Blog

Kedves Olvasók! 1. blogbejegyzés

 „Találj valamit, amit szeretsz csinálni, és akkor soha többé nem kell majd dolgoznod az életedben.”
(Harvey MacKay)

Régóta dédelgetett gondolatom, hogy valamilyen módon élőbbé tegyem a kapcsolatunkat. Az internet segítségével most belevágok egy szakmai blog írásába. Nap, mint nap próbálom a lapkiadás, lapkészítés és a családi feladatok összehangolását jól megoldani, egyszóval nem azért kezdek bele, mert unatkozom, nincs mit tennem. Egyszerűen úgy érzem, ez kicsit kilépés a mókuskerékből a kötetlenebb, közvetlenebb keretek közé. És úgy gondoltam, a blog személyesebb, közvetlenebb műfaj, mint a nyomtatott újság, ezért tegeződve írok, remélem ez nem zavar senkit sem.

Hazudnék, ha azt mondanám, teljesen kiforrott bennem a megvalósítás mikéntje, továbbra is sok ötlet – lehetőség – gondolat kavarog bennem, de remélem majd helyükre kerülnek a dolgok. Egyszerűen úgy éreztem, nincs értelme a további halogatásnak, bele kell vágni!

Nem vagyok teljesen kezdő, némi tapasztalatot szereztem az elmúlt évben blogírásban. Megpróbálom az ottani – igaz magánéleti – tapasztalataimat itt is hasznosítani. Nagyon nehezen írok például, de kiderült ez alatt az idő alatt, hogy hajlamos vagyok terjengősen fogalmazni.

Szakmai blogot indítok, de ez nyilván nem lesz olyan „személytelen”, mint az újság, gondolom olyan lesz, mint én. Azt tervezem, ezzel a bloggal kicsit beavatom az Olvasókat a lapkészítés folyamatába is. Jó lenne, ha idővel kapnék visszajelzéseket a lappal, a bloggal kapcsolatban, másrészt talán az olvasók között is kialakul valamilyen kötetlen kapcsolat.

Miért most? Elengedtem múlt héten a februári lapot a nyomdába, ezért vágok bele pont most a blogírásba. Elkészült a web-oldalon a blog felülete, majd csiszoljuk, finomítjuk, ahogy a szükség megkívánja. A kezdés valódi apropója, hogy erre az évre – a gazdasági helyzet kiszámíthatatlansága, nehézsége miatt csak hat szám kiadását terveztem, azaz kb. kéthavonta fogunk megjelenni. Hosszúra nyúlik az idő két DivatMarketing publikálása között, emiatt sok szakmai eseményről, történésről való tudósítás, hír elveszítené az aktualitását.

Miből áll majd a blog?

Terveim szerint hetente egyszer fogok friss hírekről írni. Két lap megjelenése között eddig folyamatosan egy file-ba másolgattam a fordításra váró anyagokat, gyűjtögettem a szakmai híreket, szakvásári anyagokat, és amikor eldőlt, mennyi helyünk marad, akkor kezdtünk el dolgozni ezekkel. Így a lapba a lehető legfrissebb anyagokat tudtam betenni. Olyan sok jó, tartalmas, írásos információt kapok naponta, hogy nehéz a döntés, mi maradjon, és mi kerüljön „lapátra”. A bloggal az a célom, hogy megosszam az olvasókkal ennek a híranyagnak legalább egy részét. A TextilWirtschaft napi híranyagai képezik a blog alapját!

A két lap megjelenése közötti időben itt fogok beszámolni az újdonságokról, aktuális eseményekről. A magyar és nemzetközi szakmai történésekkel kapcsolatos Híranyag is része lesz a blognak.

Mai friss hírek közé tartozik pl. a második félévi szakvásárok időpontjainak megváltozása:

A Première Vision Pluriel három napra rövidíti a rendezvényeit, azaz a Première Vision, a  Mod’Amont, az Expofil és az Indigo, a Le Cuir à Paris a megszokott négy nap helyett háromnapos lesz. Az új szeptemberi időpont 09.14.-16. A Texworld időpontja változatlan.

Az I.L.M /Offenbach – két nappal eltolódik, szeptember 25.-28. között lesz, így nem ütközik a milánói Mipellel, a web-oldalon már a módosított időpontok szerepelnek.

Időről időre szeretnék írni a saját szakmai élményeimről, amelyek származhatnak egy-egy szakmai utazással kapcsolatos tapasztalatról, itthoni eseményekről, vagy egyszerűen a szakmai mindennapokból. Önállóságom hét éve alatt az egyik leghasznosabb változás az életemben a rendszeres szakmai utazás. Ezeket gyakran én finanszírozom, de meg is hívnak különböző szakvásárokra, sajtóeseményekre. Idén több meghívást is kaptam, amelyeknek nagyon örülök, mert egyrészt a lap pozitív megítélését jelentik, másrészt nagyon szívesen megyek külföldre, mindig hasznos tapasztalatokra teszek szert. Kíváncsi vagyok az ottani hangulatra, közérzetre, és persze a divatra. Januárban Frankfurtban a Heimtextil-en jártam, most jöttem haza Madridból, a SIMM-en voltam. Nem dicsekedni akarok, az utazás hozzá kell tartozzon a munkánkhoz, beépül a szakmai tudásba, ismeretekbe! Mindenkinek ajánlom!

Időnként a lapkészítés során felmerülő aktuális kérdések, tapasztalatok is megjelennek majd a blogban. Szeretnék kérdéseket feltenni az Olvasóknak, esetleg beszámolni az én észrevételeimről, amelyeket egy-egy szám előkészítése, a tartalom kialakítása – összeállítása, a hirdetésszervezés közben szerzek! Sokfajta vélemény, helyzetértékelés jut el hozzám ilyenkor. A most leggyakrabban elhangzó kérdés: milyen, mekkora forgalom-visszaesésről számolnak be a többiek, és mi a helyzet külföldön?  Valószínűleg nem csak én küszködöm időről időre a „szakmai magánnyal”. Nem panaszkodni akarok, én választottam, hogy egyedül dolgozzam, és még élvezem is, de azért néha jó lenne a felmerülő kérdéseket szakmabeliekkel megvitatni. Nemcsak a termékbemutatás, az ajánlatok, a kínálat összehasonlítása, az időkímélő beszerzési lehetőség hiányzik, hanem az, hogy nincs olyan szakmai fórum, ahol jóízű, kötetlen szakmai beszélgetésekre, kapcsolatok kialakítására, a gondok, tapasztalatok megosztására sor kerülhetne. Jó lenne többet beszélgetni egymással!

                                                                 

 

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .