Blog Divat

Firenzei extra, Pitti Uomo helyett Gucci Garden

Májusban, a Techtextil/Texprocess kiállításokra Lufthansával utaztam, és összehasonlíthatatlanul sokkal komfortosabb volt, mint a januári fapados gép. Akkor nagyon sokat elvett az utazás felett érzett örömömből a fűtetlen reptéri csarnokban való hosszas álldogálás, a nagyon zsúfolt repülő, ahol alig fért el a térdem.  Ezen felbuzdulva úgy éreztem, időnként megengedhetek magamnak egy -egy kényelmesebb utazást is, és Firenzébe Lufthansa jegyet vettem. Zsúfolt volt a hetem, ezért csak csütörtök késődélutáni tudtunk indulni, hogy legyen legalább egy napunk a Pitti Uomo szakvásár meglátogatására. Szerdán Bécsben volt az A+A szakvásár sajtótéjékoztatója, ahonnan késő este érkeztem haza, csütörtökön délelőtt a MDDÜ sajtótájékoztatóján vettem részt. Gyors csomagolás, és máris indultunk a reptérre. A Pitti Uomo kedden kezdődött, de a többi program miatt csak a pénteki, utolsó napi látogatás fért bele a táncrendembe. Frankfurti átszállással kaptam – nem olcsó – repülőjegyet.

Időben érkeztünk a reptérre (ez nem jellemző ránk), alig vártam, hogy elfoglaljuk a kényelmes ülőhelyünket. Beszálltunk, és megszólalt a kapitány, hogy egy darabig most itt kell várakoznunk, sok gép indul, sajnálja. Kb. 45 percet vártunk. Leszállás előtt bemondták, sok az átszálló utas, közölték, kinek melyik kapuhoz kell rohannia.  Persze messze álltunk meg, busszal szállítottak be minket. Rohantunk a B-ből az A-ba, ám hiába. Későn érkeztünk, pár perccel előttünk zárták a kapukat, a gép elment. Elkullogtunk a megadott külső B csarnokba, ahol hosszas sorbanállás után másnap reggelre kaptunk repülőjegyet, és egy vouchert éjszakára + vacsorára és reggelire. A csomagunkat ugyan leszedték a gépről, de nem kaptuk meg, így tiszta – váltóruha nélkül érkeztünk meg a szerény hotelbe. Nagyobb problémát jelentett, hogy lustaságból, kényelemből a laptop- és telefontöltőket a bőröndbe csomagoltam. Még tudtam telefonálni a hotelbe, hogy ne várjanak, csak másnap délelőtt érkezünk. Le- és kimerülve érkeztünk meg csütörtök este helyett másnap délelőtt Firenzébe. Mivel elég csapzottak voltunk, kénytelenek voltunk először a szállásra menni, átöltözni (a szállás szuper volt!). Nyitás helyett így délben érkeztünk a vásárra. Ahol már felszabadult, laza, zárás előtti hangulatban fogadott minket a kiállítás. Ugyan körbesétáltunk, de sajnos egész más feelingje volt az egésznek. Láttunk egy Lagerfeld kiállítást és beszélgettünk az RRD standon, jó pár évvel ezelőtt az egyik fiam tőlük importált szörf- és kitedeszkákat. Sajnos ennyi volt. 

Talán mindez panaszkodásnak tűnik, pedig nem annak szánom. Általában szerencsénk szokott lenni, ám ez kezdetben még nem biztos, hogy látszik.

Örültem, hogy csak vasárnap esti visszautat választottam, így még két teljes napot töltöttünk Firenzében. Péntek este korán lefeküdtünk, és szombaton kipihenten indultunk útnak. Sikerült „divatos” programokkal is kárpótolni magunkat. Otthonról foglaltam időpontot az Uffizibe, volt időnk kényelmesen nézelődni. Nagyon jó volt kiszakadni az otthoni környezetből, élvezni a város lüktetését, a látnivalókat, az őrült közlekedést, a rengeteg elektromos járművet, a merész bringásokat, az irdatlan tömeget. A hotel utcájában volt egy nagy táska-mintabolt, nem hagyhattam ki, betértünk oda is. Gyönyörködtünk a látnivalókban, elképedtünk a tömegen. 

A hotel közelében, a Piazza della Signoria téren található a Gucci Garden, természetesen megnéztük. Miközben az ott készített erősen amatőr képeket válogattam, belenéztem a friss TextilWirtschaft hírlevélbe, és kiderült, a Gucci Garden a kiemelt téma, ugyanis a luxusmárka a Pitti Uomo szakvásár időpontjára időzítette az újítások megjelenését. Így az ő képeit használtam fel.

GUCCI  GARDEN

Új felületek, új termékek. Gucci frissítette a firenzei Gucci Gardent, amely bolt, múzeum, könyvshop, étterem és rendezvényterület egyben.  Lélegzetelállító képi világok, izgalmas történetek és a hovatartozás érzése. Momentán senki sem érti ezt jobban, mint Alessandro Michele, a Gucci kreatívigazgatója. (TextilWirtschaft) 

Újratervezett felületek: Gucci Garden Firenzében

01

kép 1 / 10

A tervező az esztétika és az érzelmek egész világegyetemét teremtette meg. Maria Luisa Frisa kurátor a Gucci archívumból merített ötleteket, és olyan tárgyakat, műalkotásokat mutat meg, amelyek a a jelenbe fordítva segítenek megérteni a kreatívigazgató, Michele stilisztikai kódjait. A kézitáskára fókuszálnak, a kiállításon az 50-es évektől kezdődően a legújabb modellek is láthatók.

Gucci: Ikonikus termékek, újraértelmezve 

1

kép 1 / 23

Művészek közreműködésével készült. Yuko Higuchi japán illusztrátor egy mitológiai figuráról készített képet: „A szörnyet úgy ábrázoltam, mintha virágot nyújtana át egy gyönyörű, növényekkel teli kertben. Éppen mint a Gucci Garden.” 
Livia Carpenzano művésznő Gucci termékekre készített grafikákat. A római költő Ovidius munkája inspirálta. A Lugo di Romagnaból származó  Carpenzano miniatűr gyűjteménye csak a Gucci Gardenben kapható.

És néhány saját, Firenzében készült kép, amely talán segít megidézni a város hangulatát:

1

kép 1 / 9

Csaba Anna-Mária / TextilWirtschaft

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás