Blog

Heti sztori: Karácsonyi varázslatok

Így készül

Karácsony előtt Tárnokra, a Szabó Üveg Kft. telephelyére látogattunk az unokáimmal. Sokfelé exportálják termékeiket, igazi ritkaságnak számítanak a kézzel festett díszeik. Azóta terveztem ezt a programot, mióta olvastam róluk. Kedves gyerekkori emlékem fűződik a karácsonyfadíszek készítéséhez.

A Tisztviselőtelepen, ahol felnőttem, az egyik ház alagsorában a karácsony előtti időszakban minden évben működött egy üvegfújó műhely, ahol kézzel festett díszeket készítettek. Iskolába menet és jövet sokadmagammal álltunk a pinceablakok előtt, és néztük, hogyan formálódnak a díszek, hogyan festik őket.

Mivel feltehetően kevesen ismerik őket, és sokan talán sosem látták, hogyan készülnek a díszek, feltöltöttem a blogba néhány fotót. Jövőre lehet, hogy Tárnokon találkozunk!

Kellemes délutánt töltöttünk Tárnokon, a legnagyobb sikere az üvegfújónak volt – azt is megtudtam, hogy a férjem anno ezt tanulta politechnika oktatáson, eddig sosem mesélt erről. A gyerekek kipróbálták a díszek festését, díszítését. A szép és kevésbé sikerült remekek azóta már a karácsonyfájukat ékesítik.

Nem üres kézzel jöttünk el, válogattunk a hatalmas kínálatból, voltak egyszerűek, nagyszerűek, egyszínűek, agyondíszítettek, retró, modern, hagyományos színűek és különböző (szív, harang, toboz, stb.) formájúak.

Meghitt, kellemes ünnepeket kívánok!

Csaba Anna-Mária