Divatlexikon

Minden szakmának megvannak a saját kifejezései. A divat esetében csaknem minden szezon új fogalmakat is hoz magával, időnként megújítja, újra értelmezi a korábban használtakat. Ezek közül számos kifejezést azután a közösségi média és a véleményvezérek csatornái útján ismernek meg és használnak a fogyasztók is.  
A frissített, több mint 1.100 kifejezést tartalmazó DIVATLEXIKON az előttünk álló tavaszi-nyári szezon új kifejezései mellett a legfontosabb szakmai fogalmakat tekinti át, betekintést nyújt a divatkifejezések útvesztőibe.  

A megújított DIVATLEXIKON a LAGUNA Lakástextil Kft. támogatásával készült! Köszönjük!

 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás 

kifejezéskiejtésmagyarázat
3D: A harmadik dimenzió már régóta megjelent a kifutók kollekcióiban. Mindegy, hogy 3D-s nyomtatón készült futurisztikus műanyag ruházatról vagy elrendezésük és a nyomás minősége révén térhatású desszinekről van szó. A fejlődés gyors, a lehetőségek sokrétűek.
Accord:A 2013-as Rana Plaza ruhagyári szerencsétlenség után a nagyvállalatok között létrejött tűzvédelmi és épületbiztonsági megállapodás Bangladesben.
Acid colour (angolul acid = sav) A neonsárga, méregzöld vagy harsány pink olyan, mint a szövegkiemelő-színek. Az acid colour árnyalatokat színblokkokban (colourblocking) kombinálják egymással, vagy színfoltként alkalmazzák egyes ruhadarabokon.
Acid-Washed: (angol acid = sav, washed = mosott) Az acid-washed stílusú farmereket és ingeket az erős kontraszt jellemzi. Ezt a hatást a denim klórral kezelt habkővel történő mosásával érik el.
Ajour (francia = áttörés, nyílás, ejts: azsúr) (ejtsd azsúr)Finom lyukminta a kötött és hurkolt termékeken. Gyakran alkalmazzák zoknikon és harisnyákon, de a felsőruházatban is, különösen a lezserebb kötöttárunál.
All White-trend:A fehér sportcipők divatjához igazodik az egész megjelenés. A divatot követők manapság tetőtől talpig fehérbe öltöznek, amely lehet mosott, krémszínű vagy hófehér is.
AlloverOlyan minta, amely az anyag vagy az öltözék teljes felületén eloszlik.
AlpakaA dél-amerikai Andokban élő tevefajta. Az alpakának finom, puha, fényes szőre.
AmarettaKönnyen kezelhető, puha velúrbőr utánzat szálflízből mikroszál alapon. Finom mosása lehetséges.
American retro sportHagyományos amerikai csapatjátékok, mint pl. a baseball, a kosárlabda vagy a futball.
AMFA blézer revers-én, vállán vagy zsebén látható, szabókra jellemző stílusban készített hímzett varrat.
Androgén (görög, aner = férfi, gyne = nő)Eredetileg a hermafroditák elnevezése. A divatban akkor használják, ha jellegzetesen férfias elemeket vesznek át a női felsőruházatban.
Androgén stílusMaszkulin, a férfidivatra hajazó megjelenés. Jellegzetes darabjai az öltönyökre hasonlító nadrágkosztümök, a mellények és az ingblúzok.
AndrogynA férfias és nőies jellemzők egyesítése egy személyben. A női divatban az androgin stílus úgy keletkezik, hogy egyszerre alkalmazzák a férfi és női divat szabásvonalait, alapanyagait és részleteit.
AnglofilAngol stílus által inspirált.
AngóraAz angóranyúl finom, könnyű szőre. A fonalak, kötött kelmék és szövetek különösen puhák és terjedelmesek.
Animal print(ejtsd enim(ö)l)(angol, állatnyomatok) Állatbőr és állati szőrme által inspirált nyomatok. Leggyakrabban a jól bevált leopárd-, kígyóbőr-, zebra- és tigrisbőrmintákat használják.
Ankle boots: Bokáig érő (angol: ankle = boka) (ejtsd enkl bútsz)Bokáig érő kiscsizma, mely a pömpsz és a csizma keveréke. Szoknyához és szűk nadrághoz ideális viselet.
Ankle length (angol, bokahossz) Boka fölé érő nadrágok.
AnorákSportos kabát kapucnival, gyakran időjárásálló szövetből, eredetileg bebújós szabással. A formát Norvégiában fejlesztették ki.
Antifit (angolul anti = ellen, fit = passzol)Különleges, a felsőcombon laza farmerszabás. A bőség modellenként változik, csakúgy, mint a derékmagasság.
Antik bőrVastag bőr hangsúlyos barkákkal, amely a régi, középkori bőrtípusokat imitálja. Az antik bőrt általában kétszínűre készítik a használt hatás erősítése érdekében.
Antik kikészítésKikészítési fajta, mely a kelméknek vagy szöveteknek régies külsőt kölcsönöz.
AOP (az angol allover prints rövidítése)Olyan nyomott mintát jelöl, amely az egész alapanyagon, illetve az egész ruhadarabon végigvonul.
ApplikációFelragasztott vagy felvarrt díszítő ornamentika.
Applikation (latin, rátét) Az egymásra rögzített anyagdarabok korábban foltként jelentek meg, manapság dekorációként alkalmazzák őket. Igen népszerűek a rávarrt vagy hímzett díszítések, különösen az állat- és virágmotívumok, amelyek gyakran készülnek flitterből vagy gyöngyből.
AquamarinLatin eredetű elnevezés, jelentése tengervíz. Az azonos nevű drágakő erős tengerkék fényű, gyakran zöldes beütésű. Ez a hűvös, tiszta színárnyalat a divatban is egyre fontosabb, férfiak és nők esetében egyaránt.
AranmintaErősen plasztikus, egyszínű kötésminta copfokkal, rombuszokkal, bordákkal és cikkcakk mintával. Eredetije egy kézzel kötött pulóverfajta, amely az Aran-szigeteken(Atlanti-óceán, Írország partjainál) készült.
Argyle(ejtsd árgájl)Skót eredetű, rombuszmintás kötöttárut jelent, gyakran alkalmazzák harisnyák és pulóverek mintázataként.
Armcuff (angolul cuff = kézelő)Széles, fém karperec általában záródás nélkül.
Arrogáns gallér: ld. Gallér pulóverbőlA németül arrogáns (pimasz, szemtelen) gallérnak nevezett megoldás nem más, mint a vállra terített pulóver, amelynek karrészét elöl megkötik – így olyan hatást kelt, mintha egy vastag gallér lenne az alatta viselt pólón.
Art déco stílus Az Art déco időszakhoz hasonlóan az ilyen stílusban készült díszítőelemek a húszas és harmincas évek életérzéséhez híven a szépség és a vidámság iránti vágyat tükrözik. A stílus pompázatos, ornamentális és egzotikus, a változás jeleként pedig modern és futurisztikus.
Art Déco: (francia, jelentése: dekoratív művészet). A díszes művészeti irányzat a XX. század Franciaországára volt jellemző. Ismét megjelenik, mert 2021. őszén jönnek a drága alapanyagok, a bőséges mintázat és az érzéki színek Art Déco stílusban.
ÁtfűzésekKörben vagy csak részben széles bújtatókon áthúzott szalag. Az átfűzés vagy zsinórbehúzás az igényes konfekcióban kompletten kelmével fedett is lehet. Az átfűzés ingeken, nadrágokon és kabátokon gyakran dekoratív elemként is szolgál.
Athleisure (angol, athletic = sportos, leisure = szabadidő) Sportos szabadidőruházat. A stílusok keveredése révén még munkában is viselhető. A dolog a sportcipő szalonképessé válásával kezdődött, majd a sportos jelleg minden ruházati stílusra kisugárzott. Athlesuire-nek nevezzük azt az irányt, amely a kényelmes mindennapi viseletet (casual) elegyíti a sportruházattal.
Átkötős blúz / ingSzalagformájú részekből álló blúz vagy ing. Ezeket egymás fölé keresztezik, és a derék köré tekerik, majd szorosan megkötik. Ezt az optikát egymást átfedő és gombolódó elülső és hátsó részekkel is el lehet érni.
Audit: Független szakértők által a gyárakban, a helyszínen végzett vizsgálat. Ellenőrzik, hogy a termelési folyamatok megfelelnek-e a szociális és környezetvédelmi szabványoknak.
Ausbrenner Átlátszó és átlátszatlan mintafelületekből álló kelme két különböző nyersanyagból, ahol az egyik nyersanyagot (viszkóz/poliamid vagy pamut/poliészter) nyomással történő kimarással (ausbrennen = „kiégetni”) eltávolítják. Más elnevezése devoré.
Ausputz Applikáció az inggalléron és a kézelőn, amely színben és formában elüt az ing többi részétől.
AutentikusEredeti. Főként a farmerdivatban használják a szakmabeliek a nyers hatású blue jeansre.
Authentic LookErről akkor beszélünk a divatban, ha egy ruhadarab eredeti formáját megtartjuk vagy olyan jellegzetes megjelenést utánzunk, amely a ruhadarab minden jellemzőjét magán viseli.
Avantgárd Úttörő, haladó, uralkodó, progresszív és iránymutató.
A-vonalTrapéz alakú, lefelé szélesedő szoknya-, kabát- vagy dzsekiszabásvonal.
Azsúr Finom, áttört mintázat szöveteken és kötött kelméken. Jelenleg leggyakrabban a fehérnemű jellegű topoknál használják.
Azsúr hatás A minta optikájának megtörése egyes szálak kihúzásával.
AzsúrszegélyÁttört hatást keltő szövet. Ezt úgy érik el, hogy egyes szálakat kihúznak a szövetszerkezetből, a fennmaradó szabad szálakat pedig összefogják.
Baby bootcut: (angol, jelentése: csizmához való szabás) A szokásos bootcut formákhoz képest a bébi változatban a nadrágszár vonala csak minimálisan távolodik el a bokáktól.
Baby lamaNagyon fiatal lámák finom szőrzete, amely nem annyira finom, mint az alpaka. A lámaszőr és az alpaka a kasmírhoz és a mohairhez hasonlóan a nemes szőrökhöz tartozik.
BabydollA-vonalú felsőrész, mellmagasságtól bő, szellős eséssel, gyakran puffos ujjal. Aktuálisan rövid ruhaként is viselik, gyakran leggings-el kombinálva. Az ötvenes években hálóingként fejlődött ki, nevét a Baby Doll című filmről kapta.
Badges (angol, jelvény, címke) (ejtsd betjesz)Fiatalos, játékos és hatásos: a jelvények – akárcsak a gombok és a kitűzők – díszítésként mindenféle ruhadarabon feltűnnek. Van, hogy díszesek, csillogók, máskor csak a hangulatjelek, a mosolygó ajkak körvonalait ábrázolják.
Baggy Pants, nadrág (ejtsd begi), (angol: „zsáknadrág“) Bő nadrág, amely zsákszerűnek, buggyosnak hat. Általában jóval csípő alatt hordják. A kilencvenes években jött divatba a hip-hop térhódítása következtében.
Balconet melltartó(ejtsd balkoné)Fél- és háromnegyed kosaras melltartó, gyakran csipkedíszítéssel, vállpánt nélkül, vagy keskeny, levehető pánttal. Ez a melltartótípus optikailag megemeli a mellet.
Ballerinas/balerinacipőLapos, nagy kivágású női cipő, bokaszalaggal vagy anélkül.
Ballon szoknya1. A csípőnél ballonszerűen, bőven simuló, az aljaszél felé szűkülő szoknya. 2. Két anyagrétegből álló szoknya, amelyeket az aljaszélen összevarrnak, ami puffos hatást eredményez.
Ballon ujjTerjedelmes, csuklónál leszűkülő ujj.
Banana heels Lendületes sarkú cipő, ahol a sarok a banánhoz hasonlóan befelé ível.
Bandeau formájú kivágás (ejtsd bandó)Melltartó jellegű felsőrész egyenes dekoltázzsal, olyannal, mintha azt egy kelmecsíkból alakították volna ki. A kelmecsík középen húzott is lehet, ez a mellet még hangsúlyosabban kiemeli.
Bandeau nadrágok (ejtsd bandó) Bugyik és tangák széles, egyenesen rávarrt, csípőre simuló csipkepánttal.
Bandeau ruhaVállpánt és váll nélküli, egyenes dekoltázsú ruha, amelynek felsőrészét mindössze egy széles „szalag”(franciául bandeau) tartja. A sima vagy ráncolt „szalag” mell alá ér, a jobb tartás érdekében sokszor elasztikus fonallal szövik, vagy azt varrnak rá.
Bandeau topVállpánt nélküli, mellre simuló top, általában elasztikus dzsörzéből. Csőtop néven is ismert.
Bangles (angol, karperec)A csuklón viselt ékszer, mely azt körülfogja. kemény anyagokból készül, mint pl. fémek, és gyűrű vagy félgyűrű alakú.
BáránybőrRövidre vágott vagy hosszú bárányszőr, amely lehet sima vagy göndör, s amit a kabát belső oldalán viselnek; a velúrbőrszerű másik oldal a külső oldal. A külső, nyers velúroldal nappázással simává tehető és sokféleképpen díszíthető is. Ez utóbbi inkább a bárányszőr imitációknál fordul elő.
BárányvelúrBárány velúrbőr, melynek gyapjas oldalát(szőr) laposra nyírják, és befelé viselik.
Barré Finom keresztcsíkokból álló minta, amelyet különböző színű fonalakkal, nyomással vagy szöveteken a megfelelő kötéstípussal képeznek.
Barrel leg: (angol, jelentése: hordó szár) Divatos farmerfazon, ahol az általában magasra szabott derék szűken simul az alakra, a szár viszont lendületesen bő vonalú. Bokánál általában beszűkül, így egy O alakú sziluett jön létre. A barrel leg farmerek általában cropped hosszúságúak, azaz bokán felül vagy bokáig érnek.
BársonySpeciális szövet maximum 2mm-es szálmagassággal a tükörben, amelyet száliránnyal ellentétesen dolgoznak fel.
Basics(ejtsd béziksz)A ruházatban az alapmodelleket értik ezalatt, azokat, amelyet mindig hordanak, és sok mindennel kombinálhatók.
BatikFolyékony viasszal végrehajtott színezési eljárás. A kelmére viasszal rajzolják meg a mintát, majd – mivel színezéskor a viasz megtörik – a minta elmosódottá válik, és az anyagon karakteres színerezetek jönnek létre.
BatisztSzellős, szinte átlátszó szövet a legfinomabb pamutfonalakból. Keverékekből is készítik.
Bauern-blúz(parasztblúz)Folklór stílusú blúzok pamutból és lenből. Jellegzetes a pántos, zsinóros, kapcsos/szemes záródás. Bebújós forma behúzással vagy smokkolással rugalmassá tett kivágás. Egyszínű vagy színes folklór hímzés és nagyléptékű horgolt csipke díszítés.
Bauern-szoknya(parasztszoknya)Bő, terjedelmes, vádliig érő szoknya egytől három lépcsőben(gyakran elővillanó) alsószoknyával is. Derékban a bőséget behúzással vagy rakással egy pántba fogják.
BCI: A Better Cotton Initiative kezdeményezést civil szervezetek és vállalatok indították a fenntartható pamutgyártás támogatására.
Beach(ejtsd bícs)Strand angolul.
BeanieKötött, bojt nélküli sapka.
BébidollOlyan blúzok, topok és ruhák, amelyeket a mell alatti szabásvonalba helyezett bővítők vagy pántok fognak össze, onnan szabásvonaluk lefelé bővül.
Bécsi varrat(Wiener Naht)A kosztümkabátok, ruhák és zakók mindkét első oldalán kialakított varrat. Ezzel megspórolható a mellvarrás, és testközeli sziluettet eredményez.
Bell bottom nadrágTérdben szűk, lefelé erősen bővülő, harangszárú nadrág a hetvenes évek stílusában(flared jeansnek is nevezik).
Benyúlós zsebVízszintes vagy enyhén srég zseb.
Berakás: Kicsi, sűrű redőzés galléron, mandzsettán, revers-en vagy aljaszélen, akkurátus kivitelezéssel. Nagyobb felületen általában „pliszé” a neve.
Berber-csíkozásMarkáns csíkozás világos és sötét natúr színekben.
BermudaHosszú, maximum térdig érő sort, derékban gyakran egy vagy két bőséghajtással, felhajtással vagy anélkül, részben vasalt éllel. A nevét az atlanti-óceáni Bermuda-szigetekről kapta, ahol üzleti öltözékként, blézerrel viselik.
Best ager(ejtsd beszt édzsör)A marketingnyelvezetben az ötven évnél idősebb vásárlókat nevezik így. A best ager-kollekciók általában kényelmes, klasszikus divatot hordoznak.
BevonatKikészítés egy réteg vegyi anyag segítségével(pl. poliuretán, teflon), amely megváltoztatja a szövetek és a kötött kelmék felületét funkcionális okokból(folttaszítás, időjárásállóság) vagy a divat szempontjait követve(lakk- vagy bőrhatás).
BicolorKétszínűség fonalak, cérnák, színes szövetek és nyomott minták esetében.
Biese (német, pliszé)Hagyományos anyagráncolási megoldás, amelyet elsősorban női ruhadarabok díszítéseként alkalmaznak. Az anyag levarrt, laposra vasalt apró hajtásai gyakran láthatók például a blúz mellrészén, a gombolás vonalában.
Biesen(ejtsd bízen)Keskeny, levarrott rakás az anyagon, amely díszítésre, rögzítésre vagy a klasszikus rakás helyettesítésére szolgál. Ingeken és blúzokon gyakran alkalmazzák a mell és a váll közötti részen.
Biker bluzonRövid, sportos dzseki sok osztóvarrással és cipzárral. Motoros dzsekire emlékeztet, gyakran készítik bőrből vagy nejlonból.
Biker boots (ejtsd bájker bútsz)Kifejezetten a motorosok igényeihez kifejlesztett csizma. Általában bőrből vagy műbőrből készül, és csúszásmentes talppal, valamint a motor és a kipufogó hőjétől védő erős szárral rendelkezik. A biker boots jellemzője a csapott csizmaorr és a közvetlenül a rüszt felett a lábszárat körülfogó pánt.
Biker dzseki(ejtsd bájker)Csípőig érő bluzon, a könnyű motorosdzsekik mintájára, bőrből vagy műszaki textilből. Gyakran láthatóak rajta applikációk és címkék, valamint jellegzetes tömések és megerősítések (pl. a könyöknél).
Biker stílusMotoros stílusnak is nevezik. A motorosok stílusához közelít, azaz fekete bőr, szegecsek és cipzárak.
Billet zseb (ejtsd: bijé) Kis zseb a férfizakókon a jobboldali oldalzseb felett. Eredetileg a vonatjegy tárolására szolgált.
Biopamut: Az ökológiai mezőgazdaság irányelvei szerint termelt pamut. A hagyományos pamuttermesztéssel szemben a művelés során a vegyi növényvédő szerek és a műtrágyák használata tilos.
Black watchSkótkockás néven is ismert. A tengerkék, sötétzöld és fekete kockás minta mostanában semlegesebb változatban látható. Eredetileg a skót hadsereg viselte a XVIII. században, majd a mintázat a punk stílusban éledt újjá.
Blanket Poncho (angol, blanket = pléd)Már az indiánok és a prérivadászok is használtak plédet, hogy ne fázzon a válluk és a hátuk. A poncsó előnyeit jól ismerik a divatot kedvelő nők is, szívesen hordanak pelerint vagy lazán vállra vetett poncsót. A ruhadarab plédváltozata leginkább egy óriás méretű sálra hasonlít, amely a kanapén ülve takaróként is használható.
Blasebalg zsebNagyméretű, rátett zseb, oldalt hajtással. Jellegzetes a szafari öltözékeken és a cargo nadrágokon.
Bleached denim(ejtsd blícsd)Erőteljesen mosott farmeranyag, amely olyan, mintha a nap teljesen kiszívta volna.
BlézerCsípőig érő, egy- vagy kétsoros gombolású kiskabát gallérral és revers-rel. Klasszikus változatát arany gombok és rátett zsebek jellemzik. A legújabb divat szerint rövid és derékban karcsú.
BlézerkabátTesthezálló kabát a női felsőruházatban. Jellegzetes a revers-gallér, a szűk ujj és az egy- vagy kétsoros záródás. A férfi felsőruházatban ezt a formát paletot-nak nevezik.
Block Heels A klasszikus blokksarokról van szó kiscsizmákon, pömpszön és a hasonló cipőfazonokon. A sarok elnagyolt, vastag és stabil, magasságának semmi sem szab határt.
Blokk csíkozás Széles, egyenletes csíkozású mintázat.
Blokk szandál Pasztellesen finom, de mégis tartása van. Hogy meglegyen az egyensúly.
Blue black denim(ejtsd blú blek)Feketére felülfestett kék denim.
Bluesign:Fenntarthatósági szabvány és megkülönböztető jelölés a kevésbé szennyező textilgyártásra.
BlúzkabátA női felsőruházatban könnyű, általában béleletlen dzseki, blúz stílusban, jellegzetes blúz részletekkel (inggallér, gomboláspánt, rátett zsebek, esetleg kézelő, lekerekített aljaszél).
Bluzon, blouson:Rövid vagy legfeljebb csípőig érő, laza kabát, amelynek blúzjelleget kölcsönöznek az aljaszélen és az ujjavégeken elhelyezett elasztikus vagy merev paszpólok.
Boat shoe(ejtsd bót sú)A vitorlázáskor használt félcipő „utódja”, ezért vitorlás cipőnek is nevezik. Gyakran oldalt behúzott bőrzsinórokkal készül, amelyeket a nyelv felett megcsomóznak.
Body (ejtds bádi)Angolul test. A divatban testre simuló, lábrész nélküli öltözék, kötött kelméből. A kivágás és az ujjforma változó.
Bodymapping Szó szerinti fordításban testtérkép. A legkülönbözőbb alapanyagok foltszerű kombinációját értik ez alatt. A kifejezést eredetileg a funkcionális fehérneműre használták, amely szorosan tapad a testre.
Bohém Vagy röviden boho-chic elnevezéssel. Lezser megjelenés hippi vagy roma behatásokkal a hetvenes évekből: ruhák, trapéznadrágok, szőrmemellények, nyomot minták és virág desszinek. A színek, minták és alapanyagok egyedi kombinációja. A stílust népszerűsítik olyan celebek, mint Sienna Miller vagy Mischa Barton.
Bohém stílusLezser megjelenés lendületes vonalú ruhákkal, trapéznadrágokkal, szőrmedzsekikkel. Jellegzetességei a virágminták, az etnó és hippi hatások.
Bohemian look (angol = bohém külső; gyakran használják a gipsy elnevezést is ) Romantikus, játékos stílusirányzat, amelynek alkotóelemei a légies alapanyagok, a sok csipke, a horgolt részletek, valamint a finom lánc- és tolldíszítések.
Boho-Stil A bohém stílus rövidítése. Lezser megjelenést takar, amelyet lendületes vonalú ruhák, trapéznadrágok, szőrmedzsekik, virágminták, etnó és hippi hatások fémjeleznek.
Boiled Wool (angol, főzött gyapjú) Nemezelt anyag, amely legalább 20%-ban gyapjút tartalmazó szövött gyapjúkelméből készül. A feldolgozás során az eredeti szövött anyagszerkezet filcelődik, ezáltal egy vízlepergető, tartós, meleg felület jön létre.
Bokapántos wedge (angol, wedge = ék, ék alakú)Nyáriasan nőies. A pasztell szandál éksarokkal kapható.
BoleróRövid kiskabát, amely a spanyol bikaviadorok ruházatából származik. A derék felett ér véget, gomb nélkül vagy egy gombbal készül.
Bomber bluzon Bomberdzsekiként is ismert. Eredetileg a katonás stílus jellegzetes darabja volt, amely a nyaknál, a dzseki alsó szélén és a mandzsettánál kötött passzéval készült. A klasszikus fazon fekete vagy olívzöld, jelenleg a finom pasztell tónusokban trendi.
Bomber dzsekiRövid bluzonforma militari stílusban, hasonló a repülős kabáthoz.
Bonded (angolul bonding = ragasztás) Textilfelületek összeragasztása általában csíkokban vagy pontozva felvitt ragasztóanyaggal. A bonding tartást és kezelhetőséget kölcsönöz az anyagnak, vagy a felvitt felsőanyag által puhává teszi a durva tapintású felületeket.
Bonding: (angol, jelentése: ragasztani, hegeszteni). Két anyag összeolvasztása új anyaggá. Egyik oldalon dzsörzé, másik oldalon nyers pamut. Esetleg bőr elasztikus alapanyaggal kombinálva. A szín- és hátoldal közötti kapcsolat varratmentes.
Boot cut(ejtsd bút kát)Térd alatt enyhén bővülő farmer szabásvonal. Eredetileg a cowboyok viselték, akik vászonnadrágjukat a bővebb szár miatt ráhúzhatták a csizmára.
Boot legs(ejtsd bút legz)Olyan aljabőséggel kialakított nadrágok, amelyeknél a csizmaszár elfér a nadrágszár alatt. Más elnevezése boot cuts.
Boots(ejtsd bútsz)Csizma(angol). A biker boots(ejtsd bájker bútsz) divatos csizmákat jelent, a motoros csizmák stílusában, vastag talppal. A boxer boots vékony talpú és zsinóros vagy tépőzáras záródású. A chelsea boots(ejtsd cselszi bútsz) bokáig érő férficsizma elasztikus oldalsó betétekkel – ezt a stílust újabban a női divat is átvette.
Bordás kötés: Bordázott rész, például az ujjaszélen.
BordűrMintás csíkok, amelyek a ruhadarabnak csak egy részét díszítik(pl. a nadrág vagy ujja alját).
Bowler (a németben Melone, az amerikai angolban coke hat, derby, billycock vagy bombin) Keménykalap lapos, kerek fejformával és keskeny, enyhén felfelé ívelt karimával. Hagyományosan fekete filcből készült, a késő XIX. és a korai XX. század jellegzetes angol viselete.
Bow-Tie (angol, bow = szalag, tie = nyakkendő) A férfiak klasszikus csokornyakkendőjét nevezik így. Az uniszex stílus térnyerésével napjainkban a kifejezést használják a nők csokornyakkendő-szerű és masnis megoldásaira is.
Boxy (angol, szögletes, dobozszerű) Ez a forma különösen a kabátok, kardigánok és ruhák esetében kedvelt. A modellek általában szögletes szabással és gyakran rövidebb hosszal készülnek. Mivel derékban nem szabottak, ezért nagyon kényelmesek.
Boxy pulli Rövid szabású pulóver szögletes sziluettel. Jól illik a szűk nadrágokhoz és farmerekhez, kiegyensúlyozva az összképet.
Boxy shape (angol, dobozos fazon)Rövid, dobozszerű fazon a dzsekiknél és pulóvereknél. Főként konfekcionált gyapjúdzsekiknél alkalmazzák, télen részben felváltja az A-vonalat.
Boxy Styles (angol, boxy = dobozszerű)Új, jellemzően szögletes, dobozszerű fazon az ingek, dzsekik és blézerek minden fajtájához. Az oversize stílus meghatározó eleme a réteges öltözködés. Ilyen például, ha hasat villantó blúzt hosszú, ujjatlan trikóval vagy egyenes szabású pulcsit magas derekú farmerral viselnek. A széles vállakat a legtöbb esetben testhez simuló nadrág és magas sarkú cipő ellensúlyozza. A divatosan öltözködő nők bő, ¾-es nadrágot (culotte) is ölthetnek ilyenkor. A könnyű anyagból készült modellek és a sportcipő laza megjelenést eredményez.
Boyfriend blézer:Bő szabású blézer, mintha csak a jobbik felünk gardróbjából csentük volna. A széles vállaknak és a derékban kevésbé szűkített szabásnak köszönhetően viselhető akár farmerhez, akár ruhához is. Jelenleg a rendkívül férfias, kétsoros modellek különösen népszerűek. A hozzá illő cipő perforált mintázatú és ívelt orrésszel rendelkezik. A brogue cipők a skót parasztoktól eredeztethetők, akik lyukakat fúrtak a cipőjükbe, hogy a belekerült víz kifolyhasson.
Boyfriend cutLezser nadrágszabásvonal nőknek, amely kissé nagynak hat, olyan, mintha az ember a barátja nadrágját viselné. Főként farmereknél jellemző.
Boyfriend farmerAngol kifejezés a bő, túl nagynak ható farmerekre. Úgy néz ki, mintha a lány a fiúbarátja nadrágját vette volna fel.
Boyfriend look Legtöbbször boyfriend farmerről vagy blézerről van szó. Ezeknek úgy kell kinézniük, mintha a kedvesünk ruhásszekrényéből választottuk volna. A szabást a női testhez igazítják, hogy az összhatás ne slampos, hanem lezser legyen.
Boyfriend stílusAngol kifejezés a lezser, fiatalos megjelenésre a női felsőruházatban. Jellemzője a farmer, amely viselőjén kissé nagynak tűnik, olyannak hat, mintha a barátja nadrágját csente volna el.
Boyish (angol, kisfiús) A férfi felsőruházat elemeit nevezik így. Főként olyan bő, lezser szabású nadrágokra, pulóverekre, ingekre és pólókra mondják, amelyeket a női felsőruházatból vesznek át a fiatalos, kisfiús megjelenés érdekében.
Bőr patch (angolul patch = folt) Rátett vagy bevarrt bőrfolt általában kötött kabát vagy zsakett könyökén az alapanyag kidörzsölődéstől való megóvása érdekében. Látható leggings-en vagy kabátok vállrészén is.
Bralette:Merevítő nélküli, fűzőszerű, ujjatlan, derék felett véget érő női fehérnemű, amely az athleisure divat terjedésével egyre népszerűbb. Vékony anyagokból is divatos. Hol áttetsző, hol csipkéből készül, ma már nem hiányozhat egyetlen városi üzlet kínálatából sem.
BreitschwanzA karakul juh születés után azonnal elpusztított bárányainak szőre. A szőrmének nagyon vékony, könnyű bőre van, a szőrme optikája lapos és enyhén loknis.
Breton shirt Tengerész jelleget sugárzó klasszikus darab. A keskeny, általában fekete/sötétkék-fehér csíkos pólókat Coco Chanel tette népszerűvé a párizsias sikk jegyében.
Bricksole (angolul brick = tégla, sole = talp) A téglavörös talp szakmai elnevezése, amilyet jelenleg főként a divatos férficipőkön, pl. desert és chukka bakancsokon találunk.
BriefAz angol kifejezés alatt csípőn nyugvó, rövidített szárral készülő, retró férfinadrágot értenek. Ilyen modelleket elsősorban a nemzetközi divatházak, pl. a Calvin Klein, a Jockey és a Zimmerli használnak.
Brit chicJellegzetes elemei a tweed, a könyökfolt, a barna bőrcsizma, a kockás mintázatok és a meleg földszíneket mutató ruházat, pl. a barna, bézs puhakalap bőrből vagy filcből, a konyakárnyalat, valamint fenyőzöld. Az igazi vidéki nemesi stílus tartozéka a köpeny, a dufflecoat, a lovaglócsizma-nadrág, a rövid dzseki és a sötét kötöttharisnya. A bátrabbak ezeket kiegészítőkkel, pl. sapkákkal és hullámos szélű, puha bőr vagy filc kalapokkal kombinálják.
BRODERIE ANGLAISE (francia, jelentése: angol hímzés): Nemes hímzésfajta, melyet a körülhímzett lyukmintázat jellemez. Az áttört és kötött mintákból indás mintázat jön létre, melyekből virág vagy más díszítés alkotható.
BroguesPerforált mintás, íves orr-részű cipő. A brogues cipő ősét a skót parasztok hordták: lyukakat fúrtak a cipőjükbe, hogy a belekerült víz kifolyhasson.
BrokátEredetileg arany- vagy ezüstfonallal hímzett, drága alapanyag. Ma selymes, gyakran lurex szállal behúzott, többé vagy kevésbé fényes jacquard anyag gazdag mintázattal ünnepélyes alkalmakra.\
Broken suit Hagyományos megjelenéssel szakító öltöny. Jelenleg olyan változatokat láthatunk, ahol a zakó és a nadrág eltérő színű, de azonos alapanyagból készül. A törést azonban gyakran a zakó és a nadrág eltérő alapanyagával is hangsúlyozzák.
BrossokA strasszköves, virágos vagy állatos kitűzők ezúttal a pulóvereket és a blúzokat díszítik.
BRUSHED DENIM (angol, jelentése: csiszolt, dörzsölt): A brushed denim felületének puha tapintását a felborzolt felületnek köszönheti, amit például dörzspapírral érnek el.
Brüsszeli csipke Különböző csipketípusok, melyeket a belgiumi Brabantban készítenek. Általában elvágott szálú, vert csipkéről van szó.
BSCI: A Business Social Compliance Initiative kezdeményezést az európai Külkereskedelmi Szövetség (Foreign Trade Association) dolgozta ki a gyártó országokban alkalmazandó szociális magatartáskódexként.
Bubigallér A germán nyelvterületeken Peter Pan-gallérként is ismert. Az ötvenes és hatvanas években a kabátok, ruhák és blúzok jellegzetes része volt. A kifejezés szűk, lekerekített sarkú gallért takar. Jelenleg a női felsőruházatban a blúzok és ruhák ismét fontos eleme.
Bucket Hat (angol, bucket = vödör, hat = kalap)Igaz, sok fantáziára van szükség ahhoz, hogy vödör formájúnak lássuk ezt a férfikalapfazont, ennek ellenére rendkívül divatos. A horgászkalapként is ismert fejfedő számít jelenleg a klasszikus baseballsapka utódjának.
Budapesti cipőKlasszikus, enyhén rusztikus férficipő, amely a magyar cipőkészítő hagyományokban gyökeredzik. A cipő felső részén szív alakú, perforált mintázat látható. Női változatban, részben blokksarokkal is létezik.
BuffiesAnyagba dolgozott mozgásránc pl. a térdnél vagy az ülepnél. Leggyakrabban denim nadrágokon látható, amelyek ezáltal viseltesnek tűnnek.
BukléOlyan fonal vagy szövet elnevezése, amelyen hurkokkal és göbökkel ellátott effektfonal segítségével nyugtalan, noppos felületet alakítanak ki.
BundásA szőrme és a plüss a cipőkön és a táskákon is megjelenik. Nemcsak semleges árnyalatú lehet, hanem színes is.
Burlington-mintaRombuszfigurák, csúcsukon álló négyszögek(a rombuszból levezetve). A rombuszokat allover mintaként vagy különállóan elhelyezve(plaziert), díszítésként alkalmazzák, az intarziapulóverek jellegzetes mintája. Egyéb elnevezése argyle minta.
Business Look(ejtsd bizniszluk)Az üzlet, a munka angol elnevezése. Visszafogott, de igényes ruházatot jelöl.
Bustier(ejtsd busztyié)A melltartónál kicsit hosszabb fazonú fehérneműfelső, amely kosárkialakítással vagy szűkítő varrással is készülhet, így rásimul az alakra.
Button-down gallér(ejtsd báttn dáun)Olyan inggallér, amelynek gallércsúcsai legombolhatók. A gallércsúcsok az alsó(álló) gallérrészhez gombolódnak(stég).
Buzogány ujjVálltól és felsőkartól nagy bőségű, puffos ujj, mely a könyöktől a kézfejig szűk.
Bügelsex (németül Bügel = vállfa) A textil- és ruházati szektorban használatos kifejezés. A termék már a vállfán olyan vonzó benyomást tesz, amely támogatja az értékesítést a bemutatótermekben és az áruházakban.
Caban (francia, esőkabát, dzseki) Már a tengerészek is viselték ezt a rövid, hagyományosan gyapjúból készülő kabátot, amely jellemzően széles hajtókával (rever) és dupla gombolással készül.
Caban kabátDuplasoros kabát széles gallérral nőknek és férfiaknak. Eredetileg a kikötői munkások viselték robusztus gyapjúkelméből, fémgombokkal, tengerészkékben.
Cache-coeur (francia = eltakart szív). Ezeket a rövid, átkötős kabátkákat eredetileg balett-táncosok viselték. A divatban a kifejezés átkötős felsőrészt jelöl, amelyet egymás felett átvetnek és megkötnek.
CamisolDerékig érő dessous ingecske vékony vállpánttal és csipkeszegéllyel.
Camouflage (francia, álcázás) (ejtsd kamuflázs)Katonai álcázó mintázat zöld-olíva-barna színben. Cargo nadrágokon vagy parkákon látható a leggyakrabban.
Canvas (ejtsd kánvász) Vászon (angol). Strapabíró, durva, vászonkötésű szövet elsősorban pamutból vagy pamut/len keverékéből.
Cape (ejtsd keip) Batman és Superman is viseli. Ujjnélküli köpeny különféle bőséggel és hosszal. Gyakran csak kivágással a karoknak, és kapucnival. A poncsóra hasonlít. Az esőköpenyeken kívül létezik gyapjúból készülő téli (winter) cape is, amely kabát helyett hordható.
Cape-blézer (ejtsd: keip)Az ősz trendje volt az ujjatlan, köpenyszerű felső (cape) és a kész konfekció meghatározó eleme, a blézer egybeolvadása. Az új megjelenést hajtóka és gombok jellemzik. A hibrid ruhadarab lehet hétköznapi vagy üzleti kivitelű, bézs, szürke vagy fekete. Hosszított formában különösen jól illik a bővülő vagy bő szárú nadrágokhoz. Alapanyaga bármi lehet, pamut, kasmír, filc vagy tweed szövet is.
Capri-nadrágHáromnegyedes hosszúságú, szűk nadrág, oldalt rövid sliccel. Az eredetét az előző század ötvenes éveibe vezetik vissza.
Cap-toe-shoes Kerek vagy hegyes orrú cipő elöl kontrasztszínű, ton-in-ton, ezüst, arany vagy neonszínű, illetve matt/fényes kaplival.
Car coat: (angol, autóskabát) Sportos, 95-105 cm hosszú kabát, hátközépen vagy oldalt átlapolt hasítékokkal. A hasítékok eredetileg a kényelmet szolgálták autóvezetés közben.
Car shoe (ejtsd kár sú)angol szó, jelentése autós cipő Sportos városi cipő, a mokaszin „rokona”. Különlegessége, hogy a talp feljön a sarokig.
Caramato talp:Az élénk színek után a cipőtalp kerül a figyelem középpontjába: az elnevezés egy igen jellegzetes talpprofilt takar. A vastag barázdák oldalról a futballcipőhöz hasonló talpformát mutatnak. A durva mintázatú talp már tavaly ősszel megjelent a legdivatosabb cipőkön, amelyet immár szélesebb körben is viselnek.
Carcoat(ejtsd kárkót)Ezt a kabátfazont valaha a nyitott autókhoz tervezték. Divatos és praktikus, ha hideg a szembeszél. Jellegzetessége az A-vonal és a combközépig érő hossz, amely kifejezetten kényelmes vezetés közben.
Cargo pants(ejtsd kargó pentsz)Bő, munkaruha(workwear) jellegű nadrág. Jellegzetességei a nagy, rátett zsebek a nadrágszárakon.(Lásd még baggy pants.)
Cargos: (angol = teherrakomány) Kényelmes egyenruhanadrág a légiközlekedésből, zsinórbehúzásokkal, rátett blasebalg zsebekkel, szegecsekkel, patnikkal vagy övvel. A divatos változatok szűk szabásúak.
Carmen kivágásVisszatérnek a 70-es évek: a virágminták uralta évtized divatja, a Carmen-blúz ismét előtérbe kerül. Ezt a fazont mély, a vállat és a kulcscsontot szabadon hagyó – a spanyol népviseletből átvett – kivágás jellemzi.
Carmen stílusBlúz-szoknya kombináció vagy ruhastílus neve. A felsőrész vállat szabadon hagyó szabású, a kivágás széle gyakran fodrokkal díszített. Általában a bő, lengő szoknya is fodros. A derekat gyakran vastag öv hangsúlyozza.
Car-shoeMokaszin stílusú, sarok nélküli félcipő. Az "autóvezető" cipő jellegzetessége a sarok gumibetétje és a noppos talp.
Casual egyhangúság: A bensőséges, casual összeállítások sokasága, melyeket gyakran a natúr színek és a finom szürke árnyalatok jellemeznek. Ettől a mainstream kollekciók kissé egyszínűnek tűnnek. A Gucci és társai által kínált sokféleség izgalmasabbá teszi a képet.
Casual stílus(ejtsd kezsüel)Kényelmes(angol). Lezser, de nem hanyag ruházati stílus, a formálisabb öltözködési mód ellentéte.
CelebAz angol celebrity szóból eredó szó prominens, közismert személyeket vagy sztárokat jelöl. Olyan celebek, mint Kate Moss a bulvársajtón révén hatással vannak világ divattrendjeire.
CeruzaszoknyaSzűk, térdig vagy vádliig érő szoknya, amelynek vonala egyenes vagy az alja felé szűkül.
Chambray(ejtsd sambré)Angol kifejezés. Könnyű, len vagy pamut alapanyagú, vászonkötésű pamutszövet általában fehér láncfonalból és kék vetülékből. Hasonlít a klasszikus denimre, de könnyebb és simánn annál. Farmer- és sportruházat alapanyagaként használható.
Chandeliers (angol, csillár) Nagyméretű, feltűnő fülbevaló. Elnevezését azért kapta, mert formája miniatűr csillárra hasonlít.
Chanel stílus(ejtsd sanel)Coco Chanel(1883–1971) francia divattervezőnő stílusában készült ruházat, amelynek gyakori jellemzői a fekete-fehér kontrasztok és a befogott szélek. Jellegzetesek a tweed kosztümök, a nagyméretű láncok és a revers nélküli blézerek.
Changeant (ejtsd sanzsan) Csillámló, változó (franciául). A fény esésétől függően különböző színt mutató szövet. Különösen intenzív hatásúak a selymek és a szintetikus fonalak. Ennek oka a különböző színek használata vetülék és lánc irányban.
Charcoal denim(ejtsd karkól)Szénoptikára koptatott denim.
Charmeuse(ejtsd sármőz)Lágy esésű, kellemes tapintású hurkolt kelme.
Charms(ejtsd csármsz)Varázslatos függő, amelyet a trendi nők a csuklón, kulcscsomón, zseben vagy a farmeren viselnek.
Chasubleejtsd csazübelUjjatlan, majdnem térdig érő, oldalt zárt mellény.
Checks (angolul = kockák) (ejtsd cseksz) Kisméretű, négyszögletes mintaelemek, amelyek különféle színekben nagyobb mintákká állíthatók össze. A grunge hullám jegyében a kockák jelenleg kabátokon, ingeken, pulóvereken és nadrágokon tűnnek fel.
Chelsea boots(ejtsd cselszi bútsz)Női vagy férfi bokacsizma. Legfőbb jellemzője, amely a hatvanas években Beatle Boot néven volt divatos. Bokáig érő csizma elasztikus gumibetétekkel, amely ezáltal könnyen felhúzható.
Chenille(ejtsd senil)Bársonyos effektfonal(hernyófonal), zsenilia, rövid, a sodratba egyenletesen befogott, fonalra merőleges bolyhokkal.
Chesterfield Klasszikus angol férfikabát. Felfelé ívelő revers lekerekített sarkakkal, egysoros, rejtett gomboláspánt és eltérő alapanyagú betét a gallér belső oldalán. Jól kombinálható a business öltönyökhöz. Szürke halszálkamintával és bársonygallérral különösen tradicionális megjelenést kap.
Cheviot (ejtsd sevió) Durvább és ezért nyersebb gyapjúból készülő, kártolt fonalból sávolykötéssel szőtt kelme a férfi felsőruházat számára.
Chevron (ejtsd sevron)Gyapjúszövet dupla sávolykötéssel, hasonló a halszálka kötéstípushoz.
Chiffon (ejtsd siffon) Finom, nagyon könnyű és nagyon átlátszó szövet selyemből vagy mesterséges, selyemtapintású szálból.
Chiné Elmosott, kontúros mintázatú alapanyag.
Chino(ejtsd: csínó)Mindennapi férfi és női nadrágviselet, amely minden kínálatban megtalálható. A tartós pamutanyagból, svéd zsebbel és derékhajtásokkal szűkített, örökzöld fazon újabban pasztellszínekben jelenik meg, a legjellemzőbb a bézs, a tengerészkék és a keki árnyalat. Irodában blézerrel, blúzzal és körömcipővel, sportos stílusban pedig leninggel és papuccsal mutat jól.
Chintz (ejtsd sinc) Olyan alapanyagok, amelyek az impregnálás által fényes felületet kapnak. Selyemnél, pamutnál és szintetikus szálaknál találkozunk velük.
Choker Chokerről olyan láncok esetében beszélhetünk, amelyek szorongatják a nyakat. Az ékszer magán a nyakon vagy közvetlenül az alatt helyezkedik el.
Chucks (ejtsd csáksz)A fűzős, fehér gumibetétes textil sneaker (a magas szárú tornacipő utcai változata) elnevezése. Az elnevezést elsőként a Converse használta.
Chukka bootsBokáig érő fűzős csizma maximum három pár fűzőszemmel, általában velúrbőrből és krepp talppal. A negyvenes és ötvenes évek szabadidő-ruházatának része volt. A chukka kifejezés a póló sportból származik, és az általában négy játékidőrész egyikét jelöli.
ChunksKicsi, szimbolikus, övre, csuklópántra, sálra és szandálra rögzíthető gombok.
Chunky boots (angol, chunky = otromba) A nyers, fekete csizma elnevezése, amely általában kerek formájú, vastag gumitalppal és nagy csatokkal készül. A kilencvenes években volt divatban, most a grunge trend jegyében éled újjá.
Chunky Knit (angol, durva kötés)Hűvös időben ideális kötési megoldás a norvég kötés az extra méretű pulóverekhez és az óriás sálakhoz.
Cigarettanadrág (szivarnadrág): Egyenes, szűk szabású nadrág, általában vasalt éllel. A chino nadrág elegáns ellentéte. A nadrág szára általában rövidített.
Ciklámen(görög-latin: liláspiros) Egy színárnyalat elnevezése, mely egy sötét pinknek ill. egy pirosas lilának felel meg.
City bermuda:A bermuda vagy bermudasort néven ismert rövidnadrág mindkét nem által viselhető szabadidős vagy hétköznapi ruhadarab. A klasszikus bermuda hossza a térd fölött körülbelül 5cm. A city bermuda egy kifinomultabb változat általában finomabb alapanyagokból, mely az irodába is felvehető.
City ingÁpolt, formális ing.
City stílus(ejtsd sziti)Ápolt ruházat, amely városi és munkahelyi viseletre készül.
Claudine gallérBubigallér néven is ismert. Jellegzetessége a kerek, álló rész nélküli, laposan kifekvő forma.
Clean (ejtsd klín)Angol szó, jelentése tiszta, csinos.
Clean chic(ejtsd klín sik)Tiszta stílusú, kevéssé dekorált, logók nélküli, egyszerű ruházat. Ilyen hangsúlyozott visszafogottság jellemzi pl. a Filippa K és az Acne Jeans modelljeit.
Clean Clothes Campaign (CCC): A Kampány a Tiszta Ruházatért egy nemzetközi hálózat kezdeményezése, amelynek szervezetei, egyesületei és szövetségei a munkavállalók és a felhasználók érdekeit egy kötelezően alkalmazandó kódex által kívánják védeni.
Clogs Skandináv eredetű, durva, sarkat szabadon hagyó cipő, más néven klumpa. Eredetileg fa talppal és bőr, len vagy háncs felsőrésszel készült. Ma már a legkülönbözőbb alapanyagból gyártják.
Cloqué (ejtsd klok)(francia, hólyag) Hólyagos struktúrájú kelme, amely a különböző mértékben zsugorodó szálaknak köszönhetően jön létre.
Cloudy mosás: (angol, jelentése: felhős)Ez a denim mosási eljárás rendszertelen mosási nyomokat eredményez, melyek felhőkre emlékeztetnek. A farmerek vintage jellegét hangsúlyozza.
Club blézer Elegáns, mégis sportos fazon. A zakók részletgazdagok, pl. aranygombokkal, hímzett emblémákkal készülnek.
ClubnadrágÜni és csíkos pamutnadrág klubszínekben a férfi felsőruházatban.
ClubstílusKlasszikusan sportos divatirányzat a férfi felsőruházatban, amely stílusában és színeiben(elsősorban tengerészkék/piros/fehér vagy ekrü, arany, sötétzöld és borvörös is) a klubokban használatos ruhákra emlékeztet.
Clutch(ejtsd klács)Lapos, hosszúkás, fogantyú nélküli kézitáska, amelyet hónalj alatt hordanak. Általában elegáns, alkalmi kivitelben látható.
CMIA: A Cotton made in Africa (afrikai gyapot) az Aid by Trade Foundation nevű alapítvány kezdeményezése, mely a kis gyapottermesztők önsegélyezéséhez nyújt segítséget, és a pamut fenntartható termesztését támogatja.
CO2 lábnyom: Az összes szén-dioxid kibocsátás mértéke, mely a termék, esetünkben egy ruházat előállítása és viselése által keletkezik. A CO2 kibocsátás jelentősen hozzájárul az üvegházhatáshoz, mely a globális felmelegedéshez vezet.
Coated: (angol, jelentése: bevont) Fényes réteg a farmeren. A coated jeans felületét viasszal kezelik, ami bőrre emlékeztető, enyhe fényt kölcsönöz az anyagnak. A metallic coating segítségével fémes csillogás hozható létre.
Coating: (angol, bevonat) Az alapanyagot az optikai finomítás érdekében bevonattal látják el. Nadrágok esetében gyakran alkalmazott eljárás, egy farmer például ennek köszönhetően patinásnak tűnik. A bevonat típusától függően a nadrág csillogóvá vagy matt bőr optikájúvá válik.
Coatjacket Gérokk új kiadásban. A könnyű, kényelmes kabát nem csak a szabadban viselhető.
Coco kiskabátA kabátforma rövid, gallér nélküli vagy revers galléros, a szélek be vannak fogva. Lásd a Chanel optikát.
Cocooning (angol, begubózás)(ejtsd kökjuning)A túlméretezett, pihe-puha kötött ruházatba burkolódzásra használják, ami olyan, ahogy a hernyó begubódzik (ez a cocooning). A trend egyre nagyobb teret nyer: az öltözet legyen puha, meleg és otthonos, főleg télen.
Code of Conduct: Magatartáskódex, melyet a Német Textil- és Divatipari Szövetség 2010-ben dolgozott ki szociálisan érzékeny és környezettudatos üzleti magatartásra irányuló javaslatként, és amelyhez sok vállalat igazodik. Ennek megvalósulását azonban nem ellenőrzik.
COIN POCKET: (angol, jelentése: aprópénznek való zseb)A szokásos elöl és hátul elhelyezett két-két zseben kívül a five pocket jeans egy kicsi, ötödik zsebbel is rendelkezik, ahol elfér például az aprópénz. Eredetileg a farmert viselők a zsebórájukat is itt tartották.
Cold dye (angol, hidegfestés) Fast dye-nak, azaz gyorsfestésnek is nevezett festési technika. Az eljárás során ingeket, nadrágokat vagy sálakat festenek hideg vízben, amelyek így vintage jelleget kapnak kissé világosabb varratokkal és gomboláspánttal.
Cold Shoulder (angol, hideg váll)Nem azonos a váll nélküli fazonnal! A váll ez esetben átlátszik a vállkivágások és a szaggatott hatást keltő lyukak mögött. Nemcsak a blúzok és az ingek esetében divatos ez a megoldás, hanem a pulóvereken is.
Collar flip (angol, flegma gallér) Olyan, mintha a gallér épp elszállni készülne az ingről. A gallér csúcsa felfelé mutat, és túlnyúlik a zakó revers-én.
College look(kálidzs luk)Lezser, sportruházat jellegű öltözék, amely az amerikai egyetemek öltözködési stílusát idézi fel.
College trotteurs Városi női cipő, általában klasszikus szabással és közepes, 35-60 mm-es sarokmagassággal, széles és ezért kényelmes lépésfelülettel.
Colombiai tűzés Díszítővarrat öltönyökön és zakókon, általában azok belső felén.
Colour blocking (angolul colour = szín, blocking = blokkokat képez)(ejtsd kálörbloking)Többféle színblokk kombinálása egy öltözékben vagy egy ruhadarabon. A colourblocking történhet egy színcsaládon belül, és kombinálhatóak öltözékek is, ahol az egyes elemek ton-in-ton viszonyban vannak.
Coloured denim (ejtsd kálörd) Divatszínekre színezett denim, nem a klasszikus kék.
Combat trousers (angol, terepszínű nadrág) A bő, munkaruhaszerű, ún. cargo nadrágokra már a 90-es években felfigyeltek a vásárlók, és ez olyan utcai ruhamárkáknak volt köszönhető, mint a Carhartt és a Dickies. A fazon ma is divatos az egyenruhák színét követve olívabarna, keki és bézs színben. A nadrágszárra patentos és foltzsebek kerülnek, gyakran hordják rövidnadrágként is.
Comic Prints (angol, rajzfilmmotívumos nyomás)A ruhán rajzfilmfigurák, szóbuborékok, hangutánzó szavak jelennek meg, olykor egyszerre, folyamatos nyomott mintaként. Nemcsak a gyerekek viselik szívesen, hanem a felnőttek körében is igen népszerűek ezek a hatásos motívumok. Garantált a vidámság és a sztorizás.
Contemporary (angol, időszerű, modern)Ez a stílus városi, divatos és progresszív, letisztult minták határozzák meg. Különlegessége, hogy egyszerre prémium és hétköznapi stílus. El kell felejtenünk az áru osztályok szerinti tagolását, helyénvalóbb megjelenésben gondolkodni.
Conversational Prints (angol, beszédes minták)A nyomott minták egy része történeteket mesél, és gyakran több motívumból áll: szívek, a béke jelképei, valamint sütemények találkoznak kutyusokkal és cicákkal, többnyire retró stílusban, finom anyagokra nyomva.
CopfmintaKötött minta, egymást keresztező kötött oszlopokból. Úgy keletkezik, hogy a kiválasztott szemeket a kötőgépen másik tűre akasztják át.
Corsage(ejtsd korszázs)Pánt nélküli felsőrész, kidolgozott mellrésszel. A corsage testhez simulását az oldalrészben vagy hátul elhelyezett rugalmas betéttel lehet szabályozni.
Cotelé (ejtsd kotelé) Bordás struktúrájú szövet.
Cottonejtsd kotonPamut angolul.
Cottylen® (ejtsd kotilén)Egy bizonyos pamuttartalmú rugalmas kelme elnevezése, amelyet a Triumph jegyeztetett be és védett le.
Country look (ejtsd kántri luk) Az angol vidéki nemesség hagyományos, sportosan ápolt ruházatára emlékeztető divatstílus. Jellegzetességei a tweed és káróminták alkalmazása – olyan anyagokból és divatstílusokból, amelyek tradicionális nézőpontból nem illenek össze.
Couture (franciául varratot, de szabásművészetet is jelent)(ejtsd kutür)A Haute Couture a „magas szabásművészet“, melynek alapját a méretre szabott kreációk képezik. Couture kabátnak a rövid, szögletes kabátfazonokat nevezik rövid ujjal és kis gallérral. Egy ismert rajongója volt Jackie O., manapság Carla Bruni viseli ezt a kabátot nagyon szívesen.
Couture kiskabát Rövid, általában bővülő kiskabát háromnegyedes ujjal, amelyet blézer helyett viselnek. Gyakran gallér nélkül készül.
Couture stílus Az haute couture (francia, szabásművészet a prêt-à-porter ellenében) által inspirált stílus. Elegáns swinger dzsekik, szűk ceruzaszoknyák, aprólékos szabászati konstrukciók, nemes anyagok és rátétek fémjelzik.
Covercoat(ejtsd kávörkót)Sima, strapabíró fésűsfonalból, sávolykötésben készült anyag, amelyen láncirányban mouliné található. Jellegzetes az átlós mintázat és a nyugtalan, pettyezett felület.
Cradle-to-Cradle: Bölcsőtől a bölcsőig, körforgásos divat (Circular Fashion), vagy zárt hurok (Closed Loop) néven is ismert megközelítés egy termék gyártásától élettartamának végéig szóló körforgásos gazdasági modellre. A cél, hogy a ruházat hasznos élettartamát meghosszabbítsuk, megújítható alapanyagokat használjunk, és megoldásokat dolgozzunk ki a használt ruházat újrahasznosítására. Fontos, hogy egyféle alapanyagot használjunk a kevert anyagok helyett, és ne alkalmazzunk mérgező vegyszereket. Már a termék tervezése során is gondolni kell a javíthatóságra, és a recycling vagy upcycling lehetőségekre.
Craquelé hatás Törött üvegre emlékeztető felület (angolul crackle = repedezett). Az ilyen tornacipő különlegessége a függőlegesen barázdált, vastag krepp vagy gumitalp.
Crash (angol: összenyomott) Szabálytalanul összegyűrt alapanyag. A hajtások prégeléssel keletkeznek.
Crash anyagok Rendezetlenül gyűrt felületű szövött kelmék, amelyek plasztikáló kikészítéssel készülnek. Ennek hatása csak a szintetikus vagy a szintetikussal kevert alapanyagoknál maradandó.
Crash bőr(angol crash = összetörik, ütközik) Egy bőrtípust jelöl, mely szabálytalan redőzetet mutat. A crash bőr mindig egy kicsit gyűröttnek hat.
Crash optika Szándékosan gyűrött megjelenés, amelyet úgy érnek el, hogy a kimosott ruhát összesodorják, megkötik és megszárítják – a gyártás során a gyűrődéseket kémiai eljárással rögzítik. Izgalmas felületek jönnek így létre a nadrágokon és felsőrészeken. Ehhez a technikához ideálisak a mesterséges szálak, pl. a nejlon, a poliészter vagy a viszkóz, de az eljárást alkalmazzák bőrrel is.
Credit noteJóváíró számla
Creepers (angol, halkan lépő)Alapvetően egy akár öt centi magas, krepp vagy gumi talppal ellátott tornacipőről van szó. Az ilyen tornacipő különlegessége a függőlegesen barázdált, vastag krepp vagy gumitalp.
Crêpe-de-chine (ejtsd krepp de sin) Finom, selymes szövet/selyemszövet szép eséssel, visszafogott fénnyel és homokos struktúrával, amely a puhán sodort láncfonal és a változó sodrat irányban nagy sodratszámmal készített vetülékfonalból készül.
Crew neck (angol, kerek nyakkivágás) Pulóver vagy póló gallér nélküli kivágása, amely jól illeszkedik a nyakra.
Crincle washed (ejtsd krinkl vosd) Gyűrten koptatott (angol).
Crinkle(ejtsd krinkl)Könnyű szövet, hosszanti irányban gyűrt hatással. Ezt általában a textíliák kémiai-mechanikai utókezelésével érik el.
Crochet A horgolás angol elnevezése. Horgolt modellek vagy optikák gyakran láthatók a női felsőruházati kollekciókban a felsőrészeken és a ruhákon.
Cropped Flared (angol, cropped = megrövidített, flared = szélesedő)A széles, ám rövidebb szárú nadrág neve. Az ilyen fazont a 90-es években halásznadrágnak hívták. A Kick Flared elnevezéssel is illetett farmernadrág a bokára irányítja a figyelmet, optikailag nyújtja a lábat.
CROPPED KICK FLARES: Az enyhén trapéz jellegű nadrágok jelenleg legelterjedtebb változata. Rövidített (cropped), szűk fazonok egy kicsi felhajtással (kick) az aljaszélen. Ezt a nadrágfajtát gyakran „easy kick“néven is emlegetik.
Cropped pants: (angol, cropped = lecsapott). 7/8-os hosszra rövidített nadrág. Jelenleg különösen a denimeknél divatos. A német szlengben „árvíznadrágnak“ is nevezik.
Cropped top (angol, cropped = levágott, hasat szabadon hagyó) A szezon kötelező darabja már a kilencvenes években is divatban volt. A pólók kicsivel a mell alatt, illetve a köldöknél érnek véget, mintha levágták volna őket. Ezt a rövidített hosszt jelenleg pulóvereknél, pólóknál és blúzoknál is láthatjuk.
CROPPED: (angol, jelentése: levágott)A divatban gyakorlatilag minden ruhadarabra használatos, amely különösen rövidnek tűnik, legyen az felső- vagy alsórész. Például a „cropped top“ az egy nagyon rövid felső.
Crossbody bag (angol = testen átvetett táska) Az ilyen táska mindenféle fazonban és méretben előfordul. Jellegzetessége a hosszú pánt, amelynek segítségével a testen átvetve hordható.
Crossdressing (ejtsd krosszdresszing) Ellentétes stílusok tudatos keverése.
Crossover (angol, átjáró)Különböző stílusirányzatok keveredését jelenti, amikor például összetalálkozik a nőies tüllszoknya és a sportos, keresztcsíkos póló, vagy egy trendi, kapucnis pulóver és egy pliszírozott szoknya.
Crossover look A legkifinomultabb stílustörés: pl. főiskolás stílusú, tréningszerű dzseki a sikkes, flitteres ruhához, hozzá nyers bőröv és motoros csizma.
Cruel shoes (angolul cruel = kegyetlen) A magas sarkúak esetében a sarokmagasság és a dizájn láthatóan egyre gyakrabban dönt újabb és újabb csúcsokat. Gondoljunk csak Alexander McQueen Alien-modelljére vagy a sarok nélküli, pataformájú Pony Heels-re!
Crushed denim(ejtsd krásd)Gyűrt, ráncokra koptatott denim.
Cuffed pants (angolul cuff = kézelő, nadrághajtóka) A kifejezést már nemcsak a felhajtós nadrágokra használják, hanem a tréningszerű modellekre is, amelyeket szűk, smokkolt passzé fog össze a bokánál.
Culotte (francia = nadrágszoknya, bő térdnadrág) Ma már minden kollekciónak része a bő szárú culotte nadrág. Nehéz stílusba illeszteni, mivel a lefelé bővülő, lábszárközépig érő nadrág mintha csak magas nőknek készült volna. Ezért alapvetően fontos eladáskor a stílustanácsadás. A divatot bátran követők bluzonnal és kiscsizmával, mindenki más sportcipővel és egyenes szabású (boxy) toppal viseli.
Cupro Németül rézselyemnek vagy rézszálnak is nevezik. A műselymek családjában tartozik, egy regenerált cellulózból előállított textilszál. Az anyag a viszkózhoz hasonlít, nagyon könnyű és finom. Blúzok és ingek alapanyaga.
Curly-lamb (ejtsd körli-lemb) Bárány velúrbőr, amelynek gyapjas oldalán (szőrme) meghagyják természetes göndörségét (curly = göndör).
Customized (angol = testre szabott, egyedi kialakítású) Ebben a szezonban a személyiség hangsúlyozása nagyon fontos cipővel, pólóval vagy sapkával. Az internet korában (szinte) minden ízlés szerinti lehet, legyen szó nyomatokról, személyre utaló feliratokról vagy a kedvenc színünkről.
Cut outs (ejtsd kát áutsz, kivágások) Kivágások a ruhadarabon, ahol kivillanhat a csupasz bőr, pl. a deréknál, a háton vagy a vállakon.
CsincsillaEgy dél-amerikai nyúlféle nagyon értékes, kékes-szürke, szuper puha és fényes szőrméje.\
Csipke Áttört vagy részben átlátszó textil finom szálakból, amely egyedi alapot vagy szabad mintázatot alkot.
Csónak kivágásOvális kivágás, mely a vállat felül szabadon hagyja, és a vállcsontnál hegyesen fut össze.
CsőnadrágSzűk farmer, amely a lábfej felé szűkül.
CSR: Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility. A vállalatok társadalomra gyakorolt hatásának felelőssége. Magában foglal minden szociális, ökológiai és gazdasági szempontot.
Csupa rojt Felbukkan az etnó jelleg is, mégpedig a szó eredeti értelmében. A hosszú rojtok, készüljenek velúrból vagy sima bőrből, mindenképpen kellemes összképet teremtenek.
D´Orsay Nyárias, oldalt nyitott cipőmodell, amelynek tartásáról a zárt sarok és az általában hegyes orr gondoskodik.
Dandy look(ejtsd dendi luk)Az angol 19. századi dandyk stílusából levezetett megjelenés, akik kifejezett tudatos, extravagáns stílusban öltözködtek. Az aktuális dandy stílust elegáns megjelenés, szűk sziluett, sötét árnyalatok, zakók, csillámló vagy bársonyszerű felületek jellemzik. Gyakran kombinálják fehér kontrasztgalléros és -mandzsettás ingekkel.
Dark denim Sötét, mosatlan illetve kezeletlen farmer alapanyag, amely idővel kifakul.
DarksDark = sötét angolul. A divatban a sötét színekre utal.
Deco-shirt (ejtsd dekó sört) A díszített póló rövidített elnevezése.
Dégradé (francia, árnyalatos)A világosból sötétbe forduló alapanyagok elnevezése, amelyeken a színek lágyan egymásba folynak. Lehet kötött, szövött, bőr vagy szőrme.
DekonstruáltAz ilyen, "belső élet", azaz bélés, válltömés nélkül készült ruhadarabok(pl. dzsekik) nagyon lezseren hatnak.
Délavée hatás (franciául elmosni) A ruhadaraboknak kissé megfakult, ezért laza és viseltes jelleget kölcsönző mosástípus
Delivery Szállítás
DenevérujjA vállnál extrém bő, a csuklóra rászűkülő felsőrész, enyhén vamp stílusban. Tökéletes az erős felkar elrejtésére.
DenimStrapabíró, sávolykötésű pamutanyag, amelyből elsősorban farmerek, farmeröltözetek készülnek. A láncfonal kék vagy valamilyen más színű, a vetülékfonal fehér. Ezáltal a színoldal kék vagy másvalamilyen színű, a fonákoldal pedig majdnem fehér. Az anyag súlyát unciában adják meg.
DerékövDerékon hordott, általában széles, divatos öv, amely hangsúlyozza a derekat. Inkább dekoratív, mint funkcionális szerepet játszik.
Desert bootsBokáig érő fűzős cipő redőzött talppal, gyakran velúrbőrből. Valódi klasszikus, melyet 60 évvel ezelőtt a brit Nathan Clark talált fel. A desert boots először a kairóban állomásozó brit katonatisztek szabadidős viselete volt. A katonai ruházathoz, a militari stílushoz a desert boots illik a legjobban.
Destressed look(angol, fesztelen) Lezser megjelenés, pl. bő póló és farmer laza vagy boyfriend fazonban.
Destroyed jeans (ejtsd disztrojd)(angol, lepusztult farmer) Mosott denimből készített nadrág, amelyen elvarratlan szélek, hasadások, kopott felületek vannak. Viseltes hatást kelt.
Destroyed: (angol, "elpusztított") (ejtsd disztrojd)Ezzel a kis lyukakra, kimarásokra és elvarratlan szélekre utalnak, főként farmerek esetében.
Detox kampány: 2011-ben a Greenpeace által indított méregtelenítési kampány, melyben több mint 70 globális divatmárka elköteleződött a veszélyes vegyszerek és káros anyagok környezetbarát alternatívára történő lecserélése mellett.
DiagonálHangsúlyosan átlós mintázatú alapanyag. Az átlós bordákat a kötéstípus(sávoly vagy sávolyvariáció) adja, ami színmintázással erősíthető.
Dimple (angol = gödröcske)Kis mélyedés a nyakkendőn a nyakkendőcsomó alatt.
Dip-dye A trend eredetileg a ruházatban indult, most átterjedt a frizurákra is. A hajvégeket kontrasztos színűre festik, mintha belelógtak volna a festékbe. A ruházatban már régóta alkalmazzák. Akár ruháról, akár pólóról vagy farmerről van szó, merész átfestéseket láthatunk, színről színre vagy fehérről színre.
Direct dyeing: (angol, jelentése: közvetlen festés)A denimre jellemző eljárás, amely vízben oldódó festéket használ. A pigmentek beszívódnak a szövetbe.
Direktlaminat Lásd membrán.
Dirty denim(ejtsd dörti)Angolul piszkos denim. A hatást a barnás színárnyalatokkal történő mosásálló, részleges felülfestéssel érik el.
Distressed Look (angol, kopott, elnyűtt) Erősen mosott denim szakadásokkal vagy lyukakkal.
Díszes bluzon: Schmuck-Blouson. Bluzon 2.0. Bomber, díszítéssel. Kevésbé sportos, kevésbé férfias a hátán elhelyezett gazdag hímzésnek vagy applikációknak köszönhetően. Lehet teljes felületén is dekoratív, jacquard vagy nyomott mintás bluzonként.
Díszítő jellegű eldolgozás (Ausputz) A kifejezés ingek díszítésére vonatkozik oly módon, hogy a gallért vagy a kézelőt színes, mintás fonákoldallal készítik.
Donegál Gyapjú felületű, sportosan elegáns öltöny-, kosztüm- és kabátalapanyag elnevezése. A donegál kelme strukturált felülete kiválóan illeszkedik a mostanában divatos brit chic stílusba, mivel nagyon hasonlít a tweedre, és rusztikus megjelenést kölcsönöz.
Dorlastan®(ejtsd dorlasztán)A Bayer cég által előállított és levédett elasztán.
Dornschlaufe (fém övkapocs bújtatója) Kisméretű bújtató a nadrág derékpántján, amelyen az övkapocs átbújtatható, és így az öv nem csúszik el.
Doubleface (ejtsd dábl fész)Kétrétegű szövet, amelynek a két oldalán eltérő mintázat vagy alapanyag látható, és mindkét oldalán viselhető.
Drapé Művészi redőzés (raffolás) könnyű, rövid ruhákon vagy szoknyákon. Az új drapés az origami művészetre emlékeztet, műalkotássá emeli a nyári ruhákat. A redőzetet gyakran masnival vagy brossal rögzítik.
Dress up(ejtsd dressz áp)A sikkes öltözködésre való késztetés, amely a sokéves sportos trend után most ismét visszatért.
Dressy Angol kifejezés, a divatban azt jelenti, hogy egy öltözék különösen elegáns és sikkes. Választékos megjelenést feltételez.
Dufflecoat (angol, düftinkabát, ejtsd: dáfflkót)(ejtsd dáfflkót)Tipikus jellemzője a zsinóros, szaru- vagy fagombos gombolás, a kapucni, valamint a vastag gyapjúszövet.
Duvetin(ejtsd düftin)Barackbőrnek is nevezik. Az alapanyagot festés után bolyhozzák, csiszolják és nyírják.
Earcuffs: (angolul ear = fül, cuff = mandzsetta) A fül köré abroncsként rögzített füldísz. Általában egyszerűen felül rácsíptetik a fülre. (fülgyűrű, fülporcdísz)
Easy care(ejtsd ízi keer)Jelentése könnyen kezelhető. Az ilyen ruhadarab legtöbbször mosható is, és könnyen vasalható.
Easy Kick (angol, könnyű rúgás)Karcsú szabású, enyhén bővülő, rövidített szárú nadrág. Könnyebben kombinálható, mint az extrém modellek, a culotte vagy a trapéznadrág.
Easy Knit (angol, könnyű kötés)Míg télen durva, vastag kötött darabok uralták a kínálatot, tavasszal egyszerű kötésmintájú és fazonú modellek szerepelnek a kínálatban. Easy knit modellek jelennek meg a szabadidőnadrágok és a könnyű dzsekik mellett, a sportos megjelenés részeként is.
Easy wear Laza, de nem hanyag öltözködési stílus. A ruhadarabok dizájnja könnyen érthető és egyszerűen kombinálható. Az anyagok könnyűek, általában lezser szabásúak. Az ilyen megjelenés a lezsertől a sportosig terjed.
Econyl: 100%-ban nejlonhulladékból, újrahasznosított halászhálóból, padlószőnyegből és műanyaghulladékból előállított szál.
Effektfonal Nem egységes kinézetű fonal, speciális effektekkel (csomócskák, perzselés, noppok).
Égetett színek Ezek általában valahol a sárga és a vörös között helyezkednek el. Barnás beütés hatására sötétebbek és füstösebbek, de mindenképpen melegebbek, mint a klasszikus sárga, narancs és piros alapszínek.
Eggshape kabát (angol, tojásforma, ejtsd: eggsép) (ejtsd egg sép)O-fazonú ruhadarab, amely a derék és a csípő magasságában a legszélesebb. Kabátok és ruhák is készülnek ebben a fazonban, amely terjedelmes megjelenést kölcsönöz, ezért célszerű szűk nadrággal viselni.
Egzotikus minta/motívumÁltalában nagyon dekoratív minta és motívum, egzotikus virágokkal, levelekkel és állatokkal. Dzsungelmintázatnak is nevezik.
EklektikusA kifejezést különféle stíluselemek és anyagok együttes alkalmazására használjuk. Leginkább a Guccira jellemző, hogy egyetlen modellen a legkülönbözőbb alapanyagokat és díszítőelemeket használja.
ÉksarokÉk alakú, sarok felé magasodó telitalp. A női cipőknél egyre fontosabb szerepet játszik. Ezen a télen még csizmák is készülnek éksarokkal.
ElasztánA poliuretánból készült rugalmas szálak összefoglaló neve. Szövetekben és kötött kelmékben alkalmazzák, ezáltal azok jobb formavisszanyerő képességet és kevésbé gyűrődő tulajdonságot kapnak. Az elasztánt önmagában soha nem, csak más anyagokkal kombinálva alkalmazzák. A legismertebb márkanevek a Lycraâ(ejtsd lájkra) és a Dorlastan. Az elasztánnal készülő kelméket sztreccsanyagoknak nevezik(stretch = nyúlni angolul).
EldolgozásA kifejezés alatt a gallér és a mandzsetta belső oldalának kidolgozását értik. Készülhet különféle szalagokból, zsinórokból, csipkéből, hímzésekből, lehet flitteres vagy tollas. A ruházat dekoratív eldolgozása a barokk korban nagyon kedvelt volt, nemcsak a varratokon elhelyezett paszományok, hanem a sűrűn felvarrt gombsorok is ide tartoztak.
Electric blueSötét fényű középkék, amelyet neonkéknek is neveznek.
Elhelyezett nyomat A ruhadarab egy meghatározott részén elhelyezett nyomott minta, az allover mintázat ellentéte.
ElőfonalLazán sodort, puha és nyitott szálak kötöttárukhoz és szövetekhez.
Emblem: (francia, jelentése: jelkép, jelvény)Egy újabb díszítőelem, melyet a utility, a sport és a retro hullám éltet. Flamingó a bluzon hátán, egyetemi címer a hosszúujjú pólón, hímzett növényi inda a farmeren.
Empire ruhaMell alatt behúzott ruha a római nők stílusában.
Empire stílus / vonalejtsd empír, empájörMell alatt fűzött top vagy ruha. A XVIII. század végének empire időszakában uralkodó női divatra vezethető vissza.
Envelope Clutch (angol, borítéktáska)A fül nélküli ridikülfajta a levélborítékról kapta a nevét. Való igaz, még a pénztárca is nehezen fér bele. A trendi darab most még ütősebb, mert nagyobb, tágasabb és feltűnőbb lett. Előszeretettel készítik díszes csattal, harsány színekben. A legfontosabb azonban az, hogy boríték formájú legyen.
Enzimmosott Környezetbarát denim mosási eljárás a farmeranyag fehérítésére.
Epaulette: (francia épaule = váll, ailette = szárny) Egy vállrészt jelöl, melyet egyenruhákon a dzseki vagy a kabát vállára varrnak. A vállpatnitól eltérően az epaulette félkör alakú és oldalt rojtos.
Építőkocka (Baukasten) rendszerA férfi és a női divatban is jelen lévő olyan öltönyökre és kombinációkra vonatkozik, ahol az alapmodelleket különböző méretekben lehet összeállítani.
Espadrilles(ejtsd eszpádrij)Nyári cipő, jellegzetessége a kenderből vagy lenből csomózott talp. A Spanyolországból származó cipőt nők és férfiak egyaránt viselik. Már nemcsak strandra hordható a könnyű, spárgatalpú vászoncipő
Ethno-look Folklorisztikus elemek és idegen kultúrák inspirálják ezt a stílust. Használnak pl. afrikai vagy indiai mintákat, díszítéseket és hímzéseket, leginkább föld- vagy meleg színekben, mint a sárga, a vörös vagy az ibolyakék. Az etnó öltözékek jellemző elemei a selyemblúzok, a jodhpur és a török nadrágok, a tunikák, a poncsók és a batikolt ruhák.
EtnóstílusIdegen kultúrák által inspirált mintázatok és ruházatok – pl. indonéz batik, szárifazon, kaftánruha.
Etui ruha Egyenes szabású, általában ujjatlan, derék nélküli fazon, amely a testet tokként veszi körbe. A nyakkivágás általában vízszintes vagy ovális, a részletek visszafogottak.
EU Eco Label: Az Európai Unió hivatalos környezetvédelmi jelölése olyan napi használatú termékekre, melyeket az erőforrások kímélésével, lehetőleg kevés vegyszer felhasználásával állítanak elő. A felhasznált anyagok legalább 50%-a külső szervezetek által tanúsított.
Eyelash csipke (angol, eyelash = szempilla)A dekoltázs mellett és a szélszegélyen használt, rendkívül finom csipkefajta olyan vékony, mint a szempillaszál, ezért különleges megjelenést ad a fehérneműnek. Megjelenik a fiatal nők virágos selyemsortján és alsótrikóján is.
Ezredi csíkok Angol inspirációjú csíkminta nyakkendőn vagy férfiingen, mely egy- vagy többszínű is lehet.
Fabric-dyed(ejtsd febrik dájd)A kifejezés anyagában mosottat jelent.
FaçonnéMintázat-elnevezés a sávolykötésű szöveteken. Általában kicsi, geometrikus minta(pötty, rombusz vagy kocka).
Fade out (angol, kifakul)(ejtsd féid áut)Ezt az effektet főként a used look-ban alkalmazzák. A szín részben erősen kifakult, és színátmenet is látható.
Fair isle Egy tradicionális kötésminta elnevezése, amely a legenda szerint az azonos nevű, Shetland-szigetekhez tartozó skót szigetről származik. A többszínű, grafikus mintákat a köznyelvben norvégmintának is nevezik.
FAIR TRADE: A Nemzetközi Méltányos Kereskedelem Szervezetének (Fairtrade Labelling Organizations International - FLO) jelölése, melynek elnyeréséhez a gyártás során szociális, gazdasági és ökológiai kritériumok teljesülését ellenőrzik.
FAKE FUR: (angol, jelentése: műszőrme)(ejtsd féik för)Mesterségesen előállított, szövött szőrme és szintetikus prém. A fake fur azonban régóta nem csak az állati szőrme olcsó utánzata. Már annyira tökéletes, hogy csak a valódi szőrme ismerői érzik a különbséget.
Fake: (angol, jelentése utánzat)Ruházat, illetve alapanyagok, melyek másnak tűnnek, mint amik valójában. Olcsóbb alternatívák, nemcsak állatbarátoknak. A műszőrme nagyon népszerű. A dzsekiket pedig egyre gyakrabban bélelik műszállal toll helyett.
Fake-bob (angol, hamis bubi) Olyankor jön jól, ha nem akarjuk levágatni a hajunkat, de egyszer-egyszer mégis szeretnénk bubifrizurát viselni. Egy kis ügyességgel és néhány hajcsattal vagy szalaggal a hosszú haj eltűnik a nyaknál, és rövidnek hat.
FalbelnPuha esésű, különböző szélességű anyagcsíkok szoknya díszítéséhez, amely lehet húzott, rakott és pliszírozott.
Faliszőnyeg mintaLásd gobelin minta.
Fancy (angolul különleges) Textíliák esetében egy mindkét oldalon bolyhos, melírozott vetülékfonallal készülő flanelről van szó.
Fancy optika(ejtsd fenszi)Angol kifejezés a fantáziadús, divatos öltözékre. A divatban jelenleg mindent, ami nem basics, fancynek neveznek.
Fancy yarn (angolul fancy = feltűnő, extravagáns) Effektfonal néven is ismert. Dísz- és fantáziafonal, amelyekbe idegen vagy fényes hatású szálakat (pl. lurex) dolgoznak be. A fancy fonalak segítségével terjedelmesebb vagy strukturált összhatás alakítható ki.
Fantázia tweedDekoratív alapanyag drága effektfonalakkal, fantáziadús kötés- és színkombinációkkal. Jelenleg a női és a férfi felsőruházatban egyaránt aktuális, érdekes nyersanyag összetételek jellemzik. A szövet megjelenése nyers, porózus, gyakran nagyon tarka. A fantázia tweedeket Coco Chanel előszeretettel választotta kosztümjei alapanyagául.
FascinatorA kifejezés fejfedőket, illetve hajdíszeket(kalapok, díszes hajráfok, szalagok, finom, feltűzhető tollak) takar.
Faux uni (ejtsd fó üni) Egyszínűnek ható alapanyagok, amelyeken közelebbről szemlélve apró, tónusos mintázatokat látni. Ez a hatás keletkezhet melírozott fonalak alkalmazásakor is.
FazonzsebVízszintes vagy csak enyhén srégen szabott zseb.
Fenntarthatóság A divatban is egyre fontosabb kifejezés. A vásárlók számára döntő kritériummá vált az ökológiailag kifogástalan nyersanyagok – pl. a biopamut – használata, illetve a fair munkakörülmények a gyártó országokban.
Férfinadrág A fazon a nőknek is nagyon jól áll, a lezser, férfias modellek számos kollekcióban szerepelnek. Hosszú, bő megfogalmazásban, gyakran nehéz, de szép esésű, minőségi kelmékből. Nagyon fontos, hogy a nadrághoz viselt cipő jól kiválasztott legyen – ettől lesz az összhatás klasszikus, sportos vagy elegáns.
Fieldjacket (ejtsd filddzseki)(angolul terepdzseki) A katonaság számára fejlesztették ki, funkcionális, hosszabb dzseki olajzöld színben, erősebb alapanyagból. Tipikus jellemzői a nagyméretű cargó zsebek és a váll-lapok. A fazon rendszeresen feltűnik a sportruházati és streetwear gyártók kollekcióiban.
Filigrán minta A divatban a finom rajzolatú ornamentikával, arabeszkekkel és spiráldíszítéssel megjelenő mintázatra mondják. A kifejezés az ékszerszakmából ered, ahol a legfinomabb arany- és ezüstdrótból készülő, font díszítéseket filigránnak nevezik.
Fineliner(ejtsd: fájnlájner)Nagyon finom csíkozású minta, gyakran alkalmazzák az ingeken. A csíkok kettő-négy színes fonalból keletkeznek a láncfonalak között.
Fineliner ing(ejtsd fájnlájner)Nagyon finom csíkozású ing. A csíkok kettő-négy színes fonalból keletkeznek a láncfonalak között.
Finishing (angol, kikészítés)Denimnemesítési eljárás. Megszövés után a denim terméket kémiai kezelésnek vetik alá, hogy az puha felületet kapjon, és később ne zsugorodjon. Ide tartozik a színezés, fehérítés, mosás és szárítás.
Fishnet denim(ejtsd fisnet)Halhálós mintázatú denim.
Fishtailejtsd fistéjlRászabott, kicsi uszály hosszú, szűk estélyiken.
Five pocket(ejtsd fájv pákit)Sportos nadrág és farmer derékhajtás nélkül, két farzsebbel és két benyúlós zsebbel elöl, plusz egy kis aprópénzzsebbel. Klasszikus farmerforma.
FlamméNéhol megvastagodó anyagstruktúra, amely ezáltal vagy az áttűnő színhatások révén lángszerű hatást kelt.
Flammé fonal Effektfonal, melyet a változó vastagság vagy a fonalirányban futó színátmenet jellemez.
FlanelPuha fogású, bolyhozott szín- és fonákoldalú kelme(gyapjúnál kallózott és bolyhozott). Gyapjúból, gyapjúkeverékekből, pamutból és viszkózból készítik.
Flapper ruhaA 20-as évek stílusát idéző vintage ruha pliszírozott szoknyával. A harsogó 20-as évek újraéledésének lehetünk szemtanúi. Jó száz évvel ezelőtt a nők flapper ruhát viseltek, így mutatták meg, hogy kezdenek önállóan dönteni a saját életükről. A szoknyák rövidebbek lettek, a vállak és a karok fedetlenek maradtak. Férfias kinézetű, egyenes szabású ruha, amelyen lejjebb van a derékrész, és kevésbé simul a testre. Modern változata rojtozott a széleknél vagy a szimmetrikus szabásvonalak mentén.
Flared (angol, kifelé bővülő)A hetvenes évek lendületes visszatéréséből nem hiányozhat a trapéznadrág sem. Most a denim vagy a síkszövet anyag járja. Magas derékkal hippi hatást kelt.
FLARED vagy FLARES: (angol, jelentése: bővített, szélesített)(ejtsd flerd)A trapéznadrágok modern elnevezése.
Flatfront nadrág(ejtsd fletfront)Jelentése lapos elülső rész. A hajtások által képzett, bőség nélküli nadrágokat nevezik így.
Flatlock varrat (ejtsd fletlok) Elasztikus anyagokon használt funkcionális és dekoratív varrat. Fonalkereszteződésekkel a fonákoldalon a nyitott anyagszélek eltisztázására szolgál, a színoldalon pedig két párhuzamos tűzéssel vagy dekoratív fonalkereszteződésekkel jelenik meg.
Flats (angol, lapos) A sarok nélküli női cipők (pl. balerinacipő, római szandál) összefoglaló elnevezése.
Flausch Terjedelmes gyapjúanyag, kártolt és erősen bolyhozott, száliránnyal vagy anélkül.
Fleece(ejtsd flísz)Erősen bolyhozott anyagminőségek, gyakran kötött kelméből. Mesterséges szálakból áruk kedvezőbb, gyapjúból és pamutból drágábbak. Fleece(angol) = Flausch
Flieger dzseki/stílusRepülős egyenruhák által inspirált rövid dzseki. Jellegzetességei cipzár, gallér, benyúlós zseb, pántok az ujj- és aljaszéleken.
FlitterÁltalában kerek, középen lyukas, fényes fém vagy műanyag lapocska, mely ruhák, ingek és blúzok felvarrott dekorációja.
FlízA megnyírt juh szőre vagy az outdoor divatban melegítő betét a főanyag és a bélésanyag között.
Flock print: (angol, velúrpapír, madárraj) Egyfajta nyomástechnika. Előbb ragasztóanyagot visznek fel a textíliára a motívumnak megfelelő formában, majd hőhatás segítségével textilszálakat rögzítenek a felületre, ami bársonyos tapintású felületet hoz létre. A flokkolt nyomatokat alkalmazzák pl. a dzsekiken a különleges, 3D hatás érdekében.
FlokatiA 70-es évekre jellemző anyag. A puha, szövés után összefilcelt gyapjúfonalból igazán tetszetős mellények készülnek.
Floppy kalap (angol, floppy = puha, vékony)Nagy divat a széles karimájú kalap. Leginkább a 70-es évek stílusára emlékeztető nagy méretben hordják maxiruhához, rojtos mellényhez vagy farmersorthoz és motoroscsizmához. Ez a fodros „cigány stílus” egyik alapdarabja.
FlorKiálló szálvégek olyan szöveteknél, mint a bársony vagy a kordbársony.
Florál minta/motívumA név a flóra elnevezésre utal, amely az egész növényvilágot jelöli. Mintái virágok, füvek, indák és levelek.
Fluo A fluoreszkáló szó rövidítése, világító vagy neon jelentéssel.
FMCG-szektorFMCG-szektor. Az elnevezés az angol Fast Moving Consumer Goods kifejezés rövidítéséből ered, amely alatt a gyorsan forgó(általában napi) fogyasztási cikkeket értik, elsősorban élelmiszerekre, dohányárura, élvezeti cikkekre használják. A terminológiának nincs magyar rövidítése, ezért sokszor így használják nálunk is.
Fodor Olyan kelmecsíkok, amelyeket hajtásokként vagy behúzásként szoknyákon és blúzujjak alján, kivágásokon stb. díszítőelemként használnak.
FogalomMagyarázat
Fogantyús táska A fogantyús táska számtalan formában, színben, méretben és alapanyagból készülhet. Jellegzetessége a kicsi és kemény fogantyú, amely jól belesimul a kézbe.
Fogyasztás (kötésnél):Dekoratív elem a kötöttáruknál, mely hol visszafogott, hol markáns. Fogyasztás alatt a szemek számának csökkentését értjük azok összefogásával és lekötésével.
Foil printFólianyomat(angol), amely a színes vagy fémesen fénylő fóliák anyagra nyomásával keletkezik.
Folien Print (fóliás nyomatok):Gyakran fémesen csillogó, apró nyomott mintázat, melyet egyenletesen helyeznek el a felsőruházat felületén. A nyomatok általában a ruhadarab nagy részét borítják.
FolklórEz esetben az etnó és a hagyomány a két kulcsszó. Az ingeket és a nadrágokat, de a táskákat és a cipőket is cigányos foltok és hippirojtok díszítik. A 70-es évek divatja nyáron trendi lesz.
FolklórstílusNépviseleti elemeket alkalmazó ruházati stílus.
FonákoldalAz anyag színétől kötéstechnikailag különböző anyag - hátoldal. Használható «Reversible»-ként.
Formabontó twin-set (angolul broken twin set) Különböző alapanyagú és színű kardigán/kabátka és top kombinációja. A klasszikus szett újszerű, módosított változata.
Formális öltözékA hagyományos és társadalmilag elismert férfiruházat üzleti és alkalmi viseletre.
Foulard mintaTipikus nyakkendőminta, tiszta rajzolatú, apró mintaelemekkel. Keleties, képzelt kreációk és retró hangulat jellemzi. Divatosan alkalmazható ingeken és tunikákon, míg hagyományosan selyemkendőn vagy nyakkendőn jelenik meg.
FOULARD PRINTS: (francia, jelentése: selyemkendő)Régebben kendőkön megszokott nyomott minták. Főként blúzok és ruhák felületén jelennek meg.
Foulé(ejtsd fulé)Különösen puha öltönyalapanyag, amely nagyon rövid szálú tükörfelülettelrendelkezik.
FoulierenAz anyagfelület könnyed kallózása és bolyhozása.
Főzött gyapjú (angolul boiled wool)Tiszta gyapjúból készülő kötöttáru, amely a főzéstől „összeugrik”. A kötöttáru filcesedik, így a szálak sűrűn egymásra tolódnak. Ezáltal jobb a modellek strapabírósága. A filcesített, szövött alapanyagokat nevezik lódennek.
French Knickers (ejtsd frencs nikkerz)Nosztalgikus női fehérnemű. Derékig érő, bőre szabott, gyakran csipkedíszítésű bugyi, félhosszú szárral.
Fringes (angol, rojtok)Idén nyáron is kínálnak olyan bőrmellényeket, táskákat és szandálokat, amelyek rojtdíszítéssel készülnek. Ismert megoldás, a felhasználás gazdagsága nem újdonság. Nemcsak valódi bőrből, hanem műbőrből is előfordul. Fontos, hogy a rojtok hosszúak és feltűnőek legyenek.
FuksziaA fukszia növény nevéből levezetett szín elnevezése. Az árnyalatok az ibolyakéktől a piroson át a pinkig terjednek.
Future pants: (angol, jelentése: a jövő nadrágja)Elasztikus alapanyagból készülő nadrágok szűk szárral. Jellemzőjük a rugalmas derékrész megkötővel. A nadrágok nagyon divatosak és kényelmesek. Már irodában is hordható alapanyagokból is elérhetőek.
FüggőkÚgy tűnik, a kövek nem lehetnek elég nagyok. Jól mutatnak a nyakon és a csuklón is.
Füstös pasztellek Finom, enyhén poros hatású púderszínek (vanília, fáradt rózsaszín, barack), amelyek a mostanában felkapott olasz kasmír kötöttárugyártó, Brunello Cucinelli szellemében lehetnek szürkés, világos natúr árnyalatok is.
Fűzős jazz Könnyű, puha kidolgozású fűzős cipő vékony talppal, a balettcipők stílusában.
GabardinNagyon tömör, sima szövet meredek diagonál rajzolattal, amely a sávolykötés és a nagyon vastag láncfonal alkalmazásával jön létre.
Gallér pulóverből A németül arrogáns (pimasz, szemtelen) gallérnak nevezett megoldás nem más, mint a vállra terített pulóver, amelynek karrészét elöl megkötik – így olyan hatást kelt, mintha egy vastag gallér lenne az alatta viselt pólón.
GalonSelyembordűr a nadrágok oldalvarrásán.
Galon csíkok: (francia, jelentése: paszomány, zsinór, szegélydísz, befogott csíkok)Eredetileg elegáns selyemcsíkok a katonai nadrágokon, később az alkalmi férfiruházatban is. Jelenleg nagyon népszerűek, akár a tréningnadrágokat idéző részletként is. Ez a dekorációs elem kelthet elegáns, de lezser hatást is.
Garçon stílus Úgy fest, mintha a férfikonfekciót női testre szabták volna: elegáns, időtlen és minőségi. Smici sapkával viselve kiválóan passzol egy párizsi kávézóba is.
Garment dyed (ejtsd garmen dájd)Készre varrt ruhadarab festése. Ellentéte a fabric dyed, amikor az anyagot feldolgozás előtt festik meg.
Garment washed (ejtsd garmen vosd)Készre varrt ruhadarabok mosása, aminek következtében szabálytalan színkép alakul ki.
Gaucho nadrágLábszárközépig érő, lefelé bővülő, szinte szoknyára emlékeztető nadrág. Hasonlót hordtak a dél-amerikai marhapásztorok, a gauchók. A 70-es években csizmával viselve volt divatban, és most újra népszerűvé válik.
Gaucho: A Gaucho look jellemzője a hosszúra szabott, ujjatlan blúz és ruha. Ezen kívül a folklorisztikus mintázatok és hímzések a kiegészítőkön, mint pl. a sálak és karkötők. Többek között hosszúszoknyával és fehér espadrilles-jel kombinálják.
Gehrock(ejtsd gérok)Hosszú, szűk kabát revers-gallérral, szárnyrésszel és egyenes aljaszéllel, hátul gyakran keresztpánttal. Eredetileg ünnepnapi férfi „zakó”(rok) volt a XIX. század végén.
Gemoldet(moulded)A fűződivatban elterjedt kifejezés a varrat nélkül formázott kosarakra. Ezek a modellek kötelezőek a szűk és átlátszó topok alá, mert nincsenek rajtuk kirajzolódó varrások.
GenreA típus, minőség francia kifejezése. A divatban ez alatt a kollekciók árszint és célcsoport szerinti csoportokra való osztását értik.
Genuacord (Manchester néven is ismert) Nehéz vetülékbársony, közepesen széles hosszanti bordákkal (2-4 borda/cm).
Georgette(ejtsd zsorzsett)Ruha- és blúzalapanyagok összefoglaló elnevezése. A krepp szálaknak köszönhetően szemcsés tapintású anyag pamutból, gyapjúból, poliészterből vagy viszkózból van forgalomban.
Gérok(gehrock)Comb aljáig meghosszabbított blézer. Korábban a férfiak kedvelt viselete volt, de ma már a nők körében is népszerű.
Gilet (francia, mellény, ejtsd: zsilé) (francia, ejtsd: zsilé)Eredetileg férfimellénynek tervezték, de már rég bekerült a nők ruhatárába is. A trenchcoat stílusra emlékeztető változat a blézert helyettesíti.
Gipsy stílus (angol, cigány)Díszes nyomatok, flitteres hímzések, rojtok a széleken – a vándorélet stílusa ősszel központi szerephez jut. Jellegzetes viselet a poncsó maxiruhával és széles karimájú kalappal, hozzá hatalmas, csilingelő fém karkötők a csuklóra. Az etnó földszínek réz és arany árnyalatokkal keverednek.
Gipsy-look: (angol, cigányos stílus) Olyan folklórstílus, amelynek főbb darabjai a fodros (volant) szoknyák és a Carmen-blúzok.
Girlfriend jeans A boyfriend fazon visszafogottabb, kissé testhezállóbb változata. Nem annyira laza, és kissé szűkebb a szára.
Gladiátor szandálA római kort idéző bőrszandál sok pántból áll, gyakran a bokáig ér.
Glam rock A glamour és a rockstar look keveréke; sok bőr, csőnadrágok vagy leggings, magas sarok és sok fekete. Gyöngy- és szegecsdíszítés, láncok és fémlemezkék, de a strassz és flitter is fontos. Főként Balmainnál találjuk ezt a stílust.
Glam-grunge Talán ez az új vintage stílus. Az elnyűtt farmert fűzős cipővel, blézerrel vagy más elegáns ruhadarabbal kombinálják.
Glamour stílus(ejtsd glemör)Varázslat, báj, vonzerő(angol). A stílus jellemzői a pompázatos minták, a fényes és csillogó effektek, a dekoratív megoldások a nagy „fellépésre”.
Glencheck (angol, kockás minta)(ejtsd glencsek)Hagyományos, eredetileg Skóciából származó kockás minta. Leginkább apró kockás, fekete-fehér változata ismert, de kedvelt sötétebb, barnás árnyalatban is.
GLOBAL Recycled STANDARD: A Textile Exchange szervezet által kidolgozott megkülönböztető jelölés a szálgyártás nyomon követhető és környezetbarát jellegéért. A jelölés akkor használható, ha a termék legalább 20%-ban újrafelhasznált alapanyagból készül.
Gobelin mintákKonzervatív minták fakó színekből a régi faliszőnyegek stílusában. Más elnevezése kárpitminta.
Godet (francia, közé helyezett hajtás) (ejtsd godé)Segítségével a csípőben testhezálló szoknyának is lendületes aljabőség kölcsönözhető. Az ék alakú rakásokat általában a szoknya osztóvarrásaiba helyezik, a laza hajtás tehát fent kezdődik, és lefelé fut ki.
Gore-Tex Időjárásálló membránok segítségével a lélegző kikészítés márkaneve.
Gots: A biológiailag előállított természetes szálakból készülő ruházatra vonatkozó Global Organic Textile Standard. Ez a jelölés egyike azon kevés szabványoknak, mely meghatározza a teljes gyártási folyamat során betartandó környezettechnikai követelményeket és szociális kritériumokat.
Gördülő háromgombos Háromgombos zakókon látható – a lehajló hajtóka eltakarja a legfelső gombot, ezért ezek kétgombos modellnek tűnnek.
Graphics (ejtsd grafiksz) A nyomott mintázásban a grafikus minták rövid elnevezése.
Greenwashing: Olyan kampányok és PR akciók, melyek azt a benyomást keltik, hogy a vállalatok különösen környezetbarát, etikus és fair módon végzik tevékenységüket. A „zöldre mosott” termékek azonban nem felelnek meg az elvárt az ökológiai vagy szociális kritériumoknak.
GreigeA grey-beige divatszín, vagyis a szürke és a bézs keveréke. Az elnevezés Giorgio Armanitól származik.
Grunge stílus (angol = kosz, maszat) A hetvenes évek grunge mozgalmára épül, amelyet olyan együttesek fémjeleztek, mint a Nirvana és annak frontembere, Kurt Cobain. Az akkori öltözködési stílus most visszatérését ünnepli. A grunge legfontosabb elemei a kockák, a szakadt denim, a bőr és a Martens csizma.
Grunge: (angol, trutyi, piszok) (ejtsd: grándzs, angol, trutyi, piszok)Azt a zenei stílust nevezik így, amelyet a kilencvenes években az amerikai Nirvana rockzenekar képviselt. A zenészek bő, kigombolt, sokszor kockás inget viseltek viseltes farmernadrágjukhoz.
Gym-Pants (angol, tréningnadrág) A fitneszirányzat a divatban is nyomot hagy, a sportnadrágok már rég nem csak az edzőteremben elfogadottak. Sportos megjelenés esetén Birkenstock papuccsal vagy feltűnő sportcipővel, sneakerrel viselik, míg szexi körömcipővel megfelel az elegánsabb alkalmakra is. Rendkívül kényelmes, és mégis öltöztet.
Gyöngyház A kagylók héjának a belsejét gyöngyháznak nevezik. Csillogó tulajdonságának köszönhetően az ékszerek és kiegészítők terén alkalmazzák, de a bevonatos ruházat is csilloghat gyöngyházasan.
Habotai selyem A különösen fehér és fényes selyem Kínából származik. A legfinomabb selymek közé tartozik. Világos természetes színének és jó festékfelvevő képességének köszönhetően gyakran használják selyemfestés alapanyagaként. Gyakran alkalmazzák a ruhaiparban is. Lágy és légies tapintású a bőrön.
Hairliner (ejtsd herlájner)Hajszálcsíkos (angol). Férfiingeknél gyakori desszinelnevezés a nagyon finom csíkokra, amelyek a hajszálcsíkoknál is vékonyabbak.
HajszálcsíkokHajszálvékony hosszanti irányú, tradicionálisan sötét alapon világosabb csíkok. A választékosan öltözködő férfiak öltönyeinek jellegzetes mintái, de a női felsőruházatban is gyakran használják. A krétacsíkozással ellentétben tisztán kirajzolódó, hosszanti csíkok jellemzik.
HalszálkaAnyagmintázat hosszanti csíkozással, amely a halszálka formájához hasonlít. A halszálka mintázat szőhető vagy nyomható. A kötési desszint a sávolykötésből fejlesztették ki váltakozó bordairánnyal. A francia kifejezés a chevrong(ejtsd sevron), az angol a heringbone(ejtsd heringbón).
Halszálka tweedTweed szövött halszálkamintával(alapja a sávolykötés).
HalterneckA melltől a nyak körül vezetett nyakpánt topokon, melltartókon, blúzokon, ruhákon és a fürdőruha/stranddivatban.
Handmade optika (ejtsd hendmé(j)d) Kézzel készült (angol). Az anyagok és a kidolgozás a kézműves hagyomány szerint előállítottra emlékeztet.
Harrington bluzon Sportos férfidzseki gallérral és csípőpánttal. Gyakran készül kockás béléssel.
Haute Couture (ejtsd ot kutür) Szabóművészet (francia). A divatot művészi módon irányító nagy divatházak összességét nevezik így.
Hawaii mintázat A hawaii folklorisztikus mintákra emlékeztető, sokszínű minta (déltengeri jelenetek vagy trópusi virágminta).
Heavyweight denim: (angol, jelentése: súlyos)Nagyon robusztus denim alapanyag, 14 - 16 oz súllyal.
Henley-ingekGallér nélküli, lezser férfiingek, amelyeken a kerek nyak közepén 10-15cm-es gombsor látható, általában 2-5 gombbal. A Henley/Serafino-ing hasonlít egy gallér nélküli pólóingre, és létezik rövid, valamint hosszú ujjú változatban is. Eredetileg alsóingként viselték.
Herringbone: (angol, jelentése: halszálka)(ejtsd heringbón)Hagyományosan főként a tweed alapanyagoknál használták, de már a lezser dzsörzé anyagoknál is megjelenik. A hatást hangsúlyozhatják különböző színű szálakkal.
High top sneaker Bokáig érő tornacipő vászonból vagy bőrből, melyet eredetileg kosárlabdázók viseltek.
High waist (angol, magas derék, ejtsd: háj vészt)A nadrág vagy a szoknya dereka magasított, ami kihangsúlyozza a derekat.
Hip-Hop divatAz amerikai hip-hop zene által inspirált streetwear divatirányzat. Jellegzetesek a bő baggy nadrágok és a lezser sportfelsők.
Hippi lookAz előző évszázad hatvanas éveiben zajlott hippi mozgalomra jellemző megjelenés.(A mozgalom mottója ez volt Make love, not war! = Szeretkezz, ne háborúzz!). Etnikai inspiráció alapján kialakított tarka ruházat.
Hipster(ejtsd hipszter)csípőfazonú slip, amely lehet normál és string(tanga) hátrészű, vagy francianadrág fazonú. Lényege, hogy felül nem derékig, hanem csípőig ér.
Hobo Minden kelendő. A laza, zsákszerű táska a csavargók angol elnevezéséről kapta a nevét.
Hobo-bag (angolul hobo = csavargó) A csavargókról elnevezett táska azért kapta a nevét, mert összekötött kendőhöz hasonlít. A felhasznált puha alapanyagok megteszik a többit.
HologramHáromdimenziós képlejátszás technikája.
Honeycomb (angol, lépesméz) Szövettípus, amely a hexagonális mintázat miatt lépre emlékeztet. Vigyázat, nem összekeverendő a hasonló megjelenésű darázskötéssel, ahol azonban a minta négyszögletű. A szövet egy posztóféleség, manapság azonban már megjelent zakók és női ruházat alapanyagaként is.
Hoodie: (angol)(ejtsd húdi)A „hood” szó kapucnit jelent, így a „hoodie” a kapucnis pulóver modern elnevezése. A progresszív kollekciók központi eleme. Hímzésekkel, applikációkkal, feliratokkal és nyomatokkal feminin jelleget is kaphat, így a sportos megjelenést kevésbé kedvelő női vásárlóknak is vonzóvá válhat.
Hot pants: (angol: „forró nadrág“) (ejtsd hát pentsz) Rövid női nadrág, mely mindössze az ülep alattig ér. A hot itt a szexi szinonimája. Forrónadrágok a hetvenes évektől vannak divatban.
Hunting (angol, vadászat) A legfrissebb casual look jelszava, amely tradicionális vadász és halász elemekkel játszik. Natúr árnyalatok, kockák, rátett zsebek, robusztus alapanyagok, strapabíró cipők és szőrmesapkák jellemzik.
H-vonalSzűk, egyenes sziluett, derékszabás nélkül. A vállak lehetnek természetesek vagy sarkosan hangsúlyosak.
HYBRID:Hibridről akkor beszélünk, ha ellentétek egyesülnek, legyen szó eltérő alapanyagokról, stílusról vagy termékről.
Ikat minta Az ikat szövetek életlen kontúrral készülő mintázatokat mutatnak, általában dél-amerikai vagy afrikai stílusban. Úgy készülnek, hogy a lánc- vagy vetülékfonalakat a szövés előtt részlegesen megfestik.
ILO: Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, mely 1919 óta küzd a munkavállalók jogaiért és a világszerte érvényes, minimális szociális követelményekért.
In between (angol, között) (ejtsd inbitvín) A dzseki, mint tudjuk, változékony időjárási helyzetekre készül. Egyik változata a régóta használt, könnyű átmeneti dzseki, amely egy másik ruhadarab alatt vagy a fölött is viselhető.
Indigo coated (ejtsd indigó kótid)Indigóval bevont.
Indigo satin Indigószatén.
Indigo: A természetes és intenzív színű pigment Kelet-Indiából származik, amelyet az indiai indigócserje leveléből vagy a régebben meghonosított festőcsüllengből (festőfű, repceindigó) nyernek. Legjobban úgy írható körül, mint a lilához legközelebb álló kék árnyalat.Mélykék tónust hoz létre. Innen származik a blue denim jellegzetes megjelenése.
InformálisModern, lezserebb ruházati stílus.
Ing stílusBlúzok, ruhák, kabátok stílusa, mely formájában és részleteiben a klasszikus és sportos férfiingre és ingblúzra orientálódik.
IngkabátLaza, gyakran béleletlen kabát inggallérral, néha rátett mellzsebekkel és vállrésszel.
InkjetDigitális textilnyomási eljárás. A kívánt nyomatot számítógéppel közvetlenül a nyomtatóra, majd a kelmére viszik át. A minták és színek sokfélesége határtalan.
INNATEX: Wallauban (Frankfurt közelében) megrendezett szakvásár a természetes textil ruházat, kiegészítők, lakástextil és alapanyagok kínálóinak az IVN védnöksége mellett.
INTARSIENSTRICK: (olasz „intarsiare”, jelentése: behelyezni)Bekötött, kontrasztos motívumok elnevezése a kötött divatban, pl. rombuszminták. Az intarzia és a jacquard közötti különbség a fonákoldalon látható. Az intarzia esetében a különböző fonalszálakat a színoldalon lekötik, így síkkötés jön létre, melynek mintái tisztán elhatárolt színekből állnak. Így a kötöttáru minkét oldala ugyanolyan, ellentétben a jacquarddal.
Intarzia: Az intarzia egy több színnel dolgozó kötéstechnika, melyeket nem vezetnek a kelme fonákoldalán. Az intarzia és a jacquard közti különbség a fonákoldalon látszik. A jacquard esetében a színoldalon csak a következő szín szemei láthatók.
Investment darabokÁltalában nagyon klasszikus és nemes ruhadarabok vagy kiegészítők, amelyekbe viselőjük sokat invesztál, és sokáig kitartanak.
Invoice/RechnungSzámla
Iskolatáska Klasszikus, bőr átvetős táska, elöl két rátett zsebbel, általában barna és bézs árnyalatokban.
It-bag (ejtsd ájtí beg)Az épp divatban lévő designerek táskamodelljei.
IVN: A Természetes Textilgyártók Nemzetközi Szövetsége a bőr- és textilgazdaság azon vállalatainak összefogása, melyek az ökológiai és szociálisan felelősségteljes gyártás érdekében lépnek fel és ezért létrehozták a „Naturtextil IVN tanúsított Best” védjegyet.
Jabot, zsabó: (francia: eredetileg a madár begye, nyakfodor) Fodrokból vagy volantokból álló, finom alapanyagú dekoráció csipkével vagy csipkéből, a XVIII. században elsősorban az elegáns férfiruházatban, a XIX. század végétől a női ruhák és blúzok kedvelt díszítése.
Jackie-O kabátRövid, szögletes, elegáns női kabát, gyakran 3/4-es ujjal. Jackie Kennedy Onassis viselte ezeket kosztümhöz.
Jacquard (ejtsd zsákárd)A nagy kiterjedésű minták alkalmazásával művészi hatás érhető el a ruházatban. A jacquard finom minták létrehozására alkalmas szövési eljárás. Nevét a mintázás feltalálójáról, Josep-Marie Jacquardról kapta.
Jeggings(ejtsd: dzseggings)A szó a jeans és a leggings szavakból tevődik össze. Szuperszűk, nagyon rugalmas denimeket értenek ez alatt derékrész nélkül, amelyek szorosan simulnak a testre.
Jersey (ejtsd és írd dzsörzé) A kifejezést – pontatlanul – mindenféle kötöttárura alkalmazzák. Általában puha tapintású finomkötöttárut értenek alatta, amelyet felsőruházati alapanyagként (pl. sweatshirt és póló) alkalmaznak. Újdonság a dzsörzéből készülő blézer és a leggings.
Jewel pulliejtsd dzsuelDekoratív színes kövekkel és csillogó dekorral díszített pulóver.
Jodhpur cipőHagyományosan tiszta fazon csiszolt, díszítések nélküli bőrből. Többnyire sötét, erős színekben (fekete, barna, konyakszín) fordul elő. Sportos, takarja a bokát, a Chelsea-cipővel ellentétben gyakran záródik csattal.
Jogging pants (angol, kocogónadrág) Az eredetileg csak sportoláshoz használt lezser pamutnadrág időközben a hétköznapi viseletek közé lépett elő. Puha dzsörzéből, de akár selyemből vagy bőrből is készülhet. A stílustörés érdekében kombinálható csipkeblúzzal, csillogó pulcsival vagy bőrdzsekivel.
Jumperejtsd dzsámperSportos, pulóver jellegű, csípő alá érő felsőrész.
Jumpsuit: (az overál másik angol elnevezése)Eredetileg ejtőernyős overál. Női egyrészes vagy overál. Lehet sportos, de alkalmi is.
KaftánKeleti eredetű, hosszú, elöl nyitott, köpenyszerű ruhadarab.
Kaleidoszkóp minta: (görögül kalós = szép, eidos = forma, skopéin = nézni) A kaleidoszkóp egy optikai eszköz, amelyet pl. gyermekjátékként használnak. A tükrözési tengely sokszorozásával tarka mintázat alakul ki egy vagy több motívumból. Ezt a vibráló mintát egyre gyakrabban látjuk viszont nyomatként.
KangaJellegzetes afrikai ruhadarab, amely egy körülbelül egy méter széles és 1,5 méter hosszú kelmenégyszögből áll. Átkötősen hordják, nyáron lehet szoknyaként, ruhaként vagy gyermekhordozásra is használni.
KapokA kapok fa rostja, amely Ázsia trópusi éghajlatú területein él. Csak más szálakkal megfonva használható, természetes szálként gyakori a férfidivatban.
Kaptafa Cipőkészítéshez használt lábforma darab műanyagból vagy fémből.
KardigánGallér nélküli, gombos kabát V-kivágással, Általában kötött kelméből, de néha szövetből is készül.
Karotte(német, répa) Puha alapanyagú, derékban rakott, lefelé szűkülő nadrág, amely répaformára hasonlít.
Kártolt fonalA szálak a fésüs fonaltól eltérően nem párhuzamosak, hanem kissé kusza elrendezésűek. A fonalnak gyapjas, nyersebb felülete van.
Kasmír (cashmere)A Himaláján élő cashmere kecske puha pihéje. Kecskénként csak 100 grammot szabad kifésülni, különben az állat megfagy.Értékes női és férfi kötöttáru készül belőle.
Kelim Lapos, keleties (fali) szőnyeg, amelynek mintája a lánc- és vetülékfonalak összekötéséből alakul ki. A vetülékszálak képezik a mintát, és nem húzzák át azokat. A divatban újabban cipőkön és táskákon láthatjuk ezeket a mintákat.
KenguruzsebFelsőrész elöl rátett zsebe oldalsó benyúlással. Gyakran megjelenik kötött dzsekiken, pulcsikon és Hoody-kon.
Kézi öltés / ang. handstitchA ruhadarabok széleinek átvarrása oly módon, hogy csak pontszerű vagy hosszabban megszakított öltések láthatók. A név a dekoratív, világosan kontrasztos varratok kézimunka jellegére utal.
KifordíthatóMindkét oldalon viselhető
Kimonó Eredetileg tradicionális japán öltözék, amelyet férfiak és nők is viseltek. A formája kaftánra hasonlít. Bő szabású, trombitaujjakkal és övvel ellátott ruhadarab. A divatban aktuálisan blúzok és ruhák inspirációjaként szolgál.
Kimonó ujjEgyenes, derékszögben bevarrt ujj, amely a denevérujjal ellentétben nem szűkül le a csukló felé, és a derekat karcsúbbnak láttatja.
Kiscsizma Kicsi, szűk, bokáig érő csizmácska. Rockos és esetlen, újabban blokksarkakkal és durva csatokkal is látható.
Kissing gombok Férfizakó ujján lévő gombsor, ahol a gombok összeérnek, vagy átfedik egymást.
Kitten heels (angolul kitten = kismacska, heel = sarok) Törpetűsarok, újabban a tűsarkú fazonokhoz használt elnevezés akkor, amikor a sarokmagasság nem nagyobb 5 cm-nél. Az ötvenes években Audrey Hepburn, az azóta legendássá vált filmszínésznő tette népszerűvé.
Klasszikus desszinekA férfidivat tradicionális mintái, mint a hajszálcsíkok, a glencheck, a tyúklábminta, a pepita.
KlokéHólyagos mintájú szövet, mely különbözőképpen zsugorodó szálak miatt jön létre.
KlubstílusElegánsan sportos megjelenés, amely az angol és amerikai sportklubok és főiskolák ruházatából ered. Jellemzői a blézerek, a pólók, a kardigánok, a chinók, a gallér és ujj nélküli bebújós mellények és a vitorláscipők, az aranygombok, valamint a címerek és emblémák. Jellegzetes színei a kék, fehér és piros.
Klumpa (clogs) Papucsszerű, sarkat szabadon hagyó cipő, amely robusztus felépítésének köszönhetően a munkásruházatból származik. Az eredeti klumpa talpa fából készült, azóta elterjedt a parafa és a műanyag talp is.
Kluse (a német Kleid = ruha és a Bluse = blúz szavakból). A rövid és szögletes fazonok nyáron még jelen lesznek, majd a blúzok hosszabbá, egészen ruhaszerűvé válnak. Általában légies alapanyagokból, selyemből vagy a viszkózból készülnek.
Knautschlack(ejtsd knaucslakk)Összegyűrt lakkbőr, idén ősszel főként táskákon és csizmákon tűnik fel.
Knuckle rings Kisméretű gyűrűk, amelyek a felső ujjperceken helyezkednek el, az ujjízületek között. A hagyományos gyűrűktől abban térnek el, hogy nem tolhatók fel a tenyérig.
KocsiskabátEgy vagy több nagyméretű vállgallérral (pelerin) ellátott kabát, melyet eredetileg a kocsisok számára időjárás ellen terveztek.
Koloniális stílus A gyarmattartók idejét idéző stílus főbb darabjai az ingek, sortok, szoknyák és bermudanadrágok, amelyek szafari színekben (keki, zöld, krémfehér) lenből és pamutból készülnek.
Kolumbiai tűzésDíszítővarrat öltönyökön és zakókon, általában azok belső felén.
KonstruálatlanBlézerek és zakók, melyeket betétek és tömések nélkül alakítanak ki, és így könnyűek és légiesek maradnak. Ebben az összefüggésben pulóver-zakóról is beszélhetünk.
KontrasztgallérAz ing színétől eltérő színű inggallér. Klasszikus kombináció a fehér gallér világoskék inghez.
KontrasztképzőkEltérő színű formacsíkok a ruhadarab nyakán, ujja alján és aljaszélén.
KordBordás bársony. A bordák lehetnek finomak(bébikord), közepesen szélesek(genua kord, normál kord), nagyon szélesek(elefánt kord) és különböző szélességűek(fancy kord, ejtsd fenszi).
KörmerevítőFémből készült, íves „fél karika”, amelyet a melltartókba dolgoznak bele. A körmerevítő jobb tartást ad, és szép sziluettet formáz.
Körmerevítős melltartóMelltartó, amelynek merevítői jobb tartást eredményeznek.
KrétacsíkokFehér, finom, elmosódottnak ható effektcsíkok.
Krétamosás Olyan hatást ér el, mintha a kelmét fehér porba merítették volna, vagy egy világos fátyollal vonták volna be. Így lezser, vintage optikát kapunk.
Krikettpulóver Általában világos árnyalatú, kötött pulóver copfmintával és mély V-kivágással, nehéz pamut vagy gyapjú alapanyagból. Jellegzetessége az elütő árnyalatú csík a kivágás körül. Ezek a színek gyakran az ujján és az alsó szélen ismét megjelennek. A hosszú ujjú változatok mellett a fiatalos kollekciókban gyakran találunk markáns V-kivágású mellényeket is.
KrimmerSzövött szőrme erősen fodrozott loknikkal.
Krómcserzés: A cipőkhöz, ruházathoz és kárpitokhoz használatos bőrök 85%-ánál alkalmazott cserzési eljárás. Ökológiailag meggondolandó, mert a felhasznált króm(III) felhalmozódik a környezetben, szennyezi a talajt és a vizeket.
Kúpos formákV-formájú, bokánál szűk modellek. Eredetileg nadrágokhoz, most már ruhákhoz és szoknyákhoz is.
Lábszárvédő, kézmelegítő, karmelegítő (németül Stulpe) Különböző szövetekből készülhet, lehet nemezelt vagy kötött. A csuklón, az alkaron vagy a vádlin viselik.
LakkbőrNagyon fényes, tükröződő felületű bőr. Előállításához finom, barka nélküli bőrt használnak, amelyet fóliával vagy speciális lakkal vonnak be.
Lambswool(ejtsd lembzvúl)Hathónapos bárányok puha, finom első növesztésű gyapja.
Lapos szövetSima, lapos, sportos kelmetípusok(például gabardin, puplin, vászon, chambray, twill).
Laser cuts (angol, lézervágá)(lézerszabás)Be- vagy kivágások topokon, blúzokon és ruhákon. A cutout-nak is nevezett lyukakat lézersugárral készítik, amelyek elvágják az anyagot. Kicsi vagy nagy felületű lyukminta is létrehozható. A vágott széleket a vágási eljárás olvasztással zárja le.
Laser finish: (angol, jelentése: lézer kikészítés)A lézer kikészítések a klasszikus mosásokkal szemben víztakarékosak, ezért izgalmas, fenntarthatóbb alternatívát kínálnak. A kezelés során lézerrel égetnek effekteket a kelmébe, részben megsemmisítve a felületet. Létrejöhet mintázat, felirat vagy used effekt.
LASER PRINT (angol, jelentése: digitális nyomat)A nyomási eljárás során az alapanyag felületét erős lézersugárral módosítják.
LatexA natúrgumi előállításának nyersanyaga. A divatban a leggings alapanyaga.
LAUFMASCHEN (Lefuttatott szemek): A lefuttatott szemek segítségével karakteressé tehető a kötött kelme. A kötés során nagyobb részeket kihagynak, melyeket csak lebegtetett szemek töltenek ki. Lyukszerű részek alakulnak ki a kötött kelmében a közepükön lebegő szálakkal, melyek a lefutott szemekre emlékeztetnek.
Layering (angol = rétegezés) (ejtsd léjeringsz)A layering tíz évvel ezelőtt mindenféle színű, egymás fölött viselt felsőrészeket jelentett. Manapság a réteges öltözködés tovább megy. Az a legdivatosabb, ha az ember a pulcsi vagy a póló fölött még poncsót vagy ujjatlan köpenyt (cape) is visel.
Leggings(ejtsd ledzsinsz)Testre simuló nadrág sztreccs anyagból, amely a sportos stílus jegyében, ruhák alatt viselve jelenik meg.
Leichtdaune (német, könnyű tolltöltet) A könnyű tollal töltött, nejlonból készült dzsekik vagy mellények a hagyományos tollkabátokhoz hasonlóan béleltek, de nem annyira melegek, így nyáron is viselhetők. A könnyű tolltöltet előnye a csekély súly. A könnyű tollbéléssel ellátott mellények főként harsány színekben népszerűek.
Lélegző (atmungsaktiv) Tulajdonképpen képzavar, mivel egy anyag nem lélegzik. Valójában az anyag páraátengedő-képességről van szó, mivel a szövet szálai és fonalai között elegendő hely van a levegő átengedésére. Az ilyen alapanyag lehetővé teszi a bőr és a textil között összegyűlt pára, izzadtság eltávozását.
Len A len növényből nyert, nagy szakítószilárdságú, jó nedvszívó, decens fényű és hűvös tapintású háncsrost. Nyári anyagként különösen jól alkalmazható. A tiszta lenből készülő anyagok nagyon erősen gyűrődnek, ezért a lent gyakran egyéb alapanyagokkal együtt dolgozzák fel.
Lenvászon Nem elasztikus, könnyen gyűrődő szövet, amely lenből készül. A kelme nagy mennyiségű nedvességet képes magába szívni, ezért kiválóan alkalmas viselésre a nyári melegben.
Letisztult Nyugodt hatású stílus megnevezése, amely nem használ logókat, kitűzőket vagy más applikációt. A dekoratív, harsányabb casualwear ellenpólusát alkotja.
Lettering: (angol, jelentése: felirat)A kilencvenes évek éltetésének szellemében legyenek minél nagyobbak. Nagyméretű logók a mellkason. E téren az úttörő a Levi’s volt, többen is követtek. Tavasszal a lettering művészi feliratok képében jelenik meg, nagy felületen applikálva vagy nyomva. Kalligrafikus jelleggel feminin felsőrészeket díszítenek.
Liberty mintaAz angol Liberty’s házról elnevezett minta. A kicsi, tömör virágminták mellett paisley-k(kasmírminták) és a fiatalos divat mintái is megjelennek.
Liberty nyomatokElszórt, apró virágmintából vagy összefonódó, ornamentális formákból álló nyomatok. A motívumok stílusa a XIX. század elején Angliában jött divatba.
Light weight denim(ejtsd lájt véjt)Könnyített kivitelű denim.
Lingerie lookA fehérnemű jellegzetes elemeit, mint a csipkeszegély, paszpól, fodor vagy míder jellegű szabásvonalak, a nőies felsőruházatba ültetik át.
Lingerie topok(ejtsd linzseri)Rendkívül nőies, fehérnemű stílusban készült topok csipkével, masnikkal, azsúrszegéllyel és hímzésekkel.
Loafer (angolul loaf = csatangolni) (ejtsd lófer)Slipper néven is ismert sarokkal ellátott, bebújós félcipő . Általában bőrből. Formájától és kidolgozásától függően lehet szabadidős vagy üzleti viselet. Eredetileg a szabadidő és diákruházat része az USA-ban.
LOCHSTICKEREI 1 (német, jelentése: lyukhímzés): A hímzés egy formája, mely során az alapanyagban lévő lyukakat nagyon szoros öltésekkel, kézzel beszegik, és így „tartósítják”.
LOCHSTRICKEREI 2 (német, jelentése: lyukkötés):Kötés során a szemek kihagyását nevezik „lyukkötésnek”. Az egyes szemek kihagyásával különböző lyukminta alakul ki a kötött kelmében.
LódenKártoltszövet gyapjúból, nemes szálakkal készülő keverékekben is mohairrel, alpakával vagy kasmírral. Erősen kallózott és bolyhozott, hogy a kötéskép már nem látható. Létezik lódenposztó kenés nélkül és lóden kenve, mely vízlepergető
LogóValamely cég márkajele, emblémája, egyesületek jele. A ruhadarabokon hímzett vagy nyomott változatban jelennek meg, újabban egyre gyakrabban használják ingeken, pulcsikon és pólókon.
Logo hype: „Megmutatom, ki vagyok”. Vagyis inkább, „kit viselek”. A legegyszerűbben nagyméretű logókkal vagy a márkanévből létrehozott allover nyomatokkal. Akár a kilencvenes évek kultuszmárkájával, a Fila-val, vagy luxusmárkákkal, mint a Fendi. A trend a sportos és a high end divatban egyaránt képviselteti magát.
Long shirt(ejtsd long sőt)Hosszított, legalább fenék közepéig érő ingváltozat.
Long vest (amerikai angol, hosszú mellény) Hosszú, ujjatlan kabát, amely a női ruházatban a blézer helyettesítésére szolgál. Szűk nadrághoz és szoknyához is viselik. A divatos long vest általában konfekcionált összetevőket is felmutat, mint pl. revers. Akár térdig is érhet, és általában merevebb anyagból készül.
LongjacketA hosszú kabát angol elnevezése.
LongpulloverKülönösen hosszú szabású pulóver. Kedvelt változata a kötött miniruha leggingshez viselve.
Loop scarf (sál) Többszörösen a nyak köré redőzhető sál (angol scarf = sál), melynek nincs vége, hanem körkötött, illetve hurkot képez (angol loop = hurok).
Loop yarn (angol, hurkos fonal)Olyan hurkos (hullámos felületű) fonal, amelynek gyártása során az egyik szál lazán, feszítés nélkül került a fonalba. Puha, testhez simuló pulcsikat, sapkákat és sálakat készítenek belőle.
LOOSE FIT: (angol, jelentése: laza szabás)Összefoglaló név a bővebb darabokra a női divatban. Túlméretezett ingek, laza dzsekik, pántos kisruhák, bő nadrágok. Ez mind a loose fit.
LovaglóstílusNői felsőruházati stílus, amely a lovassport ruházatából merít. Jellegzetessége a derekat hangsúlyozó zakó(amely gyakran szárnnyal készül), valamint a csípőn és combon bő, alul szűk(csizma)nadrág.
Low crotch(angolul mély ülep)Ismét megjelent a női nadrágokon, főként a jogging pants vagy a boyfriend jeans esetében. A szabás mélysége lezser sziluettet szimbolizál.
LumberDerékig érő, sportos kabát, mely a bluzonnal ellentétben az aljaszélen nem buggyos.
Lurex Fémes csillogású szál. Manapság minden ruhadarab esetében megengedett a csillogás, mindegy hogy zoknin, nadrágon vagy pólón, nagy felületen alkalmazzák. Poliészter szálból készül, a külső felület alumíniumgőzöléses bevonatot kap. A lurex egyébként a fonal bejegyzett márkaneve.
LuxussneakerA legeslegcsodálatosabb sportcipő, a prémiummárkák is felfedezték maguknak. A fémes bevonattól a flitteres berakásig minden van rajta, amitől csillog-villog.
LüszterÁltalánosságban fényes bevonat. Fénylő, sűrű fésűsfonalból készülő szövet, vászonkötéssel.
Lycra®(ejtsd lájkra)A DuPont cég által előállított és levédett elasztán.
LyukhímzésHímzésbe vágott lyukak, amelyeket fix széllel körbehímeznek.
LYUKHÍMZÉS (LOCHSTICKEREI), német: A hímzés egy formája, mely során az alapanyagban lévő lyukakat nagyon szoros öltésekkel, kézzel beszegik, és így „tartósítják”.
Macrograhpics Pöttyök, kockák, csíkok, virágok... Az új optika érdekében az arányokkal játszanak a nyomatokon, minden felnagyítva jelenik meg.
MADE IN GREEN by OEKO-TEX®:Tanúsító védjegy, amelynek szabványa kiemelt figyelmet fordít a vegyi anyagok kezelésére, a fenntarthatóságra és a társadalmi felelősségvállalásra is. Tökéletes eszköz a textil-, ruha-, bőr- és cipőipari cégek számára, hogy vásárlóik felé közvetlenül a terméken kommunikálják a fenntarthatóság iránti elkötelezettségüket. Legnagyobb előnye, hogy egyértelműen kimondja: az így felcímkézett textíliák vagy bőrtermékek környezetbarát és társadalmilag elfogadható termelési körülmények között készülnek, azokat az ártalmas anyagokra is vizsgálták. A megadott vizsgálati szám és QR-kód jóvoltából a textíliák és gyártási folyamataik egyedileg visszakövethetők; a fogyasztók azonnal megtudhatják, melyik ország melyik termelő létesítményében zajlottak a termék gyártási folyamatai.
Madras-kockaFehér alap nélküli, nagyméretű, szabálytalan kockaminta, amelyet tarkán szőtt pamutanyagokon használnak. A színek és a csíkok láncfonal irányban hangsúlyosan eltérnek a vetülékirányú színektől és csíkoktól. A név az indiai Madras régióból ered.
Make up színek (ejtsd méjk áp) Smink (angol), a fogalom a púderszíneket és a kozmetikában használt pasztellárnyalatokat takarja. Ezek krém, bézs, világos őszibarack, sárgabarack.
MakraméA köplicsipkéhez hasonló, de durvább hatású, csomózott csipke. Leggyakrabban a folklóröltözeteken alkalmazzák.
Makramé csipke Keleti csomózási technika, amellyel csipkejellegű díszeket vagy egész ruhadarabokat készítenek kis csomók segítségével.
MaltintoEgy festési eljárást jelöl, amelynek során a szabálytalan és foltos színeződések szándékosak, ezzel érik el a készítők a vintage hatást.
Maritim stílusSzíneiben(hagyományosan a sötétkék/fehér) és mintáiban(csíkok, emblémák), és részben alapanyagaiban is a vízi sport ruházatból merítő divatirányzat.
Maritime színekA tiszta sportszínek, jelzőpiros és sárga, királykék és a marine, a fehér.
Marlene nadrág A nadrágfazon névadója a XX. századi stílusikon, Marlene Dietrich. Jellegzetessége a bő szár, az egyenes szabás, egy vagy két derékhajtás, és a bevágott vagy oldalvarrásba illesztett zseb. Vasalt éllel vagy a nélkül is hordható.
Marsala A barna és a bordó közötti színárnyalat, amelyet az olasz desszertborról neveztek el. A Pantone szakemberei ezt választották 2015 színévé.
Mary-JaneKerek, kislányos pömpsz, amelyet a jobb tartás érdekében bokapánt rögzít.
Masni (Schluppe) Elsősorban a női blúzok nyakrészének dekoratív, sálszerű dísze, amelyet masnira kötve, zsabószerűen redőzve vagy a nyakpántba tűzve alkalmaznak. Aktuálisan a jólöltözött, sikkes megjelenés központi darabja.
MatlaszéPlasztikus szövet relief jellegű mintával, mely a szövetbe beleszőtt "kitöltő vetülék" által keletkezik. Az áru kitömöttnek és buggyosnak hat.
Mauve (francia, mályva) Az erdei mályva vagy nagy papsajt növény színe, amely sápadt lilaként jellemezhető.
MaxiruhaTrendi, földig érő, szellős ruha. Általában lefelé bővül és nyomott mintás.
Megkötős nyakú blúz (angolul = tie-neck blouse, németül = Schluppenbluse)Az elnevezés nem túl fantáziadús, de maga a darab igen! Egy finom masnis blúzban a megjelenés kislányos, izgalmas lehet. Számos más néven is ismert, mint pl. Bow Tie (csokornyakkendő), Skinny Scarf (vékony sál) vagy Thatcher Blouse.
MéhsejtmintaA természetes méhsejt utánzata, amely egymás mellé rendezett, hatszögletű, üreges elemekből áll. Gyakran jelenik meg nagy méretű kötött pulóvereken vagy nyomott mintaként.
Melange (francia, keverék) (ejtsd: melanzs)Két vagy több eltérő színű szál összefonása, amelyből adódóan különleges színhatást adó fonal keletkezik. Szabálytalan többszínűséget eredményez az alapanyagban, a termék enyhén elmosódott összhatást kap.
Melone Merev, lekerekített kalap, amilyet 1860-ban készítettek először, és feltalálói (Thomas és William Bowler) után angol nyelvterületen bowlernek is neveztek. A klasszikus melone fekete filcből készül, és merev karimája van.
Mély V-kivágásAz egészen mély V-kivágás akár a köldökig is érhet. Klasszikus változata a dekoltázs kihangsúlyozására szolgál.
MembránLeheletvékony fólia, amely a külső anyag és a bélés között helyezkedik el, illetve a felső anyaggal vagy a béléssel bondírozzák(ekkor laminált vagy direkt laminált anyagnak is nevezik). Ezáltal a szabadban használt(outdoor) ruházat ellenállóvá válik a vízzel és a széllel szemben, de légáteresztő marad, azaz a nedvesség(izzadság) kifelé párologhat.
Merevítős melltartóMelltartó, amelynek merevítői jobb tartást eredményeznek.
Merinó gyapjúA merinó juh nyírt gyapja. A legjobb gyapjúminőség, a legfinomabb kelmékhez használják.
Meryl®(ejtsd meril)High-tech mikroszál, 100% poliamidból. A Nylstar cég bejegyzett árumegnevezése.
Mesh (angolul mesh = háló)Hálószerű kötött kelme. A sportruházatban főként jó légáteresztő képessége miatt kedvelt a mesh, akár baseball sapkák és sportpólók, akár futócipők egyik alapanyagaként. A divatban a mesh új felhasználást kap dekoratív elemként vagy foltként, nemcsak az activewear területen, hanem az általánosabb termékek esetében is.
Metallics(ejtsd metáliksz)Az ilyen felület fényes, világít vagy csillog. Lehet szó lurex szálakról a kötöttáruban vagy fémes bevonatokról a farmeren, dzsörzén vagy kötött kelmén. A lényeg, hogy fémes legyen. Az már mindegy, hogy ezüst, arany vagy bronz színű-e.
Métallisé Fémesen csillogó és fénylő felület. Könnyedséget és áttetszőséget sugároz. A felületet fémpor - nikkel, réz vagy arany felvitelével alakítják ki. A bőrt pl. finom fémporral készítik ki, hogy egy csipetnyi glamour hangulatot kapjon.
Micro Bags (angol, bag = táska)A legkisebb táskafajta, amelybe más szinte nem is fér be, csak a mobiltelefon és a pénztárca. Divatját az ismert dizájnertáskák miniatűr változatai indították el.
Míder hatás Testre simuló, elasztikus vagy részben elasztikus alsóruházat támasztó és alakformáló hatással. Olyan merevített fehérnemű, mint a melltartó, a fűző vagy a hosszított melltartó.
Midi A szoknyák és ruhák aktuálisan trendi hossza a vádli és a boka között.
Midi szoknya A szoknya aljaszéle a vádli és a boka között van. Az ötvenes években nemcsak hosszú lábakat csinált, hanem pár kilóval karcsúsította is viselőjét.
Mid-shade brushed(ejtsd midséd brásd)Középárnyalatúra koptatott.
Mieder lookA melleket szabással, elasztikus betétekkel, tűzésekkel, halcsontokkal és levarrt hajtásokkal hangsúlyozó blúzok és topok.(A német Mieder szó fűzőt jelent.)
Mikro desszinekApró minták, amelyek messziről üninek hatnak(pl. apró pöttyök, mini halszálkák).
MikroszálMűszálakból, mint a poliészter és a poliamid, képzett szálak vagy filamenek(végtelen szál), melyek finomabbak, mint a legfinomabb természetes selyemszálak.
MilitaryKatonás megjelenés, főbb jegyei a keki szín és a terepmintás anyag. A katonás stílus tavasszal elsősorban a férfiruházatban hódít tovább. Említésre érdemesek a szőrmegalléros bomberdzsekik és a jókora zsebekkel ellátott, időjárásálló parkák is.
Military lookOlyan stílus, amely terepszíneket és további, jellegzetesen katonás elemeket, pl. vállpatnit és fémgombokat alkalmaz a blúzokon, dzsekiken és kabátokon, vagy a bedolgozott hátsó rakáson. A fogalom olyan divatjelenséget jelöl, amely a civil és a katonai ruházatot kombinálja keki és bézs tónusokban.
Military stílusA katonai egyenruhákból levezetett, nagyon sportos stílus.
Military trenchIsmét divatba jön a katonás trenchkabát. A hagyományos fazont rávarrt zsebek, valamint vállon és ujjon elhelyezett bújtatók jellemzik. Keki, olíva-, szürkészöld és olívabarna színben viselik. A markáns megjelenés nőies kiegészítőkkel oldható.
Millefleurs (ejtsd: milflőr)Ezer virág a szó szerinti fordítása ennek a francia kifejezésnek. A szórt virágos desszin egyszerre minimalista és kislányos, a hippikorszak hangulatát idézi.
MinimalizmusA divatban a purizmushoz áll a legközelebb. Ennél a trendnél a szabásvonalak állnak előtérben. Lemondanak a dekorációról és a díszítésekről, gyakran használnak olyan értékes alapanyagokat, mint a selyem és a sifon. Az aktuális minimalizmus képviselője a Céline divattervezője, Phoebe Philo(aki korábban a Chloénak dolgozott).
Mini-me (angol = kicsi én) A viselő személyiségének miniatűr ábrázolása. A gyermekdivatban ezt a kifejezést használják az egyszerűsített felnőtt trendekre. Azt, amikor a felnőtt modelleket egy az egyben átveszi a gyermek kollekció.
Minimizer(ejtsd minimájzer) A mellet optikailag kisebbítő melltartó.
ModálRegenerált cellulóz szál (bükkfából) nagy szakítószilárdsággal. Gyakran más szálakkal keverékben dolgozzák fel.
Mohair(ejtsd moher)A mohair vagy az angórakecske szőre. A mohair a luxusszálak közé tartozik, és jóval drágább, mint a gyapjú. A mohair szálak viszonylag gyengék, ezért nagyon óvatosan kell azokat feldolgozni. Főként pulóver készül ebből az alapanyagból, de zakó, kabát és dzseki alapanyaga is lehet.
MokaszinAz indián cipők őse, az egyik legrégebbi cipőmodell. A bebújós cipő jellegzetessége a puha bőr alapanyag, a sarok hiánya és a nagy öltésekkel, U alakban bevarrt, lapszerű felsőrész.
Molden-eljárásA melltartókosarak termoplasztikus alakítása nyomás és hő segítségével. Ez lehetővé teszi a varrás nélküli, természetes formát adó kosarak kialakítását.
Mom's JeansA nyolcvanas évek életérzését kelti a magas derekú répafazon visszatérése, némi zavart okozva a skinny és az ahhoz hasonló modellek világában.
MonkSzerzetes(angol).Finom férficipő, amely nem fűzött, hanem csatos.
MonochromEgyszínűnek ható kombinációk különböző anyagokból és felületekből, azonos színárnyalatban.
Monochrome looks:Egyszínű összeállítás. Tetőtől talpig egyszínű, illetve azonos színű, de különböző tónusú darabokból álló öltözék, ahol nincsenek színkontrasztok.
Monokini A bikini és a fürdőruha közötti átmenet. A felsőrészt és a bugyirészt egy vagy több anyagcsík köti össze a hasnál, és így válnak egyrészessé.
Monokróm színekA monokróm jelentése egyszínű. Minden ruhadarab ugyanolyan vagy legalábbis nagyon hasonló színű
Montgomery kabát (monty vagy dufflecoat néven is ismert) Rövid gyapjúkabát kapucnival, gallérral és zsinóros gombolással. Egy brit tábornagy után nevezték el, aki a II. világháborúban viselt ilyen kabátot.
Monty A robusztus, háromnegyedes kapucnis, zsinóros záródású kabát a brit Montgomery tábornokról kapta a nevét.
Moonwashed Farmermosási technológia, amelynek során a nadrágokat fehérítővel átitatott habkővel mossák több órán keresztül. A létrejött mintázat a motocross világából került a divatba.
Mosott bőrVintage hatású bőr, amit mosással, merítéssel vagy gyűréssel idéznek elő.
Motocross look A motorsport által inspirált ruházat. Rockos és sportos elemek kombinációja jellemzi, például a protektoros (párnázott részekkel ellátott) bőrdzseki, a motoros nadrág és a hosszú, fűzős csizma. Fő színe a fekete.
Mouliné(ejtsd muliné)Többszínűre font fonal, amely a színek és a fonal felhasználásától függően különféle színbeli és strukturális hatásokat kelt. A szövet finoman tarka összhatást nyer.
Mouliné fonal: Strukturált felületek teszik izgalmassá a termékeket. A mouliné fonalat többszínűre fonják érdekes színhatást hozva létre. Nagyszerű elemek a street style-ban.
Mules Angolból fordítva jelenthet öszvért, drogcsempészt vagy papucsot. A divatban természetesen ez utóbbit értik alatta, vagyis a hátul nyitott, gyakran magas talpú papucsra használják.
MULESING: Kegyetlen eljárás, amikor a juhok fenekénél és hátsócombjánál levő részt érzéstelenítés nélkül egy éles késsel vagy ollóval kivágják, hogy megelőzzék a bőrredőkben a légynyűvesség kialakulását. 
MultikolorTöbbszínű. Az elnevezés fonalakra, cérnákra és kelmeoptikákra(pl. tweed) vonatkozik.
Must have(ejtsd mászt hev)Az aktuális divatot megtestesítő ruhadarab, amely egyszerűen nem maradhat ki a ruhatárból.
MuszlinFinomszálú, légies szövet, gyakran blúzok és ruhák alapanyaga.
MűbőrMikroszálas bondírozott kelmék(pl. amaretta), valamint bevonatos és speciálisan kikészített, bőrre emlékeztető felülettel rendelkező szövetek és hurkolt kelmék összefoglaló neve.
Nagypapa kötött kabátja (Opa-Strickjacke):Lezser, hosszabb kötött dzseki, gyakran rátett zsebekkel, ami kicsit nagynak és nem teljesen újnak tűnik. A kardigán ilyen formában izgalmas kontrasztot alkot szoknyával vagy ruhával.
NagypapaingFehér, túlméretezett ingek a XIX. századi férfiingek stílusában. Jellegzetességei gallérpánt, legombolható/merev gallér, mellrész, fehér hímzés, lekerekített oldalhasíték.
NANO technológiaEgyre több ruhadarab címkéin találunk olyan high-tech elnevezést, ami a termékek előnyös adottságaira utal. Általuk a modell viselője védettebb a széllel és a szélsőséges időjárással szemben, és az alapanyag is könnyebben kezelhető.
Napellenző (Markisen) csíkozás Különböző szélességű csíkozások kombinációja; leggyakrabban neonszíneket párosítanak fehérrel vagy bézzsel. Széles, kétszínű blokkcsíkokat is értenek ezalatt, vörös/fehér vagy zöld/fehér színben.
Napóleon gallérMagas, kihajtós gallér széles állórésszel. Példaképei a XVIII.-XIX. századi egyenruhák.
NappabőrA sima felületű bőrök összefoglaló neve.
Narrow fit: (angol, jelentése: szűk szabás)Testközeli szabásvonalak rugalmas alapanyagból. A legkedveltebb formája a skinny és a super skinny.
Natté Amikor divat az áttetszőség, olyankor tűnik fel ez az anyag. Porózus pamutszövetről van szó fonott jellegű mintával.
Naturals(ejtsd necsörölsz)Természetes árnyalatok.
Necklace scarf (angol, necklace = lánc, scarf = sál) A kelméket láncszerűen dolgozzák össze, és többször a nyak köré tekerik.
NeedlepunchÖsszetűzött, nemszőtt kelme, tűzött szálbundának is nevezik. Időnként az alapanyagon alulról áthúzott szőrös fonalfelület díszítéséül is használják.
Negligé(ejtsd neglizsé)Légies, gyakran átlátszó hálókabát, pongyola, amely illik a hálóruhához.
Nejlon A poliamid 6.6 fajtájának elnevezése. Eredetileg az első poliamidszál márkaneve volt a DuPont-tól.
Neon színekHarsány sárga, méregzöld vagy rikító pink árnyalat, amelyet jelenleg a fiatal, progresszív női felsőruházati kollekciókban ingként vagy kiegészítőként használnak.
Neoprén A kifejezés a búvárkodásból származik. Valószínűleg mindenki rögtön búvár- vagy szöftruhára gondol. Az alapanyag azonban ennél többet tud, a kifejezést a víztől függetlenül a varrat nélküli, időjárásálló ruházatra is használják.
Nerd look (angolul nerd = számítógépbuzi, szakbarbár, unalmas alak) Az angolban nerdnek nevezett vékonydongájú, sápadt fiatalember típusáról elnevezett divatirányzat. Ide tartozik a szűk ruházat, elsősorban sötét színű pulóver és mellény, gyakran túl rövid nadrág és egy hatalmas, szarukeretes szemüveg.
NickyHurkolt plüss, vágott, bársony jellegű.
Nomád stílusA cigány stílusra jellemző réteges öltözködés hosszú ruhákkal és laza viselettel. Főbb darabjai a kepp (ujjatlan köpeny), a poncsó, a maxiruha és a térd fölötti csizma. Barnás színárnyalatok, teveszín, rozsda és barna árnyalatok és természetesen rojtok uralják. Széles, hullámos karimájú kalappal az igazi.
NoncoloursNeutrális árnyalatok különleges színhatás nélkül, pl. bézs, szürke, tób, mályva vagy fekete. Nagyon jól kombinálhatók más színekkel, és általában nagyon nemesnek hatnak.
NormcoreAz angol normal és hardcore (kemény) kifejezésekből létrejött szó. Többnyire uniszex, és amint a kifejezés is sugallja, nagyon „rendes”. Szó sem lehet feltűnő mintákról és tarka sportcipőkről. Jelszava: Csak feltűnőek ne legyünk! Alapszínei a természetes árnyalatok, a figyelmet ez is a belső értékekre kívánja fordítani.
Norvégminta Többszínű és többszálú, állatokat, csillagokat vagy hópelyheket ábrázoló kötésminta, elsősorban pulóvereken.
NOSNever Out of Stock, vagyis állandó raktárkészlet.
NővércsíkozásFinom, egyenletes csíkozású anyag, amelyen a fehér csíkok általában kék vagy szürke alapon jelennek meg.
Nyeregszoknya (Sattelrock)Szűk csípőrésszel készülő szoknya
Nyírott szőrmeSzőrme, melyről a fedő szőrzetet lenyírták. A megjelenése így modernebb hatású. A szőrme így ugyanolyan jó melegít, mint egy nem nyírt szőrme, mert a szigetelő funkciót eredetileg is a rövidebb aljszőrzet tölti be.
Nylon, nejlonEgy bizonyos poliamidszál neve, amely az összes használatos textilszál közül a legjobb szakítószilárdsággal bír.
O shape Jelenleg sok kabát, pulóver és ing látható az O vonalú sziluettel. A vállrészt kissé ejtettre szabják, a terjedelmes középrész körbefogja a testet mielőtt az anyag az aljaszél felé összeszűkülne.
Obi Hagyományosan kimonóhoz viselt öv. A divatos verzió egy széles, pántokkal ellátott kelmeövből áll, amelyeket derékban az öv köré tekernek.
OEKO-TEX®: 17 európai és egy japán független intézetből álló szervezet. Tanúsításai kiterjednek a textil- és bőripar teljes ellátási láncára. Garantálja, hogy a termék ártalmas anyagra vizsgált, a gyártási folyamat környezetbarát, fenntartható és szociálisan felelősségteljes.
Off white (ejtsd offvájt) Törtfehér. Az offwhite az ún. seszínek közé tartozik. Egy minden olyan fehér árnyalatot magában foglaló gyűjtőnév, amely nem tiszta fehér, pl. elefántcsont, ekrü, tojáshéj vagy krém. Az offwhite jelenleg a selyemblúzok nagyon kedvelt árnyalata.
Off-Shoulder (angol, el a vállaktól)Nyáron nagyon sok fedetlen vállat látunk. Ennek oka a szexi, félrecsúszó, mély vagy vízszintes nyakkivágás. A blúzok és a pólók kivágását gyakran raffolt vagy rávarrt fodor díszíti.
OMBRÉ EFFEKT (francia, jelentése: árnyék)Az ombré look esetében a ruha úgy néz ki, mintha festékbe mártották volna, és emiatt színátmenet alakult ki.
One-piece (angol = egyrészes) Overállnak vagy jumpsuitnak is nevezik. A női divatban ismét nagyon kedvelt ez a darab, rövid vagy hosszú ujjal, hosszú vagy rövid szárral egyaránt.
Opaque(ejtsd opak)Nem átlátszó, átlátszatlan(francia).
Op-art (optical art)A hatvanas évek képzőművészetének stílusirányzata. A minták egymást követve sorakoznak, minden pici változtatás a szabályszerű ismétlődése n megdöbbentő optikai hatást kelt a szemlélőben. A stílusirányzat jelenleg a divatban is jelen van. Geometrikus formák és fekete-fehér mintázatok láthatók ruhákon, blúzokon és nadrágokon.
Op-art mintaAz optical art kifejezés rövidítése. Ez a művészeti irányzat a XX. század második felében terjedt el, a geometrikus, térhatású minták alkalmazása jellemezte. A divatban felhasznált op-art mintázatok a szöveteken vagy a kötött kelméken lehetnek nyomott minták, illetve kötöttárun lehetnek intarziák is.
OpulensPompázatos, túláradóan gazdag, bőséges.
Organic cotton(ejtsd ódzsenik kátn)Ellenőrzötten biotermesztésű pamut, amelyet növényvédőszerek és műtrágya felhasználása nélkül termesztettek. A biopamut nagy része Törökországból, Indiából és Kínából származik. A világ összes pamuttermelésének kb. 1%-át teszi ki.
Origami részletekFeltűnő, dekoratív elemek topokon és ruhákon, amelyeken az alapanyagot redőkbe rendezik. A japán papírművészetre, az origamira emlékeztetnek.
Ornamentális desszinAz ornamentika a művészien összeválogatott díszítőelemeket jelenti, amelyek minden kultúrkörben(pl. távol-keleti, orientális) és stílusidőszakban(pl. antik, szecessziós stb.) megtalálhatók. Ezek a nyomott minták példaképei és inspriációs forrásai.
O-Shape kabát: (angol, O szabású) Jelenleg sok kabátot, pulóvert és inget kínálnak ezzel a tojás formájú szabásvonallal. A vállrész enyhén csapott, a középső rész szélesen öleli körbe a testet, majd a modell alul kissé összeszűkül.
OttománRipsztípus nagyon markáns, széles keresztbordákkal.
OutfitÖltözék, felszerelés(angol). A női felsőruházatban öltözéket(ruhadarabok kombinációját) jelent.
Overall (overál) Eredetileg vastag denimből készülő, egyrészes munkaruha, amelyet Levi Strauss farmerek és földművesek számára gyártott. Ma divatos női egyrészes, rövid vagy hosszú nadrágrésszel és ujjal. Elegáns és sportos modellek egyaránt léteznek.
Overknees(ejtsd óvörníz)A térd fölé érő maxicsizma változata. Manapság leginkább fekete, barna vagy szürke velúrbőrből készül.
Overshirt (ejtsd oversört) Nagyon bő, lezser ing, amelyet könnyű kabátként viselésnek.
Oversized (angol, túlméretezett) (ejtsd overszájzd)A nyolcvanas években kialakult irányzat. Lehet T-shirt, pulóver, de zakó és ruha is, amelyet tudatosan bőre szabnak.
OxfordKártolt fonalból készült zakóalapanyag élénk, többszínű, apró kockamintával. Üni vagy tarkán szőtt ingalapanyagra is vonatkozhat, amely nagyon finom struktúrával, Oxford-kötésben készül.
Oxford kelme Ingalapanyag, amely sportosabb és kevésbé finom hatású, mint a puplin és a batiszt, főként nyers felülete következtében. Puha és egyben strapabíró. Festett és nem festett pamutszálak szövéséből származik.
Oxford kockás: Széles sávok és világos belső felület, akár modern színekben is. Aktuálisan nem találni blézert vagy kabátot Oxford kockás minta nélkül. Smart és mégis modern. Felfrissíti a jól bevált sziluetteket, és finomítja az új, szögletes szabásvonalakat.
Oxford-blúzIng vagy blúz tarkán szőtt vagy üni alapanyagból, amely finom, Oxford-kötésű struktúrával rendelkezik. Ilyen ingeket viseltek régen az oxfordi diákok.
OZ: (az angol ounces, uncia rövidítése)A kelmék sűrűségét oz mértékegységben határozzák meg. Denim esetében a leggyakoribb érték 12 oz, ami 700g/m-nek felel meg. Minél magasabb az érték, annál robusztusabb a kelme.
Öko-Tex 100A textilek vizsgálatának rendszere humánökológiai, feddhetetlenségi, károsanyag-tartalom és használati érték szempontjából. Ha egy termék károsanyag-tartalma a határértékek alatt marad, akkor megkaphatja az Öko-Tex tanúsítványt.
Packaway (angolul to pack away = elpakolni) Átmeneti vagy esőkabát, amelyet kicsi, belevarrt zsákba lehet összehajtogatni.
Pagoda vállak Kis, hegyes szárnyakra emlékeztető válltömés. Blézereknél, rövid kabátoknál, ruháknál és pólóknál találjuk meg ezt jellegzetes, hangsúlyos válltrendet a nyolcvanas évekből. A fazon további jellemzői: szűk ujjak, hangsúlyos derékrész, szűk sziluett.
Pagoda vállrész A kínai pagodák teteje az elnevezés alapja. A vállak vízszintes, illetve szögletes sziluettet kapnak. Gyakran válltöméssel érik el ezt a hatást. A harmincas években volt divatban. Manapság csak nagyon visszafogottan alkalmazzák.
Paisley(ejtsd pézli)Cifra, távol-keleti minták veseformájú vagy pálmarügy jellegű formákkal. Más elnevezése kasmírminta, török minta.
Palazzo nadrág (olaszul palota) Csípőre simuló, a lábakon bőre szabott nadrág. Általában szép esésű, puha alapanyagból készül, de gyapjúváltozatban is láthatjuk.
PaletotHáromnegyedes hosszával, könnyed vonalvezetésével és többnyire kétsoros gombolásával ez a kabát elegáns megjelenést nyújt mind a nők, mind a férfiak számára.
PamutEgy mályvaszerű, szubtropikus cserjeféle magjának a szálai. A pamut termékek filcmentesek, strapabíróak, bőrbarátok, ellenállnak a hőnek. Magukba szívják a nedvességet, nagy a szakítószilárdságuk, és jól tisztíthatók. Mosható.
Panama Porózus szövet kockajellegű kötésképpel. Tavasszal gyakran egészíti ki a piké mellett a Chanel-divatot.
Panneaux(ejtsd panó)Bordűr jellegű minta, amelyet megfelelő hosszban szőnek, kötnek vagy nyomnak.
PannesamtBársony, mely vasalásos lenyomással lapos lett, és így fényes, tükröződő optikát kapott.
PantoletteAz ujjakat és sarkat szabadon hagyó nyári cipő, általában merev talppal készül.
PAPERBAG: (angol, jelentése: papírzacskó) „Paperbag waist” formában is (papírzacskó derék)Magasra szabott nadrág vagy szoknya nagyon széles derékpánttal, melyet övvel fognak össze. Az így létrejövő redők egy összekötött papírzacskó nyakára emlékeztetnek. A nyolcvanas évek paperbag fazonja éppen visszatérőben van.
PareoNagyméretű, nyomott mintás strandkendő, amelyet a csípő köré lehet tekerni. Mintázatát gyakran a fürdőruhához igazítják.
ParkaSportos, hosszú dzseki vagy rövid kabát időjárásálló alapanyagból. A klasszikus parka jellemzői a bő zsebek a medencevonalban, zsinórbehúzás a derékrésznél és az aljaszélen, valamint a kapucni.
PartiellRészben. A divatban olyan minták és effektek, amelyek csak a ruhadarab egy részét fedik vagy díszítik.
Paszománycsík Díszcsík a nadrág oldalsó varrásán. Eredetileg a szmokingnadrágok jellegzetessége volt, manapság különféle nadrágokon, gyakran műbőrből látható.
PaszpólKeskeny, díszítő csíkok kontrasztos színekben és anyagokból a szélek befogására vagy a varratok hangsúlyozására.
PasszéRátét, amely kihangsúlyozza a ruhadarab egy bizonyos részét(pl. tűzés egy kabát hátán). Gyakran alkalmazzák tűzéssel és rátéttel.
Patches (könyökfolt) Felvarrható, kedvelt díszítőelem a zakón, főként a könyökön. Alapanyaga szövet, puha velúr vagy nyers kord. Lehet szimmetrikus vagy elfordított, rátett vagy aláhelyezett.
Patchwork (ejtsd pecsvörk) Különféle anyagokból és desszinekből összeállított eljárás, amellyel kabát vagy poncsó is készülhet. Divatos, amikor a foltokból készült darabhoz flokatihoz hasonló, valódi szőrmét használnak.
Patina (olasz, vékony réteg, azonosítják az „idő nyomával“ is) Természetes vagy mesterséges öregedés következtében keletkező felület.
Patnis zsebBevágott zseb, melynek benyúlását egy zsebfedő (=patni) takarja.
Pedal pusher (angol, pedálnyomó) Magas derekú, szűkülő szárú farmer, amely először 30 éve jött divatba, most pedig újra virágkorát éli.
Peep bootA divatos peep-toe cipő télies változata csizmaformában, amelyen a cipő orrán a nagylábujj és a középső ujj egy része kilátszik. A modellek bokáig vagy a vádli közepéig érnek. Nem átlátszó, gyakran színes harisnyával kombinálják.
Peep toe(ejtsd pip tó)Elől kis nyílással rendelkező női cipő, amely épp csak a nagyujjat engedi elővillanni.
Pehelytoll A vízimadarak tollazatának legalsó rétege. A pehelytollak könnyebbek a többi tolltípusnál, hópehelyhez hasonló, háromdimenziós struktúrájuknak köszönhetően lényegesen több levegőt képesek magukba zárni, mint a normál tollak, amelyeket lapos tollszerkezet és hangsúlyos tollgerinc jellemez. Szakemberek szerint a télikabátokhoz legjobb a 90%-ban a nyári ludak pehelytollából és 10%-ban azok kisebb tollaiból készülő keverék, amelyet aztán steppelt anyagba töltenek.
Pencil szoknya (angol, ceruzaszoknya)Szűk, egyenes, általában térdig érő szoknya, amely az aljaszél felé optikailag szűkül.
Penny loafer Bebújós férfi félcipő. College cipőnek is nevezik, az amerikai szabadidő- és diákdivatból származik. A klasszikus bebújós cipő egy típusa, ferde hasítékkal a rüszt feletti részen.
PepitaSötét és világos kockás(általában fekete-fehér) mintával készülő szövet, hasonlít a tyúklábmintához. Az anyag kötéstípusa hozza létre a mintát, két különböző színű fonalat használnak.
Perforált bőr Különböző formában, stancolással kilyuggatott bőr. Különösen érzékeny a mechanikai sérülésekre.
Perma colorOlyan textilfesték, amely mosás után nem fakul ki, és megőrzi intenzitását. Főként sötét színeknél alkalmazzák.
PerzsaA karakul juh nagyon fiatal bárányainak laza szőre.
Perzsa szőrmeA néhány órás, legfeljebb néhány napos karakul juh többnyire fekete vagy szürke szőrméje. A sztyeppéken élő juhfajtát többek között Oroszországban, Afganisztánban és Namíbiában tenyésztik. Nevét a korábbi, Perzsián áthaladó kereskedelmi útvonalról kapta.
PETA: A világ legnagyobb állatvédői szervezete, amelynek saját adatai szerint 5 millió támogatója van világszerte.
Peter Pan gallér Bubigallérnak is nevezik. Laposan a vállra felfekvő gallérról van szó, amely a női divatban először a húszas években első éveiben jelent meg. Jellegzetessége a lekerekített gallércsücsök. Korábban inkább csak fehérben alkalmazták, manapság mindenféle színben és variációban látható, gyakran gyöngyökkel vagy kövekkel kivarrva. A láncot helyettesíti.
Petticoat(ejtsd pettikót)Bő alsószoknya, gyakran kivillanó csipkeszéllel. Most a folklórirányzatban és a gyermekdivatban ismét szerephez jut.
PiéKeskeny, letűzött vagy vastagított hajtások a kelmén, pl. ingeken vagy blúzokon. Az ünnepi férfiingeken gyakran több függőleges pié látható a gomboláspánt mindkét oldalán. Kidolgozástól függően a piék paszpól néven is ismeretek.
Pied-de-poule (francia = tyúkláb) Világos és sötét, aprókockás színhatás, amelynek formája a tyúkok lábnyomára emlékeztet. A mintázat klasszikus formában fekete-fehér, de tarka színhatásban is készítik.
Pigment canvas (ejtsd pigment kenvesz) Színén festett vászon.
PikéKidomborodó mintázatú, kettős pamutszövet finom vagy hangsúlyos, steppeltnek ható struktúrával.
PillingNem kívánatos effekt, dörzsölés okozta, csomójellegű fonalvastagodások
PilótaingSzűk férfiing rátett zsebekkel és váll – lapokkal
PimaA pima pamut szálait funkcionális tulajdonságai miatt gyakran sportruházat gyártására használják. A szálak rendkívül hosszúak és puha érzetet keltenek. Különösen jó minőségű a Peruból származó pima pamut.
Pinpoint: (angol: gombostű) Rafinált anyagszerkezet, amely az apró pontmintának köszönhetően üninek hat. Gyakran alkalmazzák a finom, méretre szabott öltönyökön. A minta nyitott madárszemhez való hasonlósága miatt birdseye-nak is nevezik.
Piping Egyszerűen megfogalmazva ez egy díszítő varrat. Egy másik anyag keskeny applikációja az ujj vagy a gallér aljaszélén. A piping gyakran látható katonai egyenruhákon hagyományos, pl. piros, kék, fehér vagy arany színekben.
Pipings (angol, paszpólok) Színes, mintás vagy fonott pántot jelöl, amelyet dekorációs céllal vastag hosszanti oldalával befognak egy ruhadarab varrásába. A vastagabb rész finom vonalként villan elő az anyagrétegek közül.
Pixel nyomatok A tetrishez hasonló számítógépes játékokra emlékeztető, durva raszteres nyomatok.
Pizsama nadrágPizsama jellegű bő nadrág könnyű anyagokból, derékban zsinóros vagy gumis behúzással.
PizsamacsíkokVisszafogott színkombinációjú csíkmintázat, a klasszikus férfipizsamák stílusában.
Plaid kockaSkót eredetű tarka kocka takarókhoz. Gyakran kabát- vagy dzseki bélésként is alkalmazzák.
PlasztronLazán megkötve viselt, széles selyemnyakkendő. Főként a lovas sportokból ismert. Manapság ingek vagy blúzok felső részébe varrt betétet is jelent.
Plateau cipő(ejtsd plató)Női cipő magasított talppal, amely gyakran több centiméter magas.
Plateau flats (angol flat = lapos) Lapos cipő telitalppal. A legfeljebb öt cm magas talp alapanyaga általában fa, parafa vagy gumi.
Plateau talp(ejtsd plató)Vastag, magasított cipőtalp. Angolul platforms.
Plató sarok Szédülőseknek nem ajánlott ez a mega, felemelő sarok.
Pleated Trousers (angol, pleat = hajtás) A hajtásos nadrágot elöl, a derékvarrásnál kezdődő hajtások és magas derék jellemzi. A férfiaknál a klasszikus öltöny része, míg a nőknél a férfias hatású divatelemek egyike.
Plexiüveg Szintetikus, üvegre hasonlító termoplasztikus műanyag. A textiliparban a poliakril szálak alkotóeleme, és leggyakrabban ékszerek és kiegészítők esetében használják.
Pliszé (francia, rakott)A termofixálással, szövetszövéssel vagy varratok segítségével berakott hajtások főként szoknyákon trendik.
PLÜSS (francia, peluche)Nagyon lágy tapintású szövet vagy hurkolt kelme, melyet a bársonyhoz hasonló módon gyártanak. Főként dzsekik és kabátok alapanyaga. A bársonnyal ellentétben a plüss szálai jóval magasabbak, de kevésbé sűrűek.
Plüssbársony, tükörbársony Nagyon fényes bársonyszövet, amely gyakran szintetikus fonalból vagy selyemből készül. Drágakőszínekben a hetvenes éveket idézi.
PlüsspulcsiPuha, szőrös hatású pulóver. A velúrszerű felületet rendkívül sűrű szálbunda alkotja, amely hűvös időben is melegen tart.
PochetteKis díszzsebkendő a férfiöltöny mellzsebében. A mostanában divatos preppy külső egyik jellegzetessége.
Pocket stitching: (angol, jelentése: zsebtűzés)Steppelt díszvarrás a farmer hátsó zsebén, gyakran márkajellemző. Lehet absztrakt motívum és mintázat is.
PoliamidNagy szakítószilárdságú, nagyon csekély nedvszívó képességű műszál, könnyen kezelhető, mérsékelten fényálló (elsárgulhat). Divat szempontból általában ott alkalmazzák, ahol fontos a nagy szakítószilárdság és a dörzsállóság.
PoliészterNagyon csekély nedvességszívással bíró műszál(gyorsan szárad), ezen kívül gyűrődésmentes, formatartó és könnyen kezelhető.\
PoliuretánMűszál olyan szálakhoz, mint a lycra, vagy felsőruházati szövetek vagy kötött kelmék bevonatolásához, melyek ezáltal viszonylag időjárásállóvá válnak.
Polka dots/pöttyök Tallér nagyságú pöttyök, amelyek a retró jegyében térnek vissza a divatba.
PólóBebújós formájú ing inggallérral és rövid gomboláspánttal.
PolynosicModálszál vagy módosított speciális viszkózszál, melynek tulajdonságai nagyon hasonlítanak a mercerezett pamutra. A polynosic szálak a többi modálszállal ellentétben nagy szakítószilárdságúak és selymes fényűek. Jelenleg a selymes iránt nagy a kereslet
Poncsó Ujjatlan köpeny, gyakorlatilag egy összevarrt gyapjúanyag, amelyen kihagytak egy nyílást, hogy fejjel bele lehessen bújni. A poncsót eredetileg a dél-amerikai indiánok használták. Visszatérését ünnepli, persze kissé más formában, nemes kasmír alapanyagból, bőr részletekkel vagy kapucnival.
Pop szőrme A műszőrmét újabban popos, harsány színekre festik. A sál, a stóla és a kepp magára vonzza a tekintetet.
PosamenteA dekoratív rátétek – pl. szegélyrojt, zsinór, paszomány, sujtás, bojt – összefoglaló neve.
PömpszJól kivágott női cipő kényelmes blokk sarokkal vagy magas tűsarokkal.
PPT A pronto-per-tinto olasz kifejezés rövidítése, ami darabban festést jelent. Az alapanyagot szövés után egészben megfestik. Ezzel a technikával gyorsan követhető a változó alapanyagtrend.
PPT festés: (olasz betűszó „pronto per tinto“ = festésre kész) Konfekcionált ruhadarabok vagy teljes viszkózdarabok festését jelöli. Főként nadrágoknál alkalmazzák a leggyakrabban a gyorsabb gyártási folyamat érdekében.
Preppy(ejtsd: preppi)Ruházati stílus, mely a „preparatory school“ (felkészítő iskola) tanulóinak elnevezéséből ered, akik jómódú szülőktől származnak, és drágán, ápoltan és összességében kissé konzervatívan öltöznek. A „preppy“ szó fordítása rendes vagy nett. A preppy öltözködést a sportos keleti-parti és college stílussal is kombinálják.
Preppy look(ejtsd preppi luk)Amerikai sportruházat, amely a vitorlázásra, golf és póló sportokra támaszkodik. Jellegzetessége a sportos, legombolós ing, a V-kivágású pulóver és a lezser chino nadrág. Ralph Lauren pólókollekciójával tette ezt a stílust ismertté .
Printed popelin(ejtsd printid páplin)Nyomott mintás puplin.
Private label(PL)/own label(OL)Sajátmárkás termék vagy kereskedelmi márka, amelyet a kereskedelmi láncok részére gyártanak, és általában csak az õ hálózatukban forgalmaznak. Elnevezésében viselheti a hálózat nevét(például Profi tej) mint márkát, ez a private label, vagy rendelkezhet egyedi márkanévvel(például a dm-nél a Balea), ez az own label. Ritkán elõfordulnak olyan sajátmárkás termékek, amelyeket más láncokban is forgalmaznak. Ezek a minor brandek.
Protektor (ang. protection = védelem), Protection pads A jelenleg divatos biker look terén fontos, ahol a motocross sport protektorait veszik át. Főként a könyökön és a vállakon elhelyezett foltok és steppelések formájában jelennek meg bőrdzsekiken vagy csőfarmerek térdén.
Protektor, Protection pads A párnázott könyök- és térdvédők az aktív sport területéről származnak (korcsolyázás, hódeszkázás, motocross). Elsősorban a bőr motoros dzsekiken és nadrágokon találkozhatunk velük.
Pszichedelikus mintákSzínkavalkádot mutató és a részegség benyomását keltő nyomatok. A hatvanas években az op-arttal együtt keletkeztek.
Pucci minták(ejtsd puccsi)Kanyargós, kerek, fantáziadús formákból álló grafikus minták, jellegzetes tarka színekben(pink, sárga, türkiz, menta, orgona). Eredetileg az olasz divattervező, Pucci által selyemdzsörzére kreált mintákat nevezték így.
Púder árnyalatokFinom, enyhén poros hatású pasztellszínek, mint a vanília, a fáradt rózsaszín és a barack. A púdertónusok lehetnek azonban szürkés, világos natúr árnyalatok is az olasz kasmír kötöttárugyártó, Brunello Cucinelli szellemében.
Puffer jacket, Puffa jacket: (angol)A 2021. őszi trend központi darabja, különösen a fiatalos piacon, mert abszolút kilencvenes évek. A jól megtöltött, felborzolt tolldzseki szó szerint pufferként is szolgálhat.
Puffos ujjA vállon rövid, erősen redőzött ujj megkötővel.
PulliA németben a sweats szinonimája, a pulóver köznyelvi formája, azaz pulcsi.
PullunderUjjatlan pulóver, amely alatt blúz vagy ing viselhető.
Punk szandálAz ujj közé bújtatott, tangafazonú szandálnak glam-grunge jelleget kölcsönöz a vastag csat és a sok gyöngy.
PuplinKeresztben bordás pamut vagy pamut-PES alapanyag. A bordákat úgy alakítják ki, hogy a vetülékfonal vastagabb a láncfonalnál. Jelenleg a pupliningek egyre népszerűbbek a női felsőruházati divatban.
PurisztikusA divatban a jelentése egyszerű formájú.
Purizmus A purista stílus egyszerű megjelenést jelöl, amelyet tiszta, egyszerű sziluett, visszafogott színek, gyakran seszínek és földárnyalatok jellemeznek.
Push-up(ejtsd pusáp)Speciális szivacsbetétekkel készült melltartó, amely a mellet megnagyobbítja és megemeli.
Pussy bow / Schluppenbluse Klasszikus szabású blúz megköthető masnival, általában finom esésű anyagokból, mint a chiffon, a szatén vagy a selyem.
Putto prints Nyomatok meztelen, szárnyas angyalkákkal, ahogy a barokk vagy a rokokó idején szokás volt.
Pyjama pants Laza, hosszú, kissé bő nadrág pizsamanadrágokra jellemző derékbehúzással. Tökéletesen passzol és nagyon kényelmes. Nyáron légies alapanyagokból készül, általában szűk felsőrészekhez kombinálva. A különféle nyomatok itt nagy szerephez juthatnak.
Racerback (angolul = sportolói hát) A fürdőruha divatból származó hátmegoldás keresztezett pántokkal és szabadon hagyott vállakkal, főként topokon és pólókon.
Rácskocka (Gitterkaro)Egészen finom csíkokból álló kockaminta.
RaglánujjLord Raglan után elnevezett ujjmegoldás. Miután a báró a waterlooi csatában elveszítette az egyik karját, a ruháit egyszerűen hozzáigazították. Ezért ebben az esetben az ujjvarrat a hónaljtól egyenesen a nyakrész felé halad. Gyakran látni ilyen varrást a baseballpólók eltérő színű ujjánál.
Rámán varrott cipők Prémium minőségű cipők gyártásának technikája. A felsőrészt és a belsőtalpat kívülről összevarrják. A cipőfelsőrész külső oldalára egy bőrcsíkot varrnak. Ezt a rámát varrják össze a külső talppal.
RamiA rami növény rostjaiból nyert természetes szál. Nagy szakítószilárdságú, részben len helyett alkalmazzák. A lennel ellentétben a rami kevésbé gyűrődik.
RANA PLAZA: 2013. április 24-én Banglades fővárosában, Dakkában összedőlt a Rana Plaza. 1135 ember halt meg, több mint kétezren megsebesültek. Azóta a divatipar munkakörülményeire határozottan jobban figyel a nyilvánosság, mint korábban.
Raw denim (angol: nyers denim) A mosás nélküli, merev denim kereskedelmi elnevezése, amelyet indigóval festenek, de utána nem kezelik. A raw denim mindig autentikus, jelenleg nagyon trendi a nőknél és a férfiaknál egyaránt.
REACH-rendelet: A vegyi anyagok regisztrálásával, értékelésével, engedélyezésével és korlátozásával kapcsolatos előírásokat rögzíti. A szabályozás az összes vegyi anyagra vonatkozik: az ipari, beleértve a textil- és bőripari eljárásokban használt anyagokra éppúgy, mint a háztartási termékekben megtalálható vegyi anyagokra. A rendelet ezért az Európai Gazdasági Térségben működő vállalkozások túlnyomó többségét érinti. Olyan anyagokat, amelyek nincsenek regisztrálva, tilos forgalomba hozni vagy felhasználni. A szabályozás értelmében az ágazati szereplőknek: a/ kezelniük kell azokat a kockázatokat, amelyeket a vegyi anyagok jelenthetnek az egészségre és a környezetre; b/ megfelelően tájékoztatniuk kell a felhasználókat a forgalomba hozott anyagok biztonságos használatáról. Elsősorban olyan vegyi anyagokra vonatkozik, amelyek az emberi egészség és a környezet védelme szempontjából különösen veszélyesnek minősítettek.
Ready-to-wear: (angol, jelentése: viselésre kész)Egyrészt a megvásárolható felsőruházat, a konfekció alternatív elnevezése. Ugyanakkor manapság a szezonnak megfelelő szállításra is használatos, mivel a termékek azonnal viselhetők.
Recycling: Újrahasznosítás, amely során a már használt termékeket alkatrészeire bontják, és a használható elemeket egy új termékhez használják fel.
Redingoteejtsd redingótDerékban szűkített kabát keresztvarrás nélkül (a derékvonalon, aljaszél felé harangszerűen bővülő).
RELAXED FIT: (angol, jelentése: laza szabás)Hosszabb ülepű, és bővebb szabású nadrág. Nagyon kényelmes viselet. Nőknél megfelel a boyfriend szabásnak.
Relief szerkezetPlasztikusan kidomborodó szerkezet kötött kelméknél és szöveteken.
ReminderEmlékeztető
Répa, Karotte A répanadrágok szabása répaformára hasonlít. Gyakran derékhajtásokkal rendelkeznek, és a deréknál, csípőnél bővebb szabásúak. A boka irányában szűk lefutásúak.
Repaired optikák: (angol: javított) Foltozottnak ható farmer. Ezek a részletek a gyártáskor kerülnek a farmerre, hogy nyers, lezser optikát kölcsönözzenek a nadrágnak.
Reptil optik Hüllőbőr hatású
Resort collection (angolul resort = nyaralóhely) Egy köztes kollekció vagy precollection ready-to-wear modellekkel, amelyet sok nagy tervezőház is kínál (pl. Prada, Gucci). Eredetileg vagyonos ügyfeleknek kínálták, akik a téli hónapokban délen nyaralnak. Innen ered a „cruise collection“ vagy „travel collection“ szinoníma.
Retro sport lookTradicionális európai sportágakra – pl. tenisz, golf, krikett, vitorlázás – jellemző, azok valamelyikét idéző ruházat.
Retró stílusElmúlt korok(pl. húszas, hatvanas vagy nyolcvanas évek) által inspirált divat. Főként a sportruházatban jellemző, a retró külső általában zenei mozgalmak kezdetére vezethető vissza.
Retróelegancia/stílusOlyan divatötletek, amelyek az előző évtizedek stílusából merítetnek. Jelentése egy korábbi divatirányzatra emlékeztető divatstílus, amely lehet elegáns, finom, választékos.
Ring denim Csévélt fonalból szőtt denim.
Rinse washed: (angol, jelentése öblített mosás)Az eljárás során a denim eredeti színárnyalatát kívánják megtartani. A kelmét nem mossák fehérítővel vagy vegyi anyagokkal, csak tiszta vízzel és öblítővel. Kellemes mellékhatás a kelme különösen lágy tapintása.
Ripped denim (angol ripped = szétszakított) Olyan farmermodell, amely úgy néz ki, mintha az ember összeverte volna a térdét: körülötte a nadrágon kisebb szakadások, lyukak, de nagyobb vágások is megjelenhetnek.
RipszBordás szövet.
Rock stílusA rockzene által befolyásolt stílus. Jellegzetessége a csőfarmer, a szegecsek, a mosott hatások, a fekete és a szürke szín, valamint rock nyomatok alkalmazása.
Rock studs (angolul csap, sasszeg) Szegecsek ruhadarabok és kiegészítők díszítésére, általában farmeren és bőrön, formába rendezve vagy allover. A rock stílussal hozzák összefüggésbe, mivel leggyakrabban bőr termékeken látható.
RojtEgy kis etnó jelleg is belekerül a képbe, mégpedig a szó eredeti értelmében. Készülhet velúrból vagy sima bőrből, a hosszú rojtok kellemes összképet teremtenek.
Roll-up: (angol: felteker) A nadrág feltűrt vagy felhajtogatott aljaszéle. A nadrággyártók néha mintás anyaggal bélelik az aljarészt, hogy az a felhajtáskor előtűnjön.
Római csíkokAzonos szélességű csíkok erőteljes színekben fehérrel (pl. kék/fehér). Szélesebben, mint a nővércsíkok (lásd ott).
Római szandálLapos szandál, amelyet bőrszíjakkal erősítenek a lábhoz. Az autentikus változat bokáig ér, barna szíjakból áll, ahogyan azt a római katonák viselték.
Romantika sötétA fekete csipkeszegély bevonatot kap, és így komorabbá válik.
RombuszmintaA ruházatban csúcsára állított rombuszt jelent. A rombuszok lehetnek allover mintázatok, illetve díszítőelemként is elhelyezhetők. Az intarziapulóverek jellegzetes mintája. Egyéb elnevezése argyle- vagy burlington-mintázat.
Rombuszsteppelés Rombusz formájú dísztűzés, amelyet különösen bőröknél alkalmaznak gyakran. A legismertebb rombuszsteppelt termék a Chanel 2.55 táska. Aktuálisan a ruházatban is egyre gyakoribb a rombusztűzés, például hosszú ujjú pólóknál.
Rubber minőség (ejtsd rábbör) Gumiszerű felületű anyag, amelyet latexbevonattal alakítanak ki.
Sabot (ejtsd szabó)Klumpaszerű, hátul nyitott, vastag talpú cipő magas, zárt fejrésszel. Kiválóan illik a rockos megjelenéshez. Eredetileg fából készült, hogy könnyen beleléphessenek.
Saddle bag A vadásztáskákra emlékeztető, kerek fazonú táska általában valódi bőrből, széles fedéllel készül. A pántnak, a bebújtatós vagy elfordítható zárnak köszönhetően egy kézzel is könnyen nyitható. A legismertebb saddle bag a Chloé divatházból származik.
Sailor-Hose (angol, tengerésznadrág)Matróz stílusú női nadrág. Jellemzője a magas derék és az elöl, a zseb magasságában elhelyezett gombsor. A tengerésznadrág hosszú, széles szára különösen jól illik a magas sarkú cipőhöz.
Sálmasnis blúzBlúz a gallérján két szalaggal, amelyek lazán, masniba köthetők.
Sarouel nadrágEredetileg nadrág és szoknya kombinációja. Az arab térség jellegzetes ruhadarabja, mert a rekkenő hőségben kényelmes, kellemes viselet. Az ülep a sarouel nadrág esetében érhet térdig vagy akár lejjebb is, ennek megfelelően szára bőre szabott. Az övrész a csípőn és a deréknál szűk.
SartorialA tradicionális kézi szabásra támaszkodó megjelenés, amelyet klasszikus stílus és kitűnő kidolgozás jellemez.(Olaszul a sartore szó szabót jelent.) Alkalmazzák a tailor made kifejezést is.(A tailor szó angolul ugyancsak szabót jelent.)
Savas(acid) színekÉles, mérgező hatásra emlékeztető színek(pl. citromságra, lime zöld).
SávolyA diagonális csíkozású szövetek(pl. gabardin, twill) összefoglaló elnevezése, illetve egy sávolykötésű, rusztikus pamutanyag elnevezése is.
SavszínekVegyi anyagokat idéző vagy méregre emlékeztető, hűvös színek(pl. citromsárga, méregzöld, harsány narancs).
Saxonyejtsd szaxoniAlapanyag fésüs fonalból láncirányban és kártolt fonalból vetülék irányban
Schlaghose („csapkodós nadrág”)A térdtől jelentősen bővülő nadrág. A lábfejnél a bőség már elég nagy, és lépéskor „csapkod”
Schluse A Shirt és a Bluse kifejezésekből alkotott német mozaikszó. Ahogy a név is sugallja, a kettő kombinációjáról van szó. A blúz hagyományos alkotóelemei, mint a gallér, a mellzseb és a gombok, eltűnnek. A Schluse kerek nyakkivágással és mindig szép esésű anyagokból készül.
Schösschen Általában derékon rávarrott elem. Fodrosan vagy gloknisan kiemeli a nőies hajlatokat. Főként ruhákon és topokon kedvelt részlet. a nőies derékra rászabott elemet jelenti.
Scratched used(ejtsd szkrecsd júzd)Karmolt hatásúra koptatott.
Scuba: (angol, jelentése: búvárkészülék)Elasztikus, dublé alapanyag, mely nagyon hasonlít a neoprénre, de puhább és vékonyabb. A fonákoldal tapintása dzsörzé jellegű. Főként könnyű jogging darabok alapanyaga. A lezserség rendkívül fontos.
Seamless(ejtsd szímlessz)Varrat nélküli(angol). Ilyenek a fehérneműdivatban az oldalvarrás nélküli vagy a nagyon lapos varrattal készített modellek, valamint a varrat nélküli melltartók kosara. Előnye, hogy a fehérnemű kontúrja ezáltal nem nyomódik át a felsőruházaton.
Seersucker (ejtsd szírszákör) Sávos, kreppelt hatás a pamutszöveteken, amelyet különböző feszességű szövéssel vagy nátronlúgos kezeléssel hoznak létre.
Selvedge A kirojtosodás megakadályozása érdekében a denim szélét szorosan szövik. A farmer belső oldalán lévő selvedge szél az igen drága farmerek ismertetőjegye, általában színes szállal díszítik.
SelyemÁllati eredetű végtelen szál a selyemhernyó gubójából. A szál nagyon könnyű és selymes, nagy szakítószilárdságú, jó hőkiegyenlítő, nedvszívó, antisztatikus, és finom fénye van. A kikészítéstől függően lehet fényérzékeny vagy izzadságra érzékeny, illetve jobban vagy kevésbé gyűrődő.
Semi-HemdFéling – a klasszikus city-ingeknél sportosabb fazonú ing, amelyet semi dressed Hemd elnevezéssel is illetnek.
SemitransparentFélig átlátszó. Az öltözéken vagy a mintázatban nem átlátszó és átlátszó felületek váltakoznak.
SemlegesekNem feltűnő színek, melyek mindenhez illenek.
SeparatesAz egyedi darabok angol eredetű elnevezése. A fogalom az Egyesült Államokból ered, és olyan különálló ruhadarabokat takar, amelyek színben, anyagukban és szabásukban egymással kombinálhatók. Igaz, ez nem kötelező.
Shape effect (angol, formahatás) A problémás testrészek előnyös formázása vagy takarása shapewear segítségével, amely a modern kor fűzője. A télen lerakódott csípőszalonna tudatos takarása. A lycra és a spandex a központi szereplő. Már létezik formázó hatású ruha, ing és nadrág is. A cél az alak javítása.
Shape memoryEgyes alapanyagok azon tulajdonsága, hogy „emlékeznek” korábbi külső formájukra annak ellenére, hogy közben más alakot vettek fel. Főként a sportruházatban használják különleges, strukturált hatások elérésére.
ShapewearA funkcionális fehérnemű amerikai elnevezése, amely elrejti a problémás zónákat, elsősorban a hasat.
ShetlandSávolykötésű, melírozott, kallózott kártolt fonalból készülő szövet, amelynél a kötéstípus alig felismerhető, és a minták(pl. kockák) elmosódottnak hatnak.
Shift dressEgyenes szabású, derékban laza ruha, szűkítő varrások nélkül. Hordható övvel vagy anélkül, egykor Hubert de Givenchy tervezett ilyet. Az etui ruha szinonimája.
Shiny (sájni)Fényes (angol). Idén nyáron nagy a divat lesz.
ShopperNagyméretű táska(angol).
Signal heel (angol, feltűnő sarok)Már a szín is szexissé teszi ezt a peeptoe modellt.
SíkszövetSzövött alapanyag, általában pamutból, ahol nincs flór, azaz száltakaró(ellentétben a kord vagy a bársony szövettel). A síkszövet felülete lehet sima vagy strukturált.
Simplex(ejtsd szimplex)Kétoldalas, lánchurkolt kelme, amely mindkét oldalán egyforma kinézetű. Termoplasztikusan alakítható.
Sixties miniruhaRövid, enyhén A-vonalú, ujjatlan etui ruha a hatvanas évek stílusában. Feltalálója a brit tervezőnő, Mary Quant.
Skandináv váll Modern öltönyök szabása, amelyeken a vállvarrás a gallértól ferdén fut hátrafelé.
Skinny Szűkre szabott, lábra tapadó nadrágfazon, általában rugalmas denimből készül.
Skinny belt Keskeny öv ruhához, pólóhoz vagy pulóverhez a derék hangsúlyozására.
Skinny boyfriend Szűk, de lezser farmerfazon a női ruházatban, amely ötvözi a skinny sziluettet a boyfriend szabással. Néhány szezonnal ezelőtt az abszolút boyfriend nadrágtrend nagyon bő és lezser szabású volt. Most a forma kicsit visszafogottabb, már csak kicsit hat nagynak, nem túlzóan túlméretezett. A fenéken, a combokon és csípőben kissé bővebbre szabott, majd lefelé szűken összefutó fazon.
Slacks(ejtsd: szlegsz)Amerikából származó munkásnadrág, egyenes szárral és élvasalással.
Slacks (angol, nadrág, ejtsd: szlegsz) Marlene Dietrich német színésznő hozta divatba. Az egyenes szabású, irodában viselt nadrág jellemzője a vasalt él. Férfiak és nők is viselhetik.
SlimfitSzűkre szabott nadrágfazon, szűk sziluettel. Általában rugalmas denimből készül.
Sling peeptoe (angolul sling = hurok) Középmagas vagy magas sarokkal készülő, kissé kivágott orrú sarokpántos szandál.
Sling pumps Sarokpántos cipő, amelyet bokapánt tart a lábon. Számtalan változatban létezik, lehet pl. elől kivágott (peeptoe), telitalpú vagy törpetűsarkú is.
Slingbacks (angol, sarokpántos) Saroknál nyitott női cipők, a cipőt a sarokpánt tartja a lábon. Nem keverendő össze az ankle-straps elnevezésű cipővel, amelyen a szíj a bokát teljesen körbefogja.
Slinky ruha(ejtsd szlinki)Puha esésű, vékony kelméből készülő ruha, általában dzsörzéből, amely szorosan a testhez simul.
Slip(ejtsd szlip)Női bugyi.
Slip Dress (angol, kombinéruha)Korábban csak hálóingnek használták, manapság póló, hosszú ingblúz és magas nyakú pulóver fölött is viselik. A megnevezés szaténszerű alapanyagból készült spagettipántos ruhát takar, amely az új módinak köszönhetően már nem csak nyári estéken vehető fel.
Slipon (angolul slip on = belebújik, magára kap)Záródás nélküli cipők, amelyekbe könnyen belebújhatunk. Jelenleg a skater slipon modellek (pl. Vans) élednek újjá, de láthatunk már sikkes magassarkú slipon fazonokat is. A cipők kabriója.
Slipon-kabátEredetileg egy kényelmes, raglánujjú férfisportkabátot hívtak így. Manapság nőknek készül kis gallérral, többnyire rever (hajtóka) nélkül, egysoros, rejtett gombolással.
SlipperKényelmes, fűző nélküli, lapos sarkú félcipő. Egyszerű kivitelben letisztult stílust sugall. Léteznek luxusváltozatai is, a választék a kétszínű modellektől a flitteres díszítésűeken át a bőrbetétes megoldásokig terjed.
Slouchy pants (angol slouchy = lógó, trottyos) Az ilyen farmer laza derékkal és mély lépésközzel készül. Abszolút cool és lezser.
SLOW FASHIONA fast fashion ellentéte, fair körülmények között gyártott, kiváló minőségű, és ezért tartós, időálló divat.
SLOW FASHION: A fast fashion ellentéte, a fair körülmények között gyártott, kiváló minőségű, és ezért tartós, időálló divat angol megfelelője.
Slub yarn: (angol, slub = szálvastagítás) Effektfonal, melyet flammé-fonalnak is neveznek, váltakozóan és rendszertelenül követik egymást a megvastagodások egy fix hosszban. A hatást több fonal összesodrásával érik el, melyek szabályos és szabálytalan szakaszokkal is rendelkeznek.
Smart denimA destroyed denim ellentéte. A farmeranyag nem elhordott hatású, hanem hibátlan, minőségi benyomást kelt.
SMART PANTS: Korábban „city pants” volt a neve, mert ápoltabb, kifinomultabb, mint a normál, sportos nadrágok. Ma már inkább modern, hightech alapanyagokból készülő dzsörzénadrágok elnevezése. Ápolt és sikkes, de egyben nagyon kényelmes is.
SmokkDísztűzéssel rögzített, apró díszítőhajtások elnevezése, vagy a kelme többsoros behúzásából adódó rugalmas vagy rugalmatlan díszítés, darázsolás.
Smokkolt effektek Smokkoláskor a kelmét részenként összefogják, majd gumifonallal rögzítik. A smokkolt ruhadarabok különösen elasztikusak, nyúlnak, ezáltal igen kényelmesek.
Snapback Már rég nem csak az NBA vagy az NFL rajongóinak fenntartott modell. Olyan baseball sapka, amely a patentos pántnak köszönhetően állítható méretű.
Sneaker(ejtsd szníkör)Divatos, kevéssé funkcionális sportcipő, mely utcai viseletre alkalmas. A kifejezés eredetileg az USA-ból származik, fűzős, vitorlavászon cipőt jelölt gumitalppal.
Sneaker wedge (angolul sneaker = sportcipő, wedge = éksarok) Az eredeti modell Isabel Marant francia tervezőnőtől származik. Két trendet kombinált, a sneaker és a wedge cipőkét. Miután a modell az utolsó darabig elfogyott, nem sokára más márkák is átvették az ötletet.
Socialwear (szósalvör)A gyártás során az ember és a környezet áll a középpontban, a termelési folyamat minden lépését ellenőrzik. Az ellenőrzések egyrészt a gyártás ökológiai vonatkozásaira, másrészt a dolgozók munkakörülményeinek színvonalára irányulnak. További szempont a fair kereskedelem.
Soft lineSoft = puha angolul. Puha, kecses sziluettet jelent.
Soft shop rendszer Nem kizárólagos forgalmazóként értékesített modellek.
Softfeel vállpánt (ejtsd szoftfíl) Különleges melltartópánt, amely a vállon varrás nélkül kiszélesedik, így nem vág be és nem dörzsöl. A Triumph fejlesztése.
Softshell dzsekiA softshell jelentése angolul „puha héj“. A softshell dzseki funkcionális dzseki, mely véd a szél és eső ellen, de mégis puha és könnyű.
Sötét romantika A fekete csipkeszegély bevonatot kap, így komorabbá válik.
Spencer ejtsd szpenszerDerékig érő, a testet hangsúlyozó kabát. Jellemző forma a trachten divatban is.
SportswearLezseren sportos szabadidő ruházat, mely gyakran emlékeztet az aktív sportruházatra.
Stan SmithA sportcipők ikonja. Az Adidas egy amerikai teniszezőről nevezte el klasszikus, népszerű, zöld-fehér modelljét, akivel karöltve 1971-ben együtt fejlesztették ki a Stan Smith sneakert. Mostanság a lábbeli újra fénykorát éli, minden színben és sokféle mintával.
Statement necklace (angol, állásfoglalás és nyaklánc) Néhány szezonnal ezelőtt még finom, filigrán bizsukkal ékesítettük magunkat, ám mostanra egészen megváltozott a helyzet. A láncok nagyobbak, feltűnőbbek és sokoldalúbbak, határozottan állást foglalnak.
Statement piece: (angol)Kulcsszerepet betöltő ruhadarab egy öltözékben a statement piece. A modern német nyelvben a tekintetet vonzó darab elnevezése.
STATEMENT PULLOVER:A statement pullover vagy hoodie olyan felsőrész, melyet nagyméretű jelmondatok, virágok vagy állatnyomatok díszítenek, és vonzzák a tekintetet.
Statement ring (angol statement = kijelentés, vallomás, nyilatkozat, ring = gyűrű) Különösen nagyméretű, feltűnő gyűrű. Általában önmagában és egyszerű öltözékhez viselik, így érvényesül igazán.
Statement Sleeves (angol, sleeves = ruhaujjak)Üzenetet hordoznak a trombitaujjtól a sonkaujjig terjedő változatok, illetve a fodros betétrészekkel és hatalmas mandzsettákkal díszített ruhaujjak. Sok az újdonság e téren, a változó bőségű ruhaujjak önmagukban is fontosak. Ne vegyünk fölé kabátot!
Steghose (német, talppántos nadrág)Stégnek a nadrág talp alatt átbújtatott, elasztikus pántját nevezik, amely feszesen tartja a nadrágot, és megakadályozza a nadrágszár felcsúszását. A 30-as években főleg sínadrágokon alkalmazták, mára azonban a talpallós nadrág betört a divatba is.
StockRaktár
Stone washed(ejtsd sztón vosd)Kőmosott.
Stoned(ejtsd sztónd)Az angol stone washed(kőmosott) kifejezés rövidített változata. Ez a mosástípus érdekes hatást eredményez az anyag felületén. Elsősorban denimen, de más pamut alapanyagokon is alkalmazzák.
STRAIGHT LEG: (angol, jelentése: egyenes szár)A straight leg egy klasszikus, egyenesen szabott szárú nadrág vagy farmer, amely emiatt lazábban követi a láb vonalát. A straight leg szabás aktuálisan egyre népszerűbb a nadrágok között.
StrasszSpeciális üvegből készült ékszerutánzat, amelyet csiszolással, alul tükörfelülettel látnak el, ezért nagyon csillog. Előszeretettel alkalmazzák most, a glamour look idején, illetve általában, díszítőelemként.
Street mix: (az angol utca és keverés szavakból, a stílustörés elnevezése)Ismét itt vannak a kontrasztok, az öltözékek már nem törekszenek tetőtől talpig a tökéletességre. Az elegáns blézer és a szakadt farmer közti törés ugyanolyan népszerű, mint a csipkeruha a motorosdzsekivel.
Streetstyle faktor: Utcáról a kifutóra. Egyre több fiatalos márka – legyen az streetwear vagy sport – határoz meg új trendeket, és válik a nagy divatházak együttműködő partnerévé. Megkérdőjelezik és kinevetik a divatot, így adnak új impulzusokat. Supreme, Vetements, Off-White...
Stretch, sztreccsElasztikus anyagok elnevezése, melyek finom, elasztikus szálak (elasztán) nem rugalmas szálakkal történő összecérnázása segítségével rugalmassá válnak. Az anyagok lehetnek keresztben, hosszában vagy mindkét irányban elasztikusak (=bi-elasztikusak). A bi-elasztikus anyagok a legdrágábbak
String tangaTangabugyi, olyan felszabott slip(=bugyi), amelynek hátrésze legtöbbször csak egy függőleges pánt.
Stripy stretch denim (ejtsd sztrájpi sztreccs) Szálkoptatott sztreccsdenim.
Studs (angol, szegecsek) Különféle színben (pl. ezüst, arany vagy bronz) és formában (pl. csillag, kör vagy piramis) alkalmazzák. Korábban inkább farmerkabátokon volt látható, de ma már cipőket, táskákat, ruhákat, pólókat és pulóvereket is díszítenek vele.
StylingFormázás angolul. A ruházatban a modellek kialakítását értik rajta.
Stylo sneaker Kosárlabdacipő velúrbőrrel kombinálva. A hatás különösen nemes.
Summerdarks: (angol, jelentése: sötét nyári színek)A nyaralásra emlékeztető, bronzos színárnyalatok. Telt narancssárga és terracotta tónusok, sötétvörös és meleg barna árnyalatok.
Sun set(ejtsdszán szet)Olyan bikinik és fürdőruhák, amelyekhez általában egy nagyon szűk kisnadrág is tartozik.
Superbleached: (angolul superbleached = extrém módon fehérített) Nagyon világos farmermosás. A nadrág nagyon szétmosottnak, szinte teljesen kifehéredettnek hat.
Superflared (angol, flared = bővülő) Rendkívül bő trapéznadrág a 70-es évek jegyében. Rövid, dobozszerű felsőrészek illenek hozzá.
Sustainability: (angol, jelentése: fenntarthatóság)A fenntarthatóság az erőforrások kezelésének elve, mely során a kereslet állandó kielégítését minden érintett rendszer természetes regenerálódási képességének megőrzése mellett biztosítják. A divatban többek között ez a korrekt munkakörülményekről, az újratermelődő nyersanyagokról, az ökológiai lábnyomról és a minőségbiztosításról szól.
Sustainability: (angol, jelentése: fenntarthatóság)A fenntarthatóság az erőforrások kezelésének elve, mely során a kereslet állandó kielégítését minden érintett rendszer természetes regenerálódási képességének megőrzése mellett biztosítják. A divatban többek között ez a korrekt munkakörülményekről, az újratermelődő nyersanyagokról, az ökológiai lábnyomról és a minőségbiztosításról szól.
Sweat pants: (angol sweat pants = „izzasztónadrág“) Kellemes, szőrösen puha pamutdzsörzé nadrág jogging stílusban.
Sweat suit A klasszikus értelemben vett tréningruha. Az egyre lezserebb trend jegyében már a teljes sweat (tréning) öltözékek a hétköznapi viselet részei.
Sweats, sweatshirt(ejtsd szvet, szvetsört)Vastag, lezser szabású póló hosszú ujjal, V-kivágással és felhajtható gallérral, általában belül bolyhozott pamut trikóanyagból, illetve interlockból és hurkolt plüssből készül. Gyakran látni többszínű összeállításban és nagyméretű nyomatokkal, sokszor a farmerruházat kiegészítője
Swinger (kabát) (angol swing = leng, lendül) Női kabát, amely a vállnál szűkre szabott, majd A-vonalban lefelé bővül.
Szafari stílusSportos, a gyarmatokon hordott egyenruhákra emlékeztető stílus vállpánttal, övvel és rátett zsebekkel. Alkalmazható kabáton, ingen, blúzon és ruhán.
SzaklapPl. a DivatMarketing, amely szakembereknek készül, szakmai információkat közöl. A szerkesztőségi anyagok, cikkek aránya jelentősen meghaladja a hirdetésekét.
SzaténSima alapanyag visszafogottan fénylő, szálas anyagból. A sima és enyhén fénylő optika a „lánc-atlaszkötésnek” köszönhetően alakul ki, amelyben elsősorban a láncfonalak alkotják a felületet.
SzatinettSima felületű, rugalmas kelme elasztán tartalommal.
SzegélyezésSzélek díszítése, főként szőrmével. Rátétként is ismert.
Szélfogó Könnyű, szélálló bebújós dzseki techno szövetből, amely véd az eső ellen is. Gyakran egy kis zsákban elfér.
Szendvicssteppelés Nem kizárt, hogy a kenyér felvágási variációi inspirálták ezt a technikát. A szendvicssteppelés során a felső anyagot, a flízt és a bélésanyagot egy réteggé steppelik össze. Véd a hideg ellen, de a kabát könnyű és vékony marad.
Szériázás Egy ruhadarab alapméretben elkészített szabásmintájának nagyítása vagy kicsinyítése testméretek és skálaérték-táblázat vagy számítógép segítségével.
SziluettváltásA mostani divat egyik aktualitása, a bővebb felsőrészek és a szűkebb alsók kombinálását jelenti.
Színes denimAz egész nadrág átfestésével készített, színes farmer. A színes denim gyakran erős árnyalatokban látható, mint a kék, a piros, a pink, a sárga és a zöld.
Sziporkázó effektPerlon vagy nejlon szálak, melyek keresztmetszetük folytán prizmaként hatnak, és nappali vagy mesterséges fényben erősen csillognak.
SzivarnadrágSzűk, egyenes nadrág, általában hajtásokkal az övrésznél.
SzmokingnadrágOldalt paszománnyal díszített hosszúnadrág.
Szőrmeszegély Ilyen látható pl. egy télikabát kapucniján vagy belső bélésében. Készülhet többek között vörösróka, mosómedve, prérifarkas szőrméjéből, és persze műszőrméből is.
SzpenszerDerékig érő, testet hangsúlyozó kabát. A népviseletet utánzó irányzatban(Trachten) is előszeretettel alkalmazzák.
Tactel®(ejtsd tactel) High-tech mikroszál 100% poliamidból. A Nylstar cég bejegyzett árumegnevezése.
TaftSelyem vagy műszál szövet selymes optikával taftkötésben. A taft kissé merev és gyűrődős.
Taglio vivo (olasz = nyers szabás) A férfi felsőruházatban használatos kifejezés. Hangsúlyos élekkel szabott modelleket takar. Főként kabátok és dzsekik esetében alkalmazzák.
Tai(ejtsd tai)Normál fazonú slip(bugyi), amelynek teljes hátrésze van, és felül kb. a derék vonaláig ér.
Tailor madeTailor angolul szabót jelent. A tradicionális szabászművészetre támaszkodó öltözékre használják. Ismert sartorial(olaszul szabó) néven is.
Tailor stílusSzabó(angol) – a szabóhoz illő kidolgozású férfiöltönyök elnevezése.
TAILORING: (angol, jelentése: kiszabás vagy méretre szabás)A tailoring kifejezés a XIX. századi Londonban keletkezett, és a méretre készülő férfiöltönyökre vonatkozott. Manapság ezt a trendet újfajta lezserséggel értelmezik. A klasszikus business wear, mint az öltöny, modern elemekkel gazdagodik.
TangaFelszabott slip(bugyi), keskeny oldalrésszel, de normál hátrésszel.
TankFehérneműnél használatos kifejezés, az ujjatlan férfi(nem atlétatrikóként használt) pólót nevezik így.
TankiniKétrészes fürdőruha hosszított felsőrésszel, amely topként is viselhető.
TányérszoknyaBő körszoknya, amely nevét kerek szabásáról kapta.
Tányérszoknya (vagy harangszoknya) Az eredeti tányérszoknya kör alakú szabással készült. Így nagy aljabőség alakul ki, de a legtöbb tányérszoknyát a kisebb anyagfelhasználás érdekében félkörből vagy negyedkörből szabják.
Tapered FitÚj nadrágfazon, amely a jól ismert répafazonra emlékeztet. A nadrág a fenéknél és a comb felső részén valamivel bővebb, majd a boka felé leszűkül. A testre simuló fazon divatos és kényelmes alternatívája. A megjelenés hangulatát a cipő határozza meg: sneakerrel sportos, míg fűzős cipővel klasszikus stílust kölcsönöz.
Tapered jeansOlyan farmerszabás, amely a fenéknél lezser, alul pedig szűk. Répafazon új kiadásban, elsősorban férfiak számára.
Tapered Leg (angol, tapered = elvékonyodó)A nadrág felül bő, térdtől lefelé pedig szűkebb. A répanadrág is ebbe a kategóriába tartozik.
Tapisserie dessinek: (francia, jelentése: faliszőnyeg)Divatos, a régi tapétákra emlékeztető mintázat.
Tartan: (szintén: clan kocka, skótkocka) Skóciai jellegű, nagyméretű kockamintázat. A színek a skót klánok családi színeiből adódnak. Ezek a nemesi családok saját kockás mintázatokat és színkombinációkat fejlesztettek ki, melyek ismertetőjegyként szolgáltak, és a csoporthoz tartozást szimbolizálták.
Tassel loafer (angolul tassel = bojt, loafer = bebújós cipő) Klasszikus, bebújós, bojtos férfi félcipő. Fiatal férfiaknál a divatos nerd look hatást erősíti.
Taupe (magyarul tób) Ahogyan a rózsaszín és a levendula esetében, a kifejezést a negyvenes években kezdték alkalmazni különböző árnyalatok széles palettájára. A taupe egy homályos kifejezés maradt, mely majdnem minden szürkésbarna, barnásszürke és meleg szürke tónusra alkalmazható.
Technikai (műszaki) look/Techno look A természetes szálak (pamut, len) és a high-tech (szintetikusok, új kikészítések és festési eljárások) összekötése számtalan alapanyagot eredményez technósan hűvös, akár fémes tapintással és fénnyel. Fontos tulajdonságok könnyű (akár „papírtapintású”), új felületek hűvös fénnyel/fogással. Az elasztánt rafináltan alkalmazzák.
Techno alapanyagokSzintetikus fonalból készülő vagy bevonatos minőségek, melyek technológiailag hűvösnek és mesterségesnek hatnak.
Techno denimPamut és poliamid vagy poliészter keverékből készült denim.
Technó minőségek Összefoglalóan az összes szintetikus anyagot így nevezik. Ilyen például a szűk nadrágokhoz használt poliamid és a sport területéről átvett fejlett, funkcionális alapanyagok egész sora.
Techno pamutKevert szövet pamutból és poliamidból vagy poliészterből. Az anyag előnye a kezelésben rejlik, gyorsabban szárad, mint a tiszta pamut.
Teddy: Pont olyan ölelnivaló, mint egy plüssállat. A teddywear a blézerek és kabátok ideális alapanyaga, bélése vagy díszítése. Fontos, hogy bő legyen és bolyhos. A kelmét a bársonyhoz hasonlóan szövik, de hosszú szálakkal, melyek bozontos hatást keltenek.
Teflonbevonat Eredetileg az edények és lábosok tapadásmentes bevonata. Most a gyapjúanyagokat védi a szennyeződés, a foltok és a nedvesség ellen anélkül, hogy az anyagok tapintása, színe és struktúrája megváltozna. Előnye, hogy kevesebb tisztítást és mosást igényel, a vasalás pedig felfrissíti a védő teflonréteget.
Tencel Természetes alapanyagokból iparilag előállított cellulózszál. A Tencel a Lenzing cég által gyártott lyocellszál márkaneve, alapanyaga az eukaliptuszfa. A Tencel szál felülete rendkívül sima, selymes, és különleges tulajdonságokkal rendelkezik: a szál melegít és hűt, nagyon jó a nedvességfelvétele és a szakítószilárdsága.
TerrakottaSzó szerint égetett föld. A divatban világos, meleg színek, a természetes színű kerámia színei.
Teveszőr A teve alsó gyapja. Minél finomabb, annál értékesebb. A teveszőr rendkívül puha, selymes fényű és könnyű.
Tibeti bárányKülönleges bárányszőrme, amelyet csavart tincsek jellemeznek. Elsősorban gallérokon és sálakon használják.
Tie-dyeSzínezési eljárás, amelyet főleg a 70-es évek stílusához használnak. Az anyagot festés előtt összekötik, összehajtják vagy összefércelik, hogy a festékanyag ne tudja egyenletesen átitatni. Így reliefszerű, egyedi mintázat keletkezik. A tie-dye klasszikus példája a hippi batikolt ing.
Toile de Jouy: (francia, jelentése: kelme Jouy-ból, az eredeti gyártási helyszín, Jouy-en-Josas után)Jellegzetes mintázattal nyomott pamut. A dessin mindig kétszínű. A fehér anyagra mindig pirossal vagy kékkel nyomnak. A minta XVIII. századi, visszafogott pásztori jelenetek gyakran indás és virágos díszekkel. Emlékeztet a kínai vázák mintáira is.
TopUjjatlan női felsőrész, amely lehet alsó- vagy felsőruházat. Az alsóként használt top a melltartónál hosszabb, de a kisingnél rövidebb, mellkosár nélküli, testhez simuló fehérnemű.
Totál vad Hüllőnyomat és terepminta, irány a vadon. Ilyen minták keltik új életre a cipőket és a táskákat.
Tote bag (amerikai angol, bevásárlótáska) Négyszögletes, robusztus táska rövid hordozófüllel. „I’m Not a Plastic Bag“ (Anya Hindmarch) felirattal az ökologikus gondolkodásmód védjegyévé vált.
Többrészes szoknyaA csípőre simuló szoknya, mely trapéz alakú anyagcsíkokból (sávok) áll, és az alja felé bővül.
Track Pant (angol, tréningnadrág)A kényelmes nadrág manapság nemcsak fitneszteremben való használatra készül. Megkötőzsinórral, cipzárral és eltérő színű szegőpánttal megjelenik immár az irodai öltözékek között is.
TRANSSEASONAL (angol, jelentése: többévszakos)Egész évben viselhető divat, melyre nem vonatkoznak a klasszikus szezonális keretek.
Trapéz shopper Trapéz formájú táska, amely sok helyet kínál a bevásárláshoz. A legismertebb e téren a Céline modellje. Hosszú fogópántokkal készül, így a táska vállon is hordható.
Treggings: (az angol trousers = nadrág és a leggings szóból) Nagyon szűk nadrágok elasztikus anyagból. A felső részen lehet zseb, gombok vagy cipzár, mint egy szűk nadrágon, de gyakoribb, hogy ezeket csak érzékeltetik. Az alsócombon a treggings olyan szűk, mint egy leggings, részben cipzáros is lehet a vádlin.
Trekking szandál Olyan szandál, amelyet a hosszú, hegyi túrák speciális igénybevétele szerint alakítottak ki.
Trench stílusA minden időben megfelelő trenchcoat-ra orientált stílus, széles revers, vállgallér, öv, lépéshajtás nyílással, ujja patnik.
Trenchcoat Korábban katonai kabát, jellegzetes színe a bézs. Nagy revers, a hátrészen lebegő betét, továbbá lépéshasíték, vállpántok, ujjapántok és általában srég zsebek jellemzik.
Trevira Poliészterszálak és filamentek márkája a Trevira GmbH-tól.
Triangle melltartó(ejtsd trájendzsl)Háromszög alakú kosárral készített, fiatalos melltartó. Eredetileg béleletlen, mostanában azonban push-up kivitelben is készül.
Trikini Fürdőruha, amely melltartóból és két alsórészből áll. Az egyik alsó stringtanga, a másik csípőszabású sort.
TrikotineSima fésűsfonalból készülő kelme finom, diagonál irányú duplabordákkal.
TRIMMING: (angol, jelentése: szegély vagy felszerelés)Ruhadarabok garnitúrája bármilyen szövött paszománnyal, rojtszegéllyel, bojttal, volanttal, csipkével vagy díszszalaggal. A ruházat ilyen jellegű díszítése a viktoriánus korban élte virágkorát, és jelenleg ismét nagy népszerűségnek örvend.
TrombitaujjA felsőkart szűken követő, majd könyöktől harangszerűen kiszélesedő ujjfazon.
Tropical kötés Különösen jó légáteresztő kötéstípus a szöveteknél, amely a férfi felsőruházatban jut nagy szerephez. A hőmérséklet-kiegyenlítő hatásnak köszönhetően a nyárias öltönyök és ingek kedvelt alapanyaga.
Trotteur (ejtsd: trottőr) Női cipő, amely széles, félmagas saroknak köszönhetően különösen kényelmes.
TroyerA vitorlás sportból átvett, durva kötésű pulóver cipzáras gallérral, amelyet általában félig nyitva, alatta gyakran inggel vagy pólóval viselnek.
Tube Dress (angol, tube = cső)Szűk, cső formájú ruha. A vállak és a karok többnyire szabadon maradnak, a ruha kevéssel a mell fölött egy rugalmas pánttal rögzített bandeau-val (melltartószerű felsőrésszel) kezdődik. Mini és maxi változata is ismert.
Tuch(posztó)Könnyű vagy középnehéz gyapjúszövet kártolt fonalból, vászonkötéssel. A kallózás és a bolyhozás során a felület úgy elfilcesedik, hogy vastag szálfelület alakul ki. A kötéskép nem felismerhető.
Tulipánfazon Hangsúlyos csípőrészű szoknyaforma, amely az aljaszél felé beszűkül. Általában térdig ér. Hasonlít a ballon szoknyához, amely azonban csípőben lényegesen bővebb.
TunikaHosszított felsőrész illetve női ruha, amelyet nadrágokhoz viselnek. A római időkből származik. A férfiak viselete volt, általában övvel hordták.
TunikablúzCsípőig vagy combig érő, ingformájú blúz, gyakran oldalsó sliccel.
Turbán Távol-keleti eredetű fejfedő, amely egy hosszú, sáljellegű kelmecsíkot többször a fej köré tekerve jön létre.
TURN UP: (angol, jelentése: felfordítani)Az ingujj feltűrése vagy a nadrág aljának felhajtása továbbra is népszerű. A business look gyorsan kaphat így casual jelleget. A nadrágokat az idei szezonban kissé a boka fölé hajtják fel, hogy a cipő vagy a zokni hangsúlyt kapjon.
TurtleneckA garbónyak angol elnevezése. Már télen is óriási szerepet kapott a divatban, meleg napokra ujjatlan változatban is készül.
Tuxedo Az USA-ban a szmoking elnevezése. Dinnerjacket néven is ismert. A klasszikus egysoros tuxedo egy gombbal és selyemszatén revers-rel készül. A kifejezést a férfi és a női ruházatban is használják.
TüllÁtlátszó, hálószerű kelme, hatszögű, cellaszerű lyukkal.
Tűzött szálGyapjúanyag elálló, egyedi szálakkal, melyeket effektként belefonnak a fonalba.
Tweed (ejtsd tvíd) Nemcsak az ismert férfimagazin neve, hanem egy szövésmód elnevezése is. A többnyire barnás-zöldes, apró mintás vagy melírozott anyagot gyakran használják kabátok vagy öltönyök készítéséhez.
TweedfonalSzabálytalanságokkal és nopokkal bíró fonal, melynek kézzel fonottnak kell hatnia.
TwillA sávoly és a sávolykötés angol elnevezése. Tömör szövet diagonális struktúrával. Pamutból sportos nadrághoz, selyemből vagy szintetikus végtelen szálakból blúzokhoz, ruhákhoz, nyakkendőkhöz vagy bélésanyagként használják.
TwinsetPulóver és kötött kabát kombinációja, azonos vagy illeszkedő színkarakterrel.
Two in one optika Egy ruhadarab, amely látszólag két részből áll, pl. pulóver blúzbetéttel. Különösen zakóknál ismert, ahol a mellényt imitálják.
Two ply(ejtsd tú pláj)Lánc és vetülék irányban is cérnázott, azaz egymással többször összesodrott fonalat szőnek meg. Általában férfiingeknél használják.
Two tone ankle boot(angol, kétszínű bokacsizma)Sima bőr a strukturálttal, világoskék a mentával. Egyszerűen cool.
Two-in-one parka: (angol, jelentése: kettő az egyben)A vastag parka kivehető dzseki bélést kap. A ruhadarab így az időjáráshoz igazítható. Azaz modellek többletértékkel.
Two-ply ingMindkét irányban kétszálas, cérnázott fonalból készülő alapanyagú ing, amely emiatt nagyon értékes.
Two-tone cipőKétszínű bőrcipő a húszas évek stílusában.
Two-tone effect (angol, kéttónusú hatás) Az alapanyagra egy második réteget visznek fel, így a megvilágítástól függően az egyik vagy mindkét szín látható. Eddig főként az organza anyagoknál, pl. koktélruhákhoz használták az eljárást. Jelenleg nagyon kedvelt a ingeken vagy nadrágokon is. Ton-in-ton vagy kontrasztszínként alkalmazzák.
Two-tone ing Az ingen festve vagy folthatásban két szín jelenik meg.
TyúklábmintaA vászonkötés alapjaira épülő, általában kétszínű kockás mintázat, amely távolról egy tyúk lábnyomára emlékeztet. Hasonlít a pepita mintára azzal a különbséggel, hogy a sarkak a kockák felett csúcsosan előrenyúlnak.
UrbanwearÖsszefoglaló kifejezés a fiatalok lezser, városias megjelenésére, amely a club és deszkás stílus trendjeit veszi át. Felnőttebb és tisztább, mint a streetwear és a skater stílus. Részben a hip-hop stílus is használja.
Used look(ejtsd júzd luk)Használt, viseltes megjelenés, amelyet mesterséges antikolás hoz létre az alapanyagon a felület bolyhozásával vagy mosásával(pl. viselési nyomok a varratoknál, széleken és a ráncokon).
Used optika(ejtsd júzd) A farmerdivatban használatos kifejezés. A modellek elhordottnak, elhasználtnak néznek ki, a széleken gyakran szabályosan „szétfoszlanak”. (Lásd még destroyed, vintage.)
Utility lookA praktikus munkaruházatra emlékeztető öltözék.
Utility: (angol, jelentése: haszon)Minden, ami munkaruházatra hasonlít. Nagyméretű, rátett zsebek, gyorscsatok, zsinórbehúzás és ringli. Jellemző képviselői a cargo nadrágok, terepdzsekik és parkák. Jellegzetes színei az olajzöld és a khaki.
VányolásA filcanyagok tömörítését jelöli. A felületet egy ványológép nyomja, húzza, tömöríti és gyúrja. A szálakat így egymásba tolják, és növekszik az anyagszilárdság. A szövet kötéstípusa ezután szinte alig vagy egyáltalán nem felismerhető.
VARÁZSDERÉK: Aranyos elnevezés a láthatatlanul bedolgozott rugalmas tartalékra a nadrág derekán. A gumibehúzás vonzó alternatívája.
Varsity jacket Ha az ember nem tartozik egyik amerikai egyetemi futballcsapathoz sem, akkor is viselheti a lezser dzsekit, amely általában dzsörzéből vagy hurkolt anyagból, jellegzetes, csíkos derékpasszéval és eltérő színű ujjakkal készül.
Vaskos függőkÚgy tűnik, a kövek nem lehetnek elég nagyok. Jól mutatnak a nyakon és a csuklón is.
Vegán bőr:A műbőr újabban használt elnevezése az újnémet nyelvben. Korábban a szintetikus bőr vagy a bőrutánzat kifejezést is használták. Gyakran műanyagok rejlenek a szó mögött, mint a poliuretán vagy a poliészter. A vegán bőr jobban hangzik, azt az érzést kelti, hogy környezetbarát és állatbarát anyagról van szó.
VEGÁN TOLL: A vegán életmódban semmilyen állati terméket nem használnak. Már létezik a valódi toll és tollpihe jó alternatívája, egy szálbunda, mely ugyanolyan könnyű és jól szigetel, és gyakran újrahasznosított alapanyagból készül. Sokszor kevésbé érzékeny a nedvességre, és allergiásoknak is elviselhetőbb.
Velúr Bársonyos, kissé fénylő felületű szövet. A velúrbőrt a bőr belső, nyers felének színoldali felhasználásával készítik. A hetvenes évek stílusát követő, mostani trendnek hála ez az alapanyag is visszatér.
VelvetA bársony angol neve, ami franciául velours. A kifejezést a láncbársonyra(valódi bársony) és a vetülékbársonyra(nem valódi bársony) alkalmazzák.
VelvetonBársonyimitáció bolyhozott és csiszolt felülettel, amely optikájában a vadbőrre emlékeztet. Egyéb elnevezések barackbőr(peau de pêche), düftin(duvetine).
Vertikális kereskedelemSaját márkával rendelkező kereskedők, akik a beszerzést és a logisztikát is maguk végzik, azaz nem hagyományosan a gyártóknál adják le az előrendeléseket. Ezáltal általában gyorsabbak és divatosabbak, mint a klasszikus szakkereskedelem.
Vichy Különböző színű, egymást keresztező színcsíkokból összeálló mintázat. Leginkább a vichy kockás minta terjedt el, amely apró, fehér, féltónusú és a keresztezéseknél teljes tónusú négyzetekből áll.
Vichy kocka(ejtsd visi)Kockaformájú, kétszínű káró. Egészen jellegzetes fehérben vörössel vagy kékkel, illetve pasztellesen fehérben rózsaszínnel vagy világoskékkel. Más elnevezése bauernkaro.
Viktoriánus Az angliai viktoriánus időket idéző stílus. A szót a divatban a romantikus, légies, csipkével díszített ruhák és blúzok jelzőjeként használják.
Vintage (ejtsd: vintidzs) optikaRégies hatású külső, mosott, dörzsölt és fehérített alapanyagokból. Lehet azonban igazi, second-hand(használt) ruházat is.(Lásd még destroyed, used.)
Vintage fake leather(ejtsd vintidzs féjk ledör)Öregített műbőr.
Vintage optika(ejtsd: vintidzs)Egy design irányzatot jelöl, mely a nosztalgia és a retro look felé hajlik. A ruhadarabokon szándékosan használt hatást érnek el. Például szakadt nadrágok, fakóra mosott színek és mosott bőr.
ViszkózCellulózalapú mesterséges szál. A kellemes viselési tulajdonságainak köszönhetően széles körben elterjedt, önállóan vagy más műszálakkal, illetve természetes szálakkal alkotott keverékekben.
Voile (francia, fátyol, takaró) (ejtsd voál)Vászonkötésű, finom, áttetsző szövet olyan magas sodratú fonalakból, mint a pamut és a poliészter, de lehet selyem is. Puha esése miatt gyakran alkalmazzák dessous modellek alapanyagaként.
Vokuhila A nyolcvanas évek kedvelt frizurájának átültetése felsőrészekre vagy ruhákra, vagyis egy hajtrendet válik divattrenddé. A vokuhila szó jelentése elöl rövid, hátul hosszú A modelleket elöl lényegesen rövidebbre szabják, mint hátul. Szoknyákon, ruhákon és pulóvereken látható. A divatban sokkal jobban mutat, mint a fejen!
Volant (francia, voler = repülni)A könnyű, harang formájú, libbenő szegély nőies hatású. A rávarrt anyagcsíkok szélessége eltérő lehet. Szoknyák vagy ruhaujjak szélén is használják.
Vulkanizálni Kémiai-műszaki eljárás, amely során a kaucsukot szinte deformálhatatlan állapotba hozzák. A módszert 1839-ben James Goodyear dolgozta ki, és ma már a divatban is alkalmazzák, pl. cipőtalpak gyártásánál.
Waffel optika A sok kis négyszögből álló, nápolyit idéző felület különböző kötési és szövési eljárásokkal is előállítható. Gyakran alkalmaznak különböző színeket a mélységek és a magasságok hangsúlyozásához.
Walk(vók)Tisztagyapjú kötöttáru, amely főzés által „összemegy”. A kötött kelme elfilcesedik, így a fonalak összetorlódnak, vastag, strapabíró anyag jön létre. Összehasonlításként lódennek a filcesített, szövött anyagot nevezik.
Warp-Stretch (angol, warp = lánc)Igazi újdonság: olyan méteráru, amelyben vetülékirányban nem, csak láncirányban alkalmaznak elasztikus szálat. Így érhető el, hogy a tépett hatású farmeranyag ne bomoljon fel.
WaschlederIgen vékony bőr, amely mosás esetén alig változtatja a minőségét. Ezért leggyakrabban ruhákba, pulóverekbe és vastag, hosszú ujjú pólókba illesztve alkalmazzák.
WebpelzSzövött műszőrme. Más elnevezése fun fur, fake fur.
Wedge (angol, ék) Szandál vagy pömpsz éksarokkal, gyakran teljes telitalppal. A talp és a sarok gyakran természetes alapanyagból (pl. parafa, háncs) készül.
WedgesMagas sarkú női cipő, éksarokkal. A sarkak készülhetnek parafából vagy gyékényből.
Weekender (angol, hétvégi kiránduló)Nagyméretű kézitáska, amelyet kis utazótáskának is használnak, mivel pont annyi holmi elfér benne, amennyi egy hétvégére szükséges.
Weftloc (ejtsd veflok) Kereszt- és hosszirányban is rugalmas, speciális kelme, amely jól formálja az alakot. Fehérnemű (elsősorban melltartók, fűzők ) készítésénél alkalmazzák.
Wellie: (angol: gumicsizma) A wellington boot rövidítése; klasszikus, vízálló, térdig érő gumicsizma, melyet a brit Duke of Wellington talált fel. A divatban az új must-have a fesztiválok látogatói számára.
Wet look (angol = nedves kinézet) Olyan fényes hatás a textil felületeken, amelyet sima filamentfonalak alkalmazásával érnek el. Elsősorban a leggings-eken és a topokon látható.
Whiskers (angol, jelentése: bajuszszőr)Whiskersnek nevezik a farmer lépésközén lévő kifakult redőt. A térden lévő redőt honeycombs-nak (angol, méhsejtek, lép) hívják. Idővel a rendszeres viselés során alakulnak ki, de a gyártás során szándékosan is kialakíthatók.
WIDE LEGS: (angol, jelentése: bő szárak)Bő szárú nadrág vagy farmer. A fazon a kétezres évek elején terjedt el „baggy pants” néven, különösen népszerű volt a hip-hop műfajban, igazi státuszszimbólum. A széles szárú nadrágot hívják még Marlenének is. Névadója Marlene Dietrich német színésznő, aki férfias stílusával meghatározta a 20-as évek divatját. Ugyanez a neve egy szélesebb szárú férfinadrágfazonnak is.
WINDBREAKER: (angol, jelentése: széltörő)Modern, könnyű dzseki elnevezése, mely általában nejlonból készül. Szél- és vízálló, elasztikus derékpánttal és mandzsettával.
Winter cotton (angol, téli pamut) Nehéz, szilárd pamutminőség télies nadrágokhoz, zakókhoz és akár öltönyökhöz is.
Wool SubstitutesIdén télen nemcsak tiszta gyapjú, hanem gyapjúhoz hasonló, flanelszerű anyagokat is használnak. Kinézetük a gyapjúra emlékeztet, ám a tapintásuk rendkívül finom.
WORDING: (angol, jelentése: fogalmazás, szavak megválasztása)A divatban a pólókon megjelenő nyomott feliratokat jelenti.
Worker nadrágDurva pamutanyagból készült nadrág a munkásnadrágok stílusában, sok rátett zsebbel(lásd még cargo nadrág).
Worker outfit(ejtsd vörker ótfit) Munkaruházatra hasonlító lezser külső, bő, kényelmes szabással. Jellegzetességei a rátett, funkcionális zsebek és záródások, a patentok és a dupla steppelések.
Worker style A munkaruhastílus számtalan kétkezi szakmából merít. A „blaumann” kényelmes és funkcionális. Gyakran sikkes overállként jelenik meg.
Workwear: (angol, jelentése: munkaruházat)A farmer eredetileg az aranyásók klasszikus munkaruhája volt. 1873-ban Levi Strauss készítette el az első úgynevezett „waist overall”-okat. A robusztus denim kelmén réz szegecseket is használt, hogy a nadrág nagy igénybevételnek kitett részeit megerősítse. Később alakult ki a blue jeans kifejezés.
X sziluett Az ilyen fazonú ruhák nagyon nőiesek, hangsúlyos derékkal és lendületes aljaszéllel. A váll természetes aránya megmarad, vagy kissé szélesedik.
X-vonalNagyon nőies fazon, amely pl. egy hosszú, terjedelmes szoknya és egy szűk felsőrész révén alakul ki. A derekat öv hangsúlyozza, amely mindig a középpontban van. Gyakran látható rojtos kivitelben és erőteljes színekben.
Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC):A veszélyes anyagok nullára csökkentésére irányuló program, amely a káros anyagok használatát teljesen megszüntetné a termelésben.
Zip fly: (angol, jelentése: cipzáras slicc)A zip fly kifejezés a cipzáras farmerek elnevezése. A régi időkben a maival ellentétben a „button fly” (angol, gombos slicc) volt az elterjedt, azaz a sok gombos nadrágslicc.
ZipperCipzár(angol).
Zippergarage (angol, cipzárgarázs) Kelmefül a dzsekiken, a cipzár felső végén helyezik el, a zárt cipzár kocsijának elhelyezésére. Gyakran látható az outdoor ruházatban.
Zsebkendő kockákZsebkendő méretű kockák, egyszínűen a szövet matt/fényes struktúrája által láthatóan vagy színesen világos alapon.
Zsinórházas behúzás Belül behúzott, láthatatlan öv, amely a modell bőségét szabályozza.
Oldal tetejére