Blog

Divatpiaci levél – a szeptemberi lap kapcsán

Kedves Olvasók!

Ahogy az előző szám trendoldalaiból is kiderült, folytatódik a sport, a sportos divat térnyerése. Hogy mindez mit jelent a cipőknél? Meddig tarthat a sneaker őrület? Mi az ajánlott viselet hozzá? Milyen lábbeli illik a divatos ruhákhoz és a nadrágokhoz? Vajon milyen cipő való a férfidivat új nadrágbőségeihez? Megannyi kérdés, sokféle irányzat van jelen a piacon. Ezúttal a cipőkre fókuszálva szeretnénk segíteni az eligazodást. 
Ez a szám főleg a cipős, táskás kereskedőknek szól. Bár ma már ez sem ennyire egyértelmű, sok változás megy végbe, sok ruhás kereskedő érdeklődik a cipők, táskák iránt. Szükség is van erre, itt mutatkozik piacbővülési lehetőség. A ruhás vásárokon is egyre nagyobb tér jut a cipőknek, táskáknak, szükségük van egymásra. Ezért remélem, hogy ezt a hagyományosan „cipős” lapszámot sok ruhás olvasó is végig fogja olvasni. Akár azért, mert akar lábbelivel foglalkozni, netán már foglalkozik is vele, vagy egyszerűen azért, mert kíváncsi, milyen lesz az összhatás, milyen sziluetthez milyen cipő passzol jól. 
Időnként a kezembe akadnak korábbi lapszámok, a szerkesztőségben is ki van téve néhány régebbi címlap. És szoktam nézegetni a statisztikáimat. Az induláskor és utána még jó pár évig, szinte a fehérneműs márkák „tartották el” a lapot, tőlük kaptuk a legtöbb megrendelést. Akkoriban csak divattal – ruházattal és alapanyagokkal – foglalkoztunk. Aztán feltűnt, hogy a TextilWirtschaftban cipős cikkek, trendek jelentek meg. Rá is kérdeztek Frankfurtból, miért nem használom ezeket az információkat is. De amíg itthon működött a Cipőpiac című lap, nem láttam értelmét a hirdetői piac megosztásának. Úgy gondoltam, két kiadványra nincs elég hirdető, értelmetlen egymással konkuráló témák megjelentetése.
Ez itthon csak a hirdetési bevételekre épülő lapoknál működött kiválóan. Évekig. A Kereskedő, majd az Új Kereskedő – Next fénykorukban havonta jelentek meg imponáló, cirka 200-200 oldalas tartalommal. Aztán ahogy változtak az idők, megfogyatkoztak a hirdetőik. Egy halvány kísérlet volt a Nagyker magazin megjelenése, de igazán nem tudott erőt mutatni. Nyomtatott szakmai lapként ma már egyedül az általam kiadott lap, a DivatMarketing maradt a divatpiacon. 

2007 táján, a Cipőpiac megszűnése után kezdtem el bel- és külföldön megkeresni a cipős, táskás cégeket, márkákat, ügynökségeket. Mára ez lett a legerősebb hirdetői rétege a DivatMarketingnek. 

Nagyon jó lenne ennyi hirdetővel, bemutatkozó kollekcióval divattrendkiadványt is készíteni. Azonban a „divat” nem ennyire egységes, nem „egy szakma”. Ahhoz, hogy valóban súlya legyen, sokkal több résztvevőre lenne szükség minden szegmensből, azaz a női és férfidivat, a jeans, a fehérnemű és az alapanyagok területéről egyaránt. 

Jó lenne megfejteni, honnan öltözködnek a minőségi ruhát kereső nők itthon. És külföldön? Hol vásárolnak azok, akik nem tudnak vagy nem akarnak csillagászati összegeket áldozni a ruházkodásra? Tényleg letarolt mindent a H&M és a Zara? Valóban a fast fashion kínálók teszik tönkre, változtatják meg a piacot? Nem tudni.
De figyelmeztető jel a női márkák csődhulláma. Örökéletűnek tartott márkák tűnnek el sorban a piacról, és sokan vívnak kemény harcot a túlélésért, újabb és újabb koncepciókkal küzdenek vevőikért. Velük van baj, vagy a fogyasztókkal? Mi váltotta ki ezeket a változásokat?
Kár lenne tagadni az internet, a technológia hatását. Hihetetlen mértékben megváltoztak a vásárlók, a fogyasztói szokások. A különböző technológiai eszközök, az okostelefonok térhódítása hatással van a ruha- és cipőbeszerzésekre is. Vásárlás előtt ma már az idősebb generáció is tájékozódik az interneten. Ha vásárolni nem is fog, de megnézi a kínálatot. 

Hogyan kellene jól megszólítani a vevőt? Egyáltalán, ki az én vevőm? Mit akar? Mennyi pénze van? Mire vágyik? Aki a divatos árut keresi, valóban hamar megtalálja a fast fashion kínálatban – és nemcsak a nagyon fiatalok. De mi lesz a megbízható, kiszámítható márkákkal? Ki tud szezonról szezonra sok fogyasztónak tetsző kínálattal megjelenni? Nem feltétlenül a divatosság a legfontosabb szempont. Meg kell érteni a fogyasztók szándékait, elvárásait. Az időzítés létfontosságú. A nagy vagy éppen a kisebb kollekciók lesznek jól értékesíthetők? Innováció és gyorsaság – ez lenne a kulcsa mindennek? Hol vannak olyan hozzáértő kereskedők, akik ismerik a vevőiket, és össze tudják állítani a nekik tetsző szortimentet? A megfelelő válaszokat kinek-kinek magának kell megtalálnia. 

Nyilván nálunk máshogy csapódik le, de bennünket is érint a Basler története. Augusztus közepén jelentették be, hogy a csőd szélén áll. Ez a vállalat egykor a női felsőruházat egyik legmarkánsabb együttesgyártója volt, a folyamatosság, megbízhatóság, biztonság szimbóluma a német piacon. Mikor kezdődtek vajon a bajok?

 

                                                                                                         dr. Csaba Anna-Mária