Blog

Erről jut eszembe – az augusztusi lap kapcsán

Az elmúlt hónapokban nem készült nyomtatott lap, de hetente több cikket töltöttem fel a weboldalra, érdemes szemezgetni közülük. A TextilWirtschaft Facebook-oldalára naponta 8-10 cikk kerül fel, napi hírleveleik önmagukban komplett újságtartalommal egyenértékűek. Ezzel nem szándékozom versenyre kelni, de mindkét platformon igyekszem lépést tartani a szakmai eseményekkel. A DivatMarketing weboldalára időben feltöltöm a friss anyagokat, a hírlevélküldéssel és a Facebookra való feltöltéssel azonban sajnos gyakran megcsúszom.

Sokat voltam úton az elmúlt hónapokban, konferenciákon és szakvásárokon jártam. Köztük a kétévente sorra kerülő frankfurti Texprocess/Techtextil szakvásárokon – ezekről a weboldal és a lap is hírt ad. Jártam a TextilWirtschaftnál, ahol egyeztettünk a jövő évi elképzeléseimről. Elismerő szavakat is kaptam, amiért kitartok. Jólesett, hogy a nagy, „kényelmes” kiadói székből is észreveszik, méltányolják az erőfeszítéseimet, minden találkozásunk alkalmával egyenrangú partnerként, tisztelettel kezelnek. (A dfv kiadóról Harmadik a TextilWirtschaft címmel olvasható cikk a weboldalon: https://divatmarketing.com/a-legnagyobb-nemet-szakfolyoiratok/)

Májusban részt vettem a Médiapiac kétnapos konferenciáján, tanulságos volt. Június végén Kölnbe utaztam, először kaptam meghívást a TextilWirtschaft éves Modemarketing konferenciájára. Érdekesek voltak a témák, figyeltem a résztvevők reakcióit, viselkedését, öltözködését. Beszéltem a szervezőkkel – a kiadónak van egy konferenciaszervező cége –, más nagyságrendben ugyan, de a sikerek és a nehézségek nagyon hasonlóak.

Berlin helyett idén Firenzét, a Pitti Uomo szakvásárt vettük célba. Egyéb szakmai elfoglaltságok miatt csak az utolsó napot tudtuk – volna – meglátogatni, azonban a repülő olyan sokat késett, hogy lekéstük a csatlakozást, és este helyett másnap délelőtt érkeztünk meg – a vásár szempontjából már teljesen feleslegesen. Mivel ott töltöttük a hétvégét, alkalmam volt megnézni a Gucci Gardent, amelynek felújítás utáni megnyitását a Pitti szakvásár idejére időzítették. (Részletek a weboldalon: https://divatmarketing.com/firenzei-extra-pitti-uomo-helyett-gucci-garden/.)

A lap előkészítése során a régi számok lapozgatása sok emléket idézett fel bennem.

Nem tagadom, amúgy is megszaporodtak az „erről jut eszembe” kezdetű gondolataim. A frankfurti vásárban például az jutott eszembe, hogy egy vásárlátogatás kapcsán az egyik feladatom az volt,

hogy jelentkezzek be a vásár vezérigazgatójához, és ajánljam fel az együttműködési lehetőséget a Budapesti DivatNapokkal.

Így utólag is elég képtelenségnek tűnik. De megtettem, és fogadott a vezérigazgató. Ennek lett az eredménye hosszas tárgyalások után az ITB – a BDN mellett megvalósult Lakástextil Kiállítás.

Kölnben a konferencia helyszíne közel volt a Deutsches Herrenmodeinstitut székhelyéhez, ahol először találkoztam Professor Piedboeuffel.

Ő a Budapesti DivatNapokon évekig tartott előadást a férfidivatról.

A régi számok lapozgatása közben találtam „Schwarz-előadásra” szóló felhívást is. Vajon mi lehet vele?

Egy Heimtextil kiállítás előtt Neményiné dr. Gyarmarhy Margit  igazgatónővel felkerestük a vásár akkori igazgatóját, aki a Magyar Divat Intézetnek felajánlott egy 20 m²-es kiállítási területet a Galériában.

Mivel akkor még „sorban állás” volt a kiállítói helyekért,

több magyar cég (Paszományárugyár, Graboplast, Budaprint, Gardénia, Eventuell Stúdió, Colortex, Rábatext, stb.)

ezen a standon tudott először megjelenni Frankfurtban.

A weboldalon kívül sokat foglalkoztam az augusztusi jubileumi lapszámmal is. Komoly kihívás volt a 25 évvel ezelőtt szereplő cégek felkutatása, amelyek vezetőivel, tulajdonosaival Csémi Klára készített interjúkat. Természetesen vannak ruházati trendek is a lapban, de az Üzleti élet rovat nagyobb részét ezek a múltidéző cikkek teszik ki. Igyekszem pozitív hangvételű anyagok közlésére, ezeket is annak szánom. Meggyőződésem, hogy „törpék vállán nem lehet messzire látni.” (Vizi E. Szilveszter), márpedig én előre vivő példákat szeretnék mutatni a lapban és a weboldalon is.

Jó olvasást kívánok!

Csaba Anna-Mária

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás 

Oldal tetejére