Blog

Visszatekintés – a 2021-es év

Köszönöm Hirdetőinknek, Előfizetőinknek az együttműködést, a támogatást és Olvasóinknak az egész évi figyelmet.

Vörösmarty Mihály szerint aki nem néz vissza a múltba, nem képes a jövőt építeni. Én idén is nekiültem számvetést készíteni, mit – hogyan sikerült megvalósítanom a kitűzött célok közül. Nehéz év áll mögöttünk, a 2021-es év bővelkedett kihívásokban. A mérleg pozitív, bár nyomtatott lapot nem tudtunk publikálni, ennek ellenére voltak hirdetőink, támogatóink és előfizetőink. Köszönet érte! 

Amikor kiderült, hogy nem fogok tudni nyomtatott újságot kiadni, úgy döntöttem, az előfizetők, a hűséges támogatók számára „kárpótlásként” a weboldalra töltök fel folyamatosan cikkeket, híreket. Belevágtam, ám azt nem tudtam felmérni, hogy ez mennyi munkát jelent nekem. Összeszámoltam, és magam is megdöbbentem.

2021-ben 313 bejegyzés készült.

Bevallom, el is fáradtam, iszonyú munka volt. Mivel a bevétel minimális volt, a fordítási költségeken is takarékoskodnom kellett, ezért csak kevés anyag kiadására volt lehetőségem, azaz sok anyagot én fordítottam. Megérte-e? Ennek megítélése nem az én tisztem. 

statisztikát a weboldalon megjelent cikkekről

 • BLOG: 32, azért ilyen sok, mert idekerültek a Máshol olvastam cikkek.
 • BUSINESS: 168
 • DIVAT: 103 cikk, 6 db 2021 őszi-téli trend és 4 db 2022 tavasz-nyári trend
 • A feltett cikkek közül 59 forrása volt a TextilWirtschaft

Általában megnézem ki, mikor, melyik témájú hírlevelet olvassa el, ez is segítség az anyagok válogatásánál. Az elemzésnél sok régi ismerős nevével találkozom, ennek nagyon örülök. És több, a lap előfizetését lemondó, de azóta is a weboldal rendszeres olvasó nevét is láttam. 
Az oldal témakínálata, a paletta elég sokszínű, hiszen megjelennek cikkek újdonságokról, kiállításokról, fogyasztói szokásokról, divattrendekről, szakmai eseményekről, konferenciákról, újonnan megjelent szakmai könyvekről, problémákról és eredményekről. 

Úgy tapasztaltam, szívesen kattintanak az olvasók a más felületeken megjelent cikkek linkkel ellátott   rövid összefoglalására. Ez egy önkényes, meglehetősen szubjektív anyag. Nehéz szülés, többszöri próbálkozás után MÁSHOL OLVASTAM összefoglaló cím alatt jelennek meg a BLOGban az aktuális hét megjelölésével.

2022. tavaszi trendek

2021. őszi-téli TRENDEK

2021-oszi-teli-noi-ruhazati-trendek 2021-oszi-trendek-ferfi-felsoruhazat

2021-oszi-teli-noi-ferfi-cipotrendek 2021-oszi-teli-bodywear-fehernemutrendek

2021-osz-sportruhazati-trendek 2021-osz-harisnyatrendek

Az egyik legtöbbet olvasott bejegyzés 2021-ben:  

Bizonyos dolgokban nagyon igényes vagyok

Beszélgetés Komjáthy Ágival, a Skála Áruház egykori háziasszonyával

A hetvenes-nyolcvanas évek manökenjei közül az ő alakját könnyű felidézni. Kedves mosolya, sudár alakja gyakran tűnt fel a divatlapokban, hirdetésekben, a színes heti- és havilapok címlapján, ám az igazi ismertséget a Skála Áruház – teljes nevén a Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruház – tv- és újságreklámjai hozták el számára. A szakma azután figyelt fel rá, hogy 1971-ben az Anna-bál szépévé választották, 1977-ben pedig – immár diplomás közgazdászként – elnyerte az Év Manökenje címet. Eredeti elképzelése, hogy az egyetem után búcsút int a divat világának, némileg módosult, de 1983-ban, hét évvel azután, hogy ő lett a Skála reklámarca, valóban eltűnt a szemünk elől. Hova és miért? – kérdeztük tőle, de szó esett a pályakezdésről, a Skála hőskoráról és Ági mostani életéről, mindennapjairól is. Csémi Klára, DivatMarketing 

etele-plaza

 

Beszámoltunk a szakmát is érintő beruházásokról, befektetésekről

 • a HelloParks Maglódon és Pátyon épülő logisztikai megaparkja
 • az Eurocenter bevásárlóközpontról, amely a WING fejlesztésében valósult meg
 • az Etele Plaza építéséről és nyitásáról
 • Az Indotek Group által korszerűsített ingatlanokról – Szeged Plaza, Kaposvár Plaza és Szolnok Plaza
 • GOBUDA Mall néven újjászülető EuroCenter bevásárlóközpontról
 • az ARENA MALL-ban nyíló 3 új GUESS üzletről
 • A megújult Szeged Plazaról
 • A POSTA logisztikai fejlesztéseiről

 

 

Hírlevél- és weboldalolvasói analitika

Salewa

A hírlevélre feliratkozottaknál egyértelműen a trendek voltak a leginkább kedveltek, közülük is a női felsőruházati trendek (2021. ősz-tél, 2022. tavasz-nyár) vezetik a listát. A tavaly év eleji, illetve az év végi Pantone-cikk is nagy figyelmet kapott. A business cikkek közül nem meglepő módon az áruszállítás nehézségeiről szóló írásokat olvasták a legtöbben. Sokan kattintottak a fenntarthatósággal kapcsolatos cikkekre, illetve a fenntarthatósági szótárra.

A webanalitika egész éves áttekintése kicsit árnyalja ezt a statisztikát: továbbra is a DIVATLEXIKONt nézik a leggyakrabban, és még mindig előkelő helyet foglal el a két Vámos Magdával foglalkozó cikk. A Divatlecikont tavaly év elején frissítettük és aktualizáltuk, igazi erőpróba volt, a LAGUNA Lakástextil Kft. támogatása komoly segítség volt. 
Utána itt is a divattal – trendekkel foglalkozó cikkek következnek, közülük első a férfi, második a női felsőruha 2021. ősz-tél, majd a női és férficipők 2021. ősz-tél.

 

 

Két 75 éves jubileumról is beszámoltunk tavaly

 

hohenstein 75
A HOHENSTEIN 75 ÉVE
75 ÉVES A TEXTILWIRTSCHAFT
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Többször írtunk a koronavírussal kapcsolatos cikkeket divat- és üzleti felületeken. Az egyik ilyen, sajnos jelenleg is aktuális írás az Innovatext Zrt. által összeállított, a maszkokkal kapcsolatos cikk: Amit a maszkokról tudni kell

maszk-innovatext-divatmarketing

LEGINKÁBB Kedvelt cikkek 2021-ben

2020.márciusa,a járvány – a lezárások kezdete óta vezetek és frissítek folyamatosan egy Nemzetközi szakvásárok „rovatot”, amely sajnos még most is aktuális! Az olvasottsági sorrendben a 2021-es trendek után következnek.

billerbeck-100

 

 

A business témák közül jelenleg a legolvasottabb a Billerbeck 100 éves évfordulójáról szóló írás. 

 

 

 

 

 

 

Kedveltek voltak az analitika szerint a fenntarthatósággal foglalkozó cikkek. Sokat gondolkoztam, érdemes-e a fenntarthatósági szótárt  lefordíttatni, a döntést megkönnyítette az Innovatext Zrt. támogatása!

 

 

 

A 2022-es tavasz-nyári trendek az ötvenes lista végén szerepelnek, valószínűleg a későbbi megjelenési időpontok miatt. Év végén került fel az oldalra a Joe Gerberrel foglalkozó írás és a bevizsgált állatfelszerelési termékekkel foglalkozó cikk, ehhez képest mindkét írásnak sok olvasója volt. 

 

 

Értelemszerűen a sorrendben nem foglal el előkelő helyet a tavaly év elején, ill. év végén felkerült Pantone színnel foglalkozó írás – A 2021-es év színe és a PANTONE: A 2022-ES ÉV SZÍNE A LI-LA-LAUNE, de meglepően sokan olvasták. 

 

 

 

 

 

Búcsúzás

Idén is elbúcsúztunk néhány fontos embertől. Olyan szakemberek, akik eredményeikkel, személyiségükkel jelentősen alakították – segítették a szakmát: Kun Jutka (Kun Andrásné), K. Heinreich Schwarz, Tonk Emil…  
Meghalt Alber Elbaz, az álomgyártó, a csupán 41 éves Virgil Abloh, az amerikai, a Louis Vuitton kreatív igazgatója, az Off-White alapítója.

Meghiúsult tervek 

 • A lap 28 éves fennállása óta most fordult elő először, hogy nem sikerült nyomtatott lapot megjelentetni, nem tudtam elegendő hirdetést beszerezni. Pozitív tény, hogy a bizonytalanság ellenére sok előfizető megújította 2020 végén, 2021 elején az előfizetést, ezért is sikerült túlélni az elmúlt időszakot.
 • A nyomtatott újság és az elmaradt szakvásárok pótlásaként felmerült bennem egy újabb DivatMarketing konferencia megszervezésének gondolata, de egy esetleges újbóli lezárás lehetősége miatt ezt elvetettem.

 • Mivel idén kevés lehetőség adódott nemzetközi vásárokon új, friss márkákat keresni, amelyekkel a kollekciókat frissíteni, izgalmassá lehet tenni, ezért szeptember közepén lefordíttattam, és feltöltöttünk a weboldalra egy TextilWirtschaft összeállítást Tíz új név – Márkaőrjárat címmel. Szerettem volnae zt az összeállítást magyar tervezők anyagaival kiegészíteni. Egyeztettem az MDDÜ-vel – kértem a cikkhez anyagi támogatást is. Ígértek egy hazai kereskedőknek szóló gyűjteményt, amelyet sajnos nem kaptam meg.
 • Nem voltak fizikai szakvásárok, így már második éve nem jutottam el egyetlen nemzetközi rendezvényre sem. Nagyon hiányoznak a személyes élmények, tallálkozások, az utazások. Az utazás kiszakított a mindennapi „verkliből”, segített abban, hogy kívülről, elfogulatlanul gondoljak végig egy-egy helyzetet, megoldandó problémát. Inspiráltak a látottak, a rengeteg beszélgetés, a személyes találkozások mindig feltöltöttek.
 • Már tavaly szerettem volna új hírlevélsablont használni, el is készült a minta-hírlevél, de még mindig küzdök a megvalósítással.

     

 
       kiadó – főszerkesztő

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .