Business

Percenként döntök

Karantén alatt, karantén után – DivatMarketing interjú 5.

Így élte meg néhány hazai vállalkozás a válsághelyzetet   
Csémi Klára/ DivatMarketing

Március 13-án, pénteken – két nappal a veszélyhelyzet hivatalos bejelentése után – összehívta a kollégáit és megbeszélték, hogy a helyzethez alkalmazkodva maszkot is fognak gyártani. A hírek hatására mindenki megrémült, mindenki bezárt. Ő azonban nem zárta be az üzleteit, ellenben a portálokra az „Új tavaszi-nyári   kollekció” plakátok mellett kikerült a felirat: Maszk kapható.

–Én inkább segíteni szerettem volna és munkát adni mind a saját, mind a részünkre dolgozó varrodák dolgozóinak, hogy minél kevesebb embert kelljen elbocsátani – tekint vissza Csapkai Ildikó, az Emporium női divatmárka tulajdonosa, az azonos nevű kft. ügyvezetője.

Hétfőn azonban – mivel munkatársainak többsége szabadságra ment –, egy kolléganőjével kettesben fogott bele a maszkgyártásba, a nyári kollekcióra szánt anyagok felhasználásával. Az első pár hétben óriási kereslet mutatkozott a 990 Ft-ért kínált termékek iránt, mivel a vásárlás lehetőségét az újonnan megnyílt web-áruházukban is meghirdették.

Nehezen tudtak lépést tartani a hirtelen támadt vásárlási igénnyel, a cég összbevétele mégis nagyot zuhant.

Az ilyenkor szokásos eladásainknak csupán a 10-15%-át forgalmaztuk, ami az üzletek fenntartására sem volt elég. Senki nem kereste a saját készítésű üzleti, alkalmi és elegánsabb darabjainkat, 3 hónapig csak a maszkokért tértek be az üzletbe.

A vásárlóink a kormányzati intelmeket olyan komolyan vették, hogy még később, a veszélyhelyzet feloldása után sem mertek belépni az amúgy folyamatosan nyitva tartott üzletekbe, csak vágyakozva néztek befelé. A forgalom júniusban, a lazítás kezdete után kezdett el valamelyest növekedni, de akkor is inkább csak a sportosabb termékek, a  pólók és a nadrágok iránt mutatkozott érdeklődés – mondja.

A XIII. kerületi Önkormányzattól a tőlük bérelt üzletre, a veszélyhelyzet hónapjaira semmiféle bérleti díj csökkentést nem kaptak. A számlák megfizetésére ugyan kaptak 6 havi részletfizetési haladékot, melyek megfizetése a júliustól esedékes teljes bérleti díjak mellett újabb pénzügyi nehézségbe sodorja a céget.

A többi üzletre sikerült némi bérleti díj-kedvezményt kapniuk. Az őszi-téli szezonra leadott megrendeléseit lemondta; a beszállítók egy részével lehetett tárgyalni, másokkal nem és volt sajnos olyan is, aki csődbe került.

– Ilyen válság az Emporium fennállása óta még nem volt.

A bevételi oldal gyakorlatilag teljesen megszűnt, miközben a kiadásaink szinte változatlanul magasak maradtak. Az a három hónap tiszta veszteséggel zárult.

Nem tehettem mást, bezártam egy üzletet, csökkentettem a gyártásban dolgozók munkaidejét, és kénytelen voltam elbocsátani az eladóim egy részét. Nagyon fájdalmas volt, a legtöbben a kezdetek, vagyis 20-30 év óta velem vannak

– hangsúlyozza.

A kilátások sem igazán kecsegtetők: az eladatlan tavaszi áru nagy része raktáron maradt és a nyári készlet értékesítése már csak 50-70%-os engedménnyel indulhatott el. Az őszre egy szűk kollekcióval készül, saját gyártói kapacitással a háta mögött igyekszik gyors, rugalmas lenni. Ezáltal munkát adni, amíg lehet, és tartani a színvonalat áruban és kiszolgálásban – ezt a hűséges vevőkör igazán megérdemli.

Ami a világjárvány tanulságait illeti, rámutat:

minden költségre nagyon oda kell figyelni, semmi feleslegesre nem szabad költeni akkor sem, amikor jobban megy az üzlet. Mindig lehet jobban csinálni, nem szabad lazítani, hiszen sosem lehet tudni, mit hoz a holnap!

– világít rá.

Tartalékolni kell, legalább 3-6 hónapnyi pénztartalékkal kell rendelkezni. Őt ez segítette ki, ám a télnél messzebbre mégsem mer tervezni, a tervezés ugyanis szinte lehetetlen.

Csapkai Ildikó leszögezi: még egy ilyen időszakot nem él túl a vállalkozás.

Igyekszem felnőni a feladathoz, alkalmazkodni ahhoz, amit egy-egy nap hoz, percenként döntök. Bízom benne, hogy érték, amit csinálunk, és a jövőben is lesz rá igény. Mindent egybevetve jó, ha az idei év a tavalyi bevétel felével zárul.

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás