Blog

A DivatMarketing nyomtatott számainak digitalizálása

A DivatMarketing 1995-2022. között megjelent számai megtalálhatók az arcanum oldalán

Archiválás tripla biztosítással

Időnként, témákat keresve előfordul, hogy emlékszem, egy korábban megjelent DivatMarketingben már volt szó erről, de bonyolult utánakeresni, pláne, ha be szeretnék emelni egy-egy szöveget, képet. Nálam minden eddig megjelent szám bekötve sorakozik egy polcon, és van, amiből több példányt is eltettem, de ettől még nem lehet szerkeszthető formában hozzáférni. A 2003 utáni számok külső winchestereken vannak elmentve, az ezelőttiek egyáltalán nincsenek meg digitális, hozzáférhető formában.

Időnként megpróbáltam a Széchenyi Könyvtár MATARKA adatbázisában utánanézni a keresett cikknek, mivel ők elmentik, digitalizálják a hozzájuk kötelezően beküldött un. kötelespéldányokat, de kicsit bonyolult a rendszerük, illetve egy ideje nem lehet cikkmásolatot kérni. Mindenesetre a Széchenyi Könyvtár is őrzi a DivatMarketing eddig megjelent számait.

Szeretném megöríztetni, sőt amíg lehet hozzáférhetővé tenni 20 év belefektetett munkáját, energiáját, a szakma egyfajta nézőpontból való „történetét”. A járvány miatti lezárások alatt családi emlékeket keresgélve belebotlottam, elég sokat használtam, majd elő is fizettem az arcanum adatbázisára. Hosszas vívódás után megkerestem őket, és örömmel vállalták a megjelent számok, valamint a mellékletek digitalizálását. A feltöltésre került PDF oldalak olvashatóak, a szövegek kereshetők, forrásmegjelöléssel másolhatók, letölthetők, az illusztrációk, a gazdag képanyag is megtalálható.

Jó sok munkát adtam magamnak is, hiszen össze kellett szedni a korábbi számok eltett példányait, amiből már nem volt eltéve, ott a bekötött évjáratokat, és elszállítani ezeket az Arcanumhoz. Amikor ott jártunk, végignéztük, hogyan dolgoznak, mi történik a hozzájuk került újságokkal, anyagokkal. Nagyon érdekes volt meghallgatni, éppen mivel dolgoznak, hogyan lehet megnézni – megkeresni régi térképeket, épületeket.

Rövid időn beül visszaszállították a hatalmas papírhalmazt, amit újra szétválogattam, eltettem archív példányokat, és izgatottan vártam az értesítést arról, hogy elkészültek.

Jó volt újra lapozgatni korábbi, már elfeledett újságokat, különszámokat:  

Ma felszállt a fehér füst, jelezték, hogy aktív az oldal, publikálták a DivatMarketingeket. A divatmarketing 1996 keresésre pl. ezek a kiadványok, oldalak jelennek meg:

 

168 szám + a Divatlexikonok és a Nemzetközi vásárnaptárak is kereshetők, illetve, ha rákeresel egy-egy szerző, vagy interjúban szereplő névre, márkára, a már digitalizált újságok – lapszámok között megjelennek a DivatMarketingben közölt cikkek, illusztrációk is.

Úgy érzem, az elmúlt 20 év alatt sok értékes anyag született, ami visszatekintésként a jövőben is érdekes lehet a szakmabelieknek, iskolásoknak, a divat iránt érdeklődőknek.

Az arcanum oldalán (https://adt.arcanum.com/hu/) a SZOLGÁLTATÁSOK, #Újságok #Folyóiratok #Lexikonok #Könyvek adatbázisban kereshető, lapozgatható az újság, vagy lehet nevekre, esetleg témákra keresni.

Remélem, kipróbáljátok, használjátok majd ebben a formában is a DivatMarketinget.

Csaba Anna-Mária

 

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .