Divattrendek – Női felsőruházati trendek 2024. tavasz

Női felsőruházati trendek 2024. tavasz

 

Gondolatok uborkaszezon idején

Christel-Wickerath-TextilWirtschaftA megszokottnál kevesebb előrendelést adtak le a női divatot forgalmazó kereskedők a 2024. tavaszi szezonra. Ez teljesen világos. De még ennél is fontosabb lenne a szezon jelentős meghosszabbítása. Christel Wickerath írása/TextilWirtschaft

Ha kisüt a nap, beköszönt az olaszos életérzés ideje. Bepattanni a kabrióba, és az Alpokon át irány a dolce vita. De szép is lenne! A valóságban azonban egyre több német kiskereskedő azért kerekedik fel, hogy felkeresse a számára fontos partnereket Bologna mellett, a Centergross-ban és Prato városában. Új izgalomra vágynak, új ruhákra, blúzokra és ingekre. Mindent, ami jól fogy a forró nyáridőben. Jól kiszámíthatóan, lehetőleg minőségi kompromisszumok nélkül, széles méretválasztékban. A beszerzések igazán csak a szezon második felében pörögnek fel. 
Erre szükség van azért is, mert a változékony fogyasztói hangulat egyre nagyobb kihívás elé állítja a piacot. Aki jó üzletet akar csinálni, annak ki kell tűnnie, friss, hatásos összeállításokkal, saját stílussal kell előrukkolnia. Másnak kell mutatkoznia, mint a többiek – e tekintetben semmi sem változott.

A nyár nem érhet véget májusban.

Semmit nem változott az sem, hogy az iparág nagy része örökös időzítési problémával küzd. Ezért ideje lenne új megvilágításba helyezni a nyári szezont. Úgy tűnik, hogy sikerült jól megtervezni a választékot, a készletek márciusig kitartottak. Tavasszal az alkalmi divat ünnepli fénykorát. Ekkor rendezik meg a legtöbb családi összejövetelt, ami hagyományosan kiugró bevétellel kecsegtet. Majd áprilisban, májusban, júniusban stb. következik a visszaesés – különösen a középső piaci szegmensben. Ekkor már kevés újdonság kerül az üzletekbe, és az új impulzusokra vágyó vásárlók jószerével már csak a rendszerszintű szállítókra számíthatnak – ám gyakran ők is ugyanazokkal az unalomig ismert témákkal jelentkeznek. Igaz, ez megbízható alapot garantál, amit a kereskedelem nagyra értékel, de a jövőben már kevésbé igényli. Erről tanúskodnak a TextilWirtschaft című német szaklap szezonális felmérésének adatai. 
Végül is a nyár kellős közepén is lehet kiváló eredményeket elérni, hiszen a kánikula az Alpoknak ezen az oldalán is mindinkább belenyúlik a szeptemberbe. Jól látható ez a Zara és társai példáján, amelyek folyamatos impulzusokkal mutatják az utat még ebben az időszakban is. 
Ehelyett néhány márkás gyártó már a pehelykabátok kiszállításánál tart. A szakmában egyre nagyobb visszatetszést kelt az effajta hozamgyilkos időzítés. A forgalmazók többsége számára abszolút kötelező szempont, hogy a kínálat azonnal viselhető legyen (ready-to-wear). Sokakat régóta bosszantanak a februárban megjelenő vászonblúzok és a márciusban piacra kerülő kánikularuhák. Változatlanul, újra és újra. 
Az egész éves tervezést újra kell hangolni – erre ösztönöznek az egyre korábbi, immár novemberben tapasztalható árcsökkentések, pl. a Black Friday. Az őszi szezon különösen rövid Dél-Németországban, ahol a nyári szünidő gyakran belenyúlik még a szeptemberbe is. Ez azt jelenti, hogy az őszi árut rendszerint csak körülbelül két hónapig lehet értékesíteni, ami pedig túl rövid idő ahhoz, hogy legalább némi eredményt el lehessen érni. 
Ugyanakkor néha már májusban beindul a nyári leárazás. Hiszen az idejekorán leszállított áru túl sokáig hever a polcokon, túl sok pénzbe kerül, és nincs benne lendület. De nyilvánvaló, hogy a felismerhetően friss, izgalmas témákat nem kell leárazni, akkor sem, ha javában tart a nyár. Épp ellenkezőleg, sok nő vásárlásával bizonyította ebben a szezonban, hogy kifejezetten nyitott a különlegesre, az újra, az azonnal viselhetőre, még akkor is, ha az egy kicsit többe kerül.

Ez a fő oka annak, hogy a női ruházat nem teljesített olyan rosszul, mint ahogy attól egyesek tartottak. A hagyományos üzletekben ugyan kevesebb darabot adtak el, viszont magasabb áron. Mindent összevetve azonban az eredmény elmarad a várakozásoktól. Csökkenő árakkal nem számolhatunk, emelkedő árszinttel annál inkább. 
Ezért minden eddiginél több változtatást kell végrehajtani a rendszeren belül. Újra át kell gondolni a szezonális tervezést és a választékot. A helyes irányba tett első fontos lépés az lehet, ha a nyári üzletmenet friss termékekkel éled újjá.

Női felsőruházati trendek 2024. tavasz
A női felsőruházati kiskereskedők 60 %-a az előrendelésre szánt keret további csökkentését tervezi.

TRENDEK 2024. TAVASZ – NŐI FELSŐRUHÁZATI TRENDEK                        

noi-felsoruhazati-trendek-2024-tavasz-textilwirtschaft-divatmarketing
Jól érzékelhető, hogy megnyugszik a divat       Rossi

AZ ÖT LEGNÉPSZERŰBB RENDELÉSI TÉTEL

Befejeződött a 2024. tavaszi szezon tervezése. A düsseldorfi vásárhétvége idején a kereskedelem a beszerzés lázában ég. Ott derül ki, ki miként állítja össze a választékot, ki milyen témákra összpontosít, és az is, hogy melyik tételek nem hiányozhatnak a kínálatból. A TextilWirtschaft című német szaklap még a rendelési időszak előtt megkérdezett 200 női és 150 férfi-felsőruházati beszerzőt arról, hogy szerintük melyek lesznek a szezon kötelező darabjai. A tőlük kapott válaszok alapján, íme, az az öt, amelyeket a szakma a legfontosabbaknak tart.

1.RUHA

Mégpedig az olyan ruha, amely alkalmas a mindennapi viseletre, de hordható este is – az ilyen mindenesekhez nagy reményeket fűznek a beszerzők. A ruha új változata karcsú sziluettet mutat, általában egyszínű, de enyhén csillogó felülettel rendelkezik.

noi-felsoruhazati-trendek-2024-tavasz-textilwirtschaft-divatmarketing
Mindennapi viseletre: ruha kiskabáttal  – Betty & Co
noi-felsoruhazati-trendek-2024-tavasz-textilwirtschaft-divatmarketing
Diszkrét színátmenet, kifejező minták helyett – Bugatti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.BLÉZER

A nadrágkosztüm sikere után az egyrészes blézer kerül a figyelem középpontjába, ami stílusötletek sokaságának nyit utat. Már önmagában igen változatos ez a nélkülözhetetlen darab: egyre több keskeny fazon készül belőle, újszerűek a rövidített (cropped) megoldások, ugyanakkor továbbra is jelen vannak a széles fazonok.

noi-felsoruhazati-trendek-2024-tavasz-textilwirtschaft-divatmarketing
Bár túlméretezett, nélkülözhetetlen Marc Cain
noi-felsoruhazati-trendek-2024-tavasz-textilwirtschaft-divatmarketing
Derékban szűkülő fazon   Riani
noi-felsoruhazati-trendek-2024-tavasz-textilwirtschaft-divatmarketing
Nyugodt hatást keltő kétsoros   S.Oliver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.NŐIES BLÚZOK

Nagy visszatérését ünnepli a blúz. Lehet fényes, masnis vagy fodros, elengedhetetlenek az aprólékos részletek. A szükséges pluszról a csillogó hatások gondoskodnak, még nőiesebbé téve ezt a klasszikus ruhadarabot.

noi-felsoruhazati-trendek-2024-tavasz-textilwirtschaft-divatmarketing
Fehér blúz, új részletekkel Luisa Cerano
noi-felsoruhazati-trendek-2024-tavasz-textilwirtschaft-divatmarketing
Igazi látványos darab     More & More

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.BŐ SZÁRÚ NADRÁGOK

Igen népszerűek a széles szárú nadrágok. A csúcsdarabok valóban szélesek, de ígéretesek a mérsékeltebb léptékű fazonok is.

noi-felsoruhazati-trendek-2024-tavasz-textilwirtschaft-divatmarketing
Modern, mégis jól használható                Comma CI

5.FINOMKÖTÖTT FELSŐK

Igen nőiesek a leheletfinom, mégis izgalmas felületű, finomkötött darabok. A kivitel pedig hol testhezálló, hol mélyen dekoltált.

noi-felsoruhazati-trendek-2024-tavasz-textilwirtschaft-divatmarketing
Nélkülözhetetlen darab a kötött tank top            Cinque

(TextilWirtschaft)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Női felsőruházati trendek 2024. tavasz