Blog

3 nyár alatt kis híján betelt a munkakönyvem

Az emlékezet csodás ajándék. Segítségével a múlt sosem válik múlttá. (Agatha Christie)

Egyetemistaként idegenvezetőként dolgoztam. De talán nem is itt kell kezdenem. A gimiben folyton az járt a fejemben, hogy szeretnék kimenni nyugatra néhány évre, megtanulni németül, tapasztalatokat szerezni, önállóan élni.

Még alsó tagozatban kezdtem a némettanulást – a környékünkön, a Tisztviselőtelepen lakott egy német házaspár, hozzájuk jártam. Heti ½ órára. Nem volt sok, de a gimnáziumban így mégsem nulláról indultam. Voltak NDK-s levelezőpartnereim is, egy magdeburgi fiú és egy lány, akiknél eltöltöttem 2 hetet, ő is volt nálunk. És állandóan arról álmodoztam, hogy valami csoda folytán teljesül a vágyam, és Németországban dolgozom.

Amikor továbbtanulásra kellett jelentkezni – kitűnő tanuló voltam –, böngésztem a lehetőségeket, és úgy tűnt, a Közgázra van a legkevesebb esélyem a felvételre, így azt jelöltem meg célnak. A felvételiről annyi emlékem van, hogy az írásbelin a mellettem ülő fiútól kértem radírt vagy ceruzát, már nem emlékszem pontosan, csak arra, hogy rám nézett, és azt mondta, ellenfelek vagyunk, nem? Én elképedtem, úgy emlékszem, a körülöttem ülők is. Előfelvételivel felvettek. Így szóba sem kerülhetett az utazás.

Egy évig a szüleim munkahelyén, a Ganz-Mávagban dolgoztam, a bérelszámoláson. Mivel nem akartam egy teljes évet tanulás nélkül tölteni, kerestem elfoglaltságot. Már nem emlékszem, talán újságban olvastam, hogy többhónapos idegenvezetői tanfolyamra lehet jelentkezni. Elvégeztem.

idegenvezetoi-igazolvany-1968 cselenyi-anna-maria-1968

Szerettem ezeket az esti foglalkozásokat, sok érdekességet megtudtam az ország, a város történetéről. A tanultakat le is kellett fordítani németre. Még őrzöm a füzetet, amelybe lejegyeztem a budapesti városnézés állomásait. És máig, amikor az Erzsébet-hídon megyek át, szinte mindig eszembe jutnak a Gellért-püspök „kivégzésével” kapcsolatos német mondatok.

Levizsgáztam, azonnal kiléptem a Ganz-Mávagból, a Szabadság téren lévő Ex­press Ifjúsági és Diák Utazási Iroda vett fel idegenvezetőnek. Nyaranta (1968 és 1971 között) itt dolgoztam 2-3 hónapot. Sok izgalommal járt, de nagyon élveztem, szerettem ezt csinálni.. Igaz így nincsenek „egyetemistás” nyári emlékeim, mivel egész nyáron dolgoztam, az utolsóban pedig férjhez mentem. Néha elcsodálkozom, a szüleim milyen könnyen elengedtek ezekre az utakra. Nagyon fiatal voltam, önállónak, találékonynak, talpraesettnek kellett lennem. 

1. munakkonyv 1968-

Mivel nekem nem volt semmilyen hátszelem, így „csak” NDK-s csoportokat kaptam, és én is csak az NDK-ba utazhattam vonattal, másodosztályon. Nem vettek fel alkalmazottnak, minden csoportnál be- és kiléptettek. Egy-egy csoporttal 1 hetet, 10 napot töltöttem. A nyitóképen látható buszokkal jártuk az országot, csináltuk a budapesti idegenvezetéseket. A sok bejegyzést tartalmazó munkakönyvem emiatt sok bosszúságot okozott a munkahelyeim munkaerőgazdálkodással foglalkozó kollegáimnak. 

Előírások – szabályok

KEOKH (Külföldieket Ellenőrző Országos Központ) – az előírások szerint amennyiben az NDK-ból Magyarországra érkező turisták közül valakivel probléma adódott, azt azonnal jelenteni kellett a KEOKH-nak. Állandóan szemmel kellett tartani őket, ha valakit 2-3 óra hosszáig nem láttunk, jelenteni kellett volna. Nem akarok hazudni, nem politikai meggyőződésből, egyszerűen a szabály betarthatatlansága miatt erre nálam sosem került sor. Hogy is lehetett volna pl. Balatonon folyamatosan szemmel tartani 20-30 embert!

Érdekességek

Az NDK-ben sokfelé jártam, mindig vonattal, rendes másodosztályi kocsikban utaztunk, sosem kaptam repülős csoportokat. De szerettem. A hosszú út alatt sikerült megismerni, összebarátkozni azokkal, akikkel a következő napokat együtt töltöttem.

Rügen szigetén egy ipari tanuló csoporttal

Jól érezték magukat, aranyosak voltak. Az utolsó estén kaptam tőlük néhány apró ajándékot, meglepett, örültem. A vonaton bevallották, hogy lopták. Kiderült, hogy a 10 nap alatt szinte semmit nem vettek, viszont rengeteget loptak.

Egy általános iskolai csoporttal

először Berlinbe utaztunk. A vezetőjük egy férfi volt, az igazgató. A felesége az egyik tanárnő, ő is velünk utazott. Egy hajón volt a szállásunk. Egyik este dörömbölést hallottam. Kiderült, hogy a dirit bezárta a felesége, amíg ő elment bulizni valahová.  
Úgy emlékszem, ugyanez a csoport a tengerhez is utazott, egy hajós kirándulás is szerepelt a programjukban. A gyerekek rosszul viselték a hullámzó tengert. Megpróbáltam zacskót szerezni, amikor az első gyerek rosszul lett. Aztán még egyre, majd továbbiakra volt szükség. Amikor harmadszor mentem hányózacskóért, a hajóstiszt megkérdezte, mennyit reggeliztem. Amúgy az egyik tanárnő megoldotta a problémát, elkezdte énekeltetni a gyerekeket, akiknek ettől azonnal elmúlt a hányingere.

Izgalmas volt, hogy az NDK legkülönbözőbb területéről, a legkülönbözőbb „tájszólással” beszélő csoportokat kaptam, mindig ragadt rám egy kicsi, így a következő csoport mindig gyorsan kitalálta, honnan jött az előző. Én pedig  rengeteget tanultam.

Az egyik Budapestről induló csoport tagjaival a pályaudvaron találkoztunk

Mindenki ott volt időben, ám a hangosbemondó szerint a vonat 4-5 órás késéssel fog megérkezni. A csoport – a jóváhagyásommal – szétszéledt. Ám rövid idő múlva bemondták, hogy a szerelvény negyedórán belül érkezik, és megy is tovább. Pánikba estem, fogalmam sem volt róla, hol keressem a csoport tagjait, akiket nem ismertem, és ők sem ismerték egymást. Hiába kaptam listát az utazók adataival, az ebben a helyzetben semmit sem ért. Akkor még nem volt mobiltelefon! Rohangáltam, és próbáltam felkészülni arra, hogyan fogom bevallani az irodának, hogy a csoport háromnegyede lemaradt, nekem kell-e majd kárpótolni őket, stb. És csodák csodája, mindenki visszaért, teljes létszámban, rendben felszálltunk a vonatra.

Csaba Anna-Mária

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .