Blog

A márciusi lap kapcsán

Kiemelt divattémánk a 2017 őszi cipő- és táskatrendek, kollekciók, összesen 28 oldalon foglalkozunk vele. A címlapunk is erre utal. Még utoljára, feltétlenül élni akartam a lehetőséggel, amikor a düsseldorfi vásár rendkívül gazdag fotóanyagából választhatunk trendtémáinkhoz illő borítóképet. A trendfotózás anyagának kettős üzenete van. A GDS fotósa készítette a felvételeket, de már az új, őszi helyszínen, a Böhler Areal egyik csarnokában. A kellemes, vidám színek ellenére némi nosztalgia, szomorúság is övezi az ott készült fotókat. Mi ezzel szeretnénk köszönetet mondani a vásárnak, amely 1955 óta évente kétszer, összesen 123 alkalommal várta a szakma képviselőit. Az új vásár neve Gallery Shoes lesz.

Erőteljes minták, színek, Gucci-hatás, funkcionalitás adja a cipődivat új impulzusait. Sok lehetőség rejlik az öltözködés összehangolásában. Szinte mindegy, hogy divatos vagy sportos cipőkről van szó, a kitörési pont sokak szerint a kényelem. Nem, vagy nehezen eladható, ami nem kényelmes. Ha összegezni szeretném a cipő-, táska- és kiegészítőtrendek jellemzőit, ez a három szó tűnik a legkifejezőbbnek: merész – sportos – klasszikus. Most először közlünk olyan írást, amely a fiatalok cipőtrendjét és piaci helyzetét taglalja. Több márka őszi–téli cipőkollekcióját képekkel illusztrálva ismertetjük.Döcögve indulnak az őszi előrendelések, hiszen pl. a későn jött tél miatt bizony sok kiskereskedői raktár még tele van áruval. Nagy a nyomás a kereskedőkön, akiknek reagálniuk kell a növekvő digitalizáció miatt gyorsan változó fogyasztói magatartásra is, ami plusz erőfeszítést igényel. Időnként elgondolkodom, mit olvasnának olvasóink szívesebben a Beköszöntőben. Emeljem ki a különösen érdekes, hasznos tartalmakat? Esetleg az tarthat számot nagyobb érdeklődésre, miről olvastam, mi foglalkoztat mostanában? Gyakran furcsa, oda nem illő, időnként kifejezetten irritáló reklámok jelennek meg egy-egy weboldalon.

Azt olvastam a Médiapiac egyik legutóbbi elemzésében, hogy több globális, nagy reklámköltésű márka átgondolja digitális stratégiáját, miután előfordult, hogy hirdetéseik szélsőséges tartalmak környezetében jelentek meg, rombolva a márkájuk hírnevét, és font-tízezreket termelve a szélsőségeseknek. A kockázatok csökkentése a szakma közös érdeke, ebben az iparági szövetségek is részt vesznek. Több visszajelzést is kaptam az előző számban megjelent internetes cikkel kapcsolatban. A minap a Médiapiacban jelent meg egy cikk, amely mintha az internetes fenyegetéssel foglalkozó TextilWirtschaft-írás továbbgondolása lenne. A címe: Tanulmány az orosz kibermaffia felépítéséről. „Tavaly a Kaspersky Lab kutatói 62 új zsarolóprogram-családot fedeztek fel, amelyből legalább 47-et oroszul beszélő internetes bűnözők fejlesztettek ki.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy ezek a kis létszámú csoportok korlátozott képességekkel szép lassan nagy bűnügyi vállalkozásokká fejlődnek azzal a szándékkal, hogy világszerte megtámadják a magán- és üzleti szektort. A Kaspersky Lab adatai szerint csak tavaly több mint 1,445 millió felhasználót támadtak meg globálisan (beleértve a vállalkozásokat is) a zsarolóvírussal. Becslésük szerint egy ilyen program napi bevétele elérheti az akár 3-30 millió forintot is, amelynek hozzávetőlegesen 60%-a nettó profit a bűnözők zsebében.

A Hírek rovatban megemlékezünk a kilencven éves Hubert de Givenchyről. A Mey 2017. tavaszi–nyári szezonra szóló kampánya azt demonstrálja, hogy érték a fenntartható, felelősségteljes kereskedelem. A Wolford fehérneműgyártó cég pedig olyan fehérnemű- és harisnyakollekciót mutatott be, amely állítása szerint nem károsítja a környezetet. Tengerentúli betegség című írásunk az észak-amerikai áruházak válságát előidéző okokat boncolgatja. A londoni divatlevél témája fogyasztói elégedetlenség, amelyet a divathéten bemutatott férfiatlan kollekciók váltottak ki. Befejeződött a Bobbin Kft. felmérése, és ahogy decemberben ígértük, beszámolunk annak eredményéről is.

A sokatmondó Siralmas agónia című írás szomorú összképet rajzol ki, a felmérés összegzése, az abból kirajzolódó ellentmondások és azonnali tennivalók egy segítséget kérő, változást sürgető levél formájában időközben elkerültek a döntéshozók asztalára is. Reméljük pozitívan fognak reagálni rá, lesz érzékelhető eredménye. Szükség lenne rá. Lassan befejeződnek a nagy nemzetközi vásárok, ezekről is találnak beszámolókat a szakvásár rovatban, illetve kedvcsináló cikk ismerteti a Texprocess újdonságait.

Csaba Anna-Mária