Blog

Saját dolgunkban: akarod tudni a titkaimat?

Közeli és távolabbi tervek

A június a nyomtatott lapot tekintve még „nyugodt” időszak, ilyenkor tudom előkészíteni, tervezni a következő időszakot.

Múlt héten részt vettem a Médiapiac kétnapos konferenciáján. 5 teremben zajlottak az előadások – influencerek, generációk, adatok és eszközök, okosvárosok, csak néhány a több mint 30 előadás témájából. Nehéz volt kiválasztanom, melyiket hallgassam meg, hiszen új zajok, új fogyasztók, új szabályok mentén kellene működnünk. Érdekes szempontokat vetett fel a generációváltást lehetséges elvárások és felelősség szempontjából elemző előadó. Először kicsit idegenkedtem, de végül nagyon hasznosnak találtam a GDPR-ral foglalkozó előadást. Többen, többféle megközelítésben foglalkoztak az influencerekkel. Az adatgyűjtés, -kezelés, -elemzés megkerülhetetlen, itt is több előadás témája volt. A távhővel és a hulladékgazdálkodással foglalkozó előadók is érdekes szempontokat ismertettek meg velünk. És megtudtam, hogy

NEM KELL ELMOSNI a szelektívbe kerülő tejesdobozt,

ugyanis aprításkor nagynyomású vízsugárral fogják tisztítani.

A második napon korábban érkeztem, és mivel a konferencia a József körút elején volt, elsétáltam a József körút 29-be, a Magyar Divat Intézet egykori székházához. Kíváncsi voltam, most kik vannak ott. 24 évig dolgoztam ebben az épületben, sok emlék köt hozzá. Fájdalmas volt az elválás, megbántottan és végtelenül elkeseredetten távoztam az utolsó napon. Az elmúlt 15 év alatt sosem mentem vissza, csak autóval jártam arra. Ezen most változtatni akartam. Nem kellett volna. Olyan elkeserítően elhanyagolt volt már a bejárat is, hogy nem mentem tovább.

Készülök a novemberi konferenciára, keresek témákat, meghallgatok előadókat. Ezért mentem el a MédiapiacON kétnapos rendezvényre is. Június végén Kölnbe utazom, most először kaptam meghívást a TextilWirtschaft éves Modemarketing konferenciájára.
A meghívással együtt elismerő szavakat is kaptam, amiért a mai nehéz, nem nyomtatott lap-barát időszakban is kitartok. Jól esett, hogy a nagy, kényelmes kiadói székből is észreveszik, méltányolják az erőfeszítéseimet, és minden találkozásunk alkalmával egyenrangú partnerként, tisztelettel kezelnek. (Harmadik a TextilWirtschaft címmel a linkre kattintva olvasható a dfv-ról, a TextilWirtschaftról szóló cikk:  https://divatmarketing.com/a-legnagyobb-nemet-szakfolyoiratok/)

2020 – Új koncepció

A legutóbbi, májusi egyeztetésünk alkalmával a TextilWirtschaft vezetői segítettek meghozni egy számomra fontos, lappal kapcsolatos döntést.

Jó ideje megoldhatatlan feladatnak tűnt, hogy kevesebbet, kevesebb stresszel dolgozzak, és a nyomtatott lap is megmaradjon. Hosszas fejtörés és egyeztetések után született az a megoldás, hogy

2020-tól évente két alkalommal jelenjen meg a lap.

Lesz egy tavaszi-nyári és egy őszi-téli trendkiadvány, amelyben az alsó- és felsőruházati, valamint a cipő- és táskatrendek együtt jelennek majd meg a különböző témájú business cikkek és híranyagok mellett. Ehhez azonban a német licenszpartnerem beleegyezése is szükséges volt. A döntést nehezítette, hogy a cipő- és táskatrendek viszonylag későn jelennek meg, a cipős szakvásárokhoz igazítja a TextilWirtschaft a publikálást, így én is csak ekkor tudom közölni. Ám a klasszikus előrendelési időszakok folyamatosan módosulnak, közelednek a szezonok, egyre több a kollekció. Változik a piac, remélem, Olvasók és hirdetők számára is elfogadható ez a megoldás.

A folyamatos online jelenlét is komoly kihívás számomra, igazán nagy könnyebbség az offline megjelenések ritkítása. Mivel egyedül vagyok felelős a kiadásért, a gazdaságos működésért is, a hazai és a nemzetközi hirdetések eladása egyre megterhelőbb. A nemzetközi, külföldi ügynökségek számára a magyar piac túl kicsi, az általuk elérhető jutalék is csekély az alacsony hirdetési árak miatt.

Egyre több anyagot, egyre gyakrabban kellene feltölteni az online felületekre. A TextilWirtschaft Facebook oldalára naponta 8-10 cikk kerül fel, a napi hírleveleik önmagukban egy komplett újságtartalommal egyenértékűek. A DivatMarketing weboldalára időben feltöltöm a friss anyagokat, azonban a hírlevélküldéssel sajnos gyakran megcsúszok. Ebben valószínűleg az általam használt hírlevélküldő is ludas, de a bizonytalan jövő miatt nem léptem. Most, hogy eldőlt, hogyan tovább, érdemes a váltáson gondolkoznom.

Mindenesetre úgy érzem, a ritkább offline megjelenéssel felszabaduló energia lehetővé teszi számomra a kicsit nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életvitel megvalósítása mellett az online megjelenések korszerűsítését.

Csaba Anna-Mária

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás