Blog

A februári lap kapcsán

Új év, új szezon, új trendek, új lehetőségek

és sokunknak újabb utazások! Tennivalókkal alaposan megtűzdelt üzemmódban kezdődött 2018. Ehhez kapcsolódva mi is igyekeztünk mérleget vonni az előző év történéseiről, és előre is tekinteni az idei esztendőre. Ilyen volt 2017 és Milyen lesz 2018? címmel két összeállítást közlünk, amelyekben hazai vállalkozások vezetői osztják meg tavalyi tapasztalataikat és idei várakozásaikat olvasóinkkal. 
Valószínűleg többen tettünk év eleji fogadalmakat. Ami engem illet, már jelentkeztem is néhány képzésre, konferenciára, amelyek remélem, segítenek az előrelépésben, a tisztánlátásban, a fejlődésben, illetve az idei konferencia témakörének kialakításában.   

Azt olvastam egy MTI-tudósításban, hogy a magyar kis- és középvállalkozásoknak (kkv) csupán a fele aktív digitálisan, több mint felének honlapja sincs. A digitális fejlődésre, fejlesztésre pedig szükség van. Felmérések szerint a napi több órányi internetezés 40 százaléka mobilon történik, és a pénzügyi tranzakciók 65 százalékát is erről az eszközről indítják.    Talán az is gond, hogy pl. az online marketing elemeiről sokat hallunk, de nincs átfogó képünk az egyes elemek kapcsolódásáról, fontosságáról. Így elveszünk az apró részletekben, a puzzle darabjai nem állnak össze egésszé. Ebben is szeretnék segíteni, és keresni egy, az egészet átlátni és átadni képes előadót.

Az elmúlt hetekben két szakvásáron is jártam,

a Heimtextilen Frankfurtban és a Berlini Divathéten. Frankfurtban elég gyakran hallottam magyar szót a kiállításon, sajnos Berlinben egyszer sem. Pedig ezek az igen fárasztó programok feltöltik az embert, sokat lehet tanulni a beszélgetésekből, és inspirálódni a látottakból. Az utazásokról szóló képes beszámolók a weboldalunkon a Business és/vagy a Blog felületen, a Heimtextil néhány magyar résztvevőjének tapasztalatai pedig a Szakvásárok rovatban olvashatók. 
Ezek az utazások engem is kimozdítanak a komfortos csigaházamból, ilyenkor van alkalmam beszélgetni arról, milyen közös gondok, problémák jellemzik a szakmát. Részben e beszélgetésekből tevődik össze egy-egy lap témája, illetve az, hogyan lehetne kicsit más szemszögből megközelíteni a hagyományos, sokszor körbejárt témákat. 

Kedves Olvasó, 

a lap olvasásakor Ön is láthatja,

hogy többször előkerül a generációváltás nagyon aktuális témája. Ezzel a következő számokban is fogunk foglalkozni, keressük a pozitív példákat. Visszatérő téma a fenntarthatóság, a zöld divat is, sokan keresik a megoldást, az előrelépés lehetőségét.

Időnként kapok szemrehányást amiatt,

hogy kevés a saját cikk a lapban.

Nem szeretnék panaszkodni, de komoly kihívás a nyilatkozni hajlandó riportalanyok megtalálása. Nagy körültekintéssel szoktam kiválogatni az interjúalanyokat, ennek ellenére gyakran kapunk elutasítást. Kicsi a piac, sok a konkurens, nagy az időhiány, és sajnos néha érdektelenséggel is találkozunk; a lapban való megjelenés egyáltalán nem vonzó néhány potenciális riportalany számára. Nálunk még sosem fordult elő, de úgy tűnik, több cégnek vannak rossz tapasztalatai azzal kapcsolatban, hogy a velük elkészült anyagot megjelenés után kifizettetik.  Van, aki ettől való félelmében, gyanakvásból utasítja el a megkeresést.

Ezt a februári, hagyományosan ruházati trendes lapot tartalmilag kissé átalakítottuk. November elején megjelent a TextilWirtschaftban egy

cipővásárlási szokásokról készült tanulmány,  

űamely a női és külön a férficipőkkel kapcsolatos elvárásokat, prioritásokat taglalja több oldalon keresztül. Úgy gondoltam, ennek közlése itthon is érdeklődésre tarthat számot, nem érdemes heteket várni a közlésével. Így nem szemelvényeket, hanem a teljes cikket ebben a számban közöljük. Ennek következménye, hogy 2018. őszi fehérnemű- és harisnyatrendek átkerültek a következő, március 10-én megjelenő lapszámba. 

Csaba Anna-Mária

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás