Business

Mit hoz a 2019-es esztendő? 2. rész

Megkérdeztük néhány vállalkozás vezetőjét, miként készül az előttünk álló évre, és milyen elmozdulásokra számít a maga területén. Válaszaik jóvoltából négy, egymástól nagyon különböző tevékenységet folytató cég életébe pillanthatunk be.

Géczi Gabriella, a Tamaris márka kizárólagos magyarországi képviselője, több Tamaris márkabolt tulajdonosa

Beszélgetésünk elején leszögezi: talán még sosem volt olyan kaotikus helyzet a cipőpiacon, mint napjainkban. Ennek egyik oka, hogy az utóbbi időben meredeken nőtt az online forgalom, egyes szereplők szinte állandó akciózást folytatnak. – Nyomott áraikkal olyan tempót diktálnak, amellyel egy normál gazdálkodást folytató kiskereskedő nem tudja felvenni a versenyt.

Hasonló hatást fejt ki a tömegárut forgalmazó külföldi láncok (CCC, Deichmann) terjeszkedése, hatalmas alapterületű üzleteik immár a kisebb településeken is működnek. – Mind az online, mind az offline változások sokkolják a piacot, ezekkel szemben csak nagyon tudatos hozzáállással lehet fellépni – mondja Géczi Gabriella.

Úgy látja, a túlélésnek két útja van. Az egyiken a stabil, családi vállalkozások haladhatnak, amelyek olcsó helyiségben vagy saját ingatlanjukban dolgoznak. Jó néhány példa van arra, hogy a törzsvásárlók értékelik a folyamatos erőfeszítéseket, az ötletes, újabb és újabb vásárlási élményeket. A régi, személyes kapcsolatok, az egyedi igények kiszolgálása, a szolgáltatás színvonalának állandó emelése és az eltökéltség együtt akár 40%-kal is megnövelheti a forgalmat a nagymértékben motivált családtagok személyes közreműködésével.

A másik út a sokmárkás, innen-onnan történő, ötletszerű beszerzésről való lemondás, és egy saját profil, stílus kialakítása. Ez épülhet egy termékkörre – mondjuk a kényelmi cipőkre –, illetve egy-két karakteres, megbízható márka választékára. Hiszen aki igényli a minőséget, az márkát, stílust keres. Mindemellett elengedhetetlen a forgalom- és költségelemzés, vagyis annak szoros követése, hogy melyik márka mekkora árréssel mennyit hozott, mivel érdemes foglalkozni, és mivel nem – kedvező termékstruktúra csak így alakítható ki. El kell hagyni a megszokásból való vásárlást, azokra a márkákra kell tenni, amelyek garantált árrést hoznak. Optimalizált beszerzés nélkül biztos a bukás – mutat rá az üzletasszony.

Jó példával maga is elől jár a Tamaris márkával, a 2019. őszi–téli kollekció átadásáról épp most érkezett vissza. Azt mondja, az elmúlt szezonok egyik legjobb kollekcióját vette át, ami remélhetően nagyon jó vásárlási kedvet teremt az időjárás tetézte, nehéz szezonok után. A német cégben rengeteg erő, innovativitás és fiatalos lendület ötvöződik a biztos pénzügyi háttérrel és egy olyan partneri rendszerrel, amelyre minden kiskereskedő bátran támaszkodhat. Természetesen azzal a tudatossággal, közgazdasági elemzői háttérrel, amelyről korábban már szó esett…

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás