Divat

Újfajta érzékenység: a Heimtextil Trends 24/25 a textil átváltozására összpontosít

Nemzetközi szakvásárok

A Heimtextil Trends 24/25 új központi témája, az „Új érzékenység” keretében a textil átalakulása áll a középpontban. Három megközelítés mutat utat a textíliák érzékenyebb világa felé: a textíliák növényi alapú előállítása, a textilciklusok technológia általi támogatása és a természetes összetevők biotechnológiai felhasználása.

Progresszív tematika és látványos előadások minden olyan textilipari szakember számára, aki folyamatosan bővíteni szeretné ismereteit, ezt jelenti a Heimtextil Trends. 
A tavalyi, a körforgásos megoldásokra összpontosító Heimtextil Trends idén is az átalakító textilinnovációkra koncentrál:

Az „Új érzékenység” cím alatt az esztétikai szempontok mellett a textíliák összetételében bekövetkező újítások és változások állnak a középpontban. „Ebben az összefüggésben az érzékenység azt jelenti, hogy a környezeti hatásokat már a kezdetektől fogva, a döntések meghozatalakor vagy egy termék kifejlesztésekor figyelembe vesszük. A természetes ökoszisztémák működésének megértése és az  egyensúly előtérbe helyezése kulcsfontosságú” – mondja Anja Bisgaard Gaede, a SPOTT trends & business munkatársa.

New Sensitivity / Credits: SPOTT trends & business for Heimtextil

A mesterséges általános intelligencia (AGI) alkalmazása a textiliparban is innovatív megoldásokat kínálhat, de társadalmi kihívásokat is felvet. Az AGI érzékeny megközelítést igényel a komplexitás csökkentése, a kreativitás elősegítése és az eddig fel nem fedezett megoldások megtalálása érdekében a textilvilágban és azon túl is.

„A Heimtextil Trends 24/25: New Sensitivity (Heimtextil Trendek 24/25: Új érzékenység) kiállítással arra ösztönözzük a textilipart, hogy átgondoltan és megfontoltan közelítsen a jövőhöz. Konkrétan három különböző trendben látjuk ezt a változást: biotechnikai, növényi alapú és technológiai” – folytatja Bisgaard Gaede.

Növényi alapú: Növényekből és növényi melléktermékekből készült textíliák

A növényi alapú textíliák szálai a „természetből származnak”, és nem szintetikusan állítják elő ezeket. A növényi alapú textíliák előnye, hogy természetes eredetűek, ezért nagyobb valószínűséggel kerülnek vissza a meglévő ökoszisztémákba. Ezek két szempont szerint oszthatók meg. Az első a növényi növényekből származó textíliák előállítása. Az olyan új, ellenálló növények, mint a kaktusz, a kender, az abaka (manilakender), a tengeri moszat és a gumi kínálnak új fenntartható textilmegoldásokat. A mechanikus kitermelésnek köszönhetően az éghajlati változások ellenére is képesek növekedni és kevesebb vegyszert igényelnek a fejlesztéshez.

A második csoportot a növényi melléktermékekből, azaz a termelésből visszamaradó nyersanyagokból, például banánból, olajbogyóból, datolyaszilvából és kenderből készült textíliák alkotják.

TT trends & business for Heimtextil

Technológiai: A textíliákat átalakító technológia és műszaki megoldások.

A technológia különböző módszerekkel támogathatja a textíliák átalakítását: A textíliák újrahasznosítása és a textiltervezés. A textíliák ma már bőségesen rendelkezésre álló anyagok. A textilhulladékok újrahasznosítására és a textil upcyclingra szolgáló technológiák fejlesztése növeli a már előállított textíliák körkörös felhasználását, a már előállított textíliák újrahasznosítását. Emellett a régi textilépítési technikák is a fenntartható megoldásokhoz vezető utat jelentik. A bútorok kárpitozásához használt kötési technikák kevesebb textilhulladékot termelnek, míg a szövési technikák vizuálisan több színt tudnak létrehozni mindössze néhány színes fonalból. A tervezés során olyan kritikus kérdésekkel foglalkoznak, mint az energiafogyasztás vagy a természetes szálak tartóssága, amelyet a technológiai fejlődés révén javítanak.

Kvadrat Clearview and Apo Reflections by Lise Vester / Credits: SPOTT trends & business for Heimtextil

Biológiailag módosított: a biológiai lebonthatóság javítása érdekében fejlesztették ki.

A biotechnológiával készült textíliák egyesítik a növényi alapú és a műszaki textíliák jó tulajdonságait. Két irányzatra oszthatók: teljesen biomérnöki technológiával készült textíliák és biológiailag lebomló textíliák. A teljesen biotechnológiával készült textíliák a természet által inspirált stratégiákat alkalmaznak. Kukoricából, fűből és nádcukorból vagy baktériumokból származó fehérjéket és szénhidrátokat használnak. A textíliákat biomolekuláris folyamat révén állítják elő, amely fonallá váló szálakat hoz létre. A biotechnológiai úton előállított textíliák fenntartható előnye, hogy bizonyos olyan funkciókkal rendelkezhetnek, mint a szintetikusan előállított textíliák. Mivel azonban természetes eredetűek, biológiailag lebonthatók. A „biológiailag lebomló szálak” hozzáadhatók a hagyományos textíliákhoz, például a poliészterhez, és javíthatják a természetes anyagokká való visszaalakulás képességét, és így a természetes környezetben, például a vízben vagy a talajban biológiailag lebomlanak. A biológiailag továbbfejlesztett textíliák nem bomlanak le teljesen biológiailag, de a hagyományos textíliákhoz képest akár 93 százalékban képesek ezt megtenni.

Ciclo yarns / Credits: SPOTT trends & business for Heimtextil

Heimtextil trendek 24/25: színek

A Heimtextil Trends 24/25 árnyalatait az avokádómagból, algákból, élő baktériumokból, ősi pigmentekből, például nyers sziénából, valamint biotechnológiával előállított indigóból és cochinealból származó természetes színek ihlették. A legtöbb szín magas feketetartalma lehetővé teszi a széles körű alkalmazást és a kombinációk nagyobb változatosságát. A merész, telített akcentusok élénkítik az érzékeket és a hangulatot. Ellentétben a szürke, a terra és még a sötét ibolya különböző árnyalataiban pompázó, nyugalmat és derűt árasztó semleges tónusokkal.

A jövő anyagai: regeneratív tervezés

Hogyan definiálják a regeneratív textíliákat és anyagokat? A regeneratív tervezés olyan holisztikus kreatív gyakorlatok kifejlesztésére törekszik, amelyek helyreállítják vagy megújítják az erőforrásokat, pozitív hatást gyakorolnak a környezetre, és a közösségek gyarapodását ösztönzik. A Heimtextil 2024 alkalmából a FranklinTill dizájn-futurista a regeneratív dizájn alapelveinek bemutatására és a regeneratív dizájnban élenjáró, úttörő tervezők, gyártók és gyártók elismerésére a legmodernebb textíliák és anyagok globális bemutatóját állítja össze.

A frankfurti Heimtextil kiállításon 2023. január 9-12. között megrendezésre kerülő Trend Space inspiráló módon mutatja be ezeket az úttörő megoldásokat. A Heimtextil Trends ezen kívül workshopok, előadások és más interaktív formátumok formájában nyújt a látogatóknak eligazodást és betekintést a lakástextíliák és a lakástextíliák jövőjébe.

(Heimtextil)

Magyarországi képviselet

Újfajta érzékenység: a Heimtextil Trends 24/25 a textil átváltozására összpontosít

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .