Business

Ez is tavaly történt

Márkák, befektetők – válogatás 2018 legérdekesebb tulajdonosváltásaiból

Számos vállalat és márka váltott a tavalyi esztendőben tulajdonost. A vevők között stratégiai és pénzügyi befektetők egyaránt megtalálhatók.

 Amer Sports: A finn sportárukonszern egy kínai befektetőkből álló konzorcium kezébe került. Az új tulajdonosi kör tagja Chip Wilson, a Lululemon alapítója Anamered Investments nevű befektetési cégével, továbbá a kínai Anita Sports vállalat, a hongkongi FV Alap és az ugyancsak kínai Tencent technológiai konszern. Az Amer Sports maga májusban vásárolta meg a Peak Performance vállalatot az IC-csoporttól.

Jack Wolfskin: Az ismét piacra került cég megvásárlásának lehetőségével ezúttal egy stratégiai befektető, a kaliforniai Callaway Golf Company élt – az üzlet 418 millió euróba került. A német cégnél ezúttal hosszútávú együttműködésben reménykednek. Az outdoor márka korábbi többségi tulajdonosa a Bain Capital Credit-csoport, a H.I.G. Bayside Capital, az Avenue Capital-csoport és a Blue Mountain Capital Management volt.

Camel active: A férfiruházattal foglalkozó Bültel-csoport 1993 óta rendelkezik a Camel active márkanév másodlagos használati jogával, és az elmúlt években élt is ennek lehetőségével a dzsekik és a nadrágok esetében. Az elsődleges névhasználat joga a Seidensticker cég egyik leányvállalata, a CMLC GmbH tulajdonában volt. Nemrégiben megváltozott a helyzet: a márkanév tulajdonosa, a Worldwide Brands 18 év után nem hosszabbította meg a CMLC-vel fennálló szerződését, és úgy döntött, hogy 2020-tól a Bültel-csoport veheti ellenőrzése alá márka teljes piaci megjelenését.

Versace: A márkanév 1,8 milliárd eurót ért a Michael Kors konszern számára, holott az olasz luxusmárka forgalma mindössze 800 millió dollárt tesz ki. Ennek ellenére az amerikai konszern nagyratörő célokat dédelget. Az árbevételt kétmilliárd dollárra kívánja növelni – elsősorban kiskereskedelmi expanzióval és a kiegészítő-forgalmazás kiépítésével.

House of Fraser: Az új tulajdonos a Sports Direct brit sportüzletlánc. A legutóbb 59 egységből álló, 169 éves brit áruházlánc 2014 óta állt a Sanpower vegyes profilú kínai konszern tulajdonában. A vétel utáni években a House of Fraser pénzügyi helyzete egyre nehezebbé vált, majd 2018. augusztus 10-én csődöt jelentett. A Sports Direct nem sokkal ezután jelentette be a cég megvételét.

About You: A cég 29%-a a Bestseller-csoport tulajdonába került. Az Otto-csoport részét képező csomagküldő egyik tulajdonosa a Heartland A/S lett. A tulajdonszerzés az About You vállalati értékének egymilliárd dollárra történt értékbecslése alapján mintegy 300 millió eurós törzstőkeemelés útján történt. A dán nagyvállalat még áprilisban megvette a brit Toast márkát is a French Connection cégtől.

Karl Vögele: A cég 70%-ának tulajdonosa a CCC lengyel cipőáruház lánc lett, amely ismét nyereségessé kívánja tenni a svájci vállalatot, és megpróbál belépni a svájci piacra. Németországból azonban kivonul a cég, 80 egységét a Reno vette át. Ennek ellentételezéseként a CCC 30%-os kisebbségi stratégiai részesedést szerzett a Reno anyavállalatában, a HR-csoportban. Ez a tulajdonrész korábban a török Ziylan/Flo kezében volt. A CCC-nek ezenkívül opciója van arra, hogy a következő két évben megszerezze a HR-csoport többségi tulajdonát is. Ez utóbbi tavaly felvásárolta a Surf4Shoes online üzletet is.

Eminence Group: A francia fehérneműcég Athena márkája és olasz leányvállalata, a Liabel az izraeli Delta Galil Industries divatáru- és fehérneműkonszern tulajdonába kerül, amely egyben a Schiesser tulajdonosa. A cégátvétellel a vállalat jelentősebb piaci pozíciók megszerzésére törekszik Franciaországban és Olaszországban.

Charles Vögele: A cég 2016 végén egy, az olasz OVS kiskereskedelmi lánc körül szerveződött befektetői csoport tulajdonába került, amely azonban nem sokáig örülhetett a 760 üzletből álló svájci láncnak (amelyek közül 280 Németországban található). Először a svájci, majd az osztrák utódvállalat jelentett csődöt. A lánc 60 üzlete a Kik, a Tedi és a Woolworth lánchoz került, 200 boltot végül a holland Victory and Dreams Holding, a Witteveen Mode és a Miller & Monroe anyavállalata vett át, amelyek új szereplőként léptek a német piacra. Április óta folyik a Charles Vögele üzletek Miller & Monroe koncepcióra való átállítása. A vevőket több mint 40 saját márkával célozzák meg, többek között olyanokkal, mint a Lerros, a Zerres, a Clarina, a Fransa és a Tom Tailor, és ezenkívül lakáskultúracikkeket is kínálnak.

Wolford: A Fosul Industrial Holdings Ltd kínai befektető cég 58%-os tulajdonrész birtokában május elején vált az osztrák harisnya- és divatkereskedő cég többségi tulajdonosává. A Tom Tailor nagyrészvényese februárban már megvásárolta a Lanvin francia luxusdivatházat is.

Bally: A svájci cipő- és táskagyártó eddigi tulajdonosa, a JAB Holding, amely mögött a Reimann német milliárdos család áll, átadta a cég fölötti ellenőrzést a Shandong Ruyi cégnek, de továbbra is kisebbségi tulajdonos marad. A kínai textilkonszerné az SMCP-csoport és az Aquascutum cég is.

Timezone és Orwell: A márkák mögött álló Escape Clothing GmbH tulajdonosa immár a LEO Textil-Holding GmbH. Ez utóbbi a luxemburgi székhelyű LEO Fonds újonnan alapított ága. Az Orwell már 2017 óta a Timezone-hoz tartozott.

(TextilWirtschaft)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás