Business

2022-es kilatasok

Szupernyertes a  Nike, lemaradóban Európa, inflációs nyomás

Tobias Bayer/ TextilWirtschaft

A Covid 19 sokk után bizonytalanok a 2022-es kilátások. A McKinsey tanácsadó cég és a Business of Fashion (BOF) divatmagazin The State of Fashion 2022 című jelentésében a jövő évről elmélkedik.

Az öt következtetés

Szupernyertes a Nike, az Inditex és a Kering…  –  A McKinsey minden évben kiszámolja, hogy mely vállalatok érték el a legmagasabb – tőkeköltséggel csökkentett – profitot. A 2019 –2020 kétéves időszakban a Nike, az Inditex, a Kering, az LVMH és a Hermès teljesített a legjobban. A luxuscégek profitáltak abból, hogy a jómódú ügyfeleknek a magas részvény-, ingatlan- és olajáraknak köszönhetően kedvük volt vásárolni. Mivel a jómódú ügyfélkör nem tudott utazni és étterembe járni, több pénz áramlott a luxuscikkek fogyasztásába. A Remo Ruffini által vezetett Moncler luxusmárka először jutott be a szupergyőztesek top 20-as listájára.

de az Adidas, az Anta Sports és a Lululemon is – A Covid-19 idején az emberek egyrészt több időt töltenek otthon – Smart Working – másrészt többet tartózkodnak a friss levegőn, mert ott kisebb a fertőzésveszély. Ez ideális környezet a sport- és aktívruházat számára. A Nike után az Adidas a hatodik helyen szerepel. A kínai Anta Sports csoport feljebb lépett néhány helyet. Újonnan került be a top 20-ba a JD Sports és a Deckers.

2022 jobb lesz, mint 2021 – Omikron vagy sem, a divatipar 2022-ben maga mögött hagyja a Covid 19 miatti rossz eredményeket. Az iparági eladások várhatóan 3-8%-kal haladják meg a 2019-es szintet. A McKinsey szerint 2021-ben az ágazat a válság előtti szinthez képest mínusz 4% és plusz 1% között fog végezni. A legnagyobb fellendülés Kínában és az Egyesült Államokban várható. Európa lemarad.

Hiányoznak a kínai luxusvásárlók – Nem titok, hogy a távol-keleti turisták, különösen Kína, nagymértékben hozzájárultak az európai luxuskiadásokhoz. Nem valószínű, hogy 2022-ben visszatérnek Európába. Ennek megfelelően a McKinsey előrejelzése szerint a luxuskiadások Európában 2022-ben a válság előtti szint alatt maradnak.

Anita Balchandani, a McKinsey partnere szerint azonban „óvatos optimizmusra” is van ok: „Végül is a 20 legsikeresebb divat- és luxuscég közül 10 európai gyökerű globális szereplő. Tehát a kínálati oldalon Európa továbbra is erős bázis és kreatív hajtóerő az iparág számára.”

Drágulás – a közlekedés, az energia, a nyersanyagok – minden drágul. A divat tehát kénytelen az infláció legalább egy részét áthárítani a vásárlókra. A megkérdezett divatipari vezetők 67%-a számít arra, hogy a brit árak jövőre emelkedni fognak. A válaszok között azonban jelentős a különbség. A felsővezetők 10 százaléka 10%-nál nagyobb árugrásra számít, míg 17% az árak csökkentését várja.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .