Business Divat

Fenntarthatósági szótár 2021

Biztos nem teljes, biztosan hiányzik is néhány meghatározás, de talán segítség az egyre újabb kifejezések közötti eligazodásban.  
Egy csokor szakkifejezés a megújított Divatlexikonból.  

Accord: A 2013-as Rana Plaza ruhagyári szerencsétlenség után a nagyvállalatok között létrejött tűzvédelmi és épületbiztonsági megállapodás Bangladesben.
Audit: Független szakértők által a gyárakban, a helyszínen végzett vizsgálat. Ellenőrzik, hogy a termelési folyamatok megfelelnek-e a szociális és környezetvédelmi szabványoknak.
BCI: a Better Cotton Initiative kezdeményezést civil szervezetek és vállalatok indították a fenntartható pamutgyártás támogatására.
Biopamut: Az ökológiai mezőgazdaság irányelvei szerint termelt pamut. A hagyományos pamuttermesztéssel szemben a művelés során a vegyi növényvédő szerek és a műtrágyák használata tilos.
Bluesign: Fenntarthatósági szabvány és megkülönböztető jelölés a kevésbé szennyező textilgyártásra.
BSCI: A Business Social Compliance Initiative kezdeményezést az európai Külkereskedelmi Szövetség (Foreign Trade Association) dolgozta ki a gyártó országokban alkalmazandó szociális magatartáskódexként.
Krómcserzés: A cipőkhöz, ruházathoz és kárpitokhoz használatos bőrök 85%-ánál alkalmazott cserzési eljárás. Ökológiailag meggondolandó, mert a felhasznált króm(III) felhalmozódik a környezetben, szennyezi a talajt és a vizeket.
Clean Clothes Campaign (CCC): A Kampány a Tiszta Ruházatért egy nemzetközi hálózat kezdeményezése, amelynek szervezetei, egyesületei és szövetségei a munkavállalók és a felhasználók érdekeit egy kötelezően alkalmazandó kódex által kívánják védeni.
CMIA: A Cotton made in Africa (afrikai gyapot) az Aid by Trade Foundation nevű alapítvány kezdeményezése, mely a kis gyapottermesztők önsegélyezéséhez nyújt segítséget, és a pamut fenntartható termesztését támogatja.
CO2 lábnyom: Az összes szén-dioxid kibocsátás mértéke, mely a termék, esetünkben egy ruházat előállítása és viselése által keletkezik. A CO2 kibocsátás jelentősen hozzájárul az üvegházhatáshoz, mely a globális felmelegedéshez vezet.
Code of Conduct: Magatartáskódex, melyet a Német Textil- és Divatipari Szövetség 2010-ben dolgozott ki szociálisan érzékeny és környezettudatos üzleti magatartásra irányuló javaslatként, és amelyhez sok vállalat igazodik. Ennek megvalósulását azonban nem ellenőrzik.
Cradle-to-Cradle: Bölcsőtől a bölcsőig, körforgásos divat (Circular Fashion), vagy zárt hurok (Closed Loop) néven is ismert megközelítés egy termék gyártásától élettartamának végéig szóló körforgásos gazdasági modellre. A cél, hogy a ruházat hasznos élettartamát meghosszabbítsuk, megújítható alapanyagokat használjunk, és megoldásokat dolgozzunk ki a használt ruházat újrahasznosítására. Fontos, hogy egyféle alapanyagot használjunk a kevert anyagok helyett, és ne alkalmazzunk mérgező vegyszereket. Már a termék tervezése során is gondolni kell a javíthatóságra, és a recycling vagy upcycling lehetőségekre.  
CSR: Corporate Social Responsibility. A vállalatok társadalomra gyakorolt hatásának felelőssége. Magában foglal minden szociális, ökológiai és gazdasági szempontot.
Detox kampány: 2011-ben a Greenpeace által indított méregtelenítési kampány, melyben több mint 70 globális divatmárka elköteleződött a veszélyes vegyszerek és káros anyagok környezetbarát alternatívára történő lecserélése mellett.
Econyl: 100%-ban nejlonhulladékból, újrahasznosított halászhálóból, padlószőnyegből és műanyaghulladékból előállított szál.
EU Eco Label: Az Európai Unió hivatalos környezetvédelmi jelölése olyan napi használatú termékekre, melyeket az erőforrások kímélésével, lehetőleg kevés vegyszer felhasználásával állítanak elő. A felhasznált anyagok legalább 50%-a külső szervezetek által tanúsított.
FAIR TRADE: A Nemzetközi Méltányos Kereskedelem Szervezetének (Fairtrade Labelling Organizations International – FLO) jelölése, melynek elnyeréséhez a gyártás során szociális, gazdasági és ökológiai kritériumok teljesülését ellenőrzik.
GLOBAL Recycled STANDARD: A Textile Exchange szervezet által kidolgozott megkülönböztető jelölés a szálgyártás nyomon követhető és környezetbarát jellegéért. A jelölés akkor használható, ha a termék legalább 20%-ban újrafelhasznált alapanyagból készül.
Greenwashing: Olyan kampányok és PR akciók, melyek azt a benyomást keltik, hogy a vállalatok különösen környezetbarát, etikus és fair módon végzik tevékenységüket. A „zöldre mosott” termékek azonban ezek nem felelnek meg a tényeknek, és az elvárt az ökológiai vagy szociális kritériumoknak.
ILO: Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, mely 1919 óta küzd a munkavállalók jogaiért és a világszerte érvényes, minimális szociális követelményekért.
INNATEX: Wallauban (Frankfurt közelében) megrendezett szakvásár a természetes textil ruházat, kiegészítők, lakástextil és alapanyagok kínálóinak az IVN védnöksége mellett.
IVN: A Természetes Textilgyártók Nemzetközi Szövetsége a bőr- és textilgazdaság azon vállalatainak összefogása, melyek az ökológiai és szociálisan felelősségteljes gyártás érdekében lépnek fel és ezért létrehozták a „Naturtextil IVN tanúsított Best” védjegyet.  
MADE IN GREEN by OEKO-TEX®: tanúsító védjegy, amelynek szabványa kiemelt figyelmet fordít a vegyi anyagok kezelésére, a fenntarthatóságra és a társadalmi felelősségvállalásra is. Tökéletes eszköz a textil-, ruha-, bőr- és cipőipari cégek számára, hogy vásárlóik felé közvetlenül a terméken kommunikálják a fenntarthatóság iránti elkötelezettségüket. Legnagyobb előnye, hogy egyértelműen kimondja: az így felcímkézett textíliák vagy bőrtermékek környezetbarát és társadalmilag elfogadható termelési körülmények között készülnek, azokat az ártalmas anyagokra is vizsgálták.  
A megadott vizsgálati szám és QR-kód jóvoltából a textíliák és gyártási folyamataik egyedileg visszakövethetők; a fogyasztók azonnal megtudhatják, melyik ország melyik termelő létesítményében zajlottak a termék gyártási folyamatai.
MULESING: Kegyetlen eljárás, amikor a juhok fenekénél és hátsócombjánál levő részt érzéstelenítés nélkül egy éles késsel vagy ollóval kivágják, hogy megelőzzék a bőrredőkben a légynyűvesség kialakulását. 
OEKO-TEX®: 17 európai és egy japán független intézetből álló szervezet. Tanúsításai kiterjednek a textil- és bőripar teljes ellátási láncára. Garantálja, hogy a termék ártalmas anyagra vizsgált, a gyártási folyamat környezetbarát, fenntartható és szociálisan felelősségteljes.  
PETA: A világ legnagyobb állatvédői szervezete, amelynek saját adatai szerint 5 millió támogatója van világszerte.
RANA PLAZA: 2013. április 24-én Banglades fővárosában, Dakkában összedőlt a Rana Plaza. 1135 ember halt meg, több mint kétezren megsebesültek. Azóta a divatipar munkakörülményeire határozottan jobban figyel a nyilvánosság, mint korábban.
REACH-rendelet: a vegyi anyagok regisztrálásával, értékelésével, engedélyezésével és korlátozásával kapcsolatos előírásokat rögzíti. A szabályozás az összes vegyi anyagra vonatkozik: az ipari, beleértve a textil- és bőripari eljárásokban használt anyagokra éppúgy, mint a háztartási termékekben megtalálható vegyi anyagokra. A rendelet ezért az Európai Gazdasági Térségben működő vállalkozások túlnyomó többségét érinti. Olyan anyagokat, amelyek nincsenek regisztrálva, tilos forgalomba hozni vagy felhasználni. A szabályozás értelmében az ágazati szereplőknek:  

  • kezelniük kell azokat a kockázatokat, amelyeket a vegyi anyagok jelenthetnek az egészségre és a környezetre;
  • megfelelően tájékoztatniuk kell a felhasználókat a forgalomba hozott anyagok biztonságos használatáról.

Elsősorban olyan vegyi anyagokra vonatkozik, amelyek az emberi egészség és a környezet védelme szempontjából különösen veszélyesnek minősítettek.

Recycling: Újrahasznosítás, amely során a már használt termékeket alkatrészeire bontják, és a használható elemeket egy új termékhez használják fel.
SLOW FASHION: a fast fashion ellentéte, a fair körülmények között gyártott, kiváló minőségű, és ezért tartós, időálló divat angol megfelelője.
Sustainability: (angol, jelentése: fenntarthatóság)
A fenntarthatóság az erőforrások kezelésének elve, mely során a kereslet állandó kielégítését minden érintett rendszer természetes regenerálódási képességének megőrzése mellett biztosítják. A divatban többek között ez a korrekt munkakörülményekről, az újratermelődő nyersanyagokról, az ökológiai lábnyomról és a minőségbiztosításról szól.
VEGÁN TOLL: A vegán életmódban semmilyen állati terméket nem használnak. Már létezik a valódi toll és tollpihe jó alternatívája, egy szálbunda, mely ugyanolyan könnyű és jól szigetel, és gyakran újrahasznosított alapanyagból készül. Sokszor kevésbé érzékeny a nedvességre, és allergiásoknak is elviselhetőbb.
Vegán bőr: A műbőr újabban használt elnevezése az újnémet nyelvben. Korábban a szintetikus bőr vagy a bőrutánzat kifejezést is használták. Gyakran műanyagok rejlenek a szó mögött, mint a poliuretán vagy a poliészter. A vegán bőr jobban hangzik, azt az érzést kelti, hogy környezetbarát és állatbarát anyagról van szó.
Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC): A veszélyes anyagok nullára csökkentésére irányuló program, amely a káros anyagok használatát teljesen megszüntetné a termelésben.

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .