Rólunk

dr.-csaba-anna-maria
dr. Csaba Anna Mária – Kiadó – Főszerkesztő               Fotó: :Thomas Fedra

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szereztem diplomát, első munkahelyem a Budapesti Harisnyagyár volt. Miután elvégeztem a kétéves piacszervező szakközgazdász képzést. Szakdolgozatom és doktori munkám címe „A vékonyszálú harisnya és harisnyanadrág piacának analízise”.   
Néhány év kitérő után tértem vissza a könnyűiparba, 1979-ben a Magyar Divat Intézetnél (MDI) helyezkedtem el. A Kutatási Főosztályon piackutatóként ruházati alapkutatásokban vettem részt (piacszegmentálás, férfi alsóruházat, lakástextil fogyasztói szokások), tanulmányokat írtam. Az MDI kiadványaiban (Divattükör, Divatbarométer, DivatMarketing) és különböző szakfolyóiratokban rendszeresen publikáltam szakmai cikkeket. A Lakástextil Stúdió vezetője, majd később az MDI igazgatóhelyettese lettem.

Többször szerveztem közös kiállítást a BNV-n hazai vállalatok részvételével. Anno a frankfurti Heimtextilre nem volt egyszerű kiállítóként bejutni, hosszú várólisták voltak. A szervezésemben a Galériában közös standdal megjelenő vállalatok azonban így tudtak önálló helyet szerezni (többek között Aste, Budaprint, Colortex, Eventuell, Gardénia, Graboplast, Paszományárugyár)

A GTZ (Deutsche Gesellschaft für technische Zusammenarbeit) szervezetnél való közbenjárásom révén sikerült támogatást szerezni magyar vállalatok exportmegjelenésének finanszírozására. Első alkalommal Berlinben a ModaBerlinen a Silhouette állított ki. Majd éveken át számos hazai gyártó cég és több iparművész jutott el kiállítóként az Interstoff (bérmunka) és az IGEDO-CPD német szakvásárokra (többek között Aqua, Bahama, Christina, Elegant Mode, Karnak, Lady Mercédesz, Madeira Kft., MM Exclusive, Nettitex, Páva Ruhagyár, SG Ipari Kft., Silhouette, Szirén, Tricotex, Wimmer Line, ZAKÓ Trade, Zenit).  

1994. szeptemberében a neussi EUROMODA Divatközpontban több hazai cég jelent meg egy közös kiállításon az MDI, az én szervezésemben: Aqua, Bahama, Békéscsabai Kötöttárugyár, Elegant Mode, Fékon Ruhaipari Rt., Gála Nőiruha Szövetkezeti Kft., Girardi Kalap, Manier Kft., MM Exclusive, MDI, Rózsavölgy Bt., Rubin Ruházati Kft., Silhouette Divat Design Kft., Christina, Stúdió 2000, Unicon Erste Ruházati és Kereskedelmi Kft.

A Magyar Divat Intézet a TextilWirtschaft című szaklap kiadójával kötött licencmegállapodás megkötését követően 1995 nyarán jelentette meg a DivatMarketing c. lapot, amelynek induláskor főszerkesztő- helyettese, 1996-tól főszerkesztője voltam. 

Az MDI megszűnésekor 2003 telén alapítottam a DivatMédia Kft-t, licencszerződést kötöttem a német TextilWirtschaft kiadójával, a Deutscher Fachverlaggal (ma dfv Mediengruppe), amelyet évente újítunk meg, évente fizetek licencdíjat
Amikor hozzám került az újság, prosperáltak a nagyon nagy példányszámban megjelenő hirdetési lapok. A számaikkal nem akartam, nem tudtam konkurálni, más utat választottam. A már Magyarországon lévő, vagy idetörekvő külföldi márkák, cégek tulajdonosait kerestem meg nemzetközi szakvásárokon, és együttműködést, hirdetési lehetőséget ajánlottam számukra. Hasonló okból megváltoztattam az újság tartalmát, szerkezetét is. Főleg az előrendelést segítő trendeket, kollekciókat közöltünk, közlünk a mai napig az üzleti témájú cikkek mellett. Úgy gondoltam, a hazai vállalkozásoknak ismerniük kell(ene) a nemzetközi rendszert, mivel export- vagy importügyleteik miatt szinte mindenki érintett. 

Ahhoz, hogy esélyünk legyen nagy célokat elérni, nagyon pontosan át kell látnunk, hogy milyen mechanizmusok állnak a megvalósítással szemben, hogy ennek fényében tervezni tudjunk. Julius Andan

Gyakran utazom saját költségen vagy meghívott újságíróként, főleg német szakvásárokra, ahol kiváló lehetőségem nyílt a kapcsolatépítésre, hirdetések eladására is. A hirdetések eladásánál, a kapcsolatfelvételeknél komoly előnynek számít és számított, hogy a TextilWirtschaft magyar licencpartnere vagyok, szerepelek a médiaajánlatukban. Nem véletlenül emlékeztet a logóm is az övékére. 

Az előző években évente 5-6 újságot jelentettem meg, idén – szerencsére – 2 lap kiadását vállaltam. A nyomtatott lap 4.000 példányban jelenik meg, a kiemelt divattémák az előző év őszén összeállított médiaajánló alapján adottak, a business tartalmú publikációkról megjelenés előtt szoktam dönteni. Ezek egy része a német lapból átvett írás, de igyekszem saját, aktuális témájú cikkeket is készíttetni. A TextilWirtschaft hetilap, illetve a napi online TextilWirtschaft today számaiból válogathatok cikkeket, képanyagot.

A lap terjedelme a megrendelt hirdetésektől függ, azaz változó. Idén az év elején 80, szeptemberben 56 oldalas volt az újság. Vannak előfizetőim, de alapvetően a hirdetésekből finanszírozom a lapkiadást.

Fontosabb események

  • Domain és weboldal: (divatmarketing.com) – 2005. óta
  • Hírlevél – 2007. óta
  • BLOG (ma Divathírek, Business, Blog témakörökben) – 2010. óta
  • TRENDEK – 2016-tól szezononként (Női-és férfi felsőruha, táska- és cipőtrendek)
  • Facebook oldal – 2010 óta
  • Domain: divatmarketing.hu – 2012-ben sikerült megvennem
  • Évente feltöltöttem egy Nemzetközi vásárnaptárat a weboldalra, ahol linkesítve volt megtalálható az összes nemzetközi vásár névvel, időponttal, tematikával, 2019-re vonatkozóan pl. 480 esemény.
  • A legkeresetteb oldal a weboldalon a DIVATSZÓTÁR (https://divatmarketing.com/divatlexikon/), jelenleg 1015 kifejezés található benne. Sajnos idő- és pénzhiány miatt a kelleténél ritkábban tudom frissíteni. 

2012 és 2016. között 4 DIVATMARKETING konferenciát szerveztem:

a DIVATMÉDIA Kft.

A DivatMédia Kft., a DivatMarketing egyszemélyesvállalkozás”, alkalmazottak nincsenek, külsős kollégákkal dolgozom. SOKAT. Én végzem a kiadói, a főszerkesztői, hirdetésszervezői és az adminisztratív feladatokat. Vannak külsős újságíró kollégáim, a felelős szerkesztő Csémi Klára. Amellett, hogy saját készítésű cikkeket, interjúkat készít, az összes lapba kerülő anyaggal is foglalkozik, részt vesz a lapkészítés különböző folyamataiban. Több fordító dolgozik az újságnak, mindenkinek mások az erősségei, ezeket igyekszem figyelembe venni a feladatok kiadásánál. A korrektor többször átnézi a lapba kerülő anyagokat. A tördelő-grafikus kollegám  a kezdetek óta együtt dolgozunk. Szerencsém van, olyan emberekkel, kollegákkal dolgozom, akik profik a saját területükön, megbízhatóak, segítőkészek és nem utolsósorban kellemes partnerek.  

Nagyon szeretem a munkám, az évek múlásával sem csökken a szakmai kíváncsiság bennem. A lap arculatát, a tartalmat, a webes jelenlétet folyamatosan fejlesztjük, igyekszem életben tartani az újságot. Azt hiszem vacak, igénytelenebb lap kiadása sem kerülne sokkal kevesebbe, ez az út nem járható számomra.

             dr. CSaba Anna-Mária

                 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás 

Oldal tetejére