Business

Véget ért a Magyar Divat & Design Ügynökség első design START mentorprogramja

A hét mentorált márka (Bárány Anna, Fű Borbála és Fülöp Fruzsina kerámiatervezéssel foglalkoznak, a 4 MS Design, a Paper Up!, a PDSIGN és az UPLUX lakberendezési tárgyakon és belsőépítészeti munkákon dolgoznak) egy háromlépcsős program teljesítésére vállalkozott, amely egy hat modulból álló workshop- és előadás-sorozatot, egy hazai gyárnál teljesített gyakornoki programot, valamint egy külföldi szakmai utat foglalt magába. Az első design START befejezését követően, elindult a következő mentorprogramra való jelentkezés is az MDDÜ honlapján. 

Februárban az utolsó mentorált is befejezi szakmai gyakorlatát a Magyar Divat & Design Ügynökség design START nevű mentorprogramjának keretében. A designerek egy háromlépcsős programon vettek részt, amelynek első része egy hat modulból álló workshop-és előadássorozat volt. A témák kiválasztását a designipari stratégiához készített piackutatás kiértékelése és a designerekkel készített mélyinterjúk előzték meg, amelyek rávilágítottak a designerek hazai nehézségeire, illetve a fejlesztést igénylő területekre.

A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy hazánk feltörekvő designerei leginkább a sikeres vállalkozói léthez szükséges ismeretekben szenvednek hiányt, ezért a workshopokon olyan gyakorlatban is hasznosítható vállalkozói készségek kapták a főszerepet, mint az üzleti tervezés, a finanszírozás, a kommunikáció alapjai, a marketing és digitális technológia, a márka és designkommunikáció, valamint a jogi ismeretek.

Az elméleti alapok elsajátítása után, a résztvevők külföldi tanulmányutakra indultak az MDDÜ szervezésében. Világszínvonalú kiállításokra és gyárakba jutottak el, mint a meisseni porcelángyár, a lipcsei Designer’s Open, a Grassimesse szakkiállítás, vagy a párizsi Maison&Objet nemzetközi vásár.

A design START teljesítésének utolsó lépcsője a szakmai gyakorlat, amely során az ügynökség elismert szakemberekhez és brandekhez kapcsolta a program résztvevőit. A mentoráltak megismerték azokat a mindennapos gyártói folyamatokat, amelyek közös tudásmetszetet igényelnek a tervezőkkel: az új termékek bevezetésétől kezdve, a szállítástervezésén át, egészen a gyártástervezésig – lehetőségük nyílt minden gyártói folyamat megismerésére.

Elindult az új design START mentorprogram – már lehet jelentkezni!

Elkezdődött a legújabb design START mentorprogramra való jelentkezés. Az MDDÜ célja, hogy egyre több magyar designernek nyújtson szakmai támogatást, tovább erősítve azt a stratégiai célt, hogy a jövőben Budapest legyen a régió divat-és designközpontja. A mentorprogramba való bekerülés feltétele a nyílt szakmai pályázaton való részvétel, amelynek részletei az alábbi linken érhetők el:

 https://mtu.gov.hu/documents/prod/design_START_mentoring_palyazat.pdf

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás