Business

Vertikálisok – 16 héttel mások előtt

MACKINSEY TANULMÁNY

Tobias Bayer/ TextilWirtschaft

A nagykereskedők közbeiktatásával értékesítő divatcégek termékeinél 44 hétre van szükség a tervek elkészültétől az üzletbe szállításig

Az idő pénz – ez a mondás egyre inkább érvényes a divatiparban is. A legtöbb cég felismerte, milyen fontos az Instagram korában a változó vevőigényekre történő gyors reagálás. A McKinsey tanácsadó cég egy tanulmánya szerint különösen azok a vállalatok állnak nagy kihívások előtt, amelyek a kollekcióikat nagykereskedelmi áron értékesítik.

A tanulmány szerint a vertikálisan működő vállalatok átlagosan 36%-kal gyorsabbak, 44 hét helyett mindössze 28 hétre van szükségük a tervezéstől az értékesítés megkezdéséig – áll az 54 divatipari vezető megkérdezésén alapuló elemzésben.

Az átfutási idő lerövidítése érdekében a hibrid divatcégek – vagyis azok, amelyek rendelkeznek saját üzletekkel, és nagykereskedelmi értékesítést is folytatnak – részekre tagolhatják a kínálatukat. Állandóan raktáron lévő termékekre (NOS – Never Out of Stock), szezonon belüli utánszállításokra, valamint olyan gyors reagálásokra, amelyek nagy adatállományokra (Big Data) támaszkodnak.

A McKinsey tanulmánya szerint ezekkel a lehetőségekkel ritkán élnek a cégek. Igaz, 70%-nak vannak folyamatosan raktáron lévő termékei, de csak 40% reagált utánszállítássokkal a szezon folyamán.

Tény ugyanakkor, hogy az újdonságokat manapság sokkal gyorsabban dobják piacra, mint korábban. A hibrid divatcégek többsége (59%) négy kollekciót kínál az év folyamán, sőt, 8%-uk folyamatosan forgalmaz új termékeket. A kiárusítás széleskörben elterjedt. A McKinsey szakértői szerint a cégek 53%-a már havonta csinál ilyet.

A divatcégek gyakran állítanak össze kizárólagos termékkínálatot („termékkapszulákat”) a legfontosabb forgalmazó partnereiknek, a hibrid divatcégek 47%-a már így működik. A tanácsadó cég azonban óva int attól, hogy a legnagyobb forgalmazók túl nagy exkluzivitást élvezzenek:

„A divatcégeknek ügyelniük kell arra, hogy ne térjenek el túlságosan a saját stílusuktól, és ne engedjenek az egyéniségükből. Emellett fennáll a veszélye annak is, hogy csökken az alapanyag-beszerzés, a marketing, az értékesítés és a logisztika hatékonysága.”

Valamint fennáll annak a veszélye is, hogy ez a módszer csökkenti az alapanyag- beszerzés, a marketing, az értékesítés és a logisztika hatékonyságát.”

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás