Blog

A szeptemberi laphoz: Merj más lenni, vállald fel magad, légy őszinte! Megéri!

Köszönöm a DivatMarketing újbóli elindulásának negyedszázados évfordulójával kapcsolatos telefonhívásokat, leveleket. Steve Jobs szerint a munka tölti ki az élet jelentős részét, ezért, hogy elégedett legyél, jó munkát kell végezned. Az egyetlen esély, hogy jó munkát végezz, ha szereted, amit csinálsz. Nem az én tisztem megítélni, jó munkát végzek-e, de az biztos, hogy szeretem.

DM 2019 06 B1_AUBADE

Ez a lapszám a cipővásár megváltozott időpontja miatt a tervezettnél hamarabb jelent meg, koncentrált munkát követelve minden munkatársamtól. Érdekes kombinációt kínálunk benne: 19 oldal jövő nyári fehérnemű-, fürdőruha-, harisnyatrenden és -kollekción kívül 24 oldalon cipő- és táskatrendekről számolunk be. Remélem, hogy a publikált kollekciók ismertetése, a fotók és a hirdetések segítenek a választásban. Folynak a rendelések, ismert és újonnan felfedezett nevek, friss impulzusok, eddig ismeretlen vagy újra felfedezett nevek színesítik a kínálatot. Ilyeneket is tartalmaz ez a szám.

A sokféle divattendencia mellett örömmel tapasztaltam, hogy folyamatosan visszaköszönő téma a környezetvédelem, az újrahasznosítás, a fenntarthatóság. Maximálisan egyetértek a Billerbeck cikk írójával, Szendrei Istvánnal abban, hogy e téren a gyártóknak kell élenjárnia. Fontos a tudatos vásárlói gondolkodás, de igazi, hathatós eredményeket a termelőknek kell produkálniuk, termékeikkel, kínálatukkal befolyásolva a fogyasztókat, a fogyasztást.

Figyelmesen olvasva az ebben a számban megjelenő híreket, cikkeket, kollekció-leírásokat, azt látni, hogy valami megmozdult. Megjelennek a divatos vegán cipők, az újrahasznosított poliészterből készült anyagok, egyre gyakoribb a minimális vízfelhasználás, a nagyobb felelősségvállalás a környezetért, az emberért.

Több, a weboldalon megjelent cikkre is felhívjuk a figyelmet a lapban, jó szívvel ajánlom ezek elolvasását. Van közöttük divat és üzleti témájú is. Június végén lehetőségem volt részt venni a TextilWirtschaft Modemarketing konferenciáján, az erről szóló beszámoló is ezek között van. Az egyik előadó megszívlelendő üzenete:

Merj más lenni, vállald fel magad, légy őszinte! Megéri!

Túl sok, szinte a cégek 90 százaléka „arc nélküli” no-name márka, nagyon kevesen mernek kiállni egy-egy ügy mellett, nem akarnak „hate branddé” válni. Arról beszélgettek a szakértők, hogyan tudnak továbbra is érvényesülni a „love brandek” a digitalizáció és a heterogén célcsoportok kihívásai közepette. Szeretetre vágyik szinte mindenki:

All you need is love

– énekelte már a Beatles is.

Érdemes olvasni, tájékozódni, ez jelentheti a „gyakorlást” a mindennapokban. Így talán elkerülhető egy-egy hiba is.

dr. Csaba Anna-Mária

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás