Blog

MÉRFÖLDKÖVEK

Azt írtam egyszer egy hírlevélben, fogalmam sincs, és nem tudom, meg tudja-e valaki mondani, hány éves lenne a DivatMarketing, ha a Magyar Divat Intézet által kiadott korábbi kiadványokat is beleszámítjuk. Valójában ez csak játék a számokkal, ami biztos, a felsorolt lapok szellemisége, az eredete azonos és a mostani újság gyökerei a Magyar Divat Intézetből erednek. Egy azonban több mint valószínű, a Magyar Divat Intézet vezette be, kezdte el használni a DIVATMARKETING kifejezést Magyarországon!

A Magyar Divat Intézet (MDI) valójában vállalat volt, a divattal kapcsolatos tevékenysége miatt engedélyezték az Intézet név viselését. Valójában a korrekt cégnév Magyar Divat Intézet Kft. volt, ami elég furán hangzik. Amennyi előny származott ebből a névből az egyik oldalon, annyi hátrányt okozott a tevékenységek értékesítésekor.
Sokféle szálon kötődtünk a szakmához: divatkoordináció, évente kétszer az egész szakmát megmozgató szakvásár a Budapesti DivatNapok szervezése, oktatás, divat- és szakmai kiadványok, tankönyvek kiadása.

SZAKLAPOK – az MDI kiadványai, a gyökerek

Mostanában – ha egy kis időm van, szelektálok, rendet rakok az irodában (is) – és ismét a kezembe akadt nálam lévő pár archív példány az első újságokból. Ezért is foglalkoztatott a dolog, kíváncsi voltam, hogy is volt ez.

Mivel az internet korában élünk, eltekintettem az időt rabló, bár valószínűleg hatásosan működő kőkorszaki módszerektől, mint a telefonálgatás, a régi MDI-s kollegák megkeresése. Eszembe jutott, hogy minden megjelent újságból kell küldeni példányokat az Országos Széchényi Könyvtárba a Kötelespéldány Szolgálat részlegnek címezve. Abban is biztos voltam, hogy ők rendszerezve tárolják ezeket, mert már hívtak fel, hogy egyeztessünk, hiányzik náluk 1-1 régi DivatMarketing szám. Azonban még sosem jártam a weboldalukon.

Felléptem az oldalra, és rendszerezett, jól használható adatbázist találtam. Pillanatok alatt rábukkantam arra, amire kíváncsi voltam. Sőt ennél sokkal többre. Kalapemelés a Magyar Divat Intézet mindenkori vezetőinek, akik eleget tettek a kötelezettségnek, és ISSN számokat kértek, adatokat, példányokat szolgáltattak. Találtam rég elfeledett kiadványokat, divattrendeket. Örömmel fedeztem fel olyanokat is, amelyekből, mivel írtam bele, egy-egy példány nálam is fellelhető: Divattükör (198..- 1989), Divatbarométer (198.. – 1989). Persze voltak nekem érthetetlen jelölések, pl. Raktári jelzet: HB 1.734, MHB 1.734, de az engem érdeklő adatok sorra megjelentek előttem a képernyőn. Íme.

Kronológia

1980

DIVATMARKETING (Budapest) (1979) Cím és szerzőségi közlés: Divatmarketing / Magyar Divat Intézet
Számozás/gyakoriság: 1 (1979)-17 (1985), rendszertelenül jelent meg.
ISSN : 0230-0729 DIVAT ÉS GAZDASÁG – a Magyar Divat Intézet szaklapja, kiadta a Lapkiadó Vállalat. Számozás/gyakoriság: 1.évf. 1.sz. 1980- utolsó: 8.évf. 5/6.sz. (1987), kéthavonta jelent meg. Felelős szerkesztő Vas Sándor ; szerkesztő Harsányi Márta. ISSN : 0209-9438

 

 

DIVAT ÉS GAZDASÁG

DIVAT ÉS GAZDASÁG – a Magyar Divat Intézet szaklapja, kiadta a Lapkiadó Vállalat.
Számozás/gyakoriság: 1.évf. 1.sz. 1980- utolsó: 8.évf. 5/6.sz. (1987), kéthavonta jelent meg.
Felelős szerkesztő Vas Sándor ; szerkesztő Harsányi Márta. ISSN : 0209-9438

 

 

 

 

 

 

 

Utódja a DIVAT ÉS MARKETING – a Magyar Divat Intézet szaklapja.
Számozás/gyakoriság: 1.évf. 1.sz. (1988)-3.évf. 3.sz. (1990), kéthavonként jelent meg.
Főszerkesztő Neményiné Gyarmathy Margit; fel. szerk. Oroszlánné Harsányi Márta.
ISSN : 0238-7069

 

 

 

 

DIVATMARKETING – a Magyar Divat Intézet Kft. szaklapja, kiadta a Magyar Divat Intézet. Számozás/gyakoriság: 1.évf. 1.sz. (1995. aug. 27.) – (2003. november)
Főszerkesztő Neményiné Gyarmathy Margit, felelős szerkesztő +Szolcsánszky Szilvia,
ISSN : 1219-7769 

 

 

 

 

 

DIVATMARKETING, a ruházati, lakástextil és divatszakma szaklapja,
2003. decemberben jelent meg először a DivatMédia Kft. kiadásában, főszerkesztő és felelős szerkesztő dr. Csaba Anna-Mária.
ISSN : 1219-7769

 

 

 

 

 

 

DIVATTÜKÖR, 1988
Divat és Gazdaság, 1988

 

A technológia hatalmasat fejlődött, a Divat és Gazdaság fekete-fehér kiadvány volt, a Divat és Marketingnek a címlapja volt színes. Fantáziát kívánó dolog fekete-fehér képekkel illusztrált divatszínekről olvasni. Érdekes volt a korai lapokban ma is jól prosperáló cégek, márkák neveit felfedezni, pl. Az egyik Divat és Gazdaság cikk épp a Falkéval foglalkozik.  

Először filmeken, aztán CD-n kaptuk a német anyagokat, képeket. Ma már mindez egy FTP-oldal közvetítésével történik. 

 

 

 

 

Néhány érdekesség

1999/3. szám – címlapon Naomi Campbell (Skiny reklám)

2000/6-7. szám – címlapon 2000 6-7 Helena Christensen / Skiny

2005. elkészült az első weboldal: www.divatmarketing.com

2007. Hírlevélküldés kezdete

2008. Megújult logó, arculat

2012. I. DivatMarketing konferencia

2015. Új logó, a divat és a marketing közé beékelt és szócska hivatott a lap valós tartalmát jelezni

2017. Megújult, reszponzív weboldal és logó.