archiv-cimlapok

Blog

1845-1990 – Múltidéző

Január elsejei címlapok, újságcikkek – arcanum.hu

Szilveszter napján akadt a kezembe Tandori Dezső Az asztal című verse: 

Mackómnak volt egy asztala,
De eltűnt egyszer éjszaka.
És ami itt csakugyan nagy baj:
Reggelre se lett meg az asztal.
„Hova lett a jó kis asztalom!”
– És hasztalan vigasztalom.
Megyünk az asztalboltba,
Hol az asztalok állnak sorra,
Komoly asztalok, víg asztalok,
De mind másik – s mackóm konok.
Megkérdezem: Hát most mi legyen,
Ha ez se, meg ez se, meg ez se?
„Legyen újra tegnap este.
Akkor meglenne az asztalom,
S nem veszne el, állíthatom.

A családom szerint lehangoló költemény, de engem egyáltalán nem szomorított el, sőt. A korábbi döntéseinket, tetteinket utólag nem lehet meg nem történtté tenni, de érdemes néha megállni, és visszatekinteni a múltba. Akár azért, hogy okuljunk azokból, akár azért, hogy megtapasztaljuk, a fogalmazás – a nyelvezet változik, de a mondandó gyakran változatlan.

Megnéztem, hogy vajon milyen címlappal jelentek meg január elsején a divat, divatszakmai újságok a múltban. Ismét az arcanum adatbázisa volt a forrás. Hamar találtam lapokat a régmúltból, viszont a közelmúltból szinte semmit. Lehet, hogy még nincsenek feltöltve, de persze közismert, hogy divatlapok helyett ma már inkább életstílus jellegű lapokkal találkozunk. Pár régi év eleji címlapot feltöltöttem egy galériába, hátha más is szívesen nézi meg ezeket.

1/15-1845-Regelo-Pesti-Divatlap

kép 1 / 15

Némelyik lapba beleolvastam, visszatérő témájuk az újság előfizetésére szóló felhívás:  
„Mivel a Hölgyfutár, az erdélyi magyar hölgyvilág egyetlen családi képeslapja, tisztán az előfizetési dijakból tartja fenn magát, létét veszélyezteti az a körülmény, hogy igen sokan nem küldik be pontosan a díjakat. Előfizetőink belátásához fordulunk akkor, amikor arra kérjük őket, hogy az elmaradt, hátralékos előfizetési díjakat minél hamarabb juttassák címünkre, vagy fizessék be az alant felsorolt képviselőinkhez, hogy igy lapunk előállítása és szétküldése fennakadást ne szenvedjen. A díjak beküldésének megkönnyítése céljából vidéki képviseleteket létesítettünk, ahol az előfizetési dijak leróhatók. Hölgyfutár, 1934. 
Úgy látszik ez örökös, megoldatlan téma.

Ezekből szemelgettem: 
BŐRIPAR – UNGARISCHE GERBER ZEITUNG, EZ A DIVAT, MAGYAR DIVATIPAR, MAGYAR TEXTILIPAR, PESTI DIVATLAP, RUHÁZATI MUNKÁS, SZÉPIRODALMI ÉS HÖLGYDIVATLAP  Egyeseknél a szöveget is mentettem, feltöltöttem, ha időd engedi, érdemes kicsit beleolvasgatni. Kettőt emelek ki, mindkettő az Ez a divatban jelent meg, az egyik 1978-ban, a másikat Medgyessy Ildikó írta 1990-ben, az Ez a divat főszerkesztőjeként: 

 • Napilapok, hetilapok, folyóiratok, a rádió, a televízió munkatársait, a hazánkba akkreditált külföldi újságírókat fogadta szokásos évi sajtókonferenciáján Keserű Jánosné könnyűipari miniszter. Számot adott az ágazat fejlődéséről, eredményeiről, népgazdaságunkban betöltött szerepéről, további feladatairól.
  GAZDAGABB KÍNÁLAT
  Nos, elöljáróban álljon itt a téma fontosságát — a könnyűipari ágazat nagyságrendjét — érzékeltető néhány számadat. Könnyűiparunk adja a népgazdaság ipari termelésének 17 százalékát, a nemzeti jövedelemhez tavaly 32 milliárd forinttal járult hozzá. Az iparban dolgozóknak 26 százalékát foglalkoztatja. A könnyűipari munkásoknak 68 százaléka nő. … Feltétlenül az eddiginél gazdagabb kínálatra számíthatunk a jövőben a ruházati ipartól is. Ugyancsak szigorú a követelmény: a vállalatok valóban, csak sorozatgyártásra alkalmas cikkeiket állíthatják ki a BNV-ken, hogy aztán az üzletek pultjain viszontláthassuk azokat. Máris sok jó példa bizonyítja, hogy az eddiginél jóval rugalmasabb szervezéssel, gazdálkodással a tényleges piaci igényekhez lehet alkalmazkodni. A legutóbbi BNV-vel egyidőben a BNV-n kiállított termékek javából megkezdte az árusítást — elsőként saját boltjaiban — a Budaprint Pamutnyomóipari Vállalat, a Május 1. Ruhagyár, a Fékon Férfifehémeműgyár, a Budaflax Lenfonó és Szövőipari Vállalat, a Szombathelyi Lakástextil Vállalat, hogy csak néhányat említsünk a sok közül… Ez a divat, 1978
 • AZ IDŐ MÚLÁSA – A DIVAT VÁLTOZÁSA
  „Tempora mutantur et nos mutamur in illis”- vagyis változik az idő, és mi is változunk vele együtt – tartja a régi latin közmondás, amit gimnáziumi éveim alatt tanultam. Reál tagozatos osztályba jártam, és a tantervben nem szerepelt a latin nyelv oktatása. Ezért fakultatív módon – azaz szabadon választva – hallgattam ezt az alapnyelvet és a művészet-történetet. Mindkettőnek nagy hasznát vettem a későbbiek során. Biztosan azért is, mert nagyon jó tanáraim voltak, szerettem őket. Hogy miért pont ez a közmondás jutott az eszembe a közel száz megtanult, s máig a fülembe csengő bölcsesség közül – azt valójában nem is tudom. Inkább csak tudat alatt érzem, hogy bizonyára az az egyszerű összefüggés motoszkált bennem, hogy az idő múlásával nemcsak mi, emberek változunk, hanem a divat is módosul.
  Mit hoz számunkra az idei esztendő? Bizony, szerettük volna megtudni, amikor szilveszter éjjelén a tárt ablakon „beengedtük”. Biztosat nem tudhatunk, ezért csak reménykedhetünk, hogy sok-sok örömöt, aprót és nagyot, kedves meglepetéseket, sok igaz emberi érzést hoz, a gondoktól, a problémáktól, fájdalomtól pedig megkímél bennünket. A legfontosabb szerintem az, hogy mindennap nyugodtan, becsülettel tudjuk aludni éjszakai álmunkat. Ha ez így van, akkor minden új napnak tudunk örülni.
  Az idei divat igazán nem szűkmarkú. Megengedi most is egyéniségünk kifejezését. A demokrácia a divatban is igazán jelen van. Hosszú, rövid, bő, szűk – mind divatos, ha jól áll nekünk. Akkor mégis mi a divat e kerek esztendőben, 1990-ben – kérdezhetik joggal tőlem. Nem is a szuper-, hanem a hipernőies!
  Vagyis legyünk mi olyanok, amilyeneknek az Isten megteremtett: kedvesek, romantikusak, figyelmesek, lágyak, elnézőek és megértőek, szépek, csábítóak, csinosak és divatosak: summa summarum: nőiesek. Ne akarjunk férfiasnak látszani még öltözködésünkben sem. Ennek az idei divat különösen kedvez, ezt látni fogják összeállításainkban is.
  Azzal búcsúzom az új év első hónapja beköszöntőjében, hogy Önöket – Kedves Olvasóinkat – szolgálni nagyon szép feladat. Remélem, hogy idén is sok-sok kellemes percet szerzünk Önöknek. Régi olvasóinknak hűséget, az újaknak kellemes élményeket és emellett nagyon boldog új évet kíván az egész szerkesztőség nevében: Medgyessy Ildikó, Ez a divat, 1990

Békés, eredményes új esztendőt kívánok! 

        Csaba Anna-Mária

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .