Blog

Jubileumi évet kezdtünk

Jubileumi évet kezdtünk, idén ősszel lesz 25 éve, hogy a Magyar Divat Intézet (MDI) kiadásában ismét megjelent a DivatMarketing. Előde a DIVAT ÉS GAZDASÁG volt, amelyet a Lapkiadó Vállalat kiadásában az MDI publikált 1980 és 1987 között. Ez még fekete-fehér kiadvány volt. 1988-ban jelent meg a DIVAT ÉS MARKETING, a Magyar Divat Intézet szaklapja, azonban három évfolyam után, 1990-ben abbamaradt a kiadása. Egy, a TextilWirtschaft című szaklap német kiadójával kötött licencmegállapodás megkötése után, 1995. augusztus 27-én a Magyar Divat Intézet Kft. ismét kiadta a lapot. 
Digitális időkben még inkább igaz az észrevétel, hogy az unalmas egyenlő a halállal. Őszintén remélem, hogy ezt a számot olvasva ez a veszély nem fenyeget egyikünket sem.   

Biztosan Önnek is feltűnt, hogy a mostani címlapunk kissé eltér a korábbiaktól. Merész, nagyon színes. Ferencz Bori alkotása, aki újrahasznosított ékszerekkel és férfidivattal foglalkozik. Mesterszakos tanulmányait a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen folytatta. Bátran kísérletező típus, sok anyaggal – műgyanta, kerámia, műanyagok – dolgozott eddig. A jövőben hagyományt szeretnék teremteni, folytatva ezt a fajta támogatást, együttműködést. Azaz, ha találok olyan fiatal, kezdő tervező által készített alkotást, amely alkalmas címlapnak, akkor azt választom borítónak. Ezzel szeretném támogatni a fiatal generációt, abban a reményben, hogy a megjelenés nagyobb ismertséget hoz számukra.  

Az ókorban a csillagok állásából próbálták a jövőt megjósolni. Fontos döntéseket később is a különböző asztrológiai jóslatok alapján hoztak. Manapság is sok vezető hívja segítségül őket egy-egy fontos döntés előtt. J.P Morgan bankár szerint a 

Milliomosok nem használnak asztrológiát, azt a milliárdosok használják.  

Asztrológusokat nem kérdeztünk, de szerettünk volna a magunk lehetőségeivel élve segítséget adni olvasóinknak a 2019-es évre való felkészülésben. Ezért különböző területek szakembereit kérdeztük az általános trendek felől, egy másik összeállításban pedig szakmabeliek nézőpontjait összegeztük arról, milyen kihívásokkal és lehetőségekkel számolnak az elkövetkező hónapokban. A két összeállítást Csémi Klára készítette.

Múlt és jövő. Egymás után két ilyen tematikájú cikk is található az újságban. Szentesi Réka írása Nem pusztán a külcsínről szól címmel a divattörténettel foglalkozik. Arra hívja fel a figyelmet, miért fontos a divattörténet oktatása a hazai tudományos élet és a hazai divatipar fejlesztése szempontjából. Dobos Emese cikke arra világít rá, miként kelnek a tervezők kezei között új életre a régi ruhák.

A sok képpel illusztrált divatoldalak a felsőruházati előrendeléseket hivatottak segíteni. A friss szakmai újdonságokat pedig a Hírek és a Szakvásárok rovatban gyűjtöttük össze, szokás szerint a lap elején és a végén.

dr. Csaba Anna-Mária

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás