Blog

BAGATELL, azaz figyelmen kívül hagyható

Tanulópénz

Vásároltam egy oldalról, ahol 80 százalékos leértékeléssel hirdettek márkás termékeket. Teljesen beleszerelmesedtem a kiválasztottakba! Minden nap lestem a postást, hiába. Kb. két héttel a vásárlás után SMS-t kaptam sikeres pekingi készpénzfelvételről (25.000 forint), az én kártyaadataimmal. Ez szöget ütött a fejembe. Utánanéztem – tudom, későn, és percek alatt kiderült, hogy egy kamu oldalról rendeltem.

Szerencsénk volt, megúsztuk

Pár napot a Balatonon töltöttem az unokáimmal, ahol a második napon elromlott az internetet is biztosító okostelefonom, így a tervezett munkáimmal kissé megcsúsztam. Viszont visszafelé az autópályára való felhajtáskor elénk sétált egy őz. Szerencsére még mi is lassan mentünk, nem jött mögöttünk senki, így ki tudtuk kerülni. Ő sajnos nem valószínű, hogy megúszta, mert az autópálya felé tartott.

MyHeritage.com

Az egyik rokonom regisztrált erre az oldalra régebben, feltöltötték az őket érintő fontos családi dátumokat, ünnepeket, és az oldal figyelmeztetést küld az érintetteknek, hogy ünnep, jeles dátum közeledik. Ám alighogy túl voltam a kamu rendelésen, mint regisztrált felhasználó biztonsági figyelmeztetést kaptam ettől az oldaltól, hogy egy biztonsági kutatójuk talált egy myheritage nevű fájlt, ami e-mail-címeket és hashelt jelszavakat tartalmazott, a MyHeritage-en kívül egy privát szerveren, amely tartalmazza azoknak a felhasználóknak az e-mail-címét, akik 2017. október 26-ig regisztráltak az oldalra. Biztos, ami biztos, változtassam meg a jelszavaimat.

Elgondolkodtató

Gyakran olvasok pl. a Facebook fiókok feltöréséről, hogy idegenek hozzáférnek az oldalkezelő adataihoz, és hirdetnek az oldal költségére. Ezért pl. megcsináltam a kétlépcsős belépést a Facebookra. Ám amikor múlt héten elkészült a telefonom, amelyen alaplapot cseréltek, újra kellett telepítenem az összes korábban használt programot. És hiába vártam napokig a biztonsági SMS-re, egyáltalán nem kaptam. Végül a laptopon visszaállítottam a korábbi egyszerű belépést, és amikor már a telefonon is működött a FB, újra beállítottam a kétlépcsőst.   
Biztos nem én vagyok az online alkalmazások Fittipaldija, de néha azon morfondírozom, mennyit nyerünk és mennyit veszítünk ezeknek az eszközöknek a használatával.

Hiányoztam, észrevették

Idén – hosszú évek óta először sajnos ki kellett hagynunk Berlint, a vásárok meglátogatását. Ám a múlt héten kaptam egy levelet a vásár kommunikációs igazgatójától, hogy mi történt,  nem láttak minket.  
Végtelenül jólesett, hogy a hatalmas vásári forgatagban, a sok fontos VIP-vendég, kiállító mellett is észrevették, hogy nem vagyunk ott. 

Csaba Anna-Mária

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás