Divat

Cipőfantáziák / Shoe Fantasies

Ízelitő a kiállításról – Attalazi Zita SZEMÉVEL

1/19 Jan-Jansen

Kép 1 / 19

Fotó: Attalai Zita

A kiállítás 2023. június 9. és szeptember 3. között látogatható a Pécsi Galériában.
Jegyinformáció: https://www.pecsigaleriak.hu/prog…/cipofantaziak-kiallitas

A kiállítás fő kérdése: „Mi a cipő?” Vajon cipő-e valami, ha nem azonosítható a formája alapján azonnal? Vannak konceptuális és összetett munkák, amelyeknél első pillantásra feltűnik, hogy többről van szó, mint egy pár hordható lábbeliről. Szükséges-e egyáltalán, hogy a cipő hordható legyen?

A kiállítás nemzetközi és magyar művészek és tervezők munkáiból mutat be figyelemre méltó válogatást. Egyesek a konstrukció és a kifejezésmód, mások az anyagok és a technika tanulmányozása felől közelítenek. A cipőben, mint kreatív médiumban rejlő sokrétű lehetőségek nemcsak a cipők, hanem installációk, fotók és videók formájában is megjelennek.

A Cipőfantáziák / Shoe Fantasies a Pécsi Galéria és a Virtual Shoe Museum együttműködésének eredménye, kurátorai Liza Snook és Amber Ambrose Aurèle Verstegen.

VirtualShoeMuseum.com egy digitális platform cipőrajongók és szakemberek számára, ahol a cipők tervező, szín, típus vagy éppen anyag – pl. bőr, textil, medúza, üveg, cukor, vér, hínár – alapján kereshetők. Liza Snook szinte mindent összegyűjtött, ami a cipőkkel kapcsolatos: utazásai során talált viselhető darabokat, cipőkről szóló könyveket, képeslapokat, cikkeket. 2004-ben társával, Taco Zwaanswijkkel hozta létre a digitális platformot, ahol cipők széles választékát találhatjuk meg: viselhető cipőket, de festményeket, szobrokat, illusztrációkat vagy videókat is. Ebből a gyűjteményből rendezi kiállításait, világszerte különböző múzeumokkal, galériákkal és rendezvényekkel együttműködve.

A nők magassarkúban veszélyesebbek, mint egy töltött fegyver” – állítja Amber Ambrose Aurèle holland tervező, aki „égig érő magassarkúiról” ismert. Cipőtervezésével a divat és a művészet határait kutatja. Tervezőként hidat szeretne építeni a művészet, a divat, az emberi test, a kultúrák, a kézművesség és a fenntartható vagy innovatív technikák és anyagok iránti szeretete között. Munkái világszerte számos kiállításon és divatmagazinban szerepeltek. Hollandiában és Kínában tanítja a tervezők új generációját.

 

Ezeket a Cipőfantáziákat kifejezetten a pécsi LOKART Fesztivál Prológ részeként bemutatott kiállításra válogatták.

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .