Business

Izgalmas ötletek, újgenerációs webshopok

A Divat és Marketing decemberi számában említett újszerű online divatkereskedelmi platformok mellett számos izgalmas vállalkozás indult útnak az elmúlt években: hogy mekkora sikerük lesz és ezáltal mennyire lesznek nyereségesek, még kérdéses, az ötletek viszont kétségkívül érdekesek.  Dobos Emese

A divat Tindere és Shazamja

  

Úgy tűnik az innovatív ötletek nem ebben az iparágban születnek: számos üzleti modellt meglévők „divatra hangolására” építenek. A MySprezz-t például a divat Tindereként emlegetik: a mobilplatformon elérhető webshop lokáció (azaz kiválasztott város és dátum) valamint időjárás alapján kínál vásárlási opciókat a felhasználónak. Kijelölhetünk stílust, és feltölthetjük már meglévő ruhadarabjainkat, hogy preferenciáink alapján személyre szabott javaslatokat ajánljon nekünk a platform.

 

Szintén társkereső applikációhoz hasonlítják a cipőkre specializálódott Stylect-et, ahol is „jobbra ha igen, balra ha nem” elv alapján építi ki a rendszer a preferenciánkat. A Shazam-hoz (zenefelismerő applikáció: ha hallunk egy dalt, de nem tudjuk, ki az előadó és mi a szám címe, a Shazam megmondja) hasonló elven működik az Asap54: ha látunk egy szép kabátot, de nem tudjuk, milyen márkájú, feltöltünk róla képet, az oldal pedig megmutatja az adatbázisában megtalálható (és természetesen megvásárolható), hasonló lehetőségeket. Számtalan kisebb és nagyobb, vegyes árkategóriát képviselő divatmárka a partnerük, így több millió termék közül válogathatunk. Kipróbáltuk, működik! 

Az Y már nem akar birtokolni

 

A milleniálokra (az Y generáció tagjaira) az is jellemző, hogy sokkal kevésbé akarnak birtokolni, szívesen megosztják javaikat. Ki ne szeretne drága dizájnerruhákat viselni, ráadásul olcsón? A közösségi média amúgy is dokumentálja választásainkat, többször viselni (sajnos) cikinek számít. Ezért a dizájnerdarabok kölcsönzésére épít a Rent the Runway és a Chic by Choice. Az RTR esetében 30 dolláros kezdőcsomaggal indíthatunk, havi 89 dollárért 4 terméket választhatunk, az Unlimited opció pedig havi 159 dollárért biztosít számunkra végtelen kölcsönzési lehetőséget. Utóbbi esetében több mint 15 európai országba szállítanak, 4 vagy 8 napra bérelhetjük a ruhát és legalább 24 órával előtte „le kell adni a rendelést”.

A svéd ShareWear a rengeteg ruha-szemétre és a mértékletes fogyasztásra hívja fel a figyelmet: az általuk feltöltött kép alá érkező első kommentelő kapja meg az adott ruhadarabot, majd egy hét után továbbadja Instagramra feltöltve és a #sharewear hashtaggel ellátva. A kérdés csupáncsak az, hogy melyik érdekes kezdeményezésből és ötletből válik majd bombasiker, a jövő zenéje.