Divat

Vivienne Westwood, a punk királynője!

MEGHALT A BRIT DIVATTERVEZŐ

dpa/ TextilWirtschaft

vivienne-westwood

Milyen kapcsolatban állt Vivienne Westwood a brit királyi családdal? Ugyan alapvetően különbözött a divattal kapcsolatos felfogásuk, ízlésük, a brit monarchia és a divattervező, akit a punk királynőjének szerettek nevezni, mégis szoros kapcsolatban álltak egymással. Karrierje a királyi palást ihlette, fergeteges splurge-ruhákra épült, amelyek áttörést hoztak számára.  
Az ambivalencia mindig is benne volt Westwoodban, és semmi sem mutatta meg ezt annyira jól, mint a brit hagyományokról alkotott véleménye. „Tipikusan brit” volt – és semmi köze nem volt a királyi palástokhoz. A neve a közmondásos angol különcséget jelentette. 
81 éves korában Dél-Londonban elhunyt Vivienne Westwood. A divattervezőt osztrák férje és társtervezője, Andreas Kronthaler, valamint két fia, Ben Westwood fotós és Joseph Corré, az Agent Provocateur fehérneműgyártó cég alapítója gyászolja.

A német anyagban található galériához 

Az angol Derbyshire megyéből származó gyapotfonó és fűszeres lánya mindig is kissé különc volt. Vivienne Isabel Swire 1941. április 8-án született a Manchester melletti Tintwistle plébánián. Író akart lenni, de aztán úgy döntött, hogy általános iskolai tanárnak tanul. Egész életében határozottan kiállt az állatok és a környezetvédelem mellett – idős koráig alig hiányzott egy-egy nagyobb tüntetésről.

Sado-Maso ruhák a Sex Pistols számára 
A jó élet nem neki való volt. 21 éves korában hozzáment a tehetséges táncos Derek Westwoodhoz. Aztán találkozott a művészeti hallgató Malcolm McLarennel, és beleszeretett. McLaren volt a Sex Pistols nevű punkzenekar alapítója és menedzsere. McLarennel együtt 1970-ben nyitotta meg első butikját a londoni King’s Roadon. Az üzlet gyorsan abszolút trendteremtővé vált. A név többször változott: „Let it rock”, „Too fast to live, too young to die”, „Sex”, „Seditionaries” és végül „World’s end”.  
Westwood szado-mazo ruhákat készített a Sex Pistols zenészeinek, és úgy inspirálta a punk divatot, mint senki más. Még a McLarennel való szakítása után is hű maradt lázadó kreativitásához. Mindenekelőtt a 18. és 19. századi divatból származó inspiráció volt a védjegye – bár harsány, furcsa, különc variációkban.  
A kilencvenes évek elején Westwood üzletasszonyként is szárnyalt. Bár a királynő divatízlése messze állt Westwoodétól, mégis tisztelettel adózott munkássága előtt. 1992-ben Vivienne Westwoodot a Brit Birodalom Rendjének tagjává avatták, 14 évvel később pedig a királynő Dame-dámává avatta. Ennek ellenére nem lett a királyi család udvari divattervezője. Azt javasolta a stílusikon Kate hercegnőnek, hogy környezetvédelmi okokból csökkentse öltözködési kiadásait. TOVÁBB

A „kreatív ikon” Vivienne Westwood halálával kapcsolatos reagálások

MICSODA NŐ – FIATALOS SZÍVŰ, MOTIVÁLT, GYÖNYÖRŰ ÉS ELEGÁNS 
Von dpa 
Merész szabásaival és provokatív szlogenjeivel társadalmilag elfogadottá tette a punkot: Vivienne Westwoodot a divat „igazán forradalmi és lázadó erejének” tartották. Idős korában is folytatta a környezetvédelemért és az emberi jogokért való tüntetést.  

Politikusok, művészek és régi útitársak tisztelegtek a néhai divattervező, Vivienne Westwood életműve előtt. „Vivienne Westwood kreatív ikon volt, aki segített megszilárdítani Nagy-Britannia helyét a modern divat élvonalában” – írta csütörtök este Sadiq Khan, London polgármestere a Twitteren. Michelle Donelan brit kulturális miniszter „szomorú napról” beszélt: Westwood a brit divat egyik kiemelkedő alakja volt, mondta. „Punk stílusa átírta a szabálykönyvet az 1970-es években, és széles körben csodálták azért, ahogyan egész életében hű maradt saját értékeihez” – tweetelte Donelan. 

  • Daniel Thiel wiesbadeni kiskereskedő az Instagramon fejezte ki részvétét
  • Így emlékezik meg a Supreme az ikonról
  • A Mytheresa számára Vivenne Westwood a „változás bajnoka” volt.
  • Tommy Hilfiger egy közös pillanatot oszt meg
  • Riccardo Tisci egy galériával mond köszönetet Vivienne Westwoodnak
  • Marc Jacobs felidézi a közös pillanatokat

TOVÁBB

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .