Business

Növekedési pályán a Heimtextil 2024

Nemzetközi szakvásárok

Messe Frankfurt/ Heimtextil

Kibővített termékkínálat és a fenntarthatóság új formátumai

A Heimtextil (2024. január 9-12.), a lakástextíliák és lakástextíliák nemzetközi szakvásárán minden termékszegmensben erős nemzeti és globális kereslet mutatkozik. Több mint 2600 kiállító mutatja be új termékeit Frankfurt am Mainban. A Heimtextil 2024-en elindul az Econogy is, amely a globális Texpertise-hálózat fenntartható formátumainak újrarendezése. Az Econogy egységesíti a Messe Frankfurt összes textilipari rendezvényének értékelési kritériumait, és a vásárokon átláthatóságot teremt az erőforráskímélő termékek és kiállítók számára.

Mi várható?

Új partnerek a világ minden tájáról, inspiráló üzleti találkozók és intenzív kapcsolatépítés – a Heimtextil 2024-re minden termékszegmensben nagyszámú érdeklődőt regisztráltak. A több mint 2600 kiállító meghaladja az előző rendezvény résztvevőinek számát. A Heimtextil egy központi platformon négy napon át nyújt átfogó, egyben hatékony piaci áttekintést a lakás- és közületi textíliák ágazatának globális trendjeiről. Örömünkre szolgál, hogy 2024-ben az új Carpets & Rugs termékszegmens bevezetésével és a kiállítók számának növelésével még intenzívebbé tehetjük ezt az élményt” – nyilatkozta Olaf Schmidt, a Messe Frankfurt textilipari vásárokért felelős alelnöke.

Új év, új lehetőségek

A Heimtextil 2024 vásár két új csarnokkal bővül: az 5.1 számúban az új termékcsoport, a Carpets & Rugs szerepel, a 10.4 számúban pedig az Asian Selection lakástextil szegmens kiállítói kapnak helyet. A 3. csarnok, amely a Heimtextil 24/25-ös trendjeinek, valamint a faldekoráció, a textildizájn és a textiltechnológia kiállítóinak kreatív otthonaként szolgál majd, szintén újra megnyitja kapuit a közelgő rendezvényen. Emellett az új termékcsoport Carpets & Rugs, a megváltozott fenntartható rendezvényformák „Econogy” címszó alatt, valamint a szélesebb választékkal jelentkező Fibers & Yarns számos üzleti impulzussal gazdagítja majd a vásárt.

Ígéretes kezdés: Carpets & Rugs

A Heimtextil 2024 az új Carpets & Rugs témakörrel bővíti portfólióját. A termékek kizárólagos helyszíne az 5.1. csarnok, ahol szegett, kézzel és méretre készített szőnyegeket, gépi szövésű szőnyegeket, valamint a szennyeződést elnyelő szőnyegeket és futószőnyegeket mutatnak be. A Heimtextil vásáron korábban is állítottak ki szőnyegeket, de jellemzően különböző csarnokokban. A szakma kérésére 2024-től ez a választék hosszú távon egy helyre összpontosul. A szegmens a nemzetközi nagykereskedőket, bútor- és lakberendezési áruházakat, fogyasztói piacokat, barkácsboltokat, szaküzleteket, hipermarketeket és kertészeti árudákat célozza meg. Az új „Carpets & Rugs” kiállítói már több mint kilencvenen vannak, köztük sokan most először állítanak ki. Pozitív visszajelzés számos országból érkezett, így például Bangladesből, Belgiumból, Kínából, Egyiptomból, Görögországból, Indiából, Olaszországból és Törökországból is jeleztek részvételi szándékot. A kiállítók között találjuk a Carpet Export Promotion Council, Fini Coop, Heritage Overseas, Merinos Hali San, Nikotex, Oriental Weavers Group, Ragolle, Royaltex, Rug Republic és Rugs in Style cégeket.

Határozott jelenlét: Asian Excellence & Asian Selection

Az „Asian Excellence” és „Asian Selection” szegmensek esetében mind a háztartási textiláruk (10.0-10.4), mind a lakástextíliák (6.0, 5.0, 6.1) markánsan jelen lesznek a Heimtextil 2024 vásáron. A minden mennyiségben elérhető minőség itt ér össze a sajátmárkás kiválósággal. Egy független szakértői testület bírálja el a magas minőséget nyújtó gyártókat ahhoz, hogy a 6.1. és 10.2. szinten kialakított „Asian Excellence” csarnokokban állíthassanak ki. Az értékelés során a kivitelezést, a színkoncepciót, a standépítést, a minőséget és az anyagokat vizsgálják. 
Az „Asian Excellence” és az „Asian Selection” négy legnépszerűbb kiállító országa Kína/Hongkong, Pakisztán, India és Banglades. A 6-os csarnokban többek között a D Decor, a G. M. Fabrics, a G. M. Syntex, a Grasim Jana Seva Trust Indiából és a bangladesi Karupannya Rangpur képviselteti magát. Emellett olyan kulcsfontosságú piaci szereplők is részt vesznek a vásáron, mint az Adamjee Textile Mills, Al-Karam Textile Mills, Export Promotion Council of Handicrafts, Gul Ahmed Textile Mills, Handloom Export Promotion Council, Indo Count Industries, Kamal, Kanodia Global, Mittal International, Premiere Fine Linens, Sadaqat, Towellers Limited, Trade Development Authority of Pakistan, Trident és a Union Fabrics.

Econogy: a fenntarthatósági tevékenységek újraszabályozása

A Heimtextil 2024-en indul az Econogy, amely összefogja a Texpertise Network világméretű hálózatának összes fenntartható formátumát. Az Econogy egységesíti a Messe Frankfurt valamennyi textilipari rendezvényének fenntarthatóságra vonatkozó értékelési kritériumait, és egyértelművé teszi a gazdaság és a környezetvédelem holisztikus kapcsolatát. 
Az Econogy Finder a Heimtextil Econogy kínálatának részét képezi. A jegyzék segít a látogatóknak abban, hogy megtalálják a tanúsított beszállítókat. A Heimtextil kiállítóinak már évek óta lehetőségük van fenntarthatósági vizsgálatokat végeztetni annak érdekében, hogy felvegyék őket a speciális jegyzékekbe. A jövőben ezeket az ellenőrzéseket az összes textilipari rendezvényre vonatkozóan összehangolják. Az Econogy így valamennyi vásáron biztosítja az átláthatóságot és az összehasonlíthatóságot az erőforrás-takarékos termékek és kiállítók kiválasztásánál alkalmazott kritériumok terén. Külső, független fenntarthatósági szakértőkkel együttműködve figyelembe veszik az elismert védjegyek és tanúsítványok aktuális státuszát, és az ellenőrzésekbe beépítik a fenntartható fejlesztési célokat (SDG) is.  
Az Econogy kínálatának további elemei az Econogy Hub – a védjegyszolgáltatók és tanúsítók platformja – valamint az óránként induló Econogy Tour. A túrákat egy független tanácsadó vezeti, melyeken a látogatók, a kiállítók és a szakértők intenzív eszmecserét folytathatnak egymással. Az Econogy Talks pedig számos konferencia- és előadás-formátumban teszi lehetővé a tudás bővítését és átadását a legújabb zöld textilipari innovációk témakörében. 
A Messe Frankfurt Texpertise Network-je az ENSZ Tudatos Divat- és Életmód Hálózatával szoros együttműködésben 2019 óta a Messe Frankfurt minden textilvásárján világszerte elősegíti a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) megjelenítését. Az idén nyáron közzétett legelső Texpertise SDG Report az SDG intézkedések eddigi mérföldköveit foglalja össze.

Messe Frankfurt/ Heimtextil

Heimtextil Trends: „Új érzékenység”

A Heimtextil Trends évek óta a Heimtextil központi eleme. A megatrendeket lefordítják a  textíliák nyelvére. A Heimtextil Trends meglátogatása kötelező minden textilipari szakember számára, aki folyamatosan bővíti a textilanyagokkal kapcsolatos ismereteit.  
A Heimtextil Trends 24/25 új kiemelt témája a „New Sensitivity”, vagyis „új érzékenység”, mely a textilek transzformációját állítja a középpontba. A textíliák érzékenyebb világa felé három út vezet: a textíliák növényi alapú előállítása, a textil körforgásának támogatása a technológia segítségével és a természetes összetevők biotechnológiai felhasználása. A Future Materials emellett megújuló anyagokat és – designt állít a figyelem középpontjába.  
Az anyagok terén pedig úgy alakították ki a Heimtextil Trendeket, hogy azok kevés hulladékot termeljenek és a környezettudatosságot szolgálják. Az egyes standok felépítéséhez kizárólag helyi, környezetbarát vagy kölcsönzött anyagokat használnak.

Piactér a vendéglátóipar számára: „Interior.Architecture.Hospitality”

A „Belsőépítészet. Építészet. Vendéglátás” cím alatt a Heimtextil vásár a funkcionális textíliák globális kínálatát mutatja be. A különleges lakberendezési megoldások nemzetközi gyártói és beszállítói itt találkoznak a világ minden tájáról érkező belsőépítészekkel, építészekkel, tervezőkkel és lakberendezőkkel.  
A termékkínálat a Heimtextil teljes területét lefedi. A 4.0-ás csarnok áll a figyelem középpontjában, ahol az Interior.Architecture.Hospitality LIBRARY által összeállított és a zsűri által kiválasztott funkcionális textíliákat állítják ki. Az érdeklődő látogatók mélyebb betekintést is nyerhetnek a LIBRARY kurátorai által kínált LIBRARY túrák során.

Kreatív Hub: Wall Decoration és Textile Design a 3. csarnokban

A Heimtextil a 3. csarnokban prezentálja a tapétagyártók legnagyobb és leginkább nemzetközi kínálatát, a dekoratív, az átfesthető és panel tapétáktól kezdve az üvegszálas és digitális nyomtatású tapétákig. A csarnok a „Textile Design” termékkörrel együtt így a textilipari kreativitás fellegvárát képezi, olyan neves nemzetközi kiállítókkal, mint az A.S. Création, ICH, Kinland Décor, Komar Products, Marburger Tapetenfabrik, Masureel, Muraspec, Parato, Taubert/Hohenberger, KT Exclusive és Ugépa.

Fellendülőben az ágyneműk
Messe Frankfurt/ Heimtextil

Számos vezető márka és vállalat is megerősítette részvételét a 11.0 csarnokban található „Smart Bedding” termékkörben, köztük az Advansa Marketing, a Badenia Bettcomfort, Brinkhaus, Heinrich Häussling & Centa Star & Frankenstolz Schlafkomfort, a John Cotton, Lenzing, Sasa Polyester, Sanders-Kauffmann, Traumina, Velamen és a Wendre.  
A megrendelés és az inspiráció mellett az ágykereskedelem számára értékes tudástartalom is a középpontban lesz: a 11.0 csarnokban megrendezésre kerülő „Sleep & More” Heimtextil konferencián neves nemzetközi alvásszakértők adnak betekintést és ismertetik a legjobb gyakorlatokat – az alvásmítoszoktól kezdve a nyomkövető technológiákon és a fenntartható anyagokon át az otthoni és szállodai alvás minőségét javító ágyneműkig.  
A 12. csarnok 12.1. szintjén található „Bed & Bath” területen a látogatók megtalálják a legújabb ágynemű-designokat olyan beszállítóktól, mint a Felpinter, a Lameirinho és a Nile Linen Group, valamint a Mundotextil Industrias Texteis és az Ozanteks első osztályú frottír termékeit. A kiváló minőségű nemzetközi sajátmárkás szolgáltatásokat nyújtó vállalatok – erős portugál, török és egyiptomi részvétellel – a rövid ellátási láncokat és a kis mennyiségek rugalmasságát hangsúlyozzák, és különösen az európai piacot szolgálják ki. 
A 12.0 csarnokban olyan ismert márkák is képviseltetik magukat, mint a Bedding House, Corn. van Dijk, Klaus Herding, Sorema, Veritas, Welspun, Wülfing és Zorlu.

Decorative & Furniture Fabrics több mint 300 szövetgyártóval

A „Dekorációs- és bútorszövetek” szegmensben a Heimtextil szakvásár három csarnokszinten mutatja be a világ bútorszövet beszállítóinak és szövőmestereinek legnagyobb választékát. Ezek között olyan neves gyártók találhatók, mint a Francisco Jover, Gebr. Munzert, Global Textile Alliance (Symphony Mills), Luilor, Manuel Revert, Martinelli Ginetto, Parà és Vanelli Tekstil. A Heimtextil 2024-re több mint 300 dekorációs- és bútorszövet készítő jelentkezett.

Fibres & Yarns szélesebb kínálattal

A 2023-as sikeres bevezetést követően a dekorációs- és kárpitszövetek különálló „Fibres & Yarns” (szálak és fonalak) szekciója ezúttal nagyobb méretben tér vissza a 4.0 csarnokba. Itt a szövet- és függönygyártók, termékfejlesztők és -tervezők olyan vállalatokkal, mint az Antex (Angles Textil), az Indorama Ventures Fibers Germany GmbH (Trevira), a Korteks és a Reliance, egy rendkívül széles választékot kínálnak egy helyen.

Messe Frankfurt/ Heimtextil

A következő Heimtextil szakvásárt 2024. január 9-12. között rendezik meg.

(Messe Frankfurt)

Magyarországi képviselet

Növekedési pályán a Heimtextil 2024

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .