Divat

Végre újra elegánsan

Christel Wickerath/ TextilWirtschaft

Back to black – Kristina Fidelskaya

Tetőtől talpig stílusosan. Legyen az nagy, vagy akár egy kisebb esemény. A legfontosabbak továbbra is a ruhák. Felzárkóznak a blézerek. Ambiciózus a fekete. Egy dolog a POS-on is egyértelmű: jobban kell csillognia és ragyognia.

Ragyogj végre. A február-március körüli rendelési időszakban a 2021 őszi szezonra leadott rendeléseknél még korántsem volt egyértelmű, hogy a koronakorlátozások lehetővé teszik-e egyáltalán a partikat és az irodai jelenlétet. Az alkalmi divatot illetően sok volt a bizonytalanság. Egyáltalán mire lenne még szükség? Különösen azért, mivel még mindig sok minden maradt raktáron: nadrágkosztüm és estélyi ruha, amelyek a bezárások alatt senkit sem érdekeltek. Emellett nehéz volt felmérni, hogy a kötelező maszkviselés milyen mértékben korlátozza majd a családi ünnepségek és a sok emberrel való találkozások iránti vágyat az őszi-téli időszakban.

Idén nyáron fentiek miatt sok volt a pótolni való, mivel az alkalmi szegmensen kívüli eladások is fellendültek. A ruhák, blézerek és ünnepi felsők keresletével kapcsolatban a kiskereskedők nagyon jó eredményekről számoltak be.

 Stefanie Stelzer, a waldkircheni Garhammer Occasion csapatvezetője jó hangulatban van: „Mindenki valami elegáns darabot keres. Nem számít, mekkora a buli, tökéletesnek kell lennie.” Egy észak-német multilabel üzlet szintén három nagyszerű hónapot tudhat maga mögött, különösen az ünnepi ruházatnál. A vevő mindent megrendelt, nem maradtak el programok, ez most kifizetődik, mert kiegyensúlyozott a választék nála. 

Alkalmi divat: Színes

2021-ALKALMI-NOI-RUHAZAT-TEXTILWIRTSCHAFT
A szín láthatóvá tesz – Fotó: DawidbTomaszewski

1 /5 Danamé

kép 1 / 5

A zöld és a kék is fogy. De az eladásoknál a vörös árnyalatok a sztárok. Csillogás, ragyogás, minden erről szól, akár az interneten, akár az üzletekben keresik álmaik ruháit a nők.    

Alkalmi divat: Fekete

1 / 4 Danamé

kép 1 / 4

 A fekete feltámadása. Izgalmas felületekkel és mintákkal, mély dekoltázzsal és slicekkel tér vissza a klasszikus fekete. Újdonság a mini.

Ha valami különleges dologra van kereslet, az drágább is lehet. A nagy áruházakban a nők kifejezetten a prémium részlegeket böngészik, különösen, ha ünnepi cikkekről van szó. Corinna Einhaus és Heike Schwingel-Damm a dorsteni és gelsenkirchen-bueri Corinna cégtől megerősítik: „Nagyon nagy a kereslet az ünnepi ruhák iránt.” Sok esküvőt elhalasztottak, és ősszel tartottak meg hol több, hol kevesebb vendéggel. Már csak a fotók miatt is mindenki szeretné magát megszépíteni, ki akar tűnni.

Az alkalmi ruházatra szakosodott szakembereknek szállítási problémáik vannak, mint jelenleg az egész piacnak. Sok ruha érkezik Ázsiából. Annemarie Albrecht, a nagy választékáról országszerte ismert karlsruhei Modehaus Schöpf vásárlója megerősíti ezt. Minden négy héttel később kerül értékesítésre. Jelenleg nincs elegendő készlet.

Alkalmi divat: Blézer

1/ 4 Iheart

kép 1 / 4

Feljövőben – a bőr, jacquard és szmoking stílusban. Többfajta hossz, több lehetőség. Gyakran vagány, kétsoros.

Egy másik téma is felmerül: hiányoznak az egyszerű ruhák, a különleges blúzok vagy a díszített szoknyák. Az NOS-áruk, amelyek közé főként nadrágkosztümök és blézerek tartoznak, ellátása szintén problémás. Az értékesítés emiatt nehéz helyzetben van. A Cohauszban nagyobb lehetne a választék, például színes blézerekből és ezüstmetál felsőből.

Mi van most? Sok vásárló a színt nevezi meg a legfontosabb impulzusnak. A világos és a sötét közötti vörös árnyalatok vezetnek az eladásokban. Nincs trend ellentrend nélkül: a fekete hosszú kihagyás után nagyon népszerű a divatértő vásárlók körében. Az olyan vertikális cégek, mint a Zara, a feketére összpontosítanak.

A Bredlnél a pompás ruhák a kelendőek: hosszúak, elbűvölőek és lehetőleg magenta színűek. A Schöpfnél a taftot és a csillogást kedvelik a szűk ruhák és a bőszoknyás modellek esetében is. A nagyméretű virágminták és jacquardok a különleges dolgok szerelmeseinek valók.

Alkalmi divat: Glamour

1/6 Gina Tricot

kép 1 / 6

Bokavillantás, hangsúlyos hát, vállmutatás. Kidolgozott stílusban csillogás és alak.  

Ha a nagy alkalomra sor kerül, jól jönnek a midiruhák. De lehetnek földig érőek is. A mély dekoltázs és hátkivágás elengedhetetlen, csakúgy, mint a magasan felvágott szoknya. A Garhammerben a hosszú ruhák általában egyszerű szoknyák, amelyek különleges, csillogó felsővel tűnnek ki. 
Ha kisebb alkalomról van szó, a fent említett szűk ruhák a keresettek. Hiányoznak azonban az egyszerű overallok, amelyek sikerében már senki sem hitt igazán. Mégis új színekkel és anyagokkal újra betalálhatnak, különösen a sportos csavart kereső vásárlók körében.  
Mi történik most? Sok kiskereskedő már feltöltötte készleteit a közelgő szilveszteri bulikra. Még ha nem is annyira, mint két évvel ezelőtt. 2022 egészét tekintve sok szakértő úgy véli, hogy a partik és hasonlók, különösen az esküvők száma valóságos fellendülést hoz. A világjárvány minden bizonnyal maradandó hatással volt a mindennapi és az üzleti viseletre is. Ha azonban alkalmi divatról van szó, különösen a fiatal nők szeretnek kiöltözni, és még tudatosabban vásárolnak.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .