Blog

Bagatell: a Maserati még hiányzik

Folyamatos újratervezés (nem koncepcióváltás)

Nyomdában van, illetve hétvégére, a Cipővásár új időpontjára meg is jelenik a 64 oldalas márciusi DivatMarketing. Ez az egy héttel korábbi dátum nagyon komoly kihívás volt mindannyiunk, azaz munkatársaim, a hirdetők és az alvállalkozók számára. Köszönöm mindenkinek az együttműködést!

A készítés során háromszor kellett teljesen átterveznem a lap szerkezetét, attól függően, hogy milyen témájú hirdetés érkezett, illetve folyamatosan készülnöm kellett arra, hogy esetleg egy hirdetés, cikk mégsem készül el az új határidőre, és akkor nagyon gyorsan kell egy, a legkevesebb fájdalommal járó megoldást találnom.

Folyamatos készenlét – a tördelés kezdetétől a nyomdába engedés pillanatáig

Küldöm, kapom, elolvasom, visszakapom, újra elolvasom, továbbküldöm a lapba kerülő anyagokat. Készítettem egy „LAPTERV sablont”, amelyben statisztikát készítek, látom, hány karakter egy-egy cikk, mennyi illusztráció kell majd hozzá, ill. a költségeket is tudom becsülni. Leginkább pedig nyomon tudom követni, melyik munkatársam hol tart, ki van csúszásban, kinek lehet még szabad kapacitása, kit kell sürgessek, hol vannak hiányok. 
Ebben határozom meg – a megrendelt hirdetések függvényében, hány oldalas lesz az újság, mennyi „kötelező”, a Tématervben megígért divattartalmat kell közölnünk, és mennyi lehetőségem van új, esetleg saját cikkek készíttetésére. 
Mindig készülök tartalék híranyaggal – hiszen tördelés előtt csak becsülni tudom, hogy mekkora felületre fér el az elkészült anyag. A lap elején és végén lévő híreket mindig legutoljára tördeljük, azaz gyorsan kell dönteni. És van, hogy épp ilyenkor fut be egy elsőbbséget élvező hír, ilyenkor gyors fordítás, szerkesztés következik. És reménykedem, hogy pl. a Tartalomjegyzéket az utolsó változatnak megfelelően sikerült módosítanunk.

A lap „forgatójának” elkészítésekor igyekszem az optimális elhelyezés kialakítására, hogy a cikkek és a hirdetések valóban segítsék az olvasást, egymásra épüljenek a cikkek, erősítse egymást a lap szerkesztőségi tartalma és a publikált hirdetések. 
Arra is célszerű felkészülni, hogy bármikor, bármi előfordulhat, kieshet egy cikk, hirdetés, amelynek a helyére valaminek be kell kerülnie.  Mindig készülök 1-2 tartalék cikkel, hogy ha bármi adódik, a lehető leggyorsabban tudjak alkalmazkodni az új helyzethez. De persze a kialakított rendszerbe tartalmilag és képileg is illeszkednie kell az új „pót”anyagnak. Azaz arra is kell készülnöm, hogyan lehet a legkisebb fájdalommal átvariálni az oldalakat, hogy az eredeti elv megmaradjon. 
A tördelés alatt pl. igyekszem figyelni arra, hogy ha egy cikk más oldalra kerül, megmaradjon az eredeti jobb- vagy baloldali elhelyezés, a grafikus a lehető legegyszerűbben tudja átemelni a már kész oldalt, ez ne jelentsen számára plusz feladatot. 
Ez borzasztóan izgalmas, imádom, amikor gondolkoznom, ötletelnem kell, keresni a megoldást! Az egyik legizgalmasabb része a munkámnak. Már évekkel ezelőtt rájöttem, kissé csalódott vagyok, ha túl simán megy minden. Élvezem, ha valamilyen új megoldást, variációt kell kitalálnom!

Tedd azt, amit szeretsz! Tedd azt, amitől a szíved énekel! És soha ne a pénzért tedd! Ne a pénzért menj dolgozni, menj munkába örömet sugározni! Keresd először a Mennyországot és a Maserati megérkezik, amikor itt az ideje.

(Marianne Williamson)

Elhagyni, csökkenteni vagy épp növelni az oldalszámot, nem olyan egyszerű. A technikai lehetőségek korlátozzák a szabad választást, a lap terjedelme gazdaságosan 4 oldallal növelhető vagy csökkenthető. 
Mivel nagyon kis büdzséből kell „csodákat” varázsolnom, arra is figyelnem kell, hogy ne legyen sok visszamaradó anyag, azaz lehetőleg ne kelljen olyan fordításért, szerkesztésért fizetnem, ami bármilyen ok miatt kimaradt a lapból. Az én munkám eredményességét ebben az esetben az jelzi, mennyi anyag, melyik cikk nem fért be a lapba. 
Ebből a szempontból most nagyon elégedett vagyok, mert a 64 oldalas lapból mindössze két hír és egy kétoldalas cikk maradt ki, ezeket majd a weboldalra fogom feltölteni, mert továbbra is érdekesnek ítélem őket.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás