Blog

Múlt nélkül jövő sincs

A szaklap az olvasók helyett dolgozik, összegyűjti, lefordítja, csoportosítja, házhoz szállítja az aktuális információkat! Megkíméli az olvasót az anyaggyűjtés időigényes feladatától!

Fotó: Thomas Fedra

Az alábbiakban némi múltidézés következik, majd kitekintés a jövő felé. Ezt pedig egy hétoldalas összeállítás követi abból az alkalomból, hogy Olvasóink lapunk 25. évfolyamának jubileumi lapszámát tartják a kezükben.

Többéves szünet után ugyanis, 1995. augusztus 27-én jelent meg újra a DivatMarketing. Az akkori kiadó, a Magyar Divat Intézet (MDI) döntésében komoly szerepe volt a frankfurti Deutscher Fachverlagnak, a TextilWirtschaft kiadójának. Az idősebbek közül talán többen emlékeznek a Herr Schwarz által évente kétszer tartott trendelőadásokra. Ő volt a kiadó „utazó nagykövete”, aki akkoriban sorra azzal kereste meg a kelet-európai divatintézeteket, hogy indítsanak egy, a frankfurti kiadóval közös szaklapot. 
Sikerrel járt. Három országban – Lengyelországban, Csehországban és nálunk – szinte azonos időpontban rajtoltak a lapok. Annyi volt a különbség, hogy itt nem vállalkozást indított a német kiadó, hanem licencszerződést kötöttünk annak érdekében, hogy az MDI trendanyagjait is közölhessük.

Megkerestük egy korábbi kolléganőnket, Szolcsánszky Szilviát, akinek volt lapkészítési gyakorlata, és elindultunk. Neményiné dr. Gyarmathy Margit volt a főszerkesztő és a felelős kiadó, Szolcsánszky Szilvia a felelős szerkesztő. Én az első évben főszerkesztőhelyettes voltam. Küzdöttünk a kezdetektől fogva.

Utólag hibának tartom, hogy előfizetők gyűjtése helyett a hirdetőkre fókuszáltunk, és ingyen (is) kinyomtattuk, postáztuk a lapot az ígért példányszámban. Megjegyzem, ezen azóta sem tudtam változtatni.

A Budapesti Divatnapok eladása után az MDI nehéz helyzetbe került, el kellett küldeni a munkatársakat, meg kellett szüntetni a tevékenységeket. Igazgatóhelyettes és a lap főszerkesztője voltam. Mivel a lap megszűnt volna, én pedig szerettem volna életben tartani, megállapodtam az MDI-vel, és 2003 végén létrehoztam a DivatMédia Kft-t. Licencszerződést kötöttem a német TextilWirtschaft kiadójával, a Deutscher Fachverlaggal (ma dfv Mediengruppe), és azóta a lap kiadója is vagyok.

Bizonyítási kényszer dolgozott bennem, egyrészt a német licencpartner felé, hogy lássa, a magyar piac is képes eltartani egy értékes, szakmai információkat publikáló szaklapot, másrészt magamnak is be akartam bizonyítani, hogy érdemes az igényesség, a szakmaiság felé mozdulni, egy minőségi, szakembereknek szóló lap életképes, meg tud élni a hazai piacon. Ma már egyáltalán nem vagyok erről meggyőződve, de továbbra is ennek szellemében dolgozom.

Az eltelt évtizedekben a korábbi konkurensek, a hirdetési lapok eltűntek, a TW cseh és lengyel lapjai évekkel ezelőtt megszűntek.

A DivatMarketing egyszemélyes „vállalkozás”, alkalmazottak nincsenek, ugyanazokkal a külsős kollégákkal, fordítókkal, korrektorral, grafikussal, nyomdával dolgozom évek óta. A lap felelős szerkesztője Csémi Klára, tizenöt éve szerkeszti, írja a lapot. A főszerkesztői feladatok mellett az értékesítés, az adminisztráció is az én feladatom. Pozitív példákkal, előremutató cikkekkel próbálom életben tartani a lapot. Biztosan követtem el hibákat az elmúlt években, hoztam rossz döntéseket, remélem, azért a jobbak vannak túlsúlyban.

Amikor ezt a számot készítettem elő, elővettem és átlapoztam a 25 évvel ezelőtt, 1995-ben megjelent két lapot. Hogy a negyedszázad mennyire hosszú idő, azzal az akkori témák, a szereplők, a trendek, a lap külleme is szembesített. Az eltelt évtizedeknek vannak nyertesei és vesztesei, vannak túlélők és újrakezdők, akadnak elégedettek és elégedetlenkedők. Arra gondoltam, méltó megemlékezés lenne, ha az akkori szereplők közül néhányat megkeresnénk, és beszámolnának arról, hogyan alakult a vállalkozásuk, az életük az elmúlt 25 évben. Így is tettünk, a következő oldalakon az ő negyedszázadaik történetéről olvashatnak. Az összeállítást Csémi Klára készítette.

2020 – Új koncepció

Jó ideje megoldhatatlan feladatnak tűnt, hogy kevesebbet, kevesebb stresszel dolgozzak, de a nyomtatott lap is megmaradjon. Hosszas fejtörés és egyeztetések után született az a megoldás, hogy 2020-tól évente két alkalommal fog megjelenni a DivatMarketing. Lesz egy tavaszi–nyári és egy őszi–téli trendkiadvány, amelyben az alsó- és felsőruházati, valamint a cipő- és táskatrendek együtt jelennek majd meg az üzleti témájú cikkek és híranyagok mellett. Remélem, az Olvasók és a hirdetők számára is elfogadható ez a megoldás.

 A meglévő és a visszatérő hirdetők finanszírozzák a lapot, köszönet érte. És persze köszönet az előfizetőknek és az olvasóinknak is!

Meggyőződésem, hogy aki nőni akar, az nem hagyatkozhat kizárólag a már meglévő kapcsolataira. A márkáknak meg kell mutatniuk magukat, ki kell rukkolniuk a terveikkel, az imázst frissen kell tartaniuk a szakma előtt is. Mivel Magyarországon nincs ruhás szakvásár, erre a DivatMarketing szaklap kínál lehetőséget. Jó lenne, ha a szakma nagyjai közül többen használnák a lapot a kommunikációjukhoz.

Csaba Anna-Mária

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás