Blog

17 – majdnem nagykorú

2003.november – 2020. november

17 éve, 2003. november 10-én alapítottam meg a DivatMédia Szakkiadó és Tanácsadó Kft-t. Nehéz döntés volt, és számomra fájdalmas az elválás, hiszen 24 évig dolgoztam a Magyar Divat Intézetben. 

Már a névválasztás is sok fejtörést okozott, nemrég találtam meg a régi gépemben a különböző névvariációkat. Természetesen felmerült a lap nevével megegyező DivatMarketing használata is, de akkor úgy gondoltam, azt hamarosan megváltoztatom. Gyakran okozott félreértést – valótlan elvárásokat sugallt. Egyrészt a DIVAT szó máig sok érdeklődőt, olvasót félrevezet, nem véletlenül használja újságja nevében a TEXTIL szót a német és az osztrák lap is. A MARKETING elnevezés szintén félreértésekre ad okot. Felmerült bennem az MDI első szaklapjának a neve is, jól hangzott: „Divat és Gazdaság”. Aztán végül sok-sok egyeztetés, megkérdezés után maradt az eredeti név. Több szakértőtől is azt a tanácsot kaptam, hogy a lap MDI megszűnése utáni fennmaradását így a legcélravezetőbb jelezni. Megfogadtam annál is inkább, mert akkor még léteztek – jól prosperáltak a Kereskedő, ÚjKereskedő – Next  hirdetési lapok, nem volt tanácsos érveket, lehetőségeket szolgáltatni a konkurenciának. A kezdetekben komoly kihívás volt mellettük szaklapként működni. A logót 2008-ban modernizáltuk, majd 2015-ben mintegy magyarázatként – kompromisszumként bekerült a két főnév közé a függőleges irányú és szócska.

Tele voltam tervekkel, elvárásokkal – magam felé.

17 éve ilyenkor még az sem volt biztos, hogy a nagy frankfurti cég, a Deutscher Fachverlag valóban elfogad, és megállapodik velem. Tulajdonképpen miattuk alapítottam BT helyett Kft-t. Mivel évek óta ismertek, bíztak bennem, így aláírtuk a szerződést. A decemberi lapot már a DivatMédia Kft. adta ki.

divatmarketing-2003-8-rrd-cimlap
Az első, DivatMédia által kiadott DivatMarketing címlap

Jelezni, bizonyítani akartam, hogy a lap él, nem szűnik meg. Ennek úgy is tanújelét adtam, hogy Budaörsön, a Trend2-ben béreltem irodát, amely valahol az emeleti büfé táján volt. Mivel az ottlévő bérlőktől eltérő, kötetlen munkarendben dolgoztam, hamarosan home office-ra váltottam.

17 év! 

Kimondani rettentő soknak tűnik, de úgy érzem, egy pillanat alatt volt! Persze a tükörbe nézve jól látszódik az évek múlása! És ha elkezdem sorolni, mennyi minden történt ezalatt a csaknem két évtized alatt, azonnal hihetővé válik, és kiderül, hogy nagyon sűrű évek vannak mögöttem! A munkában és a magánéletben is! A legnagyobb boldogságot jelenti a 3 unokám!  A családnak továbbra is elsőbbsége van az életemben!

Megjelent rengeteg újság, sokat utaztam, lett számos új, és el is tűnt néhány partnerem. Vannak néhányan, akik a kezdetektől fogva velem tartanak. Ahogy a „munkatársaim”, alvállalkozóim többsége is.

A sok terv közül többet sikerült megvalósítani, és volt, amiben tapodtat sem tudtam haladni. Rengeteget tanultam. Folyamatosan alakítottuk, fejlesztettük a lapot, létrehoztuk a weboldalt.

2020.

Idén 2 nyomtatott lap kiadását terveztem – szerencsére! De most itt van november, és 17 éve először nem készülnem jelenik meg decemberben DivatMarketing! Nagyon furcsa érzés.

Ez a 2020-as év tele van szokatlan eseménnyel, történéssel. Egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy maszkot viselünk, ritkán – ritkábban találkozunk családtagokkal, barátokkal, nem voltunk külföldön nemzetközi szakvásáron. Hagyományosan mindig ebben a számban jelent meg hirdetéssel a Heimtextil. De a járvány idén mindent felülírt, jövőre januárban (még) nem lesz Frankfurtban vásár, hónapokkal későbbre halasztották a járvány miatt!

dr. Csaba Anna-Mária 
kiadó – főszerkesztő

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .