Business

Sokkal jobbnak kell lenni, mint a konkurencia

Klaus Kottmeier 90. születésnapja alkalmából – DFV MEDIA GROUP

Uwe Vorkötter (HORIZONT)

Klaus Kottmeier, aki évtizedeken át vezette a dfv Mediengruppe-t, amelyben a TextilWirtschaft is megjelenik, szeptember 16-án töltötte be a 90. életévét.
A TextilWirtschaft testvérkiadványának, a Horizontnak a szerkesztője, Uwe Vorkötter írt ebből az alkalomból köszöntőt.

Klaus Kottmeier 1969-ben jelentkezett a FAZ-hoz. A vállalat egy berlini leányvállalatához, amely több textilipari magazint adott ki keresett kiadóigazgatóját. Kottmeier ekkor találkozott Peter Lorch kiadóval.

Az akkori szakkiadónak kevés köze volt a mai médiaházhoz. A textilipari magazinok, amelyekért Kottmeier felelősséget vállalt, még a TextilWirtschaft-tól, a Frankfurter Verlag alapító címétől függetlenül jelentek meg. A Lebensmittel Zeitung, a ma jelentős dfv-flotta zászlóshajója, inkább rosszul, mint jól küzdött két versenytársával szemben; példányszáma és mérete szerény volt. Kottmeiernek korábban semmi köze nem volt sem a textiliparhoz, sem az élelmiszeriparhoz. De a médiában már profi volt. Ügyvédként kezdte a brémai Weser-Kuriernél.

Feltételezhető, hogy a fiatal Kottmeier tehetsége gyorsan felkeltette a részvényes család figyelmét. Berlinből Frankfurtba költözött, és 1976-ban lett a Deutscher Fachverlag ügyvezető igazgatója. Akkoriban azonban még senki sem sejtette, hogy a következő 40 évben Kottmeier vezeti majd a vállalatot. Ahogy azt sem sejthette senki, hogy Kottmeier nemcsak kiváló vezető, hanem kiváló kiadóvá fog válni.

A Kress szakmédium életműdíját adományozott  nemrégiben Klaus Kottmeiernek. Előtte Dirk Ippen, Dieter von Holtzbrinck és Friede Springer kapta ezt a díjat. Kottmeier életműve az egykori Deutscher Fachverlag, a mai dfv Mediengruppe Németország és Európa egyik vezető gazdasági médiaházává való felemelkedése. Még mindig közepes méretű, gazdaságilag sikeres, vállalatoktól független kiadó.

Klaus Kottmeier 1986-ban hozta a HORIZONT-ot a német szakkiadóhoz (ma dfv Mediengruppe). A siker titka: „mindenekelőtt a kiváló szerkesztőség”.

Ügyvezető igazgatóként, majd később a felügyelőbizottság elnökeként Kottmeier következetes, néha nyugtalannak tűnő terjeszkedési stratégiát írt elő a vállalat számára. Kezdetben a kereskedelem, a gasztronómia, az élelmiszeripar voltak azok az ágazatok, ahol új címekbe invesztált; a FleischWirtschaft, majd később az Agrarzeitung megfelelt a célnak. 1986-ban sikerült átvennie a Horizontot, az amerikai Ad Age akkori licenckiadását. Az utazási ágazat, az ingatlanügyek, az Euro Finance Group … Amikor Kottmeier 2019 végén visszavonult a felügyelőbizottságból, utódaira egy olyan vállalatcsoportot hagyott, amely közel 100 médiamárkát jelentetett meg, több mint 140 millió eurós forgalmat ért el és 950 embert foglalkoztatott.

Sokkal jobbnak kell lenni, mint a konkurencia - Klaus Kottmeier 90. születésnapja alkalmából - DFV MEDIA GROUP

Sikerének titka?Mindenekelőtt egy kiváló szerkesztőség” – válaszolja Kottmeier erre a kérdésre, mondván, hogy „sokkal jobbnak kell lenni, mint a konkurencia„. És a professzionális újságírás mellett kiváló marketing, célcsoportorientált marketing a részletekre való odafigyeléssel. Az ügyvezető igazgatóknak és kiadóigazgatóknak közel kell lenniük az adott piachoz, ismerniük kell a döntéshozókat, és szemtől szembe kell találkozni velük.

Kottmeier a dfv Mediengruppe-nál töltött négy évtizede alatt történelmi fordulatokat tapasztalt meg, és részt vett azok következményeinek alakításában. Például a német egyesülést, amelyet személyesen és politikailag szerencsésnek tartott, de amely nem váltotta be gazdasági ígéretét: a kiadó címei profitáltak a magasabb példányszámokból, de összességében kiderült, hogy a régi szövetségi köztársaság kapacitásai elegendőek ahhoz, hogy az új keleti piacot szakinformációkkal szolgálják ki. Az újrakezdés eufóriájában megnyitott új lipcsei és berlini irodákra hamarosan már nem volt szükség.

Egy teljesen másfajta fordulat: az internet. Kottmeier korán megérezte az idők szavát, lehetőséget látott az internetben. Leányvállalatot alapított, a dfv médiánál korán nyitott az online újságírás felé. A hagyományos kiadói üzletág digitális korszakba való átalakítása az évek során központi vezetői feladat maradt számára.

Sikerének van egy másik titka is: a bizalom. Egyrészt az a korántsem magától értetődő, szinte korlátlan bizalom, amelyet a Lorch részvényes család, amelyet 1999 óta a fő részvényes Andreas Lorch képvisel, Kottmeierbe helyezett. Az ügyvezető az évek és évtizedek során nemcsak önállóan vezetni tudta a vállalatot, hanem vállalkozói, kiadói tevékenységet is tudott folytatni. A bizalmat a sikerekkel hálálta meg. Olyan a kapcsolat a tulajdonosok és a menedzsment között, amely még a középvállalati szektorban is ritkán fordul elő.

Kottmeier a maga részéről továbbadta a bizalmat: Peter Russnak, vezető partnerének, a számok emberének, aki szilárd üzleti alapokra helyezte Kottmeier kiadói terveit. Az ügyvezető igazgatóknak, kiadói igazgatóknak és főszerkesztőknek, akiknek teret engedett a független vezetéshez, amelyre ő maga is törekedett egykor. És a ház munkatársainak. Ők megközelíthető főnökként ismerték meg, aki egyszerre sugárzott tekintélyt és emberi melegséget. A saját munkatársai iránti tisztelet és megbecsülés olyan értékek, amelyeket a szakemberhiány idején (ismét) nagyra értékelnek. Kottmeier ezeket magától értetődően rögzítette a dfv Mediengruppe DNS-ében.

Egy másik hagyomány, amelyet a 21. században újra felfedeznek: Kottmeier vállalkozása a legjobb értelemben fenntartható. A külső növekedésre is támaszkodott, olyan címek iránt érdeklődött, amelyeknek más kiadóknál már nem volt jövőjük. De soha nem volt portfóliómenedzser, aki kiadóval és médiával zsonglőrködött. Befektetési stratégiája a hosszú távú növekedésre irányult, nem pedig a gyors exitre. Egész pályafutása során egyetlen címet sem adott el.

Nem csoda, hogy még három és fél évvel a magánéletbe való visszavonulása után is a legnagyobb tisztelet övezi: médiacsoportjának folyosóin és irodáiban, az általa formált iparágban, a kortársak és a következő generáció körében.

Klaus Kottmeier szeptember 16-án lesz 90 éves, gratulálunk!

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Sokkal jobbnak kell lenni, mint a konkurencia

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .