosabb, ám épp a bizonytalan időkben válik érdekessé a fogyasztók számára. A minőségi alapanyagokból készült, sokáig használható kedvencekből most érdemes minden korábbinál többet szerepeltetni a kínálatban.

ÚJ SZÍNEK, LÁGYABB ÁRNYALATOK

A szín továbbra is fontos, ám az előző szezonok színrobbanását követően most nyugodtabb, lágyabb árnyalatok következnek. Egyensúlyba kerülnek az élénk és a visszafogottabb színek, a divatos, élénk árnyalatokhoz semleges, főleg szürke és fekete tónusok társulnak.   

LEGYEN SZÉLESEBB A MÉRETVÁLASZTÉK

Bár a pozitív testkép témája gyakran szerepel a nyilvánosságban, és a közösségi médiában is sokat foglalkoznak vele, ennek hatása azonban még mindig alig érzékelhető az üzletekben és a szortimentek kialakításánál. Ahol a divatos darabokat az összes méretben – beleértve az extra nagy méreteket is –kínálni tudják, az jelentős vásárlóerejű célcsoportot vonz be az üzletbe.  

LEGYEN TÖBB MINŐSÉGI TERMÉK

Emelkednek a költségek és csökken a vásárlókedv – a vevők manapság alaposan megnézik, hogy mire költenek. A kereskedők feladata a vásárlók meggyőzése, mégpedig a legfontosabb képességek egyértelmű felmutatásával. Minőségi, különleges ruhadarabok forgalmazásával, a mérce magasabbra helyezésével.

BE KELL KALKULÁLNI A SZÁLLÍTÁSI NEHÉZSÉGEKET

A helyzet ma már nem annyira drámai, de a szakértők szerint 2023-ban is lesznek zavarok a beszállítói láncban. Az okok ismertek. Ez továbbra is azzal jár, hogy számolni kell az előre nem látható nehézségekkel. Dolgozzon azokkal a kipróbált szállítókkal, akik 2022-ben kiválóan teljesítettek. Vagy ossza meg a kockázatot, fontos termékek esetében ne hagyatkozzon egyetlen szállítóra. Ezenkívül megoldás lehet az is, ha a mostani szezon alapvető cikkeit nem árusítja ki, hanem elraktározza jövő őszig.

LEGYEN RUGALMAS AZ IDŐZÍTÉS

Mindent mindenkinek egyszerre? Ez ma már régimódinak számít. A kereskedelemben több rugalmasság szükséges mind a helyszínek, mind a koncepciók vonatkozásában. Az egyik korán akarja megkapni az új árut, a másiknak csak később van rá szüksége. Az intelligens áruáramoltatás képes ezeket az igényeket is kielégíteni. Végül is a verseny mindenütt más és más.

MEG KELL ÚJÍTANI A MINDENNAPOS SZORTIMENTET

A stílusok és a nőies modellek divatjától függetlenül a nők továbbra is igénylik a mindennap viselhető darabokat és a kényelmet. Ez a szempont tehát mindennél fontosabb, de a korábbinál kevésbé szembetűnő. Cargo nadrág szaténból, sportos dzseki apró kockás anyagból, lurex szálas, vastag kötött pulóver – az egyszerű, hétköznapi ily módon válik különlegessé.

ISMÉT ITT A SZÜK FAZON

Sok nő képtelen volt megbarátkozni a túlméretes darabokkal, mivel formátlanok, előnytelenek. Most fellélegezhetnek, az aktuális nőies irányzat ugyanis újra divatossá teszi a testre simuló fazonokat. Meghatározó ugyanakkor a különböző formák kombinációja, például egy testre simuló modellel jól mutat egy nagy blézer, egy bő szárú nadrághoz pedig szűk finomkötött felső dukál. A hatás egyszerre modern és csábító.

VESZÉLYBEN A FENNTARTHATÓSÁG

Az infláció és számos más ok miatt emelkednek az árak, amit még tovább növelnek a drága, fenntartható alapanyagok. Erre kevés termékmenedzser talál fedezetet a kalkulációjában. A „zöld” kollekciók bővülése elmarad a várakozásoktól. A jövő szempontjai sajnos háttérbe szorulnak.

TOP TÉMÁK

LAZA KOMBINÁCIÓK

A megjelenés teljesen új, természetes és ezért modern. A blézerek inkább testközeliek, míg a nadrágok igen bő szárúak. Előfordul, hogy együtt, nadrágkosztümként jelennek meg, de a leggyakrabban önálló darabként láthatók. A blézert viselik elegáns ruhához, cargo nadrághoz vagy szűk miniszoknyához is. Így széles stílusvariációkra nyílik mód.

1/7 Kétsoros zakó, bő nadrág

kép 1 / 7

Csak ne legyen túl kispolgári! A klasszikus beütésű, kétsorosan gombolódó felsőhöz és mellényhez élesen elütő modell illik. Ez lehet akár egy modern külsejű farmernadrág is. My Essential Wardrobe

DISZKRÉT ÉRZÉKISÉG

A már hosszabb ideje jelentkező és mind erőteljesebb irányzat egyre nőiesebb, elegánsabb és kifinomultabb. Ez most azt jelenti, hogy láthatóvá válik az alak és a bőr. Ismét középpontba kerül a ruhaviselet, és ezzel egyidejűleg több lesz a szoknya-blúz kombináció. Minden puha esésű anyagból, leginkább szaténból készül, az i-re a pontot redők, fodrok, kivágások és érzéki színek teszik fel.

1/7 Redőzött

kép 1 / 7

A modern blúzokat és ruhákat kisebb-nagyobb játékos részletek, finom raffolások, redők, fodrok és masnik teszik vonzóvá. Az egyetlen feltétel, hogy megjelenésük finom, hivalkodástól mentes legyen. Emanou

HÉTKÖZNAPI RAGYOGÁS

Fény és csillogás mindig, a nap 24 órájában – hétköznap is, egyedileg adagolva. Alkalomhoz illően, de még jobb, ha mindent a hangulat irányít. Így talál egymásra a szatén nadrág és a gyapjú zakó, a flitteres top és a nagyzsebes nadrág, a fehér ing és a metálfényű ceruzaszoknya. A ragyogás persze lehet egy nagy fellépés velejárója is, de a nőknek a tompább fények gyakran sokkal több örömöt okoznak.

1/7 Tompa pompa

kép 1 / 7

Az ezüstszín már önmagában elegáns. A puha szürke árnyalatok sneakerrel, gyapjúkabáttal, bő, kötött pulóverrel városias, hétköznapi megjelenést eredményeznek. Bár a nadrág csillog, az összkép nagyon nyugodt. A hétköznapi ragyogás remek példája. Luisa Cerano

FIATAL NŐK DIVATJA

Ellentétek vonzásában

Noi-felsoruhazati-trendek-2023-osz-divatmarketing-textilwirtschaft
Alakot hangsúlyozó, mégis laza megjelenés. A lényeg a stílustörés – QS by S.Oliver

 

 

 

A menő és a sikkes, a romantikus és a romlott, az új és a klasszikus között sok ellentétes áramlat befolyásolja a fiatalos divatot. Mindez hoz némi izgalmat az összeállításokba, elvégre sokáig a 2000-es évek stílusvilága határozta meg a képet. A tipikus, széles csíkokkal feldobott, dobozszerű motoros dzsekiktől a csípőszabású farmeren át a  cargo nadrágig – ugyan az ezredforduló nemzedékének (Y2K) kulcsfontosságú darabjai továbbra is vezető szerepet kapnak, de már megjelentek a trendet új irányba vivő hatások is.

A megjelenés egyrészt rendkívüli nőies, mivel már az előző szezonokban is egyre nőtt az érzékiség iránti vágy. Úgy tűnik, mindez most éri el csúcspontját, és rivaldafénybe kerülnek a Barbie- és a balettvilág romantikus stílusjegyei. Hangsúlyosabb szerephez jutnak a rózsaszín árnyalatok, a miniszoknyák és a testre simuló bodycon ruhák, lábszármelegítővel és körömcipővel – ahogy az Miu Miu felvételein és a TikTokon mindenfelé látható.

Mindezzel párhuzamosan felbukkannak a világ jelenlegi bizonytalanságait tükröző grunge-elemek is. Bomberdzsekik és főiskolai kabátok, roncsolt elemek, lepusztított részletek, valamint fekete és szürke tónusok keverednek a nőies, édeskés stílusokkal. Egy stílustörés, két világ – a fiatal divatot jelenleg leginkább a sokszínűség jellemzi.

(TextilWirtschaft)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás