Business

Nem a bőrrel van baj

A COTANCE, az európai bőrgyártók érdekeit képviselő szövetség döntésük visszavonására szólította fel a Helsinki Divathét 2019 szervezőit. Evelyn Mora, a rendezvény alapítója ugyanis augusztus közepén bejelentette: a 2019-es divathétről kitiltják a bőrtermékeket. Az elhatározást azzal indokolta: így kívánnak aktív módon fellépni az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód és a bőrtermékek használata miatt bekövetkező súlyos környezeti hatások ellen.

A CONTANCE közleményében mély sajnálatát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban, és a „szerencsétlen döntés” felülvizsgálatára hívta fel a szervezőket. Az ugyanis téves összefüggéseken alapul, és a valóságtól eltérő módon állítja be a közvélemény előtt a világ legrégibb újrahasznosítást folytató iparát.

Nincs az újrahasznosításnak még egy olyan szektora, amelyik a vágóhídi hulladék feldolgozásához hasonló, közel 100%-os hatékonyságot mondhatna el magáról. A vöröshúsfogyasztás velejárója, hogy a húsfeldolgozás során óhatatlanul fogyasztásra alkalmatlan állati irha és bőr keletkezik, ám egyetlen állatot sem vágnak le csak a bőréért. A melléktermékek kezelése és feldolgozása révén pedig épp az válik elkerülhetővé, hogy ezek a szerves anyagok veszélyt jelentsenek a természetes környezetre, az emberek és állatok egészségére – hangsúlyozza a szövetség állásfoglalása.

Mora asszony döntése a Helsinki Divathétre vonatkozóan alapos tévedés, ahogy az is, hogy kérdéses etikájú és környezeti károkat okozó alternatív – vegánbőr – termékek használatára szólít fel. A bőrfestés ma már teljesen fenntartható módon folyik, ám ugyanez nem mondható el a természetes bőrök piaci versenytársairól. Mindent egybevetve a Helsinki Divathét által sugallt üzenet szerencsétlen, populista és megtévesztő. A COTANCE ezért felszólítja a rendezvényt szervező Nordic Fashion Week Groupot: vizsgálja felül korábbi, a bőrtermékek 2019 utáni mellőzésére vonatkozó döntését, egyidejűleg tegye kötelezővé, hogy valamennyi résztvevő hozza nyilvánosságra az általuk bemutatott termékek környezeti lábnyomát tükröző adatokat – olvasható a közleményben.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás