Blog

Többnevűség

Bagatell – a lap szempontjából 

A szüleim valójában Anikónak akartak hívni, erre a névre azonban akkor nem kereszteltek, így az Anna Mária kettős keresztnevet kaptam. A család azonban Anikónak hívott, hív a mai napig. Ebből adódóan többféle névre hallgattam. Általános és középiskolában egyszerű volt a dolog, mai napig CSEKA a nevem. Az egyetemen többnyire Ani voltam.

Mint akinek két élete van …

annamari-csaba-anna-maria-blog
A Magyar Divat Intézet egykori székháza a József körúton

1979-ben jelentkeztem a Magyar Divat Intézet Piackutató osztályára. Felvettek, de az előző helyen le kellett töltenem a felmondási időt. Mire elkezdtem az MDI-ben dolgozni, Annamari néven emlegetett – hívott mindenki. Pillanatok alatt elterjedt. Megszoktam, megszerettem. Kiderült, arra is alkalmas, hogy ha telefonon kerestek-keresnek, rögtön be tudom azonosítani, privát vagy munkakapcsolat vár a vonal másik végén. A divatszakmában kb. 40 év óta Annamariként ismernek. A laptopomban kétfelé csoportosítom a dokumentumaimat: Anikó, ill. Annamari néven különítem el a magán- ill. a munkafájlokat.

Anna-Mária vagy Anna Mária?

Az Anna-Máriát kötőjellel írom. Megvannak az általános iskolai ellenőrzőim, néhány füzetem, már harmadikban így, kötőjellel írtam a nevemet. Aláíráskor, a névjegyemen is így használom. A szépséghiba, hogy sajnos ilyen név hivatalosan nincs.

Jó lenne hivatalossá tenni, hogy egyértelműen ebben a formában használhassam mindenhol, a hivatalos iratokon is, de úgy tudom, Magyarországon nincs kötőjellel összekötött kettős név.

    

Utóirat. Egyszer már változtattam nevet

Egyetemistaként mentem férjhez, és a házasságkötéskor felvettem a férjem nevét, de nem szerettem, furcsa volt -nénak lenni. Viszont tetszett az a fajta, később választható vált névhasználat, amikor közös a családnév, utána következik a saját keresztnév. Mivel elég sok külföldi partnerrel tárgyaltam, így kezdtem használni a nevem aláíráskor és a névjegyeimen. 
Aztán egy kolleganőm tanácsára elmentem az illetékes anyakönyvi hivatalba, kitöltöttem a névváltoztatáshoz szükséges nyomtatványokat. És röpke egy év múlva, kézhez kaptam a határozatot, 1992-ben hivatalosan is megváltozott a nevem.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .