Divat

Végletek játéka: fény és árnyék

DIVATTRENDEK – 2024 tavaszi trendelőrejelzés

Az embereknek elegük van az önmegtartóztatásból, a dolgokhoz való kifogástalan viszonyulásból, mondja Carl Tillessen, a Német Divat Intézet (DMI) ügyvezetője és fenntarthatósági szakértője. Összebújós lassúzás helyett, mindent bele alapon, most a rock and roll jön. Úgy látja: a társadalomban kibontakozott új életérzés erőteljes hatást gyakorol a divatszakmára is.

Címlapkép: Foto Daniel Woeller Drykorn

A Német Divat Intézet top trendjei

A színvilág a színpompástól a borús tónusokig terjed. A Német Divat Intézet előrejelzése szerint a 2024-es tavaszi/nyári idény legfontosabb irányzatai e két véglet között mozognak.

Fotók: Martin Veit (4) ; Salvatore Dragone; Paolo Zandrini, Filippo Fior / Gorunway

Felszabadult

Virágözön – Dries van Noten
Tűzhet a nap – Casablanca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elég komor az, ami a világban történik, legalább a divatot kíméljük meg a túlzott komolyságtól. Mivel a kulcsszó az önirónia, minden lehet kissé túldimenzionált. Az arányok és a sziluettek éppúgy, mint a díszítőelemek: a túlméretezett gombok, csatok és cipzárak. A szükséges pozitív hangulatról elsősorban a színek és a nyomatok gondoskodnak, amelyek ezúttal kevésbé dominánsak, mégis modern és kissé elidegenítő hatást keltenek. Az irányzat egyik legfontosabb inspirációs forrása a tengerparti téma, különösen a szörfös hangulat.

Egyszerűből kifinomult

Decens csíkok – Dior
Szembetűnő anyagbőség – Magliano

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyszerűből kifinomult válik. Megmarad az előző szezonok megnyugtató hatása, de csak első pillantásra: mint egy forgó kaleidoszkópban, új megfogalmazásban kerül elő. A sziluettek dekonstruáltak, a színek tompák, a tónusok a fényben megváltoznak. Mivel a színhangulat meglehetősen visszafogott és semleges, előtérbe kerül a változó felületek játéka – például a természetes anyagok szintetikus, csillogó hatása. A minták ezzel szemben visszafogottak maradnak. Az egyszerű, egyenes csíkok ugyanakkor elengedhetetlenek – elsősorban a vászon felületeken.

Élvezd a napsütést!

Csupa lazaság – Isabel Marant
Lendületben – Dolce & Gabbana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elvágyódás a világjárvány lecsengése után is teljes mértékben uralja a divatot. Továbbra is töretlen a vágyakozás mindenekelőtt a nap és a belőle áradó energia, a fény és a meleg iránt. Ezt az érzést kecses trópusi gyümölcsök és növények fejezik ki, amelyek az aranyló napfényben kifejező képet mutatnak. Vintage jelleg hatja át a művészi kivitelezést. Az alapot egzotikus fák, köztük a paliszander és a wenge, valamint fahéj- és sáfrányszínek alkotják. Az élénk kék, a mélyzöld és a sötét petróleum modern, hűvös kontrasztot képez.

Vállalt megszállottság

Tűz és láng. Prada
A tinta íze. Celine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A világjárvány vége után visszatér az önbizalom. Mindez azt jelenti, hogy a divat ismét lehet az egyéni tökéletlenség kifejezője. Ezt sugallják a szabásvonalak, némi ragyogással és sötét, lázadó beütéssel fűszerezve. A skála a tűcsíkoktól a képregény- és lángnyomatokig, a kopottas fekete farmerektől az elegáns kendőkig terjed. A stílusirányzat elengedhetetlen része a fényes bőr és a szaténing. Na és egy jó adag erotika.

(TextilWirtschaft)

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .