Blog

Nehéz láncban táncot járni

Kedves Olvasók!

Ez a régi közmondás jutott eszembe, amikor elkezdtem a 2022.1-2. számot összeállítani. Szerettem volna több saját cikket megjelentetni, és rengeteg hasznos TextilWirtschaft cikket gyűjtöttem össze a legkülönbözőbb témákban, de mint mindig, ezúttal is az anyagi lehetőségek határozzák meg a terjedelmet, a lehetőségeinket.

Nagyon szoros időbeosztásban készült a lap. Egyrészt azért, mert a nyomdai átfutás a megszokottnál hosszabb időt igényelt, amire nem számítottam a megjelenési időpontok meghatározásakor. Másrészt a TextilWirtschaftnál a cipős trendek megjelenése szinte egybeesik a lapzártával. Mivel azonban a ruhások számára így is elég késői a megjelenési időpont, nem akartam tovább húzni az időt. Szerencse, hogy összeszokott csapattal dolgozom, ismerjük egymás erősségeit, gyengeségeit, tempóját, félszavakból is értjük egymást.

A vonatnak mindig ugyanazon a sínpáron kell futnia, mégis előre kell haladnia. Valahogy így vagyok én is a lappal. A felépítése, külleme változatlan, tartalmát tekintve azonban szeretnénk mindig újdonságokról beszámolni, tudósítani. Ilyenek ezúttal például a 2022. őszi–téli trendek.

Ebben a számban ismét egyszerre jelennek meg a felsőruházati és a cipőtrendek. Tudom, hogy a rendelési ritmus kissé eltérő a ruhás és a cipős területen. Lehetetlen mindkét területnek megfelelő megjelenési időpontot meghatároznom. Sajnos emiatt kevés a ruhás hirdető a lapban, hiszen sok helyen a lap megjelenésekor már befejeződik az előrendelés. Azonban a hirdetés hosszabb életű, a márkát (is) népszerűsíti. Az olvasók a visszajelzések szerint szívesen veszik, hogy egy kiadványban kaphatnak teljes, azaz tetőtől talpig terjedő áttekintést a ruházati és a lábbelitrendekről.

Készült ismét saját cikk is, különböző területek döntéshozóit arról kérdeztük, vajon mit hoz 2022 a számukra. A fenntarthatóság, a környezetvédelem megkerülhetetlen téma. Egy rövid ideig abban lehetett reménykedni, hogy valami jobbra fordul, de úgy látom, összességében lassacskán visszatérünk a járvány előtti fogyasztáshoz, szokásokhoz. Ami azonban valószínűleg véglegesen megváltozott, az az, hogy kevésbé toleráljuk a kényelmetlen dolgokat, ruhadarabokat. Feltehetően tartós lesz a kényelmesebb viseletek trendje.

Új prioritások. A szakvásárok rovatban egy hazai kiállító, a SÜEL tapasztalatain keresztül érzékeltetjük egy hagyományos módon megtartott vásár hangulatát. A rovatban nem írunk elhalasztott, törölt vagy éppen megtartott rendezvényekről. A weboldalunkon, NEMZETKÖZI VÁSÁROK címszó alatt igyekszünk nyomon követni a változásokat. Jelentős – váratlan – fordulat, hogy a PREMIUM Berlin megváltoztatta korábbi döntését, és anélkül, hogy egyetlen Frankfurt Fashion Week is megvalósult volna, nyárra ismét Berlint hirdette meg a rendezvény helyszínének. Döntése sok szakembert elgondolkodtatott: hogyan tovább? És hogyan lehet másfél éven át Frankfurtot reklámozni, aztán hirtelen megint Berlint favorizálni? Esetleg a most kényszerből összevont vásárok feletti döntés állandósul, és a hasonló profilú rendezvényeket össze fogják vonni?

A járvány rávilágított a beszállítói láncok gyenge pontjaira. Az elmúlt években a teljes gyártói rendszer működése sokkal összetettebbé vált, több helyszínről érkezik az áru, az egyes „tartozékok”. Megvalósíthatatlan, hogy visszakerüljön Európába a gyártás. Ahhoz, hogy a termék biztonsággal megérkezzen, korábban kellene rendelni, és valószínűleg több prompt árura lenne igény. Kérdés, hogy ezt ki finanszírozza? És persze még ott van az árkérdés és a sok el nem adott áru.  Fontossá váltak az online vásárlások, fel kell zárkózniuk azoknak is, akik eddig idegenkedtek ettől. Szinte mindenki a webshop-üzemeltetésben látja a jövőt, de közlünk egy érdekes cikket, amely szerint ez megfontolandó, nem minden kiskereskedőnek van szüksége rá.

Jó olvasást kívánok,

dr. Csaba Anna-Mária  
kiadó – főszerkesztő

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .