Blog

Az augusztusi laphoz

Épp három éve készítettünk utoljára 68 oldalas számot! Nagyon köszönöm hirdetőink bizalmát, megrendeléseik teszik lehetővé a vastagabb lap elkészítését.

És ha már a nagy számoknál tartunk, 1 144 466 776 bájt kép került a lapba, de a számunkra megküldött kollekcióképekkel együtt 5 492 331 714 bájt az e lapszámhoz küldött anyagok mérete. A 68 oldalból 33 foglalkozik a jövő tavaszi–nyári ruházati trendekkel.
Az adott lapszám forgatókönyvének elkészítése tulajdonképpen azt jelenti, hogy eldöntjük, milyen sorrendben jelenjenek meg a cikkek és a trendek, és optimális legyen a hirdetések elosztása is. Komoly sakkjátszma ez, általában az első variáció szokott megvalósulni. Ezúttal azonban már elkezdtük a tördelést, amikor közben, ahogy érkeztek a cikkek és a hirdetések, az eredeti tervet többször is módosítanunk kellett. Végül a negyedik variáció szerint készült el a lap! 
Először állítottunk össze egy kicsit könnyedebb tartalmú oldalt, Események, évfordulók címmel. A trendek mellett a kollekció-leírások és a hirdetések is a most zajló előrendeléseket hivatottak segíteni. Ne habozzanak, keressék a lapban szereplő cégeket! Tanulságos interjút készítettünk Csillag Zsuzsival, a Süel tervezőjével a márkaépítés mozzanatairól, a címlapra is az ő képét választottuk. Aktuális, sok céget érintő probléma a generációváltás, erről három vállalkozás fiatal munkatársait kérdeztük. Ugyancsak aktuális témával foglalkozik Vermes Péter. Dobos Emese az esőkabátokról készített érdekes, összefoglalót. 

Az újságkészítéshez és a blogba kerülő cikkek válogatásához folyamatosan olvasom a hazai és a nemzetközi szakmai híreket. Sok munka, rengeteg idő ezek szűrése, és a feliratkozott olvasóknak, a weboldal látogatóinak szóló hasznos heti információcsomag összeállítása. Bővítettem a weboldalra kerülő cikkek témakörét. Úgy látom, sokan elolvassák, így bátrabban töltök fel a blogba a szakmával kapcsolatos emlékeimből, történeteimből.

Minden számnál kihívás számomra a hirdetéseladás, az akvirálás megkezdése, bár utólag mindig rájövök, hogy ez a legtöbbször nagyon jó szakmai beszélgetésekkel párosul. Érdekel a megkeresett cégek helyzete, újdonságaik. Könnyen tudok azonosulni az általuk felvetett problémákkal, és örülni a sikereiknek. Átérzem, ha a nehézségeikről mesélnek, és szívesen osztom meg velük az én információimat.  

Sajnos idén egyéb elfoglaltságaink miatt nem jutottunk el Berlinbe. Azt olvastam, hallottam, hogy csendesebbek voltak a rendezvények. Ennek ellenére a többség véleménye, hogy a jó kínálat összeállításához nem elég a regionális vásárok, a meglévő partnerek kollekcióinak megtekintése. A vásárlátogatás nem szabadon választott lehetőség, hanem a siker egyik kötelező eleme. A látogatók nemcsak új termékeket, kollekciókat keresnek, hanem inspirálódni is járnak a vásárra. Új, szokatlan, meglepő ötleteket keresnek, amelyekkel kínálatukat egyedivé, különlegessé, vonzóvá tudják tenni. És persze fontosak az itt folytatott szakmai beszélgetések is, amelyek ebben a szezonban főleg a szállítási határidők, a rendelési ritmus és az új beszállítók/kollekciók körül forogtak.

Ha megkérdeznék tőlem, hogyan és hol készült ez a kiadvány?

A válaszom otthon, a dolgozószobában, a konyhában főzés közben, úton – útközben, sajtótájékoztatókon, bemutatókon, nyaralás közben, után és helyett. A munkám folyamatos, szinte mindegy, hogy épp közeledik-e egy nyomtatott megjelenés. A sajtófigyelés, a beérkezett anyagok rendszerezése folyamatosságot igényel, egyébként elvégezhetetlen és követhetetlen lenne, olyan hatalmas mennyiség.

Vannak olyan külsős munkatársak, akikre időnként több feladat hárul. A felelős szerkesztő, Csémi Klára munkája pl. tetemesen megnő, ha saját, általa írt cikkek kerülnek a lapba. Így volt ez most is. Minél több az interjúalany, annál több egyeztetés szükséges az interjúk elkészítése előtt és után, a jóváhagyáskor. A kezdetén egyeztetünk, milyen cikkeket tervezek, milyen kérdéseket gondolok a témával kapcsolatban, egyeztetek a riportalanyokkal, vállalják-e a szereplést. Klári ezt tovább gondolja, kiegészíti és elkészíti az interjúkat. Ezek szövegét elküldi a megszólaltatott riportalanyoknak, a kész anyag jóváhagyás után kerül hozzám. 

Ahhoz, hogy a szakmát érdeklő, az olvasóknak hasznos kiadvány készüljön, sokat kell olvasnom, sok helyre kell elmennem. Mindegy, hogy anyagokat, adatokat gyűjtök, munkatársakkal egyeztetek vagy családi programom van, a gondolataim között mindig ott bújkál a DivatMarketing is. Szerencse, hogy számomra ez nemcsak munka, hanem szerelem is.

Remélem, az olvasók hasznosnak találják a DivatMarketing mostani számát, jó olvasást kívánok. 

   dr. Csaba Anna-Mária

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás