Business

Vannak kis boldogságok

A 25 évvel ezelőtt megjelent cikk

DivatMarketing, 1995., Szezonvégi körkép, 1. oldal
DivatMarketing, 1995. Szezonvéi körkép, 2. oldal

 

A Divatmarketing által nyújtott kitekintés számunkra is fontos, dacára annak, hogy stílusunk nem igazán divatfüggő. Az alaptrendekkel, színekkel, sziluettekkel, szoknyahosszokkal, az új textíliák adta inspirációs lehetőségekkel azonban érdemes tisztában lenni nekünk is, ezek használata időszerűséget, frissességet ad az árunak. Fontos odafigyelni más gyártók, kereskedők tapasztalataira is, hiszen ez anyagilag is gyümölcsöző lehet.

25 év múltán

Dr. Forgó Erika, a Lilifo Kft. tulajdonosa lapunk újbóli elindulásakor egy körkérdés keretében mutatta be a cégét, annak vevőkörét és az általa tervezett, jellegzetes modelleket. A tények ismeretében nevetve állapítja meg: e téren jószerivel semmi nem változott. Mintha megállt volna az idő…

Persze csak bizonyos szempontból, hiszen egyedi, kisszériás kollekciói változatlanul a rá jellemző, könnyed, franciás stílusban készülnek, akárcsak a kalapok – az alkalmi és hétköznapi viseletek tökéletes kiegészítői. Igaz ugyanakkor, hogy két és fél évtized alatt egyszerűsödtek a fazonok, és sokkal kevesebb rajtuk a díszítés. „Ez nem angolos, nagyon elegáns stílus, hanem annál könnyedebb, kicsit romantikus. Ruhából nálunk mindig óriási a választék, és mindegyiken van valami érdekesség – egy gallér, egy masni, egy gombolás vagy hajtás –, de eltűntek a korábbi, jelmezszerű megoldások. A divat ugyanis világszerte a minimál felé halad, nekünk is ezt kell követni. Akárcsak azt az általános trendet, hogy egyre lazábbak, kényelmesebbek a ruhák, az az eladható, ami kényelmes, amiben a buszon is meg lehet kapaszkodni” – összegezi a tényeket Erika.

A középkorú, 30-50 éves nők részére készülő öltözeteinek stílusa semmi mással össze nem keverhető, és évek múltán is messziről felismerhető. Így járt nemrégiben: felfigyelt az utcán egy ruhára, amely, mint rájött, az ő egyik 12-15 évvel ezelőtti modellje volt. „Öröm volt látni, hogy a gazdája még mindig szívesen viseli, és azt is, hogy az emberek még mindig megfordulnak utána. Vannak ilyen kis boldogságok” – mondja nevetve.

A megfogalmazás nem véletlen, hiszen a nehézségek őt sem kerülték el. „Sokáig remek volt a forgalom, sorra nyitottunk az üzleteinket. Huszonöt évig Budapesten a Szent István körúton volt a zászlóshajóüzletünk, oda jöttek a kereskedő partnereink is. Jól terjedt az áru, és a nevünk is” – idézi fel a hosszan tartó, prosperáló időszakot a cég eredetileg jogi végzettségű, csodás kézügyességgel megáldott vezetője. Különböző okok miatt azonban néhány év alatt a fővárosban több márkaüzletet be kellett zárni, és mérséklődött a vidéki forgalom is.

A természetes anyagokból – viszkózból, lenből, pamutból és gyapjúból – megálmodott Lilifo-modellek különlegessége, hogy többségük zsűrizett, azokat az iparművészeti márkaboltok, ahogy régebben, jelenleg is árulják. Szerencsére megmaradt néhány nagyon jó vidéki vevő, illetve a nyári hétvégék Szentendrén, ahol a sétálóutca egyik kis boltjában folyik az árusítás.

A cég tevékenysége napjainkban a remek felszereltségű, kiváló szakemberekkel dolgozó Szondi utcai varrodára és a mellette lévő kis boltra, illetve a Mammut bevásárlóközpontban 20 éve működő márkaüzletre koncentrálódik. Ide jönnek a törzsvevők („Velünk öregszenek, ami jó dolog!”), akikkel e-mailben, a Facebookon és az Instagramon is tartják a kapcsolatot. „Ezért működik még a cég, erre önmagában büszke vagyok. Egyre nehezebbek ugyanis a feltételek, ami miatt egymás után zárnak be körülöttünk az üzletek” – mondja dr. Forgó Erika.

Úgy látja, ezek a folyamatok valamelyest összhangban vannak azzal, hogy 30 éve van a pályán. „Lassan lekerekítem a pályafutásomat. Nem panaszkodom, de ha fiatal lennék, biztos elégedetlenebb lennék. Ma már szinte lehetetlen a kiugrás, csak periferikusan vagy hatalmas támogatással lehet a szakmában maradni” – fogalmaz. A „lekerekítés” azonban szerencsére még odébb van. Már csak azért is, mert úgy látja, újra eljött a retró, a nosztalgia jellegű ruhák ideje, és ez tetszik a fiataloknak is. Így tapasztalta Amszterdamban és Barcelonában, sőt, a saját üzleteiben is, láthatóan a húszas korosztály tagjai is felfedezték maguknak ezt a stílust.

„Mivel sosem voltunk a fiatalok divatja, ez nagyon jó hír, remélem, sokáig így marad.”

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás