Business

Mi az, hogy strassz?

A Magyar Divat Intézet  rendezvényei és színvonalas kiadványa, a DivatMarketing magazin mindig zsinórmérték volt a számomra.

A 25 évvel ezelőtti cikk

Előremenekülők – 1. oldal, DivatMarketing 1995.
Előremenekülők, 2. oldal, DivatMarketing 1995.
Előremenekülők, 1995. DivatMarketing, 3. oldal

 

 

Előremenekülők 4. oldal, DivatMarketing 1995. 1. szám

25 év múltán

Bármilyen hihetetlen, harminc éve ez volt az egyik alapkérdés Binder Róbert, a nevét viselő Binder Bizsu Kft. alapítója számára. Vállalkozása hamar országos ismertségre tett szert, munkáját remek üzleti érzék, jó ötletek és megbízható munkatársak segítették. Öt éve mégis bezárt, az üzletember teljesen eltávolodott a divatszakmától. Vagy mégsem?

Cége épp 25 éves volt, amikor lehúzta a rolót. Ennek részben magánéleti okai voltak – „Akkoriban ment szét a házasságom” –, másrészt az, hogy alaposan megváltozott az üzleti környezet. „A jobb bevásárlóközpontok irreálisan magasra tornázták fel a bérleti díjakat, és egyre nagyobb lett a konkurencia. Szinte mindenhol, még a folyosókon is elkezdtek bizsut árusítani. Egyre kevésbé éreztem motiváltnak magam, nem szerettem volna előre menekülni” – emlékszik vissza a döntés hátterére Binder Róbert.

A Binder Bizsu felfutása 1989 után egy véletlennel, 7-8 évnyi szállodai tapasztalatszerzés után indult, amikor Binder Róbert kezébe került egy több ezer darabból álló bemutató bizsukollekció; az első modelleket abból rendelték a Távol-Keletről. Szerencséje is volt, első üzletvezetőjét egy bizsunagykerből csábította magához. Neki tette fel a cikk címében szereplő kérdést, pontosabban ezt a hármat: Mi az, hogy strassz, mi a tekla, és milyen a bedugós és a klipszes fülbevaló? „Ennyire nem volt fogalmam” – mosolyog egykori önmagán.

Aztán persze lett. Hasonló ízlésű üzletvezetőivel nyugat-európai kiállításokra járt, majd a közösen kiválasztott modelleket Hongkongban és Kínába gyártatta le. Miután ékszerbecsüs végzettséget szerzett, ezüstöt is forgalmazott Thaiföldről, Olaszországból, Mexikóból. A két fő szezonra, tavasz–nyárra és ősz–télre vásárolt, érzéke volt ahhoz, mi az, ami jól hordható, ami passzol az elegáns női viselethez. Újszerű volt, amit kínált, jó szemmel, kiváló érzékkel válogatott össze minden kollekciót. Egy időben ezekbe kerültek a Swarovski cég engedélyével kristályok, cirkóniakövek is, tovább növelve az exkluzív jelleget.

A cég termékeinek stílusa, üzleteinek ismertsége, sikerei okán hamar kikiáltották Binder Róbertet Bizsukirálynak, ami a mai napig rajta ragadt. Az összes hazai szakkiállításon részt vett. „Amikor még megrendezték a Budapesti Divatnapokat, a Stella Divatfórumot, a Szépség és Egészség, valamint a Beauty kiállítást, szinte elvárták, hogy a cég mindegyiken ott legyen. Egészen Münchenig jutottunk, és ott sem vallottunk szégyent” – mondja. Az áru nagykereskedéséből, kereskedőkön keresztül, és saját üzletei közvetítésével jutottak el a nagyközönséghez – „A csúcs az volt, amikor hat üzletet működtettem”.

Kitalálta, hogy az árut vidéken helyi üzletkötőkkel fogja forgalmazni. Egyszerre 15-20-an is dolgoztak, szigorúan betartva a megyehatárokat. Volt, akinek egy, másnak két-három megye is az értékesítési területéhez tartozott, a csúcsidőszakban fejenként 150-200 üzletet láttak el Binder-bizsuval. Egy időben Győrben, Veszprémben és Pápán franchise-partnerei is voltak – használhatták a cég logóját, és csak az ő áruját tartották, ennek fejében kizárólagosságot kaptak a várososukban. A márka ismertségében kiemelt szerep jutott a televíziónak, a cég neve gyakran feltűnt a műsorvégi stáblistákon.

A Binder Bizsu sikertörténete 2014-ig tartott. „Reméltem, hogy a két lányom közül valamelyik átveszi a stafétát, de ez sajnos elmaradt. Ám milyen az élet, a nagyobbik lányom mégis a divatszakmában jeleskedik – hacsak lehet, nélkülem –, a kisebbik pedig a gasztronómiában, és különböző Michelin-csillagok felé kacsingat. Hál Istennek jó nevelést kaptak, szépek, szorgalmasok, maximalisták, jó ízlésük és stílusuk van, hallunk még róluk!” – mondja Binder Róbert. Majd hozzáteszi: „Hatvan felé már nekem sem volt kedvem hetente repülőre ülni Nyugat-Európa vagy a Távol-Kelet felé.”

Divat iránti érzékenysége, szépérzéke azonban most is segíti. Kiadási céllal vett néhány kis lakást a parlament környékén, és felújította őket.

„Az utolsó lámpáig mindent én válogattam össze. Azt mondják, a lakberendezés és a divatkiegészítők területe rokonszakmának számít, mindkettő jó ízlést, kifinomult stílust kíván. Számomra most ez jelenti a sikert.”

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás